Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πόσα φρούτα την ημέρα πρέπει τελικά να τρώμε;

Πόσα φρούτα την ημέρα πρέπει τελικά να τρώμε;
Μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, έχουν δείξει πως κατά μέσο όρο τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία!
Οπως εξηγεί ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και γενικός γραμματέας της Ενωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ώστε να είναι υγιής.

«Δεν είναι διόλου τυχαίο το μήνυμα Eat 5 a day, το οποίο αποτελεί παρότρυνση πολυάριθμων διεθνών οργανισμών υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας», δήλωσε.

Πώς θα το κάνουμε πιο εύκολο;
* Προσθέστε φρούτα στα δημητριακά σας και γενικώς στο πρωινό σας.
* Πιείτε φρέσκο χυμό φρούτων μαζί με το πρωινό σας.
* Δημιουργήστε τις δικές σας «γεύσεις» γιαουρτιού, προσθέτοντας σε σκέτο γιαούρτι διάφορους συνδυασμούς από φρέσκα φρούτα.
* Προτιμάτε σνακ από ωμά λαχανικά και φρούτα, αντί για πατατάκια ή μπισκότα. Να έχετε σταφίδες ή καρότα στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στην τσάντα σας.
* Δοκιμάστε τα αποξηραμένα φρούτα αντί για κάποιο άλλο σνακ.
* Αντικαταστήστε κάποιο από τα ροφήματά σας, λ.χ. έναν καφέ, με φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών.
* Συνοδεύστε το κύριο πιάτο σας με λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες ή ρύζι.
* Βάζετε λαχανικά στις σάλτσες που ετοιμάζετε για τα ζυμαρικά.
* Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μέρος όπου έχετε εύκολη πρόσβαση και τα βλέπετε –π.χ. σε ένα δίσκο στην κουζίνα. Αν τα βλέπετε έχετε περισσότερες πιθανότητες να τα καταναλώνετε!
* Προσθέτετε όσπρια και λαχανικά (λ.χ. σπανάκι, ντομάτα, πιπεριές, λάχανο) στις σούπες σας.
* Προτιμήστε μπανάνες, φράουλες, πεπόνι, σύκα ή άλλα φρούτα με έντονη τη γλυκιά γεύση, αντικαθιστώντας με αυτά την κατανάλωση ενός γλυκού.
* Συνδυάστε φρούτα ακόμα και με τα κύρια γεύματα σας. Σταφίδες, μήλα και φέτες από μανταρίνι ταιριάζουν σε μια σαλάτα. Τα δαμάσκηνα και τα μήλα πάνε με το χοιρινό κρέας, ο ανανάς ταιριάζει με το ψάρι και το πορτοκάλι με το κοτόπουλο.

σημείωση: Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 μέτριο φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα μπιζέλια ή φασόλια. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος φρουτοχυμός περιέχει 2 φρούτα.



Πηγή tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...