Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το πείραμα της Συμμόρφωσης


Αστικός μύθος, ή πραγματική διδακτική ιστορία; Λίγη σημασία έχει. Διαβάστε και αποφύγετέ το!
Μια ομάδα επιστημόνων έβαλε πέντε πιθήκους σε ένα κλουβί, στο οποίο τοποθέτησαν στην μέση μια σκάλα και πάνω από την σκάλα ένα κλαδί από μπανάνες. Όταν κάποιος πίθηκοςανέβαινε την σκάλα για να πάρει τις μπανάνες, οι επιστήμονες κατάβρεχαν με παγωμένο νερό τους υπόλοιπους πιθήκους που είχαν μείνει στο έδαφος!
Μετά από κάποιο καιρό, όταν ένας πίθηκος πήγαινε να ανεβεί την σκάλα, οι άλλοι, προκειμένου να γλιτώσουν την ψυχρολουσία, του έκαναν επίθεση και τον ξυλοφόρτωναν.
Μετά από λίγο καιρό, καμία μαϊμού δεν ανέβαινε τις σκάλες παρά τον πειρασμό που είχανμπροστά τους και την τεράστια λαχτάρα τους να φάνε τις μπανάνες. Είχαν συμμορφωθεί.
Τότε, οι επιστήμονες αντικατέστησαν έναν από τους πιθήκους. Το πρώτο πράγμα που πήγε να κάνει ο νεοφερμένος, ήταν φυσικά να ανεβεί την σκάλα για να πάρει τις μπανάνες.
Αμέσως πέσανε πάνω του οι υπόλοιποι τέσσερεις “παλιοί” που ήξεραν πως είχαν τα πράγματακαι τον ξυλοφόρτωσαν. Μετά από αρκετές φορές που ο καινούργιος προσπάθησε να ανέβει στη σκάλα και έτρωγε κάθε φορά ξύλο σταμάτησε πια να προσπαθεί κι ας μην ήξερε για ποιον λόγο ακριβώς δεν έπρεπε να πάει στις μπανάνες.
Αφού συμμορφώθηκε κι αυτός, οι επιστήμονες έφεραν και δεύτερη καινούργια μαϊμού και αφαίρεσαν πάλι μια από τις παλιές. Και φυσικά έγιναν πάλι τα ίδια. Τα ίδια έγιναν και με την τρίτη και με την τέταρτη, μέχρι που αντικαταστάθηκαν όλοι οι παλιοί πίθηκοι από νέους.
Αυτό που είχε απομείνει πλέον στο κλουβί ήταν μια ομάδα πιθήκων που δεν είχαν καταβρεχτεί ποτέ, εντούτοις όμως, ξυλοκοπούσαν άγρια οποιονδήποτε επιχειρούσε να φτάσει στις μπανάνες «γιατί έτσι είχαν τα πράγματα σε αυτό το κλουβί» χωρίς κανείς να γνωρίζει το λόγο για τον οποίο επιτίθεται στην καινούργια μαϊμού, χωρίς κανείς να ξέρει για ποιον λόγο δεν έπρεπε να φάνε τις μπανάνες και χωρίς κανείς να θυμάται ότι κι εκείνος είχε προσπαθήσει να ανέβει στο κλαδί...
Αν νομίζετε ότι αυτό το πείραμα πιάνει μόνο σε μαϊμούδες είστε γελασμένοι. Είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους επιχειρούν να μας κατευθύνουν και να μας κάνουν να συμμορφωθούμε "επειδή έτσι έχουν τα πράγματα." Χωρίς αντίρρηση, χωρίς σκέψη, χωρίς λογική.
ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ.
www.e-fungus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...