Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το μεγάλο μπάχαλο του Ε9 - Αναλυτική εγκύκλιος

Το μεγάλο μπάχαλο του Ε9 - Αναλυτική εγκύκλιος
Πρώτη φορά απαιτείται στο έντυπο Ε9 να δηλωθούν κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης. Σύγχυση για το ποιοι πρέπει να υποβάλουν στοιχεία. Η διαγραφή ακινήτων και η παγίδα στα αυθαίρετα. Στο παρά πέντε γλιτώνουν την υποχρέωση έκδοσης κλειδάριθμου τα ανήλικα.
Σύμφωνα με το www.euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών απείλησε να στείλει στην εφορία για κλειδάριθμο ακόμα και ανήλικα παιδιά, εφόσον έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε9.

Στην εγκύκλιο για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ε9 που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου». Αυτό σήμαινε ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά που επικοινώνησε άμεσα το οικονομικό επιτελείο και ζήτησε να διευκρινιστεί το επίμαχο σημείο της εγκυκλίος, που μπορεί να «ταλαιπωρήσει» τους Έλληνες πολίτες.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων με περιουσία να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους».

Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων αποτελεί ναρκοπέδιο έξτρα φόρων, αν γίνει λάθος κατά τη συμπλήρωσή του, ενώ για πρώτη φορά απαιτείται να δηλωθούν από κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες πισίνες έως και τα διαμερίσματα των… θυρωρών.

Οι φορολογούμενοι για να μην πέσουν στην παγίδα έξτρα φόρων θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με το έντυπο Ε9 σε:

• Διαγραφή ακινήτων. Στα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

• Αγροτεμάχια. Δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκότοποι, μεταλλεία - λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης. Ξεχωριστή γραμμή υπάρχει για αποθήκες και γεωργικά κτίσματα, στα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

• Αυθαίρετα. Όπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για την καταγραφή βοηθητικών χώρων που νομιμοποιήθηκαν με τους τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για αυτούς καθώς έχει οριστεί ότι η φορολογητέα τους αξία υπολογίζεται μειωμένη κατά 50%. Επίσης σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ορίζεται πως αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

• Κοινόχρηστοι χώροι. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

• Θυρωροί. Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες δηλώνονται από τον καθέναν από αυτούς, σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...