Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η αισθητικός μου: Το πρόσωπο, καθρέφτης των συναισθημάτων μας- Part I

face
Οι επιπτώσεις του στρες στο δέρμα.
Ίσως να ακούγεται κοινότυπο το να ρωτάει κάποιος ειδικός έναν έφηβο ή έναν ενήλικα με προβλήματα ακμής , αν βιώνει μία περίοδο στρες ή αν παρατηρεί διαφορετικές αντιδράσεις στο δέρμα του στην καθημερινότητα του, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τυχαία η φράση «το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας». Η κόπωση, το άγχος, η αγωνία, η λύπη αλλά φυσικά και η χαρά, ο έρωτας και η ευδαιμονία γενικότερα αντανακλώνται στο δέρμα μας.
Η επιστήμη εξηγεί ότι το δέρμα και ο εγκέφαλος έχουν την ίδια εμβρυολογική προέλευση και σχηματίζονται την ίδια χρονική στιγμή της εμβρυικής ανάπτυξης (21η ημέρα). Επιπλέον , το δέρμα και ο εγκέφαλος συνδέονται με νευροδιαβιβαστές (χημικοί αγγελιοφόροι που παρέχουν τη σύνδεση του δέρματος και του νευρικού συστήματος) οι οποίοι εκκρίνονται από τα κύτταρα του δέρματος.
Όταν το σώμα είναι κουρασμένο, αγχωμένο ή υπόκειται σε ισχυρό συναίσθημα ή ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ , το νευρικό σύστημα θα μεταφράσει αυτές τις πληροφορίες σε μια βιοχημική γλώσσα μέσω των νευροδιαβιβαστών. Στη συνέχεια, δρουν πάνω στο δέρμα , έτσι ώστε να μπορέσουν να θεραπεύσουν δερματικά προβλήματα με αποτέλεσμα τα συναισθήματα αυτά να σωματοποιούνται και να αποτυπώνονται με αλλαγές στο επίπεδο του δέρματος. Αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι που ρέουν μεταξύ του δέρματος και του νευρικού συστήματος, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των πρωτεϊνών του δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ), την παραγωγή του σμήγματος, τη λειτουργία των μελανοκυττάρων (υπερμελάχρωση) και το επίπεδο της άμυνας του.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι σε καταστάσεις χρόνιου στρες αυξάνεται η έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται υπέρ του δέοντος και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τη διαπερατότητα του δερματικού φραγμού και μειώνουν τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας το δέρμα πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις. Παράλληλα, ενισχύουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και δρουν βλαπτικά στο DNA των κυττάρων. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανσή του.
Τέλος, το στρες έχει σχετιστεί εδώ και αρκετά χρόνια με άλλες παθήσεις του δέρματος, κυρίως αλλεργικής φύσης, όπως η ψωρίαση και η αλλεργική δερματίτιδα.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ!
Δεν αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...