Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε ψηλά παιδιά!


Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε ψηλά παιδιά!


Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The European Journal of Clinical Nutrition, η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει μία γυναίκα ημερησίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει το ύψος που θα έχει ως ενήλικας το παιδί της. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 20 συνεχόμενα έτη 685 ζεύγη Δανών μαμάδων-παιδιών, καταγράφοντας την κατανάλωση γάλακτος κατά τηνεγκυμοσύνη και το ύψος του παιδιού στην ηλικία των 20 ετών.
Με παραμέτρους το ύψος, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και πολλούς άλλους παράγοντες, βρήκαν ότι οι μαμάδες που έπιναν περισσότερα από 150ml γάλακτος ημερησίως, απέκτησαν μεγαλύτερα, κατά μέσο όρο, μωρά από τις μαμάδες που έπιναν λιγότερο γάλα. Το συμπέρασμα αυτό, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών μελετών.
Για την ακρίβεια, στα 20 χρόνια τους, τα παιδιά των μαμάδων που έπιναν πολύ γάλα, ήταν κατά 1,5 εκατοστό ψηλότερα, από τα υπόλοιπα. Είχαν, επίσης, περίπου 8% υψηλότερα επίπεδα IGF-1 στο αίμα, ένας παράγοντας που ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Οι τάσεις αυτές, ωστόσο, δεν πέτυχαν στατιστική σημαντικότητα.
Ο Thorhallur Halldorsson, ερευνητής του Δανέζικου Ινστιτούτου State Serum απάντησε σχετικά με θέμα εμβρυϊκής ανάπτυξης: «δεν έχουν καταγραφεί πολλοί παράγοντες προγεννητικής διατροφής ή περιβάλλοντος που να εξηγούν την ανάπτυξη των παιδιών». Η κατανάλωση γάλακτος, πάντως, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Αυξάνει το βάρος και το ύψος του μωρού στην γέννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται και με το ύψος του παιδιού στην ενήλικη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...