Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το βήμα του άνδρα αλλάζει δίπλα στη σύντροφο του

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα ρομαντικά συναισθήματα ενός άνδρα μπορεί να κάνουν την καρδιά του να χτυπάει πιο γρήγορα, κάνει όμως τα πόδια του πιο αργά.

 Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες περπατούσαν με σημαντικά μικρότερη ταχύτητα δίπλα στις συντρόφους τους, αλλά όχι δίπλα σε άλλες γυναίκες. Ο συγγραφέας της μελέτης εξηγεί πως ο άνδρας αλλάζει το βήμα του, έτσι ώστε να μοιάζει με αυτό της συντρόφου
του.

 Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει τις εξελικτικές του ρίζες στην προσπάθεια των ζευγαριών στους νομαδικούς πληθυσμούς να διαφυλάξουν τη γονιμότητα των γυναικών.

 Στη μελέτη συμμετείχαν 22 άνδρες. Οι ερευνητές εκτίμησαν την ταχύτητα του βαδίσματος τους όταν περπατούσαν μόνοι τους, όταν περπατούσαν στο πλάι της ρομαντική συντρόφου τους , καθώς και όταν περπατούσαν μαζί με φιλικά πρόσωπα του ίδιου, ή του αντίθετου φίλου.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επιβράδυναν κατά 7% το βηματισμό τους όταν περπατούσαν με τη σύντροφο τους, ενώ στην περίπτωση που περπατούσαν με φίλους η ταχύτητα του βαδίσματος τους δε διέφερε σημαντικά από αυτή που διατηρούσαν όταν βάδιζαν μόνοι.

 Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη τα οποία εξοικονομούν ενέργεια από την κίνηση για να ενισχύσουν τη γονιμότητα.

 Κάθε άνθρωπος έχει μια ιδανική ταχύτητα, η οποία βοηθά την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής δαπάνης. Στους άνδρες η ταχύτητα αυτή είναι μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Έτσι λοιπόν, όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα περπατούν μαζί, ο ένας θα πρέπει να αλλάξει την ιδανική του ταχύτητα με το ανάλογο αντίκτυπο στην ενεργειακή δαπάνη και συνήθως, βέβαια, αυτός που κάνει τη «θυσία» είναι ο άνδρας. Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα δε χρειάζεται να δαπανήσει επιπλέον ενέργεια για τη μετακίνηση, αλλά να τη διαθέσει στην αναπαραγωγική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...