Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Εγώ και το μωρό μου: Μια σχέση ζωής!

Εγώ και το μωρό μου: Μια σχέση ζωής!

Ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού σας είστε εσείς, η μαμά του. Από τη στιγμή της σύλληψης, το μωρό σας έχει εγγραφεί στο «πανεπιστήμιο» της ζωής. Κάθε εμπειρία που βιώνετε κατά τηνεγκυμοσύνη σας είναι προορισμένη για να του μάθει τον κόσμο στον οποίο σύντομα θα ενταχθεί. Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνει στην κοιλιά από εσάς λειτουργούν ως ένα ειδικό διδακτικό πρόγραμμα για την προσαρμογή του στο δικό του, νέο κόσμο.  
Να θυμάστε ότι όλη αυτή η διαδικασία μάθησης διαρκεί από την αρχή έως το τέλος της εγκυμοσύνης σας, επειδή το μωρό σας προσλαμβάνει διαρκώς όλα όσα νιώθετε. Αυτή η συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ σας αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του δεσμού ανάμεσά σας, αλλά και το ξεκίνημά του στο σχολείο της ζωής.
Σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν, ο δεσμός ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας αρχίζει να δημιουργείται πολύ πριν από τη γέννηση. Είναι κάτι που ξεκινά στην αρχή της εγκυμοσύνης, πράγμα που συμβαίνει επειδή ο πλακούνταςλειτουργεί ως μια πολύ προηγμένη συσκευή επικοινωνίας ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Κάθε φορά που βιώνετε οποιοδήποτε συναίσθημα, τα μόρια-αγγελιοφόροι το μεταφέρουν στο μωρό σας μέσα από το σώμα σας.
Για παράδειγμα, αν νιώθετε πιεσμένες, οι καρδιακοί παλμοί σας αυξάνονται, η αδρεναλίνη σας εκτοξεύεται και ο οργανισμός σας μπαίνει σε μια κατάσταση μάχης. Το σώμα σας αρχίζει να παράγει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Οπότε, όταν αγχώνεστε, αγχώνεται και το μωρό σας.  
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το χρόνιο στρες ευθύνεται για διάφορα προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση μωρών που κλαίνε πολύ, κοιμούνται λίγο και είναι ανήσυχα. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ δεν είναι εφικτό να αποβάλλετε τελείως το στρες, θα μπορούσατε να υιοθετήσετεορισμένους μηχανισμούς διαχείρισής του. Όταν βιώνετε θετικά συναισθήματα (αγάπη, τρυφερότητα, στοργή), δημιουργείτε ένα υγιέστερο μητρικό περιβάλλον για το μωρό σας. Όσο λιγότερο στρες, τόσο πιο φυσιολογική η ανάπτυξή του.  
Αυτή η μοναδική επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η συναισθηματική νοημοσύνη του. Όποτε κάνετε μια ευχάριστη σκέψη, το μωρό σας βιώνει την αγάπη. Όποτε νιώθετε χαρούμενη, εκείνο αισθάνεται χαρά. Όποτε είστε εκνευρισμένη, εκείνο προσλαμβάνει θυμό. Πρόκειται για μια καταπληκτική διαδικασία, που αποσκοπεί στο να δώσει στο μωρό σας την ευκαιρία να αναπτύξει μια υγιή συναισθηματική ζωή, η οποία θα ταιριάζει απόλυτα με το «συναισθηματικό παλμό» της οικογένειάς σας.
Η συνειδητοποίηση ότι εσείς είστε ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού σας θα μπορούσε να σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε καλύτερες επιλογές. Αυτές οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες τεχνικές μείωσης του άγχους, την ανάπτυξη υγιών σχέσεων γύρω σας, την υγιεινή διατροφή και τη συνειδητή λήψη αποφάσεων. Και να θυμάστε: Όταν επιλέγετε να δώσετε στο μωρό σας μαθήματα αγάπης από την πρώτη στιγμή που το κουβαλάτε μέσα σας, τότε ταυτόχρονα κρατάτε στα χέρια σας και τη δύναμη να αλλάξετε τον κόσμο όλο!

Από το best seller «The Greatest Pregnancy Ever», των Tracy Wilson Peters και Laurel Wilson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...