Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Με τι συνδέεται η επιλόχεια κατάθλιψη;

Φοβάστε την ημέρα που θα αρχίσουν οι συσπάσεις και τρέμετε στην ιδέα των πόνων στον τοκετό; Μήπως τρομοκρατείτε από μόνη σας τον εαυτό σας με σκέψεις «κι αν κάτι δεν πάει καλά;», «αν συμβεί κάτι σε εμένα ή το μωρό μου;» Αν ναι, μάλλον θα πρέπει να ηρεμήσετε, γιατί όπως μας πληροφορεί μια νέα φιλανδική έρευνα, ο φόβος για τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη φιλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJOpen, οι γυναίκες που κατακλύζονται από φοβίες σχετικά με τον επικείμενο τοκετό τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Και μπορεί οι ερευνητές να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο μετά τη γέννηση του παιδιού, ωστόσο, ο φόβος της γέννας κάνει οποιαδήποτε γυναίκα να διατρέχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Εκτός του ότι ο φόβος δεν μας προσφέρει τίποτα, όταν φοβόμαστε ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και εκκρίνονται ορμόνες που συμβάλλουν στην πίεση και στη συστολή των φλεβών. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται το οξυγόνο στην μήτρα με αποτέλεσμα να μειώνεται και o εφοδιασμός αίματος προς το έμβρυο. 

Συγκεκριμένα, η φινλανδική έρευνα έδειξε ότι: 
Το 0,3% των γυναικών που γέννησαν μεταξύ 2002-2010 διαγνώσθηκε με επιλόχεια κατάθλιψη. Από αυτές, μόλις το 5% είχε ιστορικό κατάθλιψης. Αντίθετα, το 1/3 των γυναικών αυτών δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα στο παρελθόν. 

Επίσης, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος μετά την πρώτη γέννα. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σημαίνουν πως οι έντονες φοβίες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αφού αποτελούν βασική ένδειξη για τη μετέπειτα πορεία της ψυχικής σας υγείας. Φροντίστε, επομένως, να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε σχετικά με τον τοκετό, εφόσον η γνώση καλύπτει τις απορίες σας, καταρρίπτει τις άνευ λόγου ανησυχίες σας και σας προσφέρει αυτοπεποίθηση δίνοντάς σας την αίσθηση ότι ελέγχεται την κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...