Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Aίμα στο σπέρμα

Aίμα στο σπέρμα
Η αιμοσπερμία, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία εμφανίζεται αίμα στο σπέρμα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Ο πιο συνηθισμένος είναι η λήψη βιοψίας από τον προστάτη. Παράλληλα, το αίμα μπορεί να οφείλεται σε όγκους, λοιμώξεις, ανατομικές ανωμαλίες, νεφρολιθίαση ή φλεγμονή σε διάφορα σημεία του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως η αιμοσπερμία είναι καλοήθης και υποχωρεί χωρίς παρέμβαση. Αν χρειαστεί θεραπεία, η επιλογή της εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Η αιμοσπερμία δεν γίνεται πάντα αντιληπτή και γι' αυτό είναι δύσκολη η εκτίμηση της συχνότητάς της. Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους που επηρεάζουν το ανδρικό ουρογεννητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να είναι η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, οι όρχεις, οι σπερματοδόχοι κύστες, η επιδιδυμίδα και ο προστατικός αδένας.

Το πιο πιθανό όμως είναι το αίμα να προκαλείται από τη βιοψία του προστατικού αδένα. Περισσότερο από το 80% των ανδρών που κάνουν την παραπάνω βιοψία μπορεί να εμφανίσει αίμα στο σπέρμα του, το οποίο διαρκεί για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παρομοίως, η αγγειεκτομή μπορεί να προκαλέσει αιμοσπερμία έως και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αν οι παραπάνω παράγοντες αποκλειστούν, η αιτία αναζητείται σε διάφορες καλοήθεις ή κακοήθεις καταστάσεις. Πολλές φορές δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί η αιτία.

Οι καταστάσεις που αναφέρονται πιο συχνά σε σχέση με την αιμοσπερμία περιλαμβάνουν:

• καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων ή των σπερματικών πόρων
• λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από χλαμύδια, έρπη, κυτταρομεγαλοϊό και τριχομονάδες
• φλεγμονή στον προστάτη, την επιδιδυμίδα και την ουρήθρα
• παρουσία λίθων, οι οποίοι μοιάζουν με τους νεφρικούς, στους σπερματικούς πόρους ή στον προστάτη
• πολύποδες στην ουρήθρα
• απόφραξη των εκσπερματιστικών πόρων
• μεταστατικούς καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος
• παρουσία κύστεων, αιμορραγίας ή άλλων διαταραχών των σπερματικών πόρων.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμοσπερμία εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

• επώδυνη ούρηση
• πόνος κατά την εκσπερμάτιση
• αιματουρία
• πόνος στη μέση
• πυρετός
• ευαισθησία στους όρχεις ή/και στο όσχεο
• οίδημα στους όρχεις ή/και στο όσχεο
• οίδημα ή ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή

Πώς γίνεται όμως η εκτίμηση του αίματος στο σπέρμα;

Υπάρχει ένας αριθμός διαγνωστικών τεστ που μπορούν να γίνουν μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού. Οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται είναι η ανάλυση των ούρων και οι καλλιέργειες για τον εντοπισμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή άλλων λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, για την αποκάλυψη όγκων ή άλλων ανωμαλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η ανάλυση του σπέρματος.

Η θεραπεία της αιμοσπερμίας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί, εφόσον αυτή έχει βρεθεί. Κάποιες φορές χορηγούνται αντιβιοτικά, αν δοθεί η συμπερασματική διάγνωση προστατίτιδας, βασισμένη στα ευρήματα πολλών μελετών, όπου αναφέρεται ότι ένας στους 4 άνδρες που εμφανίζει αιμοσπερμία, έχει προστατίτιδα. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν η αιμοσπερμία δεν σχετίζεται με κάποια γνωστή διαταραχή ή σύμπτωμα, δεν χορηγείται καμιά θεραπεία και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί. Η αιμοσπερμιά που επιμένει για περισσότερο από μήνα, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ακόμη κι όταν απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα.

Η πρόγνωση της αιμοσπερμίας εξαρτάται και αυτή από την υποκείμενη αιτία. Οι περισσότερες καταστάσεις αιμοσπερμίας είναι καλοήθεις και αποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν και ο καρκίνος αποτελεί αιτία της παρουσίας αίματος στο σπέρμα, οι περισσότερες περιπτώσεις αιμοσπερμίας δεν σχετίζονται με τον καρκίνο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες.
Γράφει ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

πηγή:andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...