Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Το Harvard στον υπολογιστή μου!

Academic Earth

Θα θέλατε να βρίσκετε "από μια μεριά" να παρακολουθούσατε τα μαθήματα στα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου όπως το ΜΙΤ ή το Harvard, αλλά δεν γίνεται γιατί πολύ απλά δεν σπουδάζετε εκεί; Τώρα μπορείτε!
Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Academic Earth, σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε video τις διαλέξεις διάσημων καθηγητών πάνω σε ποικίλα θέματα όπως Φιλοσοφία, Ιστορία, Μαθηματικά, Λογοτεχνία, Πληροφορική, Επιχειρηματικότητα, Οικονομικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Θρησκειολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Δημοσιογραφία και ΜΜΕ και πλήθως άλλων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την εξάπλωση της γνώσης μέσω του διαδικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και εμπλουτίζεται συνέχεια με νέα μαθήματα και διαλέξεις.
Το e-fungus.gr το παρακολουθεί και σας στο συστήνει. Ελάτε να γίνουμε συμφοιτητές!
Το Academic Earth βρίσκεται στην διεύθυνση: http://academicearth.org/ και τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν είναι τα:
 • Berkeley
 • Columbia
 • Harvard
 • Khan Academy
 • Maryland
 • Michigan
 • MIT
 • Norwich
 • NYU
 • Princeton
 • Stanford
 • UCLA
 • UNSW
 • USC
 • Yale
www.e-fungus.gr

Πόσο συχνά φαντασιώνεστε;

fantasiwsi
Η αλήθεια είναι πώς υπάρχει μια δυσκολία στο να μοιραστούμε στιγμές από την ερωτική μας ζωή.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να συζητήσουν θέματα γύρω από το σεξ αλλά και αποφεύγουν να αποκαλύψουν τις φαντασιώσεις τους. Τι είναι η φαντασίωση;
Όπως προδίδει και το όνομά του πρόκειται για ένα φανταστικό σενάριο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σεξουαλικότητα και βασισμένο στο ασυνείδητό μας. Εκεί που σύμφωνα με τον Freud καταχωνιάζουμε όλες τις επιθυμίες μας και τα απωθημένα μας. Στο πλαίσιο αυτό, συντελείται ένας συμβιβασμός μεταξύ ενορμήσεων και ηθικών απαγορεύσεων που εμφανίζεται με συμβολικό τρόπο και χρειάζεται αποκωδικοποίηση.
Οι φαντασιώσεις συνήθως λειτουργούν διεγερτικά, εμπλουτίζοντας την ερωτική μας ζωή. Τότε, γιατί διστάζουμε να μιλήσουμε γι” αυτές στον σύντροφό μας; Γιατί φοβόμαστε πώς πρόκειται για απιστία; Γιατί μας καταβάλουν συναισθήματα ντροπής, ενοχής, φόβου; Γιατί μας κάνουν να προσπαθούμε να τις αποκρύψουμε με κάθε τρόπο;
Πάντως, κακώς αγχωνόμαστε καθώς οι φαντασιώσεις είναι ακίνδυνες. Άλλωστε, τα πρόσωπα που πιθανώς εναλλάσσονται στο σενάριο, όπως και οι ρόλοι τους, είναι συμβολικά και λειτουργούν διεγερτικά. Επιπλέον, επειδή δεν έχουμε όλοι την ίδια εξοικείωση με τη σεξουαλικότητά μας και συχνά την αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και αναστολές, η φαντασίωση μας βοηθά να πειραματιστούμε με ασφάλεια, χωρίς να καταπιεζόμαστε ή να κινδυνεύουμε να εκτεθούμε, οπότε σταδιακά αυτό μπορεί να αυξήσει την ερωτική μας επιθυμία και να μας «δέσει» συναισθηματικά με τον σύντροφό μας.
Για τους πιο τολμηρούς, μπορείτε να μοιραστείτε κάποια φαντασίωσή σας και να ζητήσετε απ” τον ερωτικό σας σύντροφό να σας την πραγματοποιήσει. Με τον τρόπο αυτό του δίνετε την ευκαιρία να μοιραστεί κι εκείνος κάτι μαζί σας.

Χωρίστε με αφορμή το σεξ


xwrizw
Και καλά θα κάνετε.
Το σεξ όπως έχουμε πει αρκετές φορές είναι η επικοινωνία του ζευγαριού. Αν δεν υπάρχει εκεί χημεία τότε δεν γίνεται να μιλάμε για ερωτική σχέση. Η καλή σεξουαλική ζωή αποτελεί ένα από τα μυστικά των μακροχρόνιων σχέσεων. Αν λοιπόν το σεξ είναι το αδύνατο σημείο τότε δυστυχώς ο χωρισμός είναι μονόδρομος.
Πριν πείτε το μεγάλο «αντίο» τσεκάρετε ποιες συμπεριφορές είναι απαγορευτικές στο κρεβάτι:
 • Απ” έξω κούκλος και από μέσα…: Μπορεί να είναι ο πιο γοητευτικός άντρας που έχετε γνωρίσει στη ζωή σας αλλά να μην σας ελκύει τελικά. Η συμπεριφορά του και τα όσα λέει να σας απωθούν.
 • Το φυσικά προσόντα: Ναι υπάρχει μια φήμη που λέει πως δεν έχει τόσο σημασία το μέγεθος όσο η τεχνική. Συμφωνούμε αλλά στην περίπτωση που ο τύπος δεν είναι καλλιτεχνική φύση αλλά ούτε ευλογημένος απ΄τη φύση, τι κάνουμε; Next please.
 • Είναι «παρτάκιας». Τον ενδιαφέρει η ικανοποίηση του και μόνο. Συγνώμη αλλά το σεξ είναι μια σχέση αμφίδρομη.
 • Μιλάει βρώμικα: Είπαμε να γίνουμε πιο kinky αλλά αν οι φράσεις σας προσβάλλουν και σας θίγουν τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Σεβασμός στις επιθυμίες αλλά και στην προσωπικότητα του άλλου. Μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα ή φαντασίωσης που να σας ξεπερνούν. Δεν είναι κακό να τις μοιραστεί μαζί σας, κακό είναι να σας πιέσει να τις πραγματοποιήσετε.
Το σεξ πρέπει να είναι απολαυστικό και όχι καταναγκαστικό ή αγγαρεία. 

Δεν χωρίζεις έτσι, κυρία μου

xwrismos
Είναι από τις πιο άβολες και δύσκολες στιγμές της ζωής μας. 
Η σχέση έχει τελειώσει και εσείς πρέπει να το ανακοινώσετε. Ο φόβος, η ανασφάλεια, το άγχος, σας κάνουν να αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση. Αν μπορούσε να πάρει κάποιος άλλος τη θέση σας ή αν γινόταν να εξαφανιζόσασταν; Δεν είναι όμως σωστό και ούτε δίκαιο να τελειώσετε μια σχέση χωρίς να εξηγήσετε ή να πείτε κάτι.
Δεν μπορείτε λοιπόν να χωρίσετε:
 • Στέλνοντας μήνυμα. Είναι πολύ ανακουφιστικό και βολικό. Στέλνεις ένα κατεβατό σκέψεων και συναισθημάτων και στο τέλος λες και αντίο. Τι πετυχαίνεις; Πλήρη ελευθερία έκφρασης χωρίς διακοπές και συναισθηματισμούς. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις εκείνη τη στιγμή για κάτι. Εσύ απλά τα είπες και ηρέμησες. Αγένεια, αδικία, αδυναμία, απαράδεκτη συμπεριφορά.
 • Με ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με το sms απλά δεν είναι τόσο απρόσωπο επειδή το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με τις ερωτικές επιστολές. Δυο λόγια γραμμένα σε ένα χαρτί που εκφράζουν το συναίσθημά μας. Μην παραμυθιάζεστε είναι καθαρή περίπτωση δειλίας. 
 • Ενημερώνοντας το  relationship status στο Facebook. Δεν έχουμε λόγια γι΄αυτό. Το λιγότερο απαράδεκτη συμπεριφορά. 
 • Μέσω τρίτου. Θα βόλευε να στέλνατε την κολλητή σας, την μάνα σας, την ξαδέλφη σας αλλά κι αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Είναι αστείο μόνο και μόνο που σας πέρασε απ΄το μυαλό πώς θα μπορούσατε να χωρίσετε δια αντιπροσώπου.
 • Τηλεφωνικώς. Πείτε χωρίζουμε και κλείστε το τηλέφωνο. Πανεύκολο ε; Εννοείται πως μιλάμε για ανωριμότητα και δείλια. Ο άνθρωπος αν είναι ακόμα στην άλλη γραμμή και δεν έχει σοριαστεί απ” το σοκ,  θα απογοητευτεί λέγοντας πώς δεν έχετε ούτε το θάρρος να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Οι παραπάνω λόγοι θα μας έβγαζαν πολύ εύκολα απ΄τη δύσκολη θέση όμως δεν είναι ακριβώς αυτή η αλήθεια. Όσο θάρρος χρειάζεται για να πεις σε κάποιον πώς είσαι ερωτευμένος μαζί του, τόσο θάρρος χρειάζεται για να πεις σε κάποιον πώς δεν πάει άλλο. Μπείτε στη θέση του και προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθει. Εσείς έχετε πάρει την απόφαση να συνεχίσετε τη ζωή σας, εκείνος όμως όχι. Ένα απλό χωρίζω δεν σημαίνει τίποτα. Ειδικά αν μιλάμε για έρωτα απ΄την πλευρά του. Δεν θα θέλατε να συμβεί σ” εσάς, γι΄αυτό απλά μην το κάνετε. 

11 καθημερινά πράγματα που σαμποτάρουν την ποιότητα της ζωής μας

tumblr_lra9s4quVX1qkkiywo1_500
Μήπως ζούμε κάπως μίζερα; 
Υπάρχουν αρκετές στιγμές στη ζωή μας που ακροβατούμε ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Αποφεύγουμε να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το εδώ και τώρα. Σαμποτάροντας τελικά τη ζωή μας.
Για παράδειγμα:
 • Αναζητάμε τον τέλειο σύντροφο. Ψάχνουμε να βρούμε την αγάπη χωρίς να υπολογίζουμε τελικά πόσο καιρό είμαστε μόνες μας. Έχουμε μια λίστα με χαρακτηριστικά και προσπαθούμε να δούμε ποιος συγκεντρώνει τα περισσότερα. Ποιος όμως μας λέει πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος επιλογής. Η μοναξιά που νιώθουμε μήπως σημαίνει κάτι;
 • Καθόμαστε σε μια καρέκλα τις περισσότερες ώρες της μέρας. Οι περισσότερες απασχολούμαστε σε εργασίες γραφείου και δεν σηκωνόμαστε μέχρι να σχολάσουμε. Έπειτα μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και μεταφερόμαστε στο σπίτι, όπου εκεί πάλι καθόμαστε. Καμία κίνηση, καμία προσπάθεια για να δραστηριοποιηθούμε λίγο.
 • Έχουμε πάνω από 200 φίλους στα διάφορα social media αλλά στην πραγματικότητα νιώθουμε τόση μοναξιά. Δεν επικοινωνούμε ουσιαστικά με κανένα παρά μόνο παρακολουθούμε τη ζωή τους μέσα από καθημερινά posts. Η διαπροσωπική επικοινωνία δεν είναι πια το δυνατό μας σημείο.
 • Τις ώρες που δεν κατασκοπεύουμε τις ζωές των άλλων στο facebook, παρακολουθούμε τηλεόραση. Συγκεντρώνεται το βράδυ η οικογένεια στο σπίτι και σπάνια μοιράζονται πάνω από 2-3 κουβέντες. Τα νέα τα λένε σε τίτλους πλέον.
 • Ποιος έχει κουράγιο να μαγειρέψει μετά από τόσες ώρες δουλειάς; Το έτοιμο φαγητό είναι η λύση.
 • Η ανεργία. Από τους πιο δύσκολους εχθρούς της ζωής μας. Σε ακινητοποιεί, σε μειώνει, σε αχρηστεύει. Κανένα κίνητρο, καμία διάθεση για δημιουργία.
 • Η κοινωνία και η ανοχή που καλούμαστε να δείξουμε. Ποιος μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την τρέλα, τη μιζέρια, τη θλίψη του συνανθρώπου του; Η πόλη αρχίζει και γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Φασαρία, καυσαέριο, μόλυνση καμία ποιότητα ζωής.
 • Αποχή από το σεξ και όχι εκ πεποιθήσεως.
 • Καθημερινά καλείσαι να αντιμετωπίσεις επιθετικούς συνεργάτες.
 • Αϋπνία.
 • Ζούμε με τον φόβο πως δεν ζούμε σωστά τη ζωή μας. Πώς δεν έχουμε χρόνο να ευχαριστηθούμε πράγματα.
Εννοείται πώς είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε όλα. Μπορούμε να βάλουμε την ποιότητα που ψάχνουμε δίνοντας σημασία στα απλά καθημερινά πράγματα. Να σηκωθούμε απ΄το καναπέ και να πάμε για ένα περίπατο με τα παιδιά μας ή το σύντροφό μας, να κλείσουμε την τηλεόραση και να κουβεντιάσουμε, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και να διασκεδάσουμε. Παρά την κούραση μας κάποιες μέρες μπορούμε να μαγειρέψουμε και να ανακαλύψουμε την χαρά της δημιουργίας. Να συναντήσουμε φίλους και να μάθουμε από κοντά τα νέα τους. Δυστυχώς, δεν ζούμε αιώνια αλλά μπορούμε να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή.

Τίποτα και κανένας δεν είναι δεδομένα στη ζωή

tumblr_m35zpnDTtn1qgcytpo1_500
Μια πολύ καλή μου φίλη, μου είχε πει ότι μερικά κείμενα πρέπει να τα έχουμε στο κομοδίνο μας και κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε να τους ρίχνουμε μια ματιά ….Αυτό που θα διαβάσετε είναι ένα από αυτά!!
Το διαβάσαμε στο 4momos.gr. 
Από 9 ετών κατάλαβα ότι η υγεία και η ζωή δεν είναι δεδομένα στη ζωή, όταν ένα πρωινό, στην τρίτη δημοτικού, η μητέρα μου έπαθε εγκεφαλικό. Ξαφνικά, το σπίτι βρέθηκε ακέφαλο, ο πατέρας μου μαγείρευε φασολάδες και η μητέρα μου, στο νοσοκομείο, έδινε μάχη για την υγεία της ενώ εμείς προσπαθούσαμε, φοβισμένες από τη συγκλονιστική αλλαγή, να συγκεντρωθούμε στα μαθήματά μας.
Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα που πήρα για τις αλλαγές δεδομένων στη ζωή.
Όλοι οι Έλληνες της δικής μας γενιάς πήραμε τα πρόσφατα χρόνια άλλα μαθήματα για το τι είναι δεδομένο στη ζωή: ούτε η οικονομία της χώρας μας, ούτε το σπίτι μας, ούτε η δουλειά μας, ούτε η σύνταξη των γονιών μας αποδείχτηκαν «σιγουράκια». Τη μια στιγμή έχεις χρήματα, την άλλη πρέπει να διαλέξεις αν θα πληρώσεις την εφορία ή το σούπερ μάρκετ. Τη μια στιγμή ένας φίλος είναι εδώ, την άλλη, έχει φύγει να ζήσει στο εξωτερικό για πάντα!
Τελικά, ίσως θα ήταν καλό να μαθαίναμε από τα 14 ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καλά, για την υγεία, δεν το συζητώ, ας είμαστε ευγνώμονες που την έχουμε.
Αλλά μήπως και τόσοι άνθρωποι δεν θεωρούνται δεδομένοι από το σύντροφό τους; Όλα ξεκινάνε από ένα μεγάλο έρωτα ή ενθουσιασμό και καταλήγουν να θεωρούν τον άλλο «δεμένο γάιδαρο», ώσπου ο «γάιδαρος» γίνεται «πουλί» και πετάει και ο σύντροφος πέφτει από τα σύννεφα.
«Ποιος; Ο Γιώργος; Ούτε γυρίζει να κοιτάξει άλλη γυναίκα!» Ναι γιατί έχει παράλληλη σχέση με δύο. «Η Μαρία; Κορώνα στο κεφάλι της έχει τον Νίκο!» Μόνο που έχει για εραστή τον κουμπάρο.
Είναι πια δεδομένο ότι θα πάρεις σύνταξη στην εταιρία που προσλήφθηκες κάποτε; Όχι, αφού, κατά μέσο όρο μπορεί να αλλάξεις και 5 επαγγέλματα στη ζωή σου. Το φανταζόσουν όταν σπούδαζες στη Φιλοσοφική;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι δουλειές, ούτε οι οικονομίες μας, ούτε οι φίλοι, ούτε η υγεία, ούτε ο καφές της Κυριακές.
Αυτό, τώρα τι σημαίνει; Να κρατάμε «πισινή» ή «καβάτζες» φτιάχνοντας με το νόμο των πιθανοτήτων μια λίστα από όσα μπορούν να πάνε στραβά;
Ίσως το μάθημα να είναι ακριβώς το αντίθετο. Να εκτιμάμε ό,τι έχουμε τη μέρα που το έχουμε, όσο το έχουμε. Να εκτιμάμε την υγεία μας, τους ανθρώπους μας – φίλους και συγγενείς – το όποιο μεροκάματο, τη μέρα της λιακάδας, το Κυριακάτικο φαγητό με την οικογένειά μας, το σπίτι για το οποίο πληρώνουμε φόρους, τον έρωτά μας.
Όλα αξίζουν την προσοχή μας. Δίνοντάς τους σημασία όταν τα ζούμε ή όταν τα έχουμε, αυξάνουμε την ένταση της ικανοποίησης που νιώθουμε από την εμπειρία αυτή. Μην τα αφήνουμε να περνάνε στο «ντούκου» επειδή εγωιστικά πιστεύουμε ότι είναι αυτονόητα. Μπορεί να είναι μας, όχι όμως για τις συμπτώσεις και για τα γεγονότα της ιστορίας, της οικογένειας, της σχέσης μας. Αν ήταν αυτονόητα και δεδομένα δεν θα άλλαζαν ποτέ.
Όμως, η ζωή μας ταράζει με τις αλλαγές της. Μας γυρνάει σα σβούρα, σαν να φάγαμε ένα χαστούκι. Ίσως, μας φέρνει και απροσδόκητα καλά. Όμως οι δυσάρεστες ανατροπές είναι δεδομένες
Επομένως, για να το εκφράσω θετικά, από εμάς εξαρτάται σε ποιες στιγμές, εμπειρίες, ή πρόσωπα γυρνάμε το βλέμμα ή την καρδιά μας. Όταν τα έχουμε ή όταν τα ζούμε ας νιώσουμε πόσο πολύτιμα είναι σήμερα. Αύριο ίσως δεν υπάρχουν.

Παίζει ρόλο στη ψυχολογία μας η στάση του σώματος;

tumblr_ms3i3yrZ8e1ry2uuto1_500
Η αλήθεια είναι πως παίζει και μάλιστα πολύ σημαντική. 
Το σώμα μας λειτουργεί ως αντανάκλαση των συναισθημάτων που βιώνουμε.  Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους στον δρόμο να περπατάνε σκυφτοί, με μαζεμένους τους ώμους. Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις τη ζωή ρόδινη όταν κοιτάζεις στο έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων να περπατάνε αργά σέρνοντας ενίοτε τα πόδια τους. Το καλό νέο είναι ότι ο καθρέφτης αυτός που είναι βαλμένος ανάμεσα στη στάση του σώματος και στην ψυχική διάθεση λειτουργεί και αντίστροφα: αν συνηθίσουμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και με ίσια την πλάτη, κάνοντας μεγάλα βήματα, θα στέλνουμε στο υποσυνείδητό μας το μήνυμα «όλα θα πάνε καλά».
Είναι σημαντικό στις εποχές που ζούμε να το πιστέψουμε και το στηρίξουμε. Κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία για να παλέψουμε με δύναμη και να βγούμε νικητές. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και εμπειρίες.
Δεν είναι τυχαία η φράση «Μη σκύβεις το κεφάλι». 

XA: Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν το 2014

Οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει στα ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων αντλώντας momentum από τις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο, αλλά και από το rebalancing του δείκτη MSCI Greece.

Γιώργου Α. Σαββάκη
Τι αποκαλύπτει η μελέτη των τελευταίων 12 μηνών (LTM) για 22 μετοχές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι 10 τίτλοι που διαπραγματεύονται με χαμηλότερους δείκτες από την αγορά. Η 12άδα που κρύβει τις εκπλήξεις. Αναλυτικοί πίνακες.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει στα ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων αντλώντας momentum από τις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο, αλλά και από το rebalancing του δείκτη MSCI Greece.
Ωστόσο, με τη μέση απόδοση κοντά στο 50% το 2013 για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό του Χ.Α., το σημείο, αλλά και οι συνθήκες εκκίνησης της ελληνικής αγοράς μετοχών είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το τέλος του 2012.
Οι αποτιμήσεις, οι αποδόσεις, οι οικονομικές επιδόσεις των 12 τελευταίων μηνών, αλλά και οι εκτιμήσεις του 2014 για τις μετοχές του Large Cap εισέρχονται πλέον με διαφορετική βαρύτητα στην επενδυτική εξίσωση, αφού τα ελληνικά blue chips έπαψαν να είναι εξόφθαλμα «φθηνά».
Η καλύτερη πληροφόρηση για το πώς ξεκινάει το 2014 για τα ελληνικά blue chips δεν είναι άλλη από τη βαθιά μελέτη των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων (last twelve months - LTM) σε συνδυασμό με τις πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο του 2014.
Ειδικά, η ανάλυση των τελευταίων 12 μηνών παρέχει σημαντικά συμπεράσματα στους επενδυτές, γιατί αποκαλύπτει ποιες από τις εταιρείες έχουν βρει τον βηματισμό τους ή κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και ποιες έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους.
Εξετάζοντας τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα αλλά και το consensus των αναλυτών για το επόμενο έτος των 22 εταιρειών του Large Cap, είναι πιο ξεκάθαρο ποιες μετοχέςξεκινούν με το δεξί και είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και το 2014. Παράλληλα όμως γίνεται πιο ορατό από ποιες εταιρείες μπορεί να προέλθουν οι θετικές εκπλήξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην των τραπεζών, αποτιμάται με 1 φορά τα έσοδα, 10 φορές τα EBITDA και 60 φορές τα κέρδη των 12 τελευταίων μηνών, ενώ για το 2014 οι δείκτες αυτοί θα διαμορφωθούν χαμηλότερα σε 0,9, 8,5 και 16,2 φορέςαντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, οι 10 μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες με χαμηλότερους δείκτες από την αγορά το 2014 είναι:
ΟΤΕ: Αθροιστικά, τα 4 τελευταία τρίμηνα, παρουσίασε αξιοθαύμαστη σταθερότητα στα λειτουργικά κέρδη του και στα έσοδα. Η αποτίμηση βάσει των 12 τελευταίων μηνών σε όρους P/E είναι στο 10 και σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη EV/EBITDA LTM στο 4,8. Τα κέρδη του 2014 τοποθετούνται χαμηλότερα, αφού δεν θα υπάρξουν έκτακτα κέρδη από πωλήσεις, αλλά ο δείκτης κλειδί EV/EBITDA θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στις 4,2 φορές, διατηρώντας το πλεονέκτημα φθηνής, συγκριτικά, αποτίμησης.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ: Τα 4 τελευταία τρίμηνα για τη ΜΕΤΚΑ ήταν πολύ δυνατά, με σταθερά υψηλά EBITDA και αυξανόμενο ισχυρό ταμείο. Η αποτίμησή της βάσει των 12 τελευταίων μηνών σε όρους P/E LTM είναι 8,5 και σε όρους EV/EBITDA 6. Για το 2014, η αποτίμηση της εταιρείας είναι 10,2 τα κέρδη της και μόλις 5 τα EBITDA. Για τη μητρική, τα EBITDA τα 4 τελευταία τρίμηνα έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω των 45 εκατ. ευρώ και ο δείκτης EV/ΕΒΙΤDA που προκύπτει είναι 6,5. Για το επόμενο έτος προβλέπεται δείκτης P/E 11,8 και 5,9 για τα EBITDA.
Folli – Follie GROUP: Στα 4 τελευταία τρίμηνα, παρά τις ανακατατάξεις λόγω των ΚΑΕ, δείχνουν υψηλή και σταθερή λειτουργική κερδοφορία. Τα καθαρά κέρδη έχουν εκτιναχθεί στο β΄ τρίμηνο επηρεάζοντας το P/E, ωστόσο σε όρους EV/EBIDA η μετοχή πλέον αποτιμάται στο 5,7. Για το επόμενο έτος, αν δεν εμφανίσουν έκτακτα κέρδη, ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 12,1 με το δείκτη EV/EBITDA στο 9.
ΔΕΗ: Τα 4 τελευταία τρίμηνα έχει σημειώσει πάνω από 850 εκατ. λειτουργικά κέρδη παρά τη σημαντική της επιβάρυνση κατά το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της αντιδικίας με το Αλουμίνιο και την πτώση στη ζήτηση ενέργειας. Βάσει των LTM μεγεθών, αποτιμάται με αρνητικό P/E και με 8,5 σε όρους EV/EBITDA. Για το 2014, προβλέπεται όμως ότι ο δείκτης P/E θα είναι 10,5, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA 5,8.
MOTOR OIL: Παρά τις εργασίες συντήρησης, τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων και τα πιεσμένα περιθώρια διύλισης, τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 185 εκατ. Η αποτίμηση βάσει των 12 τελευταίων μηνών δεν είναι ευνοϊκή, όμως για το 2014 η μετοχή της εταιρείας αποτιμάται με 5,6 σε όρους EBITDA και 8,7 σε όρους P/E.
ΕΥΔΑΠ: Οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και η εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ και του δημοσίου οδηγούν τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ αθροιστικά τα 4 τελευταία τρίμηνα. Η αποτίμησή της στους δώδεκα μήνες είναι 11,5, αλλά το 2014 οι εκτιμήσεις τοποθετούν τους δείκτες EV/EBITDA και P/E στο 5,3 και στο 13,9 αντίστοιχα.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, ο τζίρος της εταιρείας έχει σταθεροποιηθεί στα 35 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο, ενώ τα EBITDA συνολικά ξεπερνούν τα 65 εκατ. Η αποτίμηση της μετοχής σε όρους P/E και EV/EBITDA είναι υψηλή, ωστόσο για το 2014 οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν την αποτίμηση της μετοχής σε πολύ διαφορετικά επίπεδα, με 9 φορές τα EBITDA και 12,9 φορές τα καθαρά κέρδη της.
FRIGOGLASS: Με δύο από τα τέσσερα τρίμηνα να είναι ζημιογόνα και με χαμηλή λειτουργική κερδοφορία, οι δείκτες αποτίμησης των 12 τελευταίων μηνών για τη μετοχή της Frigoglass δεν θα ήταν ελκυστικοί. Παρ' όλα αυτά οι δείκτες EV/Sales και EV/EBITDA δεν είναι «απαγορευτικοί» τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αναλυτές για το επόμενο έτος είναι πιο αισιόδοξοι αφού αποτιμούν τη μετοχή με 6,6 τα EBITDA και με 15 τα κέρδη της χρήσης.
EUROBANK PROPERTIES: Τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα για την εταιρεία είναι μοιρασμένα, με δύο θετικά σε λειτουργικό και καθαρό επίπεδο και δύο αρνητικά. Για το 2014, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα σημειώσει κέρδη που θα ανατρέψουν την εικόνα.

Μια δωδεκάδα που κρύβει εκπλήξεις

Η επόμενη δωδεκάδα μετοχών φαίνεται να διαπραγματεύεται με υψηλότερους δείκτες από την αγορά με βάση τόσο το 2014, όσο και τα τελευταία 4 τρίμηνα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον γι' αυτές θα είναι χαμηλότερο, αφού από αυτές πιθανότατα να προκύψουν και οι θετικότερες εκπλήξεις, άρα και ο θετικότερος αντίκτυπος στην αγορά.
ΟΠΑΠ: Η αποτίμησή του βάσει των 12 τελευταίων μηνών σε όρους τιμής προς κέρδη P/E είναι στο 13 και σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη EV/EBITDA LTM στο 8,9. Τα κέρδη του 2014 ωστόσο τοποθετούνται αρκετά χαμηλότερα και ο δείκτης κλειδί EV/EBITDA θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στο 11,3, ενώ ο δείκτης P/E στο 21,6, με τον ΟΠΑΠ να «χάνει» το προβάδισμα των ελκυστικότερων αποτιμήσεων σε σχέση με την αγορά.
ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Το τελευταίο τρίμηνο, αν και βελτιωμένο, είναι οριακό σε επίπεδο καθαρών κερδών, ενώ τα αθροιστικά EBITDA των 4 τριμήνων δεν προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Αν τα περιθώρια διύλισης διατηρηθούν σε επίπεδα κοντά στα 3 δολ./βαρέλι, τότε οι δείκτες αποτίμησης δεν μπορούν βελτιωθούν αισθητά. Ωστόσο, οι αναλυτές για το 2014 είναι πιο αισιόδοξοι αφού εκτιμούν το δείκτη EV/EBITDA στο 8,5 και στο 22 σε όρους κερδών.
ΕΧΑΕ: Παρά το γεγονός ότι στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα είχε ρεκόρ σε επιδόσεις, οι δείκτες αποτίμησης δεν είναι χαμηλοί, αφού αποτιμάται με 7,5 τα EBITDA και 12,8 τα κέρδη. Για το 2014, ωστόσο, αν δεν προκύψουν έκτακτα θετικά γεγονότα, η κερδοφορία θα μειωθεί και η αποτίμησή της θα είναι 12 για τα EBITDA και 23 για τα κέρδη.
ΤΙΤΑΝ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, τα 4 τελευταία τρίμηνα τοποθετούν πολύ ψηλά τον πήχη των αποτιμήσεων και για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις απλώς μειώνουν ελαφρώς το σημαντικό premium. Πλέον το consensus εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι θετικό σε επίπεδο bottom line με δείκτη EV/EBITDA 10 φορές.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παρά τα σταθερά EBITDA τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα με άθροισμα 200 εκατ. ευρώ, τα κέρδη είναι επηρεασμένα σημαντικά από την αναβαλλόμενη φορολογία κατά 25 εκατ. ευρώ. Σε όρους EV/EBITDA, το επόμενο έτος, η μετοχή αποτιμάται στο 7,1 από 8,9 για τα 4 τελευταία τρίμηνα, αλλά σε όρους P/E στο 23,6.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι δείκτες αποτίμησης είναι υψηλότεροι από ό,τι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν αρνητικό πρόσημο στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων και το 2014.
ΟΛΠ: Παρά τη συνεχή βελτίωση στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα σε όλες τις γραμμές, οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί αφού ξεπερνούν το 20 για τα EBITDA και το 50 για τα καθαρά κέρδη.
INTRALOT: Στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, ο τζίρος έχει σταθεροποιηθεί στα 360 εκατ. το τρίμηνο, ενώ τα EBITDA συνολικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, Η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα είναι ιδιαίτερα χαμηλή στο 3,8, όπως και για το 2014, όπου οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αποτίμηση της μετοχής στο 3,3 τα EBITDA. Σε επίπεδο P/E όμως οι δείκτες είναι 57 τα καθαρά κέρδη της για τα 4 τρίμηνα και 21 για το 2014.
JUMBO: Στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, ο τζίρος έχει προσεγγίσει τα 500 εκατ., ενώ τα EBITDA συνολικά ξεπερνούν τα 110 εκατ. Η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, στο 13, όπως και για το 2014, όπου οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αποτίμηση στο 10,6 για τα EBITDA. Σε επίπεδο P/E όμως οι δείκτες είναι 20 για τα καθαρά κέρδη της στα 4 τρίμηνα και 16,9 για το 2014.
MIG: Τρίμηνο με το τρίμηνο αποτυπώνεται η βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη αφού τα έσοδα αυξάνονται, ενώ το προηγούμενο, εκτός από υψηλά EBITDA, ήταν θετικό και στο κάτω μέρος των αποτελεσμάτων. Οι δείκτες αποτίμησης ωστόσο διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Αδύναμα παραμένουν τα αποτελέσματα των 4 τελευταίων τριμήνων, ενώ και οι δείκτες αποτίμησης για τη μετοχή είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για το 2014, ο δείκτης P/E βελτιώνεται, ωστόσο παραμένει πολύ ψηλά.
COCA COLA HBC: Σημαντική βελτίωση σημειώνουν τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα τα καθαρά κέρδη. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει ταμειακές ροές 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2015, ωστόσο η αποτίμηση σε σχέση και με τις άλλες εταιρείες του κλάδου είναι αρκετά υψηλότερη σε όρους LTM. Για το 2014, αποτιμάται με P/E 23, ενώ ο κλάδος βρίσκεται στο 18,5. Όμως, ο δείκτης EV/EBITDA 10, με τον οποίο αποτιμάται για το 2004, είναι σε παρόμοια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ 4 TΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΡΙΜΗΝΩΝ (LTM - LAST TWELVE MONTHS) ΚΑΙ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
 
 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
EV/SALES LTM
EV/EBITDA LTM
P/E LTM
EV/SALES 14
EV/EBITDA 14
P/E 14
 
EUROBANK PROP.
11,14
-26,74
-41,35
19,24
20,99
15,45
 
MIG
1,61
-91,55
-0,75
1,54
93,25
-
 
ΟΤΕ
1,54
4,80
10,33
1,52
4,28
14,84
 
ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
0,51
103,73
-13,50
0,44
8,54
22,10
 
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
0,21
10,42
-302,13
0,19
5,58
8,79
 
ΔΕΗ
1,23
8,48
-32,90
1,14
5,83
10,54
 
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
5,14
10,85
33,69
4,71
9,30
12,90
 
Ε.Υ.Δ.Α.Π.
2,81
9,76
11,51
1,71
5,27
13,87
 
ΙΝΤRALOT
0,54
3,85
57,14
0,48
3,28
20,99
 
ΟΠΑΠ
0,85
8,95
13,32
0,76
11,31
21,61
 
ΤΙΤΑΝ
2,17
13,60
-41,65
1,79
10,10
66,19
 
KAE
1,81
9,78
5,74
1,80
9,06
12,13
 
JUMBO
2,91
13,05
19,86
2,73
10,57
16,87
 
COCA COLA
1,36
13,28
45,98
1,29
9,97
23,20
 
Ο.Λ.Π.
5,05
25,23
77,17
4,23
21,70
53,12
 
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
1,71
32,87
-3,05
1,21
10,23
-
 
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
1,47
8,88
-42,18
0,86
7,12
23,64
 
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
1,04
6,55
22,53
0,77
5,90
11,78
 
ΜΕΤΚΑ
0,98
6,08
8,55
0,81
5,03
10,19
 
FRIGOGLASS
1,09
9,11
-14,12
0,83
6,65
14,56
 
ΕΧΑΕ
5,27
7,49
12,79
7,90
6,95
22,95
 
ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ
1,83
42,70
-62,40
1,52
21,42
70,23
 
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ 22
1,00
10,14
59,72
0,91
8,80
16,16
 

Γλυκό νερό στους ωκεανούς: Τεράστια αποθέματα κάτω από τη θάλασσα βρήκαν οι επιστήμονες

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκού νερού στη Γη, με τους ειδικούς να αγωνιούν για το μέλλον των επόμενων γενεών. Ωστόσο η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων γλυκού νερού μέσα στη θάλασσα φαίνεται πώς δίνει νέες ελπίδες στους επιστήμονες.
Αυστραλοί ερευνητές αναφέρουν στην Daily Mail ότι, ψάχνοντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο νερό των ωκεανών, κατάφεραν να βρουν περίπου 500.000 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού κάτω από το βυθό της θάλασσας σε μία υφαλοκρηπίδα ανοιχτά της Αυστραλίας.
Μάλιστα, προχωρώντας τη μελέτη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για κάποια εξαιρετική περίπτωση αλλά για ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, πριν από περίπου 20.000 χρόνια, όταν έλιωσαν οι πάγοι της Γης και βυθίστηκαν στη θάλασσα, οι υδροφόροι ορίζοντές τους παρέμειναν ανέπαφοι χάρη στα στρώματα αργίλου και ιζημάτων που τους προστάτευαν.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τον πλανήτη Γη, τη στιγμή που πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες λειψυδρίας.

Τίγρης επιτίθεται σε θηριοδαμαστή -Καρέ-καρέ η στιγμή που «πάγωσε» ένα ολόκληρο τσίρκο στην Ισπανία [βίντεο]

Τραγωδία παραλίγο να εκτυλιχτεί κατά τη διάρκεια παράστασης τσίρκου στην Ισπανία, όταν ένας τίγρης άρχισε να επιτίθεται με μανία σε έναν θηριοδαμαστή. Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου τράβηξε ένας θεατής. Το άγριο ζώο άρχισε ξαφνικά να δαγκώνει τον 35χρονο θηριοδαμαστή στον λαιμό, τα πόδια και την πλάτη.
Ο άτυχος 35χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο, χωρίς, να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Η μητέρα του θηριοδαμαστή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς την ώρα της επίθεσης έμελε να βρίσκεται και εκείνη στο τσίρκο.

Ρωμαϊκά όργια: Αυτές ήταν οι 10 χειρότερες διαστροφές των αυτοκρατόρων της αρχαίας Ρώμης

Η φράση «Ρωμαϊκό όργιο» δεν έχει προκύψει τυχαία, αφού οι αρχαίοι Ρωμαίοι αξιωματούχοι φημίζονταν για τις διαστροφές τους. Ωστόσο ορισμένοι αυτοκράτορες κυριολεκτικά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, μένοντας στην ιστορία για την ακόλαστη φήμη τους.
Ευνουχισμοί, αιμομιξίες, παιδεραστία και πορνεία ήταν σχεδόν καθημερινότητα στο μενού των αυτοκρατόρων, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων» του Αγγλοαμερικανού ιστορικού και συγγραφέα Νάιτζελ Κάοθορν.
Ακολουθούν οι 10 χειρότερες διαστροφές από την αρχαία Ρώμη για πραγματικά γερά νεύρα:
Αιμομιξία (ανιψιά)
Ισως το πιο «light» περιστατικό της λίστας και η απόδειξη ότι όταν είσαι αυτοκράτορας μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά ότι θέλεις. Πρόκειται για την περίπτωση του αυτοκράτορα Κλαύδιου ο οποίος παντρεύτηκε την ανιψιά του Αγριππίνα, κόρη του νεκρού αδελφού του Γερμανικού. Μάλιστα προκειμένου να προλάβει όσους μπορεί να έκαναν λόγο για αιμομιξία, συγκάλεσε τη Σύγκλητο και έπεισε τους παρευρισκόμενους, ότι ήταν υποχρεωμένος να παντρευτεί την ανιψιά του μετά το θάνατο του αδελφού του, «για το καλό του κράτους» και ότι ήταν «ζήτημα εθνικής σημασίας».
Αιμομιξία (αδελφή)
Στα ίδια -ίσως και χειρότερα- πλαίσια κινήθηκε και ο διαβόητος Καλιγούλας. Ο ίδιος διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με όλες τις αδελφές του και πολλές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια της νόμιμης συζύγου του, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι συχνά εκπόρνευε τις αδελφές του. Ωστόσο η αγαπημένη του αδελφή, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η Δρουσίλα, με την οποία διατηρούσε σχέσεις απ' όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά και μάλιστα συχνά την έπαιρνε από τον νόμιμο σύζυγο της για να διασκεδάσει χωρίς αυτός να μπορεί να φέρει αντίρρηση.
Αιμομιξία (Οιδιπόδειο σύμπλεγμα)
Ωστόσο κυριολεκτικά «βάζει τα γυαλιά» στους προηγούμενους δύο αυτοκράτορες, ο πυρομανής Νέρωνας, ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του Αγριππίνα (την προαναφερθείσα). Η σχέση τους προδόθηκε από το αίμα της Αγριππίνας στα ρούχα του και οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή τη σχέση, φοβούμενοι ότι η Αγριππίνα θα πάρει μεγάλη εξουσία έτσι. Βέβαια δε πρόλαβαν, αφού τη σχέση διέκοψε ο ίδιος ο Νέρωνας επιχειρώντας να τη σκοτώσει.
Το πρώτο «πορνό»
Ο αυτοκράτορας Τιβέριος όταν αποσυρόταν στο νησί Κάπρι είχε προσλάβει νέους και των δύο φύλων, τους οποίους έβαζε να συνευρίσκονται ανά τρεις μπροστά του, ωστόσο όταν κάποιες φορές ακόμα και αυτό δεν τον ικανοποιούσε, οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι διέθετε μία ολόκληρη συλλογή βιβλίων με ερωτικές εικόνες.
Το παιχνίδι του ζώου
Φήμη διεφθαρμένου αυτοκράτορα είχε και ο πυρομανής Νέρωνας, ο οποίος αναφέρεται ότι συχνά κάλυπτε το σώμα του με γούνα ζώου, έμπαινε σε ένα κλουβί και μόλις κάποιος το άνοιγε, όρμαγε και τον δάγκωνε στα γεννητικά όργανα.
Ερωτικοί σταθμοί
Οπως υπήρχαν στάσεις για να ανεφοδιάζονται και να τρώνε τα άλογα στο δρόμο, ο Νέρωνας εισήγαγε και τους «ερωτικούς σταθμούς» με πόρνες κατά μήκος του δρόμου για να «ξεκουράζουν» τους ταξιδιώτες.
Aυτοκρατορικό πορνείο
Ο Καλιγούλας ήταν πολυέξοδος αυτοκράτορας, τόσο πολύ μάλιστα που άδειασε τα ταμεία του κράτους σε σημείο που αναγκάστηκε να μετατρέψει το παλάτι σε ένα αυτοσχέδιο πορνείο, προκειμένου να ξεχρεώσει τους δανειστές του.
Κάνοντας έναν άνδρα, «γυναίκα» του
Προφανώς δεν εννοούμε ομοφυλόφιλο γάμο εδώ, αλλά το «γυναίκα» με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Συγκεκριμένα, ο Νέρωνας πήρε έναν άνδρα, του έκοψε τα γεννητικά όργανα, τον έντυσε γυναικεία και τον παντρεύτηκε με όλες τις τιμές.
Παιδεραστία
Ο αυτοκράτορας Τιβέριος, σύμφωνα με τα στοιχεία, απολάμβανε την «παρέα» μικρών παιδιών καθώς και το κολύμπι κι έτσι επέλεξε να δημιουργήσει ένα ενυδρείο ερωτικής διαστροφής, με πολλά παιδάκια να κολυμπάνε μαζί του.
Το πρώτο όργιο
Η Μεσσαλίνα, σύζυγος του Κλαύδιου (αυτού που τελικά παντρεύτηκε την Αγριππίνα) έμεινε στην ιστορία για τις ακόρεστες σεξουαλικές ορμές της, κάνοντας το Nymphomaniac του Trier να μοιάζει με επεισόδιο του Sesame Street. Ηταν η πρώτη αυτοκράτειρα που εκπορνεύτηκε με τη θέληση της, ενώ κατέχει το ρεκόρ για ταυτόχρονη σεξουαλική συνεύρεση με τους περισσότερους άνδρες μέχρι τότε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ποιος είναι τέλειος; Ένα video ανθρωπιάς που συγκλονίζει!

Ένα εξαιρετικό βίντεο κάνει θραύση τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, βάζοντας κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς στο τραπέζι: Tι πραγματικά σημαίνει ομορφιά, πόσο ρατσιστές είμαστε απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τι συμβαίνει όταν τα ταμπού σπάνε; Δείτε πώς μια ομάδα που στηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αρθρώνει λόγο μέσα από ένα συγκλονιστικό project με τίτλο "Γιατί ποιος είναι τέλειος; Ελάτε πιο κοντά!".
Η ελβετική οργάνωση Pro Infirmis αποφάσισε να βγάλει προς τα έξω ένα θέμα ταμπού. Δημιούργησε ένα πραγματικά συγκλονιστικό βίντεο που μέχρι τώρα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο internet. Μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να γίνουν πρότυπα ομορφιάς και πόσο μικροσκοπικά αντιμετωπίζουμε την παρουσία τους μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον; Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!

Πως βγήκαν οι φράσεις: «Όποιον πάρει ο Χάρος» ή «Πάμε σαν τους στραβούς στον Άδη»;


Φράσεις μακάβριες και απόκοσμες αλλά συχνές στο λεξιλόγιο μας. Πολλοί θεωρούν πως «απλά βγήκαν» ή πως τις είπε κάποιος και έμειναν. Ίσως να ναι κι έτσι. Όμως μια μικρή αναζήτηση στην ελληνική λαογραφία θα αποδείξει πως τίποτα τελικά δεν έχει βγει στην τύχη.

Πως βγήκαν λοιπόν οι πασίγνωστες φράσεις «Όποιον πάρει ο Χάρος» ή «Πάμε σαν τους στραβούς στον Άδη»; Οι ιστορίες σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ

Ο Θεός έστειλε µια φορά τον Χάρο να πάρει την ψυχή µιας πεντάµορφης κοπέλας. Η κοπέλα έπεσε στα πόδια και τον παρακαλούσε, ο Χάρος λύγισε ,της χάρισε τη ζωή και γύρισε στον Θεό µε άδεια χέρια. 

Θύµωσε ο Θεός για την παρακοή του Χάρου, του έδωσε ένα χαστούκι και τον κούφανε, να µην ακούει πια θρήνους και µοιρολόγια και λυπάται. 

Τον έστειλε άλλη φορά να πάρει την ψυχή ενός λεβεντονιού. Και µόνο που τον είδε ο Χάρος σπάραξε η καρδιά του, άφησε τον λεβεντονιό να χαρεί τη νιότη και την οµορφιά του και γύρισε πάλι στον Θεό µε άδεια χέρια.

Καινούργιο χαστούκι του Θεού και ο Χάρος απόµεινε για πάντα στραβός. 

Από τότε ο Χάρος έγινε σκληρός και αδυσώπητος , παίρνει στην τύχη όποιον βρει µπροστά του, νέο ή γέρο, όµορφο ή άσχηµο, πλούσιο ή φτωχό και οδηγεί την ψυχή του στο υπόγειο βασίλειό του, τον Άδη ή Κάτω Κόσµο. 

ΠΑΜΕ ΣΑ ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

Εκεί, λοιπόν, στον Κάτω Κόσµο, που έφερε ο Χάρος τις ψυχές, είναι παγωνιά και µαυρίλα. Οι ψυχές πορεύονται ψηλαφητά, κρατώντας και ακολουθώντας η µια την άλλη. 

Οι ζωντανοί ,για να φωτίσουν λίγο το δρόµο των ψυχών, ανάβουν στους τάφους των νεκρών καντήλια. Το καντήλι πρέπει ν’ ανάβει κάθε βράδυ σαράντα µέρες µετά τον θάνατο .

Όταν περάσουν οι σαράντα µέρες πρέπει ν’ ανάβει κάθε Σάββατο και απαραίτητα τα Ψυχοσάββατα , ώσπου να κλείσουν τρία χρόνια. 

Αν οι ζωντανοί παραµελούν το άναµµα του καντηλιού, οι ψυχές θλίβονται και αγανακτούν ,που οι αγαπηµένοι τους ξέχασαν και πια δεν τους θυµούνται.

( Από το βιβλίο του Γιώργου Αλβανού « Το χωριό µου Βασιλικά Λέσβου » )

Τα κυριότερα είδη διαταραχών της προσωπικότητας


Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο διαταραχών της
προσωπικότητας. Όλες αυτές οι διαταραχές εμπεριέχουν ένα διεισδυτικό πρότυπο συμπεριφοράς, κάτι που σημαίνει ότι οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές και σκέψεις είναι έκδηλες σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής του ατόμου.
Υπάρχουν τρεις ομάδες διαταραχών προσωπικότητας: οι ιδιόρρυθμες ή εκκεντρικές διαταραχές, οι δραματικές συναισθηματικές ή ασταθείς διαταραχές και οι αγχώδεις ή έντρομες διαταραχές.

Οι συγκεκριμένες διαταραχές είναι οι παρακάτω:

Η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας (Paranoid personality disorder)

Χαρακτηρίζεται από την έντονη καχυποψία και δυσπιστία προς τους άλλους, με αποτέλεσμα τα κίνητρά τους να ερμηνεύονται ως κακόβουλα.

Η σχιζοειδής διαταραχή της προσωπικότητας (Schizoid personality disorder)

Έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αποσύνδεση του ατόμου από τις κοινωνικές σχέσεις και την περιορισμένη κλίμακα έκφρασης συναισθημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας (Schizotypal personality disorder)

Έχει σαν κυρίαρχο στοιχείο την κοινωνική και διαπροσωπική ανεπάρκεια και χαρακτηρίζεται από έντονη δυσφορία και μειωμένη ικανότητα για διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηρίζεται επίσης από διαταραχές της σκέψης και της αντίληψης και από εκκεντρική συμπεριφορά.


Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας (Antisocial personality disorder)

Έχει σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό την περιφρόνηση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων.


Η υποκριτική διαταραχή της προσωπικότητας (Histrionic personality disorder)

Έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την υπερβολική συναισθηματικότητα και την επιζήτηση προσοχής.


Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (Narcissistic personality disorder) 

Έχει σαν κυρίαρχο στοιχείο τις ιδέες μεγαλείου (στην φαντασία του ατόμου ή στην ίδια τη συμπεριφορά του), την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης.


Η αποφευκτική διαταραχή της προσωπικότητας (Avoidant personality disorder)

Χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναστολή, αισθήματα ανεπάρκειας και υπερευαισθησία στην αρνητική κριτική.


Η εξαρτημένη διαταραχή της προσωπικότητας (Dependent personality disorder)

Έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την έντονη και υπερβολική ανάγκη του ατόμου να το φροντίζουν οι άλλοι, κάτι που οδηγεί σε υποτακτική και εξαρτημένη συμπεριφορά, καθώς και σε φόβο αποχωρισμού από τους άλλους.

Η έμμονη παθολογική διαταραχή της προσωπικότητας (Obsessive-compulsive personality)

Χαρακτηρίζεται από την έντονη ενασχόληση του ατόμου με την τάξη, από την τελειοθηρία και τον ψυχικό και διαπροσωπικό έλεγχο, σε βάρος της ευελιξίας, της ανοιχτής επικοινωνίας και της αποδοτικότητας.

Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (Borderline personality disorder) 

Έχει σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό την αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εικόνα που έχουν τα άτομα για τον εαυτό τους, στη συναισθηματική τους διάθεση και στον έλεγχο των παρορμήσεών τους.

Η κατανόηση της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι πιθανό να διαγνωσθεί λανθασμένα ως κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, ιδιαίτερα ως κάποια διαταραχή της διάθεσης.

Τα άτομα που πάσχουν από την οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι πιθανό να έχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

• Ακραίες αλλαγές στη διάθεση.

• Θυμός που δεν ταιριάζει στην περίσταση ή δυσκολία στο να ελέγξουν το θυμό τους

• Χρόνια αισθήματα κενού

• Επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες, απειλές ή αυτοβλαπτική

συμπεριφορά

• Παρορμητική και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

• Ιστορικό ασταθών διαπροσωπικών σχέσεων

• Επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού τους

• Φόβος εγκατάλειψης

• Περίοδοι παραφροσύνης και απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα


onmed.gr

Πηγή: Τα κυριότερα είδη διαταραχών της προσωπικότητας ~ Τσεκουρατοι | Tsekouratoi