Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η Ελλάδα μειώνει το... ψηφιακό χάσμα



Το... ψηφιακό χάσμα της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ότι καλύπτουν οι νέοι, οι οποίοι κάνοντας τεχνολογικά άλματα έχουν πλέον φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση του Διαδικτύου.

Ετσι, παρ' όλο που οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο στη χώρα μας φτάνουν το 56,3% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 68%, το ποσοστό της καθημερινής χρήσης του μεταξύ των νέων ηλικίας 16-34 ετών ξεπερνά το 80% και εμφανίζεται εφάμιλλο των ψηφιακά προηγμένων χωρών, όπως η Δανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη δειγματοληπτική έρευνα που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας σε δείγμα 4.209 νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με αυτή, το 56,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαθέτει πλέον σύνδεση στο Ιντερνετ -όταν το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 31% το 2008- με την πλειονότητα των συνδέσεων να είναι ευρυζωνικές. 

Το ποσοστό στην Αττική φτάνει το 68,9% και είναι το υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα, ενώ λιγότερο εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο εμφανίζονται οι κάτοικοι της Κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης όπου πρόσβαση στο Ιντερνετ έχουν 41% και το 47,6% των νοικοκυριών αντίστοιχα.

Μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία (93,3%) δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με τους νέους ηλικίας 16-24 ετών να «σερφάρουν» καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά σε ποσοστό 88,3% και 82,1% στις ηλικίες 25-34 ετών. 

Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό των μεγαλύτερων ανθρώπων που... υποκύπτουν στην καθημερινή ηλεκτρονική βόλτα που φτάνει το 64,5% μεταξύ των χρηστών ηλικίας 65 έως 74 ετών.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων οι 7 στους 10 εμφανίζονται να έχουν μέτριο έως υψηλό επίπεδο. Η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών παραμένει στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου, ενώ η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά είναι η δεύτερη περισσότερο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα με ποσοστό 77,1% ξεπερνώντας ακόμα και την αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και τη συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Από φορητή συσκευή
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πλέον οι τρεις στους δέκα συνδέονται στο Διαδίκτυο από φορητή συσκευή (τηλέφωνο, tablet κ.λπ.) ειδικά μεταξύ των νέων έως 35 ετών. 

Οι περισσότεροι μάλιστα απ΄ αυτούς χρησιμοποιούν ασύρματο δίκτυο (wifi) σε ποσοστό 82,8%. Σταθερά χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κάνουν οι 4 στους 10, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό όσων έκαναν το 2013 κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών.

Παρά τα άλματα των τελευταίων ετών, όμως, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποκλείσουν ένα άτομο από την ηλεκτρονική ενσωμάτωση, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και η ασχολία/ανεργία. 

Ετσι, βάσει των μοντέλων της ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό 29,2% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κίνδυνο αποκλεισμού λόγω ηλικίας, 34,1% λόγω επιπέδου εκπαίδευσης και 49,4% λόγω της ασχολίας του ή επειδή δεν εργάζεται.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...