Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε το 2014

Τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε το 2014

Σπουδαία «θαύματα σε μικροκλίμακα»

Το 2013, που αποχαιρετίσαμε πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε από πολλές καινοτομίες στον τεχνολογικό τομέα. 

Βέβαια, αυτό που συνήθως ακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις είναι οι… βελτιωμένες εκδοχές αυτών, γράφει ο Lance Ulanoff στο mashable.com.

Στις μέρες μας οι διάφορες καινοτομίες και εξελίξεις τείνει να συμβαίνουν σε νανο-κλίμακα, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να τις δουν ή να τις βιώσουν.

Για παράδειγμα η τεχνολογία οθονών LCD υπήρχε επί δεκαετίες, όμως οι αλλαγές που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια στο μέγεθος, το πλάτος και την ανάλυση των οθονών, αποτελούν εκλεπτυσμένες βελτιώσεις της αρχικής ιδέας.

Όπως συνέβη το 2013, έτσι και το 2014 οι τεχνολογικές τάσεις και καινοτομίες, μπορεί να μην αλλάξουν τη ζωή μας ριζικά, όμως θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές προβλέψεις για το… μέλλον στο χώρο της τεχνολογίας:

1. «Έξυπνα» σπίτια 
Ο έξυπνος οικιακός θερμοστάτης Nest, απέδειξε ότι οι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο οικιακές συσκευές και συστήματα μπορούν να είναι απλά, εάν βασίζονται σε υπάρχουσες γλώσσες επικοινωνίας (Wi-Fi) και κατανοητές και ήδη υιοθετημένες διεπαφές (iOS and Android).

Βέβαια, η Nest δεν ήταν η πρώτη που έκανε κάτι τέτοιο.

Οι κατασκευαστές οικιακών κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, όπως το DropCam, είχαν εφαρμόσει την ιδέα αυτή πριν από αρκετά χρόνια. Όμως ενώ δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να προστατεύσουν το σπίτι τους, εγκαθιστώντας συστήματα ασφαλείας με κάμερες, τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από ένα θερμοστάτη.

Η Nest διαθέτει τώρα στο εμπόριο ανιχνευτές καπνού, ενώ η Lockitron επιτρέπει στο νοικοκύρη να κλειδώνει τις πόρτες του σπιτιού του μέσω smartphone.

Το 2014 αναμένεται κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Nest και Lockitron. Με εσωτερικούς αισθητήρες εντός των κατοικιών, θα δείξουν το δρόμο προς τα «έξυπνα σπίτια» της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

2. Διαφημίσεις παντού
Κατακλυζόμαστε ήδη από διαφημίσεις προϊόντων όταν βλέπουμε το αγαπημένο μας τηλεοπτικό πρόγραμμα, αθλητικό γεγονός ή μετάδοση κ.τ.λ. Καθώς αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα από τις ιστοσελίδες μέχρι τις εταιρείες μουσικής, οι πάντες θα αναζητήσουν νέους τρόπους για να συνδέσουν τους διαφημιστές με το κοινό.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο «brand-supported περιεχόμενο», που δεν είναι κάτι άλλο από την παραγωγή αξιόλογου περιεχομένου με τη διαφημιστική υποστήριξη.

Οι διαφημιστές χρηματοδοτούν θέματα, τα οποία έχουν κάποια σχέση με τα εμπορικά τους σήματα και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο στοχεύουν. 

3. Πόλεμος στα… σύννεφα (cloud)
Όλο και περισσότεροι χρήστες θα «αγκαλιάσουν» τα «cloud» ως αποθηκευτικά μέσα.

Οι Amazon, Apple, Microsoft και Google θα τα διαφημίσουν σε μεγάλο βαθμό και θα ανταγωνιστούν σκληρά μεταξύ τους σε έναν «πόλεμο»- price-per-gigabyte.

Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς οι πωλήσεις εξωτερικών σκληρών δίσκων θα γνωρίσουν μεγάλη… ύφεση, ενώ αντίθετα των αποθηκευτικών χώρων «στα σύννεφα» θα εκτοξευθούν… στα ύψη!

4. 4K HDTV

Οι τηλεοράσεις 4K HDTVs (γνωστές και ως «Ultra HDTVs») προσφέρουν τέσσερις φορές καλύτερη ανάλυση από τις κλασικές 1080p HDTV.

Βέβαια οι τιμές των τηλεοράσεων αυτών θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα το 2014, όσο υψηλή είναι και η ανάλυσή τους!

5. Εξελίξεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας

Η «σε μοριακό επίπεδο τεχνολογία» πέρασε από τη θεωρία στην πράξη και υπόσχεται πολλά από τον τομέα της βιοϊατρικής μέχρι τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν το 2013, θα είναι «μικρά» σε σχέση με αυτά που αναμένεται να γίνουν τη νέα χρονιά που ξεκίνησε.

Το 2014 είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, την απώλεια ακοής και όρασης, την αποθήκευση και το χειρισμό δεδομένων. Θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς «θαύματα σε μικροκλίμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...