Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Έως και 22% μειώνει το IQ των οδηγών η βροχόπτωση στην Ελλάδα, δείχνει νέα έρευνα

Μείωση της ευφυίας, της συγκέντρωσης και της αντίληψης των Ελλήνων οδηγών σε ποσοστά έως και 22% φαίνεται να προκαλεί η βροχή, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση νερού πάνω σε όχημα προκαλεί διαπιστωμένες διαταραχές στο μυαλό και στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας το IQ των οδηγών και τις δυνατότητές τους. Σε δείγμα 2000 οδηγών αμφότερων των φύλων από όλη την επικράτεια, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην συμπεριφορά 438 ατόμων κατά την οδήγηση, κάθε φορά που ξεσπούσε βροχή.
«Ως πιθανότερη αιτία για την αλλαγή στην συμπεριφορά έχει εντοπιστεί η αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν οι στάλες της βροχής έρχονται σε επαφή με το αμάξωμα του αυτοκινήτου» εξηγεί ο καθηγητής δρ. Ευγένιος Δρέκας. Η αντίδραση αυτή φαίνεται να προκαλεί την μειωμένη ταχύτητα, την συντηρητική συμπεριφορά αλλά και τις συχνές, ανεξήγητες έως τώρα αντιδράσεις και κινήσεις των οδηγών τις βροχερές ημέρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα, άμα τη εμφανίσει «πίπτοντος ύδατος» ενώ η διάρκειά τους φαίνεται πως εξαρτάται από τον οργανισμό του εκάστοτε οδηγού.
Παρά τις πρώτες παρατηρήσεις, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε βαθμό τέτοιο που να συντρέχουν λόγοι διακοπής της οδήγησης. Εικάζουμε ότι πρόκειται για μιας μορφής “προστασία” του οργανισμού απέναντι στην εναλλαγή των καιρικών συνθηκών ή κάποιος είδος ψυχολογικής άμυνας τις άσχημες μέρες» τονίζει ο δρ. Δρέκας. Όπως διευκρινίζει μάλιστα, παρόμοια φαινόμενα έχουν γίνει αισθητά και σε άλλες χώρες όπου συναντάται κλίμα παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, η έρευνα αναφέρει πως είναι πιθανό τέτοιες συμπεριφορές να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και με ρίψη νερού στο όχημα με τεχνητούς τρόπους, όπως μέσω κουβά ή λάστιχου από μπαλκόνι κτιρίου ή σε περιπτώσεις όπου θαλασσινό νερό εκτοξεύεται λόγω αυξημένου κυματισμού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό εντός μερικών μηνών ενώ η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι θα εξακολουθήσει τις έρευνες, εμβαθύνοντας στο εξής στα περιστατικά χαλαζιού και χιονόπτωσης.

drivers-rain-iq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...