Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το μυστικό της εξουσίας

ΕΞΟΥΣΙΑ
Το καλύτερο όπλο κατά του εχθρού είναι ένας εχθρός.
Τι σημαίνει παιχνίδι εξουσίας; Τι σημαίνουν οι φράσεις «Πολεμάει κανείς για μια καλύτερη θέση στη δουλειά του»; «Μάχεται κάποιος για ένα καλύτερο αύριο»; Ο πόλεμος δεν είναι αποκλειστικότητα του πεδίου συμβατικών μαχών, όπου ο ένας στρατός προσπαθεί να αποδεκατίσει τον άλλον.
Έτσι, λοιπόν τα παιχνίδια της εξουσίας μεταφέρονται και σ΄ άλλους τομείς, όπου οι άνθρωποι παλεύουν για ζώνη επιρροής. Υπάρχουν αναμετρήσεις για την εξουσία σε κάθε ομάδα εργασίας και ακόμα και στους κόλπους ενός ζευγαριού, όπου και τα δύο μέλη χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να επιτύχουν έναν ρόλο πιο βασικό.
Κατά βάθος, οι άνθρωποι είναι «ζώα εδαφικά» που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον τους, ακόμα και στο συναισθηματικό. Καθώς, δε βρίσκουν πάντα έναν εχθρό για τον εχθρό που τους πολιορκεί, μερικές φορές χρειάζεται να ανατρέξετε σε άλλες στρατηγικές. Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, η πραγματεία που ισχύει για κάθε τύπο αγώνα είναι «Η τέχνη του πολέμου» του Tzu Sun, η όποια καταλήγει στο συμπέρασμα: «Γνώρισε τον εχθρό σου και γνώρισε και τον εαυτό σου, και σε εκατό μάχες ποτέ δεν θα κατατροπωθείς. Αν έχεις άγνοια του εχθρού σου αλλά γνωρίζεις τον εαυτό σου, οι ευκαιρίες σου να κερδίσεις ή να χάσεις είναι ίσες. Αν έχεις άγνοια και του εχθρού σου και του εαυτού σου, να είσαι βέβαιος ότι θα κατατροπώνεται σε κάθε μάχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...