Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Μόλις αφυπνιστεί το αφεντικό μέσα σας…

ζωη και σκοπος
Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα βιβλίου θέλησα να μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα από το βιβλίο«Συναισθηματική Ευδαιμονία», του Osho. Ο Χαλίλ Γκιμπράν διηγείται μια όμορφη ιστορία για το πως επιλέγει κανείς να ζει αλλά και τι στάση επιλέγει να κρατήσει απέναντι στους ανθρώπους. Με τι κριτήρια επιλέγει το σκοπό για τον οποίο ζει; 
Οι αγρότες στα χωριά, για να προστατέψουν τη σοδειά στα χωράφια τους, δημιουργούν ένα ψεύτικο άνθρωπο, ένα σκιάχτρο. Είναι απλώς ένα ξύλο, δεμένο σ” ένα άλλο ξύλο, μοιάζει σχεδόν με σταυρό. Και ύστερα του φοράνε κάποια ρούχα, και ίσως ένα πήλινο τσουκάλι στη θέση του κεφαλιού. Αυτό αρκεί για να κρατήσει τα πουλιά και τα ζώα μακριά, από τον φόβο ότι κάποιος βρίσκεται εκεί. Τα ρούχα και δύο χέρια κάνουν τα ζώα να πιστέψουν ότι κάποιος παρακολουθεί. Για τα ζώα αυτό αρκεί, μένουν μακριά από το χωράφι.
Ο Γκρίμπραν λέει: Κάποτε ρώτησα ένα τέτοιο σκιάχτρο, «Μπορώ να καταλάβω τον αγρότη που σ΄έφτιαξε- σε χρειάζεται. Μπορώ να καταλάβω τα καημένα τα ζώα -δεν έχουν αρκετή ευφυΐα για να δουν ότι είσαι κάτι ψεύτικο. Αλλά στη βροχή, στον ήλιο, στο καυτό καλοκαίρι, στον κρύο  χειμώνα, παραμένεις εδώ: για ποιόν λόγο;» 
Και το σκιάχτρο απάντησε: «Δεν γνωρίζεις τη χαρά μου. Απλώς και μόνο το να κάνω αυτά τα ζώα να με φοβούνται μου δίνει τόση χαρά, που αξίζει να υποφέρω τη βροχή, τον ήλιο, τη ζέστη, τον χειμώνα, τα πάντα.Κάνω χιλιάδες ζώα να φοβούνται! Γνωρίζω ότι είμαι κάτι ψεύτικο, ότι μέσα μου δεν υπάρχει τίποτε, αλλά δεν με νοιάζει. Η χαρά μου είναι να κάνω τους άλλους να φοβούνται».
Θέλω να σας ρωτήσω: Προτιμάτε να είστε ένα σκιάχτρο-χωρίς τίποτα στο εσωτερικό, να κάνετε κάποιον να φοβάται, να κάνετε κάποιον ταπεινωμένο, να κάνετε κάποιον σεβαστό; Η ζωή σας είναι μόνο για άλλους; Θα κοιτάξετε ποτέ στο εσωτερικό; Υπάρχει κάποιος μέσα στο σπίτι ή όχι; Σας ενδιαφέρει ν΄αναζητήσετε το αφεντικό του σπιτιού; Το αφεντικό είναι εδώ- ίσως κοιμάται, αλλά μπορεί να αφυπνιστεί. Και μόλις αφυπνιστεί το αφεντικό μέσα σας, ολόκληρη η ζωή σας αποκτά νέα χρώματα, νέα ουράνια τόξα, νέα λουλούδια, νέα μουσική, νέους χορούς. Είστε ζωντανοί, για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...