Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Έκζεμα προκαλεί ο υπερβολικός θηλασμός



Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει αντί να μειώνει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, η οποία εκδηλώνεται στο 12% των βρεφών, υποστηρίζουν ταϊβανοί ερευνητές.

Ερευνητές από την Ταϊβάν θέλησαν να δουν εάν ο θηλασμός και ο χρόνος εισαγωγής των στέρεων τροφών, έχουν επίπτωση στη δερματοπάθεια, καθώς είναι δεδομένο ότι ο παρατεταμένος θηλασμός και η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών έχει οφέλη ως προς την ατοπική δερματίτιδα.

Επιστήμονες του Χριστιανικού Πανεπιστημίου Chang Jung της Ταϊβάν σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας μελέτησαν πληροφορίες που προέκυπταν από μεγάλες επιστημονικές μελέτες.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερα από 20.000 βρέφη και μετά από συνεκτίμηση των πιθανών παραγόντων κινδύνου, όπως αλλεργίες γονέων, κατοικίδια ζώα, παθητικό κάπνισμα και μούχλα στο σπίτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ο παρατεταμένος θηλασμός δεν προστάτευε τα παιδιά από τη δερματοπάθεια και παράλληλα αύξανε τον κίνδυνο το παιδί να έχει ατοπική δερματίτιδα σε ηλικία 18 μηνών.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα πως ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στον αποκλειστικό θηλασμό, κάτι που δεν έγινε στην ταϊβανέζικη έρευνα, καθώς λίγες μητέρες θήλαζαν το παιδί χωρίς την προσθήκη άλλων υγρών ή στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του.

Πάντως από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μορφή εκζέματος που είναι κληρονομική και συνήθως εμφανίζεται πριν τον 12ο μήνα. Αν και μπορεί να διαρκέσει για όλη τη ζωή, συχνά εξαφανίζεται μέχρι το 5ο έτος.

Πέραν της γενετικής σχέσης, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί μερικά παιδιά εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα και άλλα όχι.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatric Allergy and Immunology.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...