Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Ο ερωτας, το ρίσκο και η εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τις έρευνες

Όταν δεν υπάρχει εύκαιρο προφυλακτικό, αρκετά ζευγάρια καταφεύγουν στην παραδοσιακή μέθοδο της… έγκαιρης απόσυρσης προκειμένου να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πόσο ασφαλής είναι όμως αυτή η πρακτική;

 Στο χώρο της Ιατρικής, αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως coitus interruptus (διακοπτόμενη συνουσία). Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της εγκυμοσύνης όταν εφαρμόζεται τέλεια. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Contraception υποδεικνύει ότι το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 96% όταν η μέθοδος εφαρμόζεται με συνέπεια και με σωστό τρόπο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση. Το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν την αποτελεσματικότητα των περισσότερων προφυλακτικών (98%).

 Προσοχή! Μην παρασύρεστε από τα παραπάνω δεδομένα, καθώς η ιδανική εφαρμογή επιτυγχάνεται σπάνια. Για να εφαρμοστεί σωστά η τεχνική, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να επιδείξουν απόλυτο αυτοέλεγχο και να τερματίσουν την ερωτική πράξη αρκετά νωρίς. Πρακτικά, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι το πάθος της στιγμής θολώνει τη λογική και την αίσθηση της πραγματικότητας.

 Το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως στον άνδρα, καθώς πρέπει να γνωρίζει πότε πρέπει να τραβηχτεί. Ακόμη κι έτσι όμως, ο κίνδυνος
γονιμοποίησης του ωαρίου παραμένει μεγάλος. Τα λεγόμενα προσπερματικά υγρά συχνά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την έκκριση αυτών των υγρών.

 Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility έδειξε ότι στο 41% των περιπτώσεων τα προσπερματικά υγρά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη σε αυτήν την περίπτωση είναι η χρήση προφυλακτικού.

 Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης» ουσιαστικά δεν παρέχει προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη – και φυσικά δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τονίζει ο Δρ. Justin Lehmiller (The Psychology of Human Sexuality).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου