Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Tα καλύτερα Laptop της αγοράς! Ποιο να διαλέξετε...

Οι καλύτερες προτάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια η πώληση φορητών υπολογιστών υπήρξε μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες για τα καταστήματα πληροφορικής. Η ζήτηση του κόσμου ήταν τεράστια και οι τιμές -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- ήταν αρκετά λογικές. Ένα laptop συνήθως άξιζε τα λεφτά του για τα δεδομένα της εποχής. Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα δυσάρεστο φαινόμενο στην ελληνική αγορά. Υπάρχει μία υπερπληθώρα παρωχημένων, απούλητων laptop τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως ευκαιρία από τα πολυκαταστήματα ενώ ανήκουν σε ξεπερασμένες γενιές τεχνολογιών.
Το κακό δεν είναι ότι προσφέρονται σήμερα φορητοί υπολογιστές τριετίας αλλά ότι οι τιμές τους είναι αδικαιολόγητα υψηλές, σχεδόν ίδιες με πιο σύγχρονα μοντέλα. Προφανώς η  οικονομική κρίση και η άνοδος των tablets έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των φορητών και έτσι τα περισσότερα μαγαζιά προσπαθούν να ξεστοκάρουν με το μέγιστο δυνατό κέρδος. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω αυτή την κατάσταση αν τουλάχιστον έβλεπα μία στοιχειώδη συνέπεια στις τιμές σύγχρονων μοντέλων σε σχέση με το εξωτερικό. Δυστυχώς, είτε επειδή κάποιοι θέλουν να αισχροκερδήσουν, είτε επειδή δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, συναντούμε στην ελληνική αγορά φορητούς με πραγματικά «άκυρες» τιμές!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Lenovo IdeaPad Yoga 11. Εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αμερική κοστίζει περίπου 599$ και εδώ μας το πασάρουνε ΜΟΝΟ 899€. Πρόκειται για ένα υβριδικό laptop/tablet με λειτουργικό Windows RT το οποίο αδυνατώ να σας το προτείνω με αυτή την τιμή όπως και άλλα μοντέλα τα οποία είναι πανάκριβα σε σχέση με τις δυνατότητές τους. Για να είμαστε δίκαιοι στην Αμερική δεν έχουν ΦΠΑ (το ΦΠΑ υπάρχει μόνο στην Ευρώπη και σε μερικές άλλες χώρες) αλλά και πάλι τέτοια διαφορά τιμής δεν δικαιολογείται. Γενικά στην Ελλάδα όλα είναι ακριβότερα πλέον σε σύγκριση όχι μόνο με την Αμερική αλλά και με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο και σίγουρα χρήζει διερεύνησης.
Ευτυχώς ανάμεσα σε όλη αυτή την σαβούρα και την υπερκοστολόγηση, συναντούμε και πολλές ευκαιρίες, φορητούς υπολογιστές με πραγματικά ελκυστικές τιμές για τα χαρακτηριστικά τους, τουλάχιστον σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Μετά από προσωπική έρευνα και έχοντας απορρίψει δεκάδες ακατάλληλα αλλά και αρκετά αξιοπρεπή laptop κατέληξα στις παρακάτω προτάσεις που ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέρουσες. Σας παραθέτω και τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές τους ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τα μοντέλα μεταξύ τους ευκολότερα. Προτού όμως σας τα παρουσιάσω ανά κατηγορία θα σας αναφέρω κάποιες βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην εκτίμηση των δυνατοτήτων ενός φορητού υπολογιστή.

Γενικές συμβουλέςΔεν πρέπει να πέφτετε στην παγίδα ορισμένων εμπόρων που με την λέξη «ΜΟΝΟ» μπροστά από την τιμή προσπαθούν να σας πείσουν ότι ένας φορητός υπολογιστής αποτελεί μοναδική ευκαιρία. Εκείνοι κάνουν την δουλειά τους όπως πάντα. Προσπαθούν να πετύχουν την πώληση με κάθε τρόπο (άραγε αυτή είναι σωστή πρακτική;). Φερ’ ειπείν, δεν είναι σωστό να σας προτείνουν φορητό με λειτουργικό...DOS (!) και Linux λίγο φθηνότερα από ένα με λειτουργικό Windows, την στιγμή που μπορεί να είστε αρχάριοι στους υπολογιστές. Δεν μπορεί να διαφημίζουν laptop με αργή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ως σούπερ γρήγορο με το οποίο υποτίθεται θα παίζετε 3D παιχνίδια και εσείς να «τσιμπάτε» το παραμύθι.
Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι για τα βασικά στοιχεία που αποτελούν έναν φορητό υπολογιστή. Έτσι θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε αν ένα μοντέλο ταιριάζει πραγματικά στις ανάγκες σας και ότι αξίζει τα λεφτά του. Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποια πολύ βασικά πράγματα.
Τεχνολογία οθόνηςΑυτό που πρέπει να εξετάζετε πρώτα στις οθόνες είναι η τεχνολογία τους. Οι πιο απλές TFT-LCD είναι πλέον παρωχημένες σε σχέση με τις LED. Οι LED είναι ουσιαστικά οθόνες TFT-LCD με πιο εξελιγμένο οπίσθιο φωτισμό. Ο οπίσθιος φωτισμός προκύπτει από λάμπες τύπου LED που έχουν μικρότερο μέγεθος, μικρότερη κατανάλωση και αποδίδουν ζωντανότερα χρώματα από τις συμβατικές. Ως εκ τούτου μία οθόνη LED είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα από μία απλή TFT-LCD. Όλα τα σύγχρονα laptop έχουν οθόνες LED οπότε αν κάποιο μοντέλο έχει απλή TFT-LCD τότε είναι ξεπερασμένο και πρέπει να το απορρίψετε.
Μία ακόμα πιο βελτιωμένη εκδοχή οθόνης που συναντούμε σε ακριβά μοντέλα είναι η IPS. Οι οθόνες αυτές είναι τύπου LED με ειδικά πάνελ που προσφέρουν αυξημένη γωνία θέασης και ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν την κορυφαία κατηγορία οθονών υγρών κρυστάλλων. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πιστοποίηση BrightView ή αντίστοιχη που προσδίδει μεγαλύτερη φωτεινότητα και ζωντανότερα χρώματα λόγω της ειδικής γυαλιστερής επιφάνειας της οθόνης (Glossy). Οι νέου τύπου Glossy οθόνες, σε αντίθεση με εκείνες του παρελθόντος, δεν είναι κουραστικές για τα μάτια σε φωτεινούς χώρους γιατί έχουν εξελιγμένα φίλτρα.

Διαστάσεις και ανάλυση οθόνηςΤο μέγεθος ενός laptop ορίζεται από τις αντίστοιχες διαστάσεις της οθόνης του. Τα laptop κατηγορίας 15 ιντσών διαθέτουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ φορητότητας και χρηστικότητας, γιατί έχουν κανονικό πληκτρολόγιο ενώ η οθόνη τους έχει επαρκές μέγεθος για άνετη εργασία αλλά και για παιχνίδι. Laptop μικρότερων διαστάσεων μεταφέρονται ευκολότερα αλλά το συμπιεσμένο τους πληκτρολόγιο και η πιο μικρή τους οθόνη τα καθιστά πιο δύσχρηστα. Πιο μεγάλες διαστάσεις κάνουν ένα laptop βαρύτερο και δύσκολο στην μεταφορά ενώ συνήθως έχουν μικρότερη αυτονομία γιατί η μεγάλη οθόνη είναι αρκετά ενεργοβόρα.
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης πρέπει να διασφαλίζετε ότι έχει αναλογία διαστάσεων 16:9 που αποτελεί το καθιερωμένο πρότυπο ανάλυσης (aspect ratio) για οθόνες σήμερα. Οι αναλύσεις που αντιπροσωπεύουν το 16:9 aspect ratio είναι οι 1280x720, 1366x768, 1600x900 και η 1920x1080 γνωστή ως Full HD 1080p. H 1280x720 (True HD 720p) είναι πλέον μικρή για τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας οθονών laptop και μόνο κάποια ελάχιστα ξεπερασμένα μοντέλα την διαθέτουν. Η πιο διαδεδομένη ανάλυση για οθόνες laptop σήμερα είναι η 1366x768 και πρέπει να είναι η ελάχιστη απαίτηση σας για laptop μέχρι 15,6 ιντσών. Αν η οθόνη είναι τάξεως 17 ιντσών η συγκεκριμένη δίνει μικρή πυκνότητα pixel και άρα μέτρια ποιότητα εικόνας, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προτιμάτε τις μεγαλύτερες αναλύσεις 1600x900 ή 1920x1080.
Επεξεργαστές IntelΣτους φορητούς υπολογιστές η γενιά επεξεργαστών Intel υπερισχύει ξεκάθαρα έναντι αυτών της AMD. Το κύριο προτέρημά τους είναι ή πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική τους (τα νεότερα μοντέλα της Intel κατασκευάζονται με λιθογραφία 22nm και της AMD με 32nm) ενώ η λειτουργία Hyperthreading δημιουργεί τους λεγόμενους «εικονικούς» πυρήνες που σχεδόν διπλασιάζουν την ταχύτητά τους. Κάθε πυρήνας μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονα δύο λογικές διεργασίες άρα π.χ. ένας διπύρηνος λειτουργεί σαν τετραπύρηνος όταν ενεργοποιείται το Hyperthreading. Γι’ αυτό προτείνω ως καταλληλότερη επιλογή για ένα laptop επιδόσεων τους επεξεργαστές τρίτης ή δεύτερης γενιάς Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7 που όλοι τους υποστηρίζουν το Hyperthreading. Αν δείτε laptop με πιο αργό επεξεργαστή Intel Atom, Intel Celeron ή Intel Pentium αγνοήστε το εκτός αν πωλείται σε τιμή ευκαιρίας (εξαιρετικά απίθανο στην Ελλάδα).

Έχω αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο πως να ξεχωρίζετε τις γενιές επεξεργαστών Intel Core. Με λίγα λόγια το πρώτο ψηφίο του τετραψήφιου κωδικού της ονομασίας δηλώνει την γενιά π.χ. ο Intel Core i5-3210M είναι τρίτης γενιάς και ο Intel Core i7-2670QM δεύτερης γενιάς. Το γράμμα M σημαίνει ότι είναι επεξεργαστής για φορητούς και το QM ότι είναι επιπλέον και τετραπύρηνος. Η πρώτη γενιά επεξεργαστών i3, i5, i7 έχει τρία ψηφία στην ονομασία της π.χ. i3-390M και θεωρείται ξεπερασμένη. Οπότε τσεκάρετε προσεκτικά αυτά τα ψηφία για να καταλάβετε αν το laptop που έχετε βάλει στο μάτι διαθέτει έναν πραγματικά σύγχρονο επεξεργαστή. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την πλήρη λίστα επεξεργαστών Intel για φορητούς υπολογιστές.
Επεξεργαστές ΑMDΔείτε εδώ συνοπτικά όλους τους επεξεργαστές AMD για φορητούς υπολογιστές. Οι διπύρηνοι επεξεργαστές AMD C-Series είναι πιο αργοί κι από την καθυστέρηση και κατάλληλοι μόνο για netbook που πλέον εκλείπουν από την αγορά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους επεξεργαστές C-60 και C-70. Αν τους «συναντήσετε» σε ένα laptop χαιρετίστε τους από μακριά. Οι διπύρηνοι επεξεργαστές AMD Vision  Ε1 και Ε2 είναι καλύτεροι και προορίζονται για Notebooks απλής χρήσης. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία ρεύματος ώστε η μπαταρία του φορητού να αντέχει περισσότερες ώρες. Τα διαθέσιμα μοντέλα είναι μέχρι αυτή τη στιγμή τα Ε-300, Ε-450, Ε1-1200, Ε1-1500, Ε1-1500, Ε2-1800, Ε2-2000. Μόνο οι επεξεργαστές Ε2-1800 και Ε2-2000 έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις για τα σημερινά δεδομένα οπότε αντιστοίχως προτείνω να απορρίπτετε τους υπόλοιπους.
Η A-Series εκπροσωπεί την πιο γρήγορη σειρά επεξεργαστών της AMD για φορητούς υπολογιστές. Υπάρχει η κανονική έκδοση και η χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος με τις ενδείξεις LV και ULV. Οι παρακάτω 4ης γενιάς επεξεργαστές AMD A4, A6, A8 και Α10 είναι οι πιο αξιόλογοι μέχρι στιγμής:AMD A10-4600Μ (Τετραπύρηνος 2.3-3.2GHz)AMD Α8-4500Μ(Τετραπύρηνος 1.9-2.8GHz)AMD Α6-4400Μ (Διπύρηνος 2.7-3.2GHz)AMD A4-4300M(Διπύρηνος 2.5-3.0GHz)
Αυτές είναι οι Low Voltage παραλλαγές τους, κατάλληλες για λεπτά και ελαφριά Notebooks:AMD A10-4655M LV (Τετραπύρηνος 2.0-2.8GHz)AMD A8-4555M ULV(Τετραπύρηνος 1.6-2.4GHz)AMD A6-4455M ULV (Διπύρηνος 2.1-2.6GHz)AMD A4-4355M ULV (Διπύρηνος 1.9-2.4GHz)

Κατά γενική παραδοχή οι AMD επεξεργαστές για laptop είναι σημαντικά κατώτεροι σε επιδόσεις από αυτούς της Intel με τεχνολογία Ivy Bridge 22nm. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο γρηγορότερος τετραπύρηνος της AMD A-Series, ο A10-4600M, είναι ανάλογος σε επιδόσεις με τους απλούς διπύρηνους Intel Pentium B970 ή Β980 και τον παλαιότερης γενιάς διπύρηνο με Hyperthreading Intel Core i3-2310M. Εκεί που υπερτερούν οι επεξεργαστές AMD είναι στα ενσωματωμένα τσιπάκια γραφικών που είναι αρκετά καλύτερα από εκείνα της Intel αλλά αυτό παίζει ρόλο μόνο σε 3D εφαρμογές και καθόλου ρόλο όταν υπάρχει μία αυτόνομη κάρτα γραφικών. Γι’ αυτό λοιπόν θα παρατηρήσετε παρακάτω ότι δεν πρότεινα κανένα laptop με AMD επεξεργαστή στις μεσαίες και υψηλές κατηγορίες.
ΜνήμηTo laptop που θα αγοράσετε δεν πρέπει να έχει μνήμη μικρότερη από 4GB DDR3 γιατί τότε θα είναι ακατάλληλο για τις απαιτήσεις των σύγχρονων εφαρμογών, των 3D Games καθώς και του λειτουργικού Windows 7/8. Είναι πιθανό να υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης της μνήμης προσέξτε όμως αν υπάρχει ελεύθερη υποδοχή DIMM. Για παράδειγμα ας πούμε ότι η μητρική του φορητού δέχεται μέγιστη μνήμη 8GB και η προεγκατεστημένη είναι 4GB καταλαμβάνοντας και τα δύο διαθέσιμα DIMM (2x2GB). Τότε δεν είναι και τόσο πρακτικό που επεκτείνεται στα 8GB αφού θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις αρχικές μνήμες με καινούργιες. Έχετε στο μυαλό σας ότι η αναβάθμιση μνήμης ενδέχεται να επηρεάσει την εγγύηση της αντιπροσωπίας, ιδίως αν την επιχειρήσετε μόνοι σας.

Προδιαγραφές καρτών γραφικώνΣε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιείτε κάποιες εφαρμογές γραφείου, να πλοηγείστε στο Internet, άντε και να παίζετε κανένα browser παιχνιδάκι τότε η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι υπεραρκετή. Οι σύγχρονες ενσωματωμένες κάρτες (το τσιπάκι του επεξεργαστή που είναι αφιερωμένο στα γραφικά) έχουν επαρκέστατες δυνατότητες ακόμα και για την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας 1080p. Ωστόσο αν θέλετε το laptop σας να μπορεί να παίζει 3D games με τουλάχιστον αξιοπρεπείς επιδόσεις τότε πρέπει να διαθέτει μία αυτόνομη κάρτα γραφικών. Εξετάζοντας τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά μπορείτε να συμπεράνετε πολλά για τις δυνατότητες των καρτών γραφικών για να τις συγκρίνετε μεταξύ τους.
Νανόμετρα: Η αρχιτεκτονική είναι τόσο εξελιγμένη όσο πιο μικρή είναι η κλίμακα με την οποία κατασκευάζονται οι ηλεκτρονικές πλακέτες. Ένας από τους λόγους που εξυπηρετεί η προσπάθεια για περαιτέρω σμίκρυνση των τσιπ γραφικών υπακούει στην φυσική καθώς όσο πιο μικρές είναι οι αποστάσεις μεταξύ των μικροσκοπικών κυκλωμάτων τόσο πιο γρήγορα γίνεται η μεταγωγή των δεδομένων. Συνεπώς, με απλά λόγια, όσο πιο λίγα είναι τα νανόμετρα, τόσο πιο καλή θερμική συμπεριφορά και επιδόσεις έχει η κάρτα.
Αριθμός shaders: Η κάρτα γραφικών έχει πολλές μικρές υπολογιστικές μονάδες σε αντίθεση με τους πυρήνες των επεξεργαστών (CPU) που είναι λιγότεροι και πληρέστεροι σε δυνατότητες υπολογισμών. Το σύνολο όλων αυτών των μικρών πυρήνων που αποτελούν την «γραμμή παραγωγής» της GPU συνηθίζουμε να το καλούμε με μία λέξη shaders.
Ο όρος αυτός όμως δεν είναι ακριβής γιατί τα shaders αποτελούσαν -σε παλαιότερης τεχνολογίας GPU- τους ειδικούς επεξεργαστές αφιερωμένους στην σκίαση των 3D αντικειμένων ενώ υπήρχαν και άλλοι επεξεργαστές που έκαναν άλλες συγκεκριμένες διεργασίες όπως π.χ. το texturing. Σήμερα τα shaders μίας σύγχρονης κάρτας γραφικών απαρτίζονται από πολλούς ισότιμους μικρο-επεξεργαστές που είναι σε θέση να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους (π.χ οι λεγόμενοι Cuda Cores της NVidia) ενώ συνοδεύονται και από αρκετούς άλλους πιο εξειδικευμένους μικρο-επεξεργαστές.
Να θυμάστε ότι όσο πιο πολλά Shaders έχει μία κάρτα γραφικών τόσο πιο ισχυρή είναι (θα δείτε την ένδειξη Shaders Unified) σε συνάρτηση πάντα με την τεχνολογία της. Για παράδειγμα μία κάρτα 28nm μπορεί να έχει λιγότερα shaders από μία κάρτα 40nm και να είναι ταχύτερη.
Συχνότητα πυρήνα: Ο κεντρικός επεξεργαστής GPU που περιέχει τα shaders και διάφορους ηλεκτρονικούς ελεγκτές έχει είτε σταθερή είτε μεταβλητή συχνότητα λειτουργίας ανάλογα με την σχεδίαση του. Τα shaders μπορεί να δουλεύουν στην ίδια συχνότητα ή σε διαφορετική. Εσείς για να αποκτάτε μία σφαιρική εικόνα θα εξετάζετε απλά ποια είναι η μέγιστη συχνότητα της GPU σε συνδυασμό με τον αριθμό των shaders. Χρήσιμο μαθηματικό τέχνασμα για να συγκρίνετε γρήγορα δύο κάρτες με αρκετή ακρίβεια είναι να πολλαπλασιάζετε την συχνότητα της GPU με τον αριθμό των shaders και να συγκρίνετε τα γινόμενα.
Μνήμη GPU: Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ταχύτητα και όχι η ποσότητα της μνήμης. Αξίζει να γνωρίζετε ότι η μνήμη τύπου GDDR5 είναι περίπου δύο φορές πιο γρήγορη από μία GDDR3. Πολύ απλά λοιπόν αν επιθυμείτε αξιόλογες επιδόσεις στο gaming προτιμήστε κάρτες γραφικών με μνήμη GDDR5 και δίαυλο μνήμης 128bit ή μεγαλύτερο.

Αυτόνομες κάρτες γραφικών NVidiaΟι κάρτες γραφικών NVidia για Notebooks που είναι ειδικές για παιχνίδια είναι οι ακόλουθες (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο):GeForce GTX 680MXGeForce GTX 680MGeForce GTX 675MXGeForce GTX 675MGeForce GTX 670MXGeForce GTX 670MGeForce GTX 660M
Από αυτές μόνο την πιο αργή GeForce GTX 660M που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2012 την συναντάμε σε προσιτά gaming laptops εδώ στην Ελλάδα (μέχρι σήμερα). Όσον αφορά την προηγούμενη σειρά gaming καρτών της NVidia μόνο οι παρακάτω κάρτες θεωρούνται επίκαιρες για τα σημερινά δεδομένα:
GeForce GTX 580MGeForce GTX 570MGeForce GTX 560M
Επιπλέον, η ειδική σειρά καρτών γραφικών για απαιτητικές 3D εφαρμογές που είναι κατάλληλη και για 3D gaming είναι η Quadro K Series. Αν βρείτε laptop που να έχει αυτόνομη κάρτα γραφικών σειράς Quadro K Series 500040003000 τότε θα μπορεί να τρέχει τα σύγχρονα παιχνίδια με πολύ καλές επιδόσεις.

Οι παρακάτω κάρτες γραφικών δεν προτείνονται από την NVidia για απαιτητικό 3D gaming σε ultra high settings. Παρότι υποδεέστερες είναι σε θέση να τρέξουν τα σημερινά 3D Games σε Medium- High settings και τις συναντάμε συνήθως σε laptop μεσαίας-υψηλής κατηγορίας:
GeForce GT 730MGeForce GT 710MGeForce GT 650MGeForce GT 645MGeForce GT 640MGeForce GT 640M LEGeForce GT 635MGeForce GT 630MGeForce GT 625MGeForce GT 620MGeForce 610M
Οι παρακάτω κάρτες παλαιότερης σειράς της NVidia (σταδιακά αποσύρονται) καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων games:GeForce GT 555MGeForce GT 550MGeForce GT 540MGeForce GT 525MGeForce GT 520MXGeForce GT 520M
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ολόκληρη την λίστα καρτών γραφικών της NVidia.
Αυτόνομες κάρτες γραφικών AMDΟι καινούργιες κάρτες γραφικών AMD έχουν προβάδισμα στον χώρο των Notebooks καθώς προσφέρουν και επιδόσεις και καλή θερμική συμπεριφορά. Οι ακόλουθες είναι κατάλληλες για 3D gaming, όμως είναι δυσεύρετες στην Ελληνική αγορά, μάλλον λόγω κόστους:AMD Radeon HD 7970M AMD Radeon HD 7870M AMD Radeon HD 7850M AMD Radeon HD 7770M AMD Radeon HD 7750M AMD Radeon HD 7730M
Πιο συχνά συναντάμε τις πιο αργές κάρτες της σειράς AMD Radeon 7500 & 7600. Η πιο καθιερωμένες για αξιοπρεπές gaming στην ελληνική αγορά laptop είναι μέχρι αυτή τη στιγμή οι AMD Radeon HD 7650M και AMD Radeon HD 7670M οι οποίες είναι παλιές αλλά δοκιμασμένες. Θα δείτε σε κάποια μοντέλα ότι προσφέρονται σε Dual Mode, δηλαδή σε λειτουργία Crossfire με μία ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD π.χ. AMD Radeon HD 7520G +AMD Radeon HD 7670M.
Θεωρητικά το Dual Mode αυξάνει τις επιδόσεις στα γραφικά. Στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η διάταξη ασύμμετρου Dual Mode της AMD για Notebooks όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στις επιδόσεις αλλά μπορεί να τις επηρεάσει αρνητικά, ανάλογα με τους Drivers και την εφαρμογή. Ίσως και να χρειαστεί η απενεργοποίηση της ενσωματωμένης κάρτας για την ομαλότερη συμπεριφορά του συστήματος γραφικών. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρότεινα laptops που έχουν αυτή τη ρύθμιση.

Άλλες κάρτες με ικανοποιητικές επιδόσεις είναι της καινούργιας σειράς AMD Radeon HD 8800, AMD Radeon HD 8700 που διακρίνονται περισσότερο για την μικρή τους κατανάλωση και όχι τόσο για τις επιδόσεις τους.
Από τις προηγούμενες σειρές καρτών της AMD για Notebook μόνο οι παρακάτω είναι αρκετά γρήγορες, όμως δεν έχουν τόσο καλή θερμική συμπεριφορά και γι’ αυτό δεν τις προτείνω:AMD Radeon HD 6900AMD Radeon HD 6800Σειρά AMD Radeon HD 5800
Σκληρός δίσκοςΈνας δίσκος 7200 RPM θα ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις του συστήματος ωστόσο θα μειώσει δραστικά την αυτονομία της μπαταρίας ενώ θα συμβάλλει αισθητά στην αύξηση της θερμοκρασίας του laptop. Αυτός είναι ο λόγος που σπανίως τοποθετούνται δίσκοι γρήγορης περιστροφής σε φορητούς υπολογιστές και προτιμούνται οι 5400 RPM. Σε ακριβά μοντέλα, κυρίως σε αυτά που προορίζονται για gaming, τοποθετείται ένας επιπλέον δίσκος τύπου SSD που όχι μόνο εκτινάσσει τις επιδόσεις αλλά έχει και άριστη θερμική συμπεριφορά και ελάχιστη κατανάλωση.
Θύρες σύνδεσηςΔύο είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να εξετάζετε: Πρώτον ότι το laptop έχει τουλάχιστον τρεις θύρες USB εκ των οποίων έστω μία είναι USB 3.0. Δεύτερον, ότι διαθέτει θύρα HDMI που είναι απαραίτητη για να συνδέετε τον φορητό στην HD τηλεόραση σας για να βλέπετε ταινίες ή να σερφάρετε στο Internet. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες θύρες είναι λίγο πολύ κοινές. Θα συμφωνήσετε ότι η θύρα Ethernet για ενσύρματη δικτύωση συνήθως δεν χρησιμοποιείται στους φορητούς αλλά  δεν βλάπτει να προτιμάτε μοντέλα που υποστηρίζουν υψηλή ταχύτητα 10/100/1000Mbps.
Wi-Fi & BluetoothΠροφανώς όλα τα laptop διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi δίκτυα και τα σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν την υψηλή ταχύτητα Wi-Fi b/g/n που είναι συνήθως τάξεως 150 Mbits/sec. Εκτιμήστε περισσότερο Wi-Fi δέκτες με ταχύτητα τάξεως 300Mbits/sec διότι έχουν καλύτερη απόδοση. Τώρα, όσον αφορά το Bluetooth, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτουν όλα τα laptops και αν σας εξυπηρετεί καλό είναι να ελέγχετε την ύπαρξή του στις προδιαγραφές. Με το Bluetooth μπορείτε να στέλνετε εύκολα αρχεία από το κινητό σας στον φορητό υπολογιστή χωρίς την χρήση καλωδίων.

Διαστάσεις και DesignΠέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές, πολύ μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα κατασκευής του laptop. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι κατασκευαστές έχουν δικαιολογημένα καλή φήμη σε αυτόν τον τομέα ενώ άλλοι θεωρούνται τουλάχιστον μέτριοι. Όμως, δύσκολα θα καταλάβετε πόσο ποιοτικό είναι το υλικό κατασκευής του laptop αν δεν το πιάσετε στα χέρια σας, ανεξάρτητα από την καλή ή την κακή φήμη του κατασκευαστή του. Συνεπώς προτείνω -καταρχήν- εφόσον είναι εφικτό να εξετάσετε ιδίοις όμμασι το δείγμα ενός laptop σε ένα κατάστημα προτού το αγοράσετε. Μία λεπτομέρεια που είναι σημαντική να κοιτάτε είναι αν ο κεντρικός εξαερισμός βρίσκεται στο πλάι ή από κάτω. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορείτε να τοποθετείτε τον φορητό σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς κίνδυνο να υπερθερμανθεί.
Επίσης, όπως προανέφερα οι διαστάσεις της οθόνης καθορίζουν το μέγεθος ενός laptop ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με το μοντέλο. Εξετάζοντας στις προδιαγραφές το πάχος (ύψος) και το βάρος θα καταλάβετε με αρκετή ακρίβεια αν πρόκειται για λεπτή κατασκευή ή χοντροκομμένη. Για ένα φορητό 15,6 ιντσών, ύψος γύρω στα 3 εκ. και βάρος 2,5kg αποτελούν ένα ιδανικό μέσο όρο τιμών. Για την κατηγορία 17,3 ιντσών τα 3,7 εκ. ύψος και τα 3kg βάρος θεωρούνται λογικά. Αν ένα laptop έχει σημαντικά μεγαλύτερο ύψος και βάρος από τα μεγέθη που προανέφερα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι λειτουργικό. Απλά θα είναι πιο ογκώδες και σίγουρα αυτό θα παίξει ρόλο για εσάς που δίνετε μεγάλη σημασία στην αισθητική.
Θερμική συμπεριφοράΠρέπει να σας απασχολεί κατά πόσο ένας φορητός υπολογιστής έχει την τάση να ζεσταίνεται μετά από πολύωρη χρήση. Η θερμική συμπεριφορά του φορητού εξαρτάται άμεσα από την σχεδιαστική ικανότητα του κατασκευαστή, ο οποίος πρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα υλικά ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται το laptop. Δεν αρκεί να εισάγει τον πιο γρήγορο επεξεργαστή, την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών και γενικά να προσπαθεί να ενισχύσει τις τεχνικές προδιαγραφές αδιαφορώντας για το πώς τα διάφορα μέρη του υπολογιστή επηρεάζουν την κατανάλωση και την θερμότητά του.
Ανεξάρτητα από την θερμική μόνωση που εξαρτάται από το σασί του laptop μπορείτε να εκτιμήσετε πόσο ζεσταίνεται από τα Watt λειτουργίας του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Όσο περισσότερα τα Watt τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να ζεσταίνεται αρκετά το πληκτρολόγιο μετά από εντατική χρήση. Δεν μπορείτε να αποφύγετε την θερμότητα όταν ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών είναι υψηλών επιδόσεων ωστόσο μπορείτε να την περιορίσετε αν επιλέξετε νέας γενιάς μοντέλα που έχουν πολύ καλύτερη θερμική συμπεριφορά σε σχέση με παλαιότερες γενιές.
Μπαταρία & ΑυτονομίαΑν σκοπεύετε να λειτουργείτε το laptop εκτός πρίζας συχνά, τότε πρέπει να σας απασχολεί η αυτονομία του που εξαρτάται πρώτιστα από την ισχύ της μπαταρίας του. Συνηθέστερα η διάρκεια της μπαταρίας μετριέται σε ώρες βάσει ενός προτύπου μέτρησης του κατασκευαστή. Σαν γενικό οδηγό έχετε στο μυαλό σας ότι αυτονομία μικρότερη από 4 ώρες θεωρείται μικρή. Μία μπαταρία 6 στοιχείων (Cells) είναι επαρκής για laptops 15,6 και 17,3 ιντσών αλλά καλό είναι να εξετάζετε στις προδιαγραφές και την ισχύ τους μετρημένη σε Wah ή mAh αν είναι διαθέσιμη αυτή η πληροφορία.
Δυστυχώς αρκετοί κατασκευαστές νιώθουν άβολα με την μικρή αυτονομία των συσκευών τους και είτε παρουσιάζουν ελλιπή στοιχεία, είτε καθόλου, με το πρόσχημα ότι η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται από την χρήση και τα εξαρτήματα του υπολογιστή. Προφανώς έτσι είναι! Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν αναγράφουν απλά τα mAh της μπαταρίας για να μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι αγοραστές τις εκτιμήσεις μας;  Ρητορικό το ερώτημα.

Άλλα χαρακτηριστικάΤο DVD player είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των φορητών αλλά κάποια ειδικά μοντέλα δεν διαθέτουν με σκοπό να επιτευχθεί μικρότερο πάχος. Επειδή το DVD player είναι αναγκαίο για τους περισσότερους βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στο laptop που σκοπεύετε να αγοράσετε. Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμάτε προτού την αγορά ενός laptop είναι η κάμερα του (πόσο υψηλή ανάλυση έχει), τις προδιαγραφές των ηχείων (απαραίτητα για απολαυστικό gaming και αναπαραγωγή ήχου) καθώς και το λειτουργικό. Καλώς ή κακώς τα Windows 7 ή Windows 8 64bit είναι η ορθότερη επιλογή.
ΕγγύησηΑφού επιτέλους αποφασίσετε ποιο laptop θα αγοράσετε ρωτήστε τον πωλητή να σας ενημερώσει αναλυτικά για την εγγύηση που προσφέρει ο ίδιος ή η αντιπροσωπία. Η μέγιστη εγγύηση φτάνει τα 2 χρόνια και είναι πλήρης, δηλαδή καλύπτει όλα τα υλικά μέρη του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η εγγύηση αναγράφεται ως «περιορισμένη» και τότε στα ψιλά γράμματα αναφέρεται ότι υπάρχει διαφορετική εγγύηση για την μπαταρία, διαφορετική για την οθόνη κλπ. Επιπλέον ανάλογα με το σημείο πώλησης προσφέρεται ασφαλιστική κάλυψη DOA (Dead Οn Arrival) που σημαίνει πλήρη αντικατάσταση του προϊόντος αν προκύψει βλάβη μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αγοράς. Οπότε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων στο μέλλον διαβάστε όλες αυτές τις παροχές εγγύησης γιατί μπορεί να βρεθείτε εξ απροόπτου.
Προτάσεις αγοράς laptopΔεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε όλα τα προαναφερθέντα για να αγοράσετε έναν φορητό υπολογιστή, πάντως σίγουρα κάποια από αυτά, αν όχι όλα θα σας βοηθήσουν να λάβετε σωστότερες αποφάσεις. Προχωράμε τώρα στην παρουσίαση των laptop που έχω επιλέξει για εσάς. Επιφυλάσσομαι για τις τιμές τους, όπως και για την διαθεσιμότητά τους επειδή αυτά τα δεδομένα, όπως ξέρετε, αλλάζουν γρήγορα. Δεν αναφέρω την εγγύησή τους γιατί κάποια καταστήματα παρέχουν πρόσθετες εγγυήσεις οπότε αφήνω αυτό το θέμα να το διερευνήσετε μόνοι σας. Παρατηρήστε ότι για τις κάρτες γραφικών έχω γράψει τον αριθμό των shaders και την συχνότητα της GPU π.χ. 480 Shaders @ 600MHz όπως και το είδος της μνήμης τους ώστε να εκτιμάτε με μία ματιά τις δυνατότητές τους.
Για τα απολύτως απαραίτητα

Toshiba Satellite C855D-127 Οι απαιτήσεις σας δεν είναι πολλές και τα λεφτά σας λίγα. Με αυτό το laptop θα σερφάρετε άνετα στο Internet , θα τρέχετε όλες τις βασικές εφαρμογές, θα επικοινωνείτε online μέσω της HD κάμεράς του, θα βλέπετε τις ταινίες σας συνδέοντας το στην τηλεόραση… 3D παιχνίδια δεν θα παίζετε. Δυστυχώς ότι πληρώνεις παίρνεις αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ο υπολογιστής από την Toshiba αξίζει τα λεφτά του και δεν θα σας στοιχίσει και πολύ.
Οθόνη: 15,6΄΄ Toshiba TruBrite LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος 1,7 MHz AMD E2-1800, 1MB L2 Cache, 40nm, 18WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): AMD Radeon HD 7340, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 80 Shaders @ 523-680MHz (Με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPM με αντικραδασμική προστασίαΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out , 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD Dual Layer (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1MP (1280x800) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο, με Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με SRS Premium Sound HDΔιαστάσεις: 380,0 x 242,0 x 33,52 mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: Έως 4 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 399 €
Υπερφορητός

Sony VAIO SVE1112M1E/W Πανάλαφρο και μικρό σε διαστάσεις, είναι ιδανικό για να το παίρνετε μαζί σας στην δουλειά ή στα ταξίδια σας. Ο επεξεργαστής χαμηλού Voltage σε συνδυασμό με μία ισχυρή μπαταρία του χαρίζουν πολύ καλή αυτονομία ενώ o σκληρός του δίσκος των 500GB έχει αντικραδασμική προστασία, που είναι απαραίτητη για ένα φορητό αυτής της κατηγορίας. Θα αρκεστείτε όμως σε απλά παιχνιδάκια καθώς η απουσία αυτόνομης κάρτας γραφικών δεν του επιτρέπουν να τρέχει τα σύγχρονα 3D games. Άλλωστε με τόσο μικρή οθόνη δεν έχει τόσο νόημα το gaming.Οθόνη: 11,6΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)
Επεξεργαστής: Low Power Διπύρηνος 1.7 MHz AMD E2-1800, 1MB Cache, 40nm, 18WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών ενσωματωμένη: AMD Radeon HD 7340, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 80 Shaders @ 523-680MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out , 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti DriveΚάμερα: 1.31MP (1280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγιο, με Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία:ΣτερεοφωνικάΔιαστάσεις: 290,0 x 203,5 x (23,5-31,5) mmΒάρος: 1,5kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400mAh (Έως 6 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή:450 €
Το καλύτερο ροζ laptop

Sony Vaio SVE14A2M1EP Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που άλλωστε αποτελούν το στήριγμα της ελληνικής αγοράς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ξέρω πως σας αρέσει το ροζάκι αλλά θέλετε να παίζετε και κανένα παιχνιδάκι κι επειδή δεν είναι σωστό να αρκείστε μόνο στο Farmville, πρέπει να έχετε ένα laptop αξιοπρεπών επιδόσεων ώστε να μυηθείτε σιγά σιγά και στα σοβαρά 3D games. Αυτός ο φορητός είναι για εσάς κι αν τον βρείτε κοντά στα 600€ τότε αποτελεί ευκαιρία.Οθόνη: 14΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading 2.4 MHz Intel Core i3-3110M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη):AMD Radeon HD 7670M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες:2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγιο, μεTouchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με Dolby Home Theater v4Διαστάσεις: 341,0 x 245 x (22,1-31,7) mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 5300 μΑh (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή:599€ (Ευκαιρία) +200€ σε άλλα μαγαζιά
Οικονομικά και αξιοπρεπή 
Sony VAIO SVE1512E1E Πρόκειται για έναν υπολογιστή που έχει όλα όσα χρειάζεται ένας μέσος χρήστης, όπως λέμε. Η αυτόνομη κάρτα γραφικών τρέχει σύγχρονα 3D games σε medium-high settings και τα αρκετά δυνατά ηχεία θα σας επιτρέψουν να τα απολαμβάνετε περισσότερο. Ο διπύρηνος επεξεργαστής i3 τρίτης γενιάς με Hyperthreading συνεισφέρει στις καλές επιδόσεις ολόκληρου του συστήματος ενώ η οθόνη πατέντας VAIO Display έχει διαπιστευμένες αρετές όπως υψηλή φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα.Οθόνη: 15,5΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading 2.4 MHz Intel Core i3-3110M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, Επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος:500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά xLOUDΔιαστάσεις: 371,9 x 253,5 x (25,3-35,1) mmΒάρος: 2,7kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 μΑh (Έως 4 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό:Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 569-699 €

Dell Inspiron 15R-5521 - i3-3217U Τα δυνατά σημεία του είναι η ελαφριά αλουμινένια κατασκευή του και τα 6GB μνήμης του. Ο επεξεργαστής του είναι Low Voltage που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει την μπαταρία και θερμαίνεται ελάχιστα. Επειδή όμως το laptop είναι αρκετά λεπτό και δεν μπορεί να χωρέσει μία πιο ισχυρή μπαταρία τα 3000mΑh της προσφέρουν μόνο ικανοποιητική αυτονομία. Η DELL φημίζεται για την ποιότητα κατασκευής των laptop της μα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει πως απευθύνεται σε καταναλωτές και όχι σε εταιρίες. Οι κωδικοί των μοντέλων της δεν μας βοηθούν να τα διακρίνουμε μεταξύ τους. Παρεμπιπτόντως ο κωδικός αυτού του φορητού είναι IN5521-I33217500W8 (υπάρχουν πολλές παραλλαγές με παρόμοια χαρακτηριστικά).
Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος με Hyperthreading 1,8 GHz Intel Core i3 - 3217U, 3MB L3 Cache, 22nm, 17WattΜνήμη: 6GB DDR3 1600MHz (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out v1.4a, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD +/- RW (Άγνωστη ταχύτητα)Κάμερα: 1MP με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με Waves MaxxAudio 4 processingΔιαστάσεις: 376 x 259 x (24,9-31,3) mmΒάρος: 2,32kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 65Whr/3000mAh (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 599 € (Προτεινόμενη)

HP Pavilion Sleekbook 15-b002evΥπέρλεπτο, ελαφρύ και με οθόνη 15,6 ιντσών μεταφέρεται εύκολα και έχει μία μεσαίας κατηγορίας κάρτα γραφικών για να τρέχετε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές χωρίς κομπιάσματα. Ελάττωμά του η έλλειψη DVD player που αφαιρέθηκε από τον κατασκευαστή για να κερδηθεί χώρος και για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος. Αυτό το laptop είναι αρκετά πρακτικό για επαγγελματική χρήση. Μία αρκετά πιο ακριβή εκδοχή του είναι το HP Pavilion Sleekbook 15-b004ev (C4T60EA) που έχει σκληρό δίσκο 750GB και επεξεργαστή Intel Core i5.
Οθόνη: 15,6΄΄ BrightView HD LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος με Hyperthreading 1,8 GHz Intel Core i3 - 3217U, 3MB L3 Cache, 22nm, 17WattΜνήμη: 6GB DDR3 (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)  Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη):ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 630Μ, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 96 Shaders @ 672MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPM με αντικραδασμική προστασίαΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth (Άγνωστες προδιαγραφές)Οπτικό Μέσο:ΌχιΚάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο:Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Altec Lansing με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 385,7 x 259 x 21 mmΒάρος: 2,1kgΜπαταρία: 4 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 549-599 €

Toshiba Satellite C855-1QCΕίναι ένα από τα πιο οικονομικά laptop με επεξεργαστή Intel Core i5 3ης γενιάς που έχει και αυτόνομη κάρτα γραφικών. Βέβαια αυτή η κάρτα δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αλλά σε συνδυασμό με τον πολύ ισχυρό επεξεργαστή που διαθέτει και Turbo Boost (η συχνότητα αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις) θα μπορείτε να παίζετε αρκετά 3D games σε Medium-High Settings. Παρόμοιο μοντέλο με ποιο «σπορ» εμφάνιση είναι το Toshiba Satellite C855-1QD το οποίο κοστίζει γύρω στα 650-690€.
Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, Επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7610M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 400 Shaders @ 450MHz, 1GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD Dual Layer (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1MP (1280x800) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με SRS Premium Sound HDΔιαστάσεις: 380 x 242 x 33,52 mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: Έως 3,5 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 645-699 €
Τα κάνουν όλα και συμφέρουν

Sony Vaio SVS1512S1ES Με οθόνη Full HD 1080p και IPS πάνελ δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις για τον λόγο που σας το προτείνω. Έχει μία από τις καλύτερες οθόνες για laptop, γρήγορο επεξεργαστή Intel Core i5 και μία αρκετά αξιόλογη κάρτα γραφικών. Επιπλέον η λεπτή κατασκευή του είναι ανθεκτική από αλουμίνιο και μαγνήσιο ενώ η αυτονομία του είναι εξαιρετική έως 6,5 ώρες με την βασική μπαταρία VGP-BPS24. Η αυτονομία διπλασιάζεται στις 13 ώρες αν προσθέσετε την πιο ενισχυμένη μπαταρία VGP-BPSC29.Οθόνη: 15,5΄΄ VAIO Display Plus 1920x1080 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 12GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 640M, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 384 Shaders @625MHz, 1GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος:500GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi a/b/g/n (300Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο,Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: Στερεοφωνικά Dolby Home Theater v4Διαστάσεις: 380 x 255,4 x 23,9mmΒάρος: 2kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 mΑh (Έως 6,5 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 790-899€

HP Pavillion G7-2004SD Να και ένα laptop με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 σε αρκετά προσιτή τιμή. Η μεγάλη του οθόνη 17,3 ιντσών μαζί με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές προδιαγραφές το κατατάσσει στην κατηγορία Desktop Replacement που σημαίνει ότι άνετα μπορεί να αντικαταστήσει το Desktop PC σας και να σας εξυπηρετεί σε ότι χρειάζεστε. Σημειωτέον η αυτόνομη κάρτα γραφικών του σε συνδυασμό με τον πανίσχυρο επεξεργαστή θα σας επιτρέψει να παίζετε 3D Games σε High Settings.Οθόνη: 17,3΄΄ HD+ BrightView LED, 1600x900 (16:9)Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος με Hyperthreading και Turbo Boost, 2.1-3.1MHz Intel Core i7-3612QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 6GB DDR3 (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη):ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 750GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/nΟπτικό Μέσο: Super Multi DVD Writer (8x Εγγραφή)Κάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Altec Lansing με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 412 x 267 x 36,8 mmΒάρος: 2,98kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bitΕνδεικτική τιμή: 785€
Gaming laptop του χιλιάρικου

Lenovo Y580 59352090 Όπως καταλαβαίνετε εισερχόμαστε στην πιο σημαντική κατηγορία laptop γιατί προφανώς οι αναγνώστες του GameWorld ενδιαφέρονται πρώτιστα για το gaming. Όσο υπάρχει ακόμα στην αγορά το Lenovo Y580 59352090 (σημειώστε ακριβώς τον κωδικό) προτείνω να το έχετε υποψήφιο για αγορά διότι η τιμή του είναι πολύ καλή με βάση τα χαρακτηριστικά του. Δεν πειράζει που δεν έχει και τον πιο γρήγορο επεξεργαστή γιατί η αυτόνομη κάρτα γραφικών του είναι ειδική για 3D gaming και δεν θα σας απογοητεύσει. Η ύπαρξη θύρας S/PDIF σημαίνει ότι μπορείτε να το συνδέσετε σε ψηφιακά ηχεία υψηλής απόδοσης αν και δεν είναι απαραίτητο γιατί τα ενσωματωμένα του ηχεία είναι εξαιρετικά για laptop. Το καινούργιο μοντέλο Lenovo Y580 59349829 με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 κοστίζει 100-200 ευρώ ακριβότερα.Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 8GB DDR3 (Μη επεκτάσιμη)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): Nvidia GTX660M, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 384 Shaders @ 835MHz, 2GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 1TB (5400RPM)  + 16GB SSDΘύρες: 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1x S/PDIFΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, BluetoothΟπτικό Μέσο: Dual Layer Super Multi DVD Writer (Άγνωστη ταχύτητα)Κάμερα: 1280x720 με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο, Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: JBL1,5 Watt με Dolby Home Theater V4Διαστάσεις: 357 x 255 x 38,5 mmΒάρος: 2,8kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bit (Αναβαθμίσιμα σε Windows 8 64 bit)Ενδεικτική τιμή: 940-988€

HP ENVY dv6-7200ea Ένας πολύ γρήγορος επεξεργαστής -από τους πιο γρήγορους που υπάρχουν-, μία αρκετά δυνατή κάρτα γραφικών και 8GB RAM θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας για gaming και φυσικά θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση έχετε από τον υπολογιστή σας. Άξιο αναφοράς είναι το ενσωματωμένο σύστημα ηχείων με subwoofer που προσφέρει αρκετά δυνατό και πλούσιο ήχο. Ένα, ας πούμε, ελάττωμα είναι ότι ο επεξεργαστής είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και αυτό θα επηρεάζει αρνητικά την αυτονομία του laptop όταν το έχετε εκτός πρίζας.Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής:Τετραπύρηνος με Hyperthreading και Turbo Boost, 2.4-3.4MHz Intel Core i7-3630QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 45WattΜνήμη: 8GB DDR3 (2x4GB, 2 DIMM, επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 630Μ, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 96 Shaders @ 672MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 1ΤΒ, 5400RPMΘύρες: 3xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth (Άγνωστες προδιαγραφές)Οπτικό Μέσο:Dual Layer Super Multi DVD WriterΚάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Beats Audio με 4 ηχεία και HP Triple Bass Reflex SubwooferΔιαστάσεις: 378 x 247 x 32,5 mmΒάρος: 2,46kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό:Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 999-1099€

Sony Vaio SVE1712V1E Η μεγάλη αντιανακλαστική Full HD οθόνη με IPS πάνελ που η Sony έχει πατεντάρει με την ονομασία VAIO Display Plus είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του φορητού. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του είναι λίγο πιο αργός από τον Intel Core i7-3630QM του HP Envy αλλά έχει αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση. Η κάρτα γραφικών του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα θέλαμε για ένα gaming laptop όμως σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή μπορεί να τρέξει όλα τα σύγχρονα 3D παιχνίδια. Η διαφορά τιμής ανά μαγαζί είναι μεγάλη οπότε αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο κάντε καλή έρευνα αγοράς.Οθόνη: 17,3΄΄ VAIO Display Plus LED, 1920x1080 (16:9)Επεξεργαστής:Τετραπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.2-3.2 MHz Intel Core i7-3632QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 6GB DDR3 1600MHz (1x4GB+1x2GB, 2 DIMM, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7650M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 450-550MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus Width ((αυτόνομη))Σκληρός δίσκος: 750GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi a/b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο,Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: Στερεοφωνικά με XLoudΔιαστάσεις: 408,7 x 278 x (27,1-37,8)mmΒάρος: 3,2kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 mΑh (Έως 3,5 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 1044-1200€

Toshiba Qosmio X770-128 Η σειρά φορητών Toshiba Qosmio εξειδικεύεται στο gaming και αυτό εδώ το θηρίο την εκπροσωπεί επάξια. Τα χαρακτηριστικά του μιλούν από μόνα τους. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής δεύτερης γενιάς μπορεί να είναι αρκετά ενεργοβόρος για τα σημερινά δεδομένα αλλά είναι ταχύτατος. Το ίδιο ισχύει και για την κάρτα γραφικών Nvidia GTX560M η οποία καταβροχθίζει τα Volt της μπαταρίας όμως είναι εξαιρετικά γρήγορη. Ο επιπλέον δίσκος 500GB SSD εκτινάσσει τις επιδόσεις ενώ διακρίνουμε επίσης το Blu-Ray Player και τα ηχεία με Subwoofer που δεν συναντάμε συχνά σε laptop. Στον αντίποδα, το εν λόγω Toshiba Qosmio δεν «ζει» για πολύ εκτός ρεύματος αφού η αυτονομία του με το ζόρι μπορεί να φτάσει τις 2,5 ώρες. Ένας τόσο βαρύς, ογκώδης και πανίσχυρος φορητός είναι μόνο για ειδικά γούστα μα σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.Οθόνη: 17,3΄΄ Toshiba TruBrite LED, 1600x900 (16:9)Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.2-3.1 MHz Intel Core i7-2670QM, 6MB L3 Cache, 32nm, 45WattΜνήμη: 8GB DDR3 1600MHz (Επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): Nvidia GTX560M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 192 Shaders @ 775MHz, 1.5GB GDDR5, 192Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB 7400RPM + 500GB SSDΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 3.0Οπτικό Μέσο: Blu-Ray (Double Layer)Κάμερα: 1.3MP με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Harman Kardon με subwoofer και τεχνολογία Toshiba Bass Enhanced Sound System με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 413,6 x 274 x 43,9 mmΒάρος: 3,4kgΜπαταρία: Έως 2,5 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bitΕνδεικτική τιμή: 1150 €
Έπεται νέο αφιέρωμαΤελειώνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω πως σαν αγοραστής έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένους κατασκευαστές laptop όπως και εσείς φαντάζομαι. Ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν μοντέλα όλων των κατασκευαστών οφείλεται καθαρά στην έρευνά μου και στις προσωπικές μου εκτιμήσεις που με οδήγησαν να απορρίψω πάρα πολλούς φορητούς κυρίως λόγω της τιμής τους βάσει των χαρακτηριστικών τους.
Επειδή η αγορά laptop αναδιαμορφώνεται περίπου ανά εξάμηνο, μέσα στο 2013 το GameWorld θα επανέλθει στο θέμα και θα σας προτείνει νέα μοντέλα ανάλογα με την σεζόν. Ελπίζουμε τότε οι τιμές να έχουν βελτιωθεί σημαντικά για να επιλέξουμε ακόμα καλύτερους φορητούς υπολογιστές. Σας ευχόμαστε καλές αγορές και φυσικά θα θέλαμε να διαβάσουμε τα σχόλια σας ή τις εναλλακτικές σας προτάσεις.
Νίκος Θωμάδης
Πηγή: www.gameworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...