Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το τραγούδι της Ζωής! Τραγούδησέ το!

Το βρήκαμε θαυμάσιο, το μεταφράσαμε
και σας το προσφέρουμε με αγάπη!
www.e-fungus.gr
Υπάρχει μια φυλή στην Αφρική, όπου τα γενέθλια ενός παιδιού δεν υπολογίζονται από τη στιγμή που γεννήθηκε, ούτε καν από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά από την ημέρα που το παιδί ήταν μόνο μια σκέψη στο μυαλό της μητέρας του.
Ετσι, όταν μια γυναίκα αποφασίζει ότι θα κάνει ένα παιδί, πάει μόνη της και κάθεται κάτω από ένα δέντρο, με τον εαυτό της, και περιμένει στην ηρεμία μέχρι να ακούσει το τραγούδι του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί...
Και μόλις το ακούσει, τότε πηγαίνει στον άντρα που θα γίνει ο πατέρας αυτού του παιδιού, του το τραγουδάει και του το διδάσκει. Και όταν κάνουν έρωτα για να συλλάβουν το παιδί τους, κάποιες φορές τραγουδούν το τραγούδι του για να το καλέσουν!
Και όταν πια η μητέρα είναι έγκυος, διδάσκει το τραγούδι του παιδιού της στις μαίες και τις ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, έτσι ώστε όταν το παιδί γεννιέται, να ξέρουν όλοι το τραγούδι του για να το υποδεχθούν!
Κι όταν το παιδί καθώς μεγαλώνει, πέφτει και χτυπάει το γόνατο του, κάποιος από το χωριό το παίρνει αγκαλιά και του τραγουδάει το τραγούδι του!
Ακόμα, όταν το παιδί κάνει κάτι θαυμάσιο, ή περνά μέσα από τις ιεροτελεστίες και τις δοκιμασίες της εφηβείας, στη συνέχεια, σαν ένας τρόπος για να τιμήσουν το άτομο αυτό και να το καλωσορίσουν στην κοινωνία των μεγάλων, οι κάτοικοι του χωριού  τραγουδούν και πάλι το τραγούδι του προς τιμήν του.
Σ' αυτήν την αφρικανική φυλή υπάρχει μια άλλη περίσταση κατά την οποία οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούν στο παιδί, αγόρι ή κορίτσι: Αν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωή του, διαπράξει κάποιο έγκλημα ή έχει παρεκκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά, τότε καλείται στο κέντρο του χωριού ενώπιον όλων των ανθρώπων της κοινότητας, η οποια βρίσκεται σε έναν κύκλο γύρω του. Τότε και πάλι, αντί για τιμωρία, τού τραγουδούν το δικό του τραγούδι για να του θυμίσουν ποιος είναι.
Η φυλή ξέρει πως η διόρθωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς δεν γίνεται με την τιμωρία, αλλά με την αγάπη και την ανάμνηση τής μοναδικής ταυτότητας του καθενός και της καθεμίας από εμας. Όταν κανείς ακούσει το δικό του μοναδικό τραγούδι, δεν έχει πια καμία επιθυμία ή ανάγκη να πράξει τίποτα που θα βλάψει κάποιον άλλον! Και πορεύονται με αυτόν τον τρόπο στη τη ζωή τους.
Στο γάμο δύο ανθρώπων, τα τραγούδια της ζωής τραγουδιούνται μαζί, ταυτόχρονα.
Και τέλος, όταν ο άνθρωπος είναι πια ξαπλωμένος στο κρεβάτι, έτοιμος να φύγει από αυτή τη ζωή, όλοι οι φίλοι του, οι συγγενείς του αλλά και όλοι οι άλλοι κάτοικοι του χωριού του που ξέρουν πολύ καλά πια το τραγούδι του (ή της) τού το τραγουδούν για μια τελευταία φορά σαν κατευόδιο.
Μπορεί να μην έχετε μεγαλώσει σε μια αφρικανική φυλή όπου τραγουδάει το τραγούδι σας σε κάθε κρίσιμη μετάβαση της ζωής σας, αλλά αν ακούσετε προσεκτικά, η ζωή θα σάς το υπενθυμίζει πάντα από μόνη της, είτε είστε σε αρμονία με τον εαυτό σας είτε δεν είστε. Όταν αισθάνεστε καλά, ό,τι κάνετε θα ταιριάζει μελωδικά με το τραγούδι σας κι όταν αισθάνεστε απαίσια, θα υπάρχει παραφωνία.
Στο τέλος, αν ακούσουμε προσεκτικά θα αναγνωρίσουμε όλοι το δικό μας, μοναδικό τραγούδι και θα μάθουμε να το τραγουδάμε καλά.
Μπορεί να αισθάνεστε λίγο έξω από τον τόνο σας αυτή τη στιγμή, αλλά μην ανησυχείτε το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους σπουδαίους τραγουδιστές καμμιά φορα.
Συνεχίστε να τραγουδάτε και θα βρείτε το δρόμο σας για το σπίτι...
Info:
Την ωραία αυτή ιστορία διαβάσαμε στο: thegodmolecule από όπου είναι και η φωτογραφία.
Μετάφραση: Αννυ Λιγνού
www.e-fungus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...