Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τι σημαίνουν οι λέξεις "οροθετικός, HIV, AIDS";

Τι σημαίνει η λέξη AIDS;

Τα αρχικά της λέξης AIDS σημαίνουν Acquired Immunodeficiency Syndrom = Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Τι είναι το AIDS;
Είναι μια σοβαρή νόσος η οποία προκαλείται από τον ιό HIV. Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) προσβάλλει και αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος είναι "οροθετικός";
"Οροθετικό" χαρακτηρίζεται ένα άτομο το οποίο έχει προσβληθεί από τον ιό HIV. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δε φαίνονται άρρωστοι.

Η HIV μόλυνση ΔΕΝ μεταδίδεται με:
• Το φιλί
• Τη χειραψία
• Το τσίμπημα εντόμων (κουνούπια κλπ)
• Την αγκαλιά
• Το σάλιο
• Τα δάκρυα
• Τον ιδρώτα
• Την κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους με ένα άτομο που έχει HIV
• Το κολυμβητήριο, τη θάλασσα ή την πισίνα
• Το σχολείο (δηλαδή τις κοινωνικές επαφές)
• Τα μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού ενός οροθετικού (ρούχα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα κλπ)

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περίπτωση μετάδοσης από βιολογικά υγρά όπως το σάλιο, ο ιδρώτας και τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα του ιού είναι τόσο μικρή σε αυτά που είναι αδύνατη η μετάδοση του με τον τρόπο αυτό.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ (Από γνωστό HIV+ άτομο)

Μετάγγιση 90%

Τοκετός 25% 
Κοινή χρήση βελονών από χρήστες ναρκωτικών 0,67%

Παθητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,50%

Τυχαίο τρύπημα βελόνας 0,30%

Παθητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,10%

Ενεργητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,06%

Ενεργητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,05%

Παθητική στοματική σεξουαλική επαφή 0,01%

Ενεργητική στοματική σεξουαλική επαφή 0,005%
(HIV-AIDS.gr)

Τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται η λοίμωξη HIV:

• Σεξουαλική μετάδοση- (Κολπικό σεξ-στοματικό σεξ –πρωκτικό σεξ) - ( μέσω του αίματος - σπέρματος, κολπικών και των προσπερματικών υγρών)
• Έκθεση σε μολυσμένο αίμα  που βρίσκεται σε αιχμηρά αντικείμενα (χρήση σύριγγας και βελόνας που έχει χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από άτομα με HIV μόλυνση – παρουσιάζεται εντονότερα σε τοξικομανείς που κάνουν κοινή χρήση συριγγών ή βελόνων και πιο σπάνια σε νοσοκομειακό περιβάλλον)
• Από τη μητέρα στο μωρό, κατά τη διάρκεια είτε της κύησης είτε του θηλασμού

Ποια είναι τα συμπτώματα της HIV λοίμωξης;
Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης όπως πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία και κόπωση. Εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα) καθώς και λοιμώξεων όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η ηπατίτιδα. Επιπλέον το άγχος και η ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν HIV.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό. Αυτή η περίοδος λέγεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη. (HIV-AIDS.gr) 
Τρόποι αντιμετώπισης

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον ιό του HIV. Ωστόσο  για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Μπορεί να μην σκοτώνουν τον ιό αλλά λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του. Η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιμηκύνουν την διάρκεια και να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους. Το άτομο θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γιατρό του και  να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που θα του δώσει.
Η σημασία της πρόληψης

Ακόμη και για ένα άτομο που έχει μολυνθεί ήδη από τον ιό η προφύλαξη και η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή κρίνεται απαραίτητη. Πρώτον για να μη μεταδώσει τον ιό στο σύντροφο του και δεύτερον επειδή ο ιός μεταλλάσσεται και ο ασθενής μπορεί να ‘κάψει’ τη θεραπεία του (ακόμα και όταν η επαφή γίνεται ανάμεσα σε δυο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV).

Καρυώτη Βασιλική - Ιωάννα Αγράφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...