Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Στα 20 σου μαθαίνεις να «αγαπάς»

LOVE
Τί ωραία ηλικία; 
Έχεις ξεφύγει για τα καλά από την εφηβεία, από το άγχος των πανελληνίων, από την τρέλα των 18, είσαι πλέον 20 χρόνων. Νιώθεις μία απίστευτη εσωτερική δύναμη και ένα πάθος που φουντώνει μέσα σου τόσο έντονα που νομίζεις πως θα σπάσει το στήθος σου. Σ” αυτό ακριβώς το συναίσθημα θέλουμε να επικεντρωθούμε, καθώς είναι η ηλικία που δεν έχει τίποτα να σε δεσμεύει ουσιαστικά. Είσαι μόνο για εσένα. Δεν έχεις παιδιά, έναν άντρα και ένα σπιτικό να φροντίσεις.
Είναι η περίοδος που οραματίζεσαι τη ζωή σου. Τα πάντα φαίνονται εφικτά και έτσι είναι. Καλείσαι να επιλέξεις αυτό που θες, αρκεί να το πιστέψεις και να το κάνεις με πάθος. Αρχίζεις να χτίζεις αυτό που αγαπάς. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απ” αυτό. Νιώθεις γεμάτος ευτυχία, δημιουργικότητα και φαντασία.
Και εκεί που είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τα πάντα, ξαφνικά κάποιος κύριος κατακτά την καρδιά σου. Έρωτας. Αυτό το εκνευριστικά ωραίο και παράλογο συναίσθημα που νιώθουμε.
Και εκεί που ξαφνικά ήσουν απασχολημένη με τα μεγαλειώδη σχέδια της ζωής σου, ξαφνικά, εμφανίζεται εκείνος. «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτιέσαι. Μην ακούς τις σειρήνες του έρωτα, έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου, που δεν παίρνει αναβολή.
Μπαίνεις στο πειρασμό να πιστέψεις τη φήμη που θέλει η δουλειά και ο έρωτας να συνδυάζονται. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όταν είναι κανείς ερωτευμένος είναι είτε με τη δουλειά του ή με κάποιον άλλον. Παράλληλα, δεν γίνεται.
Από την άλλη, φέρνεις το επιχείρημα πως «μια ζωή την έχουμε». Αν δεν ερωτευθούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε. Η επιτυχία μπορεί να έρθει και αργότερα. Ο έρωτας και η ανεμελιά συνδυάζονται άψογα στην ηλικία αυτή.
Η αλήθεια είναι πως το επιχείρημα αυτό έχει βάση. Καθώς, είναι η περίοδος που μπορείς να μάθεις πως να συνδυάζεις, δουλειά, σχέση, φίλους, υποχρεώσεις.Έρχονται όλα μαζί και μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Το να εστιάσεις την προσοχή σου σ΄ένα πράγμα που ήταν άγνωστο μέχρι τα 30 σου είναι δύσκολο. Ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα παραπάνω και αυτό είναι χειρότερο. Γιατί όσο, μικρός και αν νομίζεις πως είσαι στα 30 σου, τα πράγματα δείχνουν αλλιώς τότε. Δεν έχεις τις ίδιες αντοχές και κουράγια.
Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε, μήπως τελικά ο έρωτας στα 20 δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά; Γιατί, πώς μαθαίνει κανείς να συμπεριφέρεται σε μία σχέση στα 30 του όταν προηγουμένως δεν έχει εμπειρία; Πώς λειτουργείς σωστά; Πώς διαπραγματεύεσαι προβλήματα μέσα στη σχέση σου; Δεν είναι εύκολο project να το ξεκινήσεις στα 30 σου. 
Καθώς, είστε πλέον δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες που ξέρουν τι θέλουν. “Η νομίζουν ότι ξέρουν. Το θέμα είναι πως σπάνια κάνει κανείς υποχώρηση στην ηλικία αυτή, όταν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Η σχέση γίνεται τότε παιχνίδι εξουσίας. Κατηγόριες, γκρίνιες, προβλήματα, είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε σε καθημερινή βάση. Με τον άνθρωπο φυσικά που επιλέξατε να μοιραστείτε το υπόλοιπο της ζωής σας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλουν πολύ δουλειά. Για αυτό πρέπει καμία φορά να ξεκινάς από νωρίς για να ξέρεις τι θα σε περιμένει. Θα γνωρίσεις άτομα που θα σε πληγώσουν. Άλλους, που δεν θα σου δώσουν όλα όσα θες. Έχεις να μάθεις πολλά από τη ζωή και ίσως τα 20 να είναι καλή ηλικία.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμά μας; Δεν μπορούμε να σου πούμε τι να διαλέξεις. Αλλά μπορούμε να σου πούμε πως ό, τι και αν κάνεις θέλει χρόνο και να επενδύσεις ψυχικά σ” αυτό. Αν τύχει και ερωτευτείς τότε κάνε το καλά. Μάθε τι σημαίνει να είσαι σύντροφος. Πως να συμπεριφέρεσαι σε μία σχέση. Ίσως στο τέλος, η πιο πετυχημένη καριέρα να μη σου δώσει πότε την ευτυχία ενός επιτυχημένου γάμου. Και κάτι ακόμα, πολλοί στην ερώτηση οικογένεια ή καριέρα, διάλεξαν το πρώτο. Ίσως, τελικά το έκαναν, επειδή κατάλαβαν πως στον εργασιακό χώρο «ουδείς αναντικατάστατος», στις ανθρώπινες σχέσεις όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...