Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η μυρωδιά της γυναίκας: Ποιες οι αντιδράσεις των ανδρών και ποια η επιρροή των αρωμάτων;

Οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αγοράζουν και να βάζουν διάφορα αρώματα και άλλα καλλυντικά προϊόντα με την ελπίδα να είναι πιο ελκυστικές για τους άνδρες.

Όμως πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος; Πόσο πιο αποτελεσματικά είναι τα πανάκριβα αρώματα στο να προσελκύουν τους άνδρες σε σύγκριση με τη φυσική μυρωδιά που έχει η γυναίκα;
Για να απαντήσουν στο σημαντικό από όλες τις απόψεις αυτό ερώτημα, για πρώτη φορά ψυχολόγοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλώριδας εξέτασαν με άμεσο τρόπο το τι συμβαίνει στους άνδρες όταν μυρίζονται γυναίκες.



Στην έρευνα έπρεπε αρχικά οι γυναίκες που συμμετείχαν να φορούν ένα φανελάκι για τρεις συνεχόμενες νύχτες κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων του έμμηνου κύκλου τους. Στη συνέχεια, άνδρες εθελοντές έπρεπε να μυρίσουν ένα από τα φανελάκια που φορούσαν οι γυναίκες. Επιπρόσθετα, μερικοί από τους άνδρες εθελοντές έπρεπε να μυριστούν φανελάκια που δεν τα είχε φορέσει κανένας.
Για να εξεταστεί η ορμονική αντίδραση των ανδρών συλλέχθηκαν από αυτούς δείγματα σάλιου πριν και μετά που μυρίστηκαν τα φανελάκια. Στα δείγματα σάλιου μετρήθηκε η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που μυρίστηκαν φανελάκια γυναικών που βρίσκονταν στη φάση ωορρηξίας είχαν σημαντικά ψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο τους από ότι οι άνδρες που μυρίστηκαν φανελάκια που φορούσαν γυναίκες που δεν ήσαν στη φάση ωορρηξίας ή φανελάκια που δεν τα φόρεσε κανένας. Η ωορρηξία είναι η φάση του κύκλου της γυναίκας κατά την οποία οι πιθανότητες να συλλάβει και να καταστεί έγκυος είναι οι περισσότερες.


Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τους άνδρες να αξιολογήσουν πόσο ευχάριστες ήσαν οι μυρωδιές από τα διάφορα φανελάκια που είχαν φορέσει οι γυναίκες. Οι άνδρες αξιολόγησαν τα φανελάκια που φορούσαν οι γυναίκες κατά τη φάση της ωορρηξίας τους ως αυτά που είχαν την πλέον ευχάριστη μυρωδιά.
Είναι γνωστό ότι στα ζώα οι οσμές έχουν κρίσιμη σημασία στις συνήθειες ζευγαρώματος τους. Έρευνες στα ζώα έδειξαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στα αρσενικά ζώα επηρεάζονται από τις μυρωδιές που εκπέμπουν τα θηλυκά ζώα, ιδιαίτερα κατά τη φάση τη ωορρηξίας τους, δηλαδή όταν τα θηλυκά είναι στην πλέον γόνιμη φάση τους. Φαίνεται λοιπόν ότι και στους ανθρώπους συμβαίνουν ανάλογες αντιδράσεις.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλώριδας τονίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι τα μηνύματα οσμής που προειδοποιούν τους άνδρες ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε φάση ωορρηξίας προκαλούν βιολογικές αντιδράσεις στους άνδρες. Οι οσμές των γυναικών σε φάση ωορρηξίας αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
Οι βιολογικές αντιδράσεις που μεταφράζονται με αυξημένη έκκριση της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών, δυνατόν να προάγουν συμπεριφορές στους άνδρες που στόχο έχουν το ζευγάρωμα και την τεκνοποίηση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι φυσικές μυρωδιές που εκπέμπουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τη φάση της ωορρηξίας στην οποία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν, όχι μόνο είναι οι πλέον ευχάριστες για τους άνδρες αλλά ταυτόχρονα τους θέτουν σε ορμονικό συναγερμό με στόχο το ζευγάρωμα, τη γονιμοποίηση και την τεκνοποίηση.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...