Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

8 αγχολυτικές τροφές



Ο προϊστάμενος σας αναθέτει μια εργασία που θα πρέπει να τελειώσετε σε σύντομη προθεσμία. Ξεκινάτε τη δουλειά και στην πορεία αναζητάτε ένα λαχταριστό αγχολυτικό σνακ (πατατάκια ή σοκολάτα). Όπως δηλαδή κάνουν οι περισσότεροι που αγχώνονται. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι κάποιες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν το στρες. Τι μπορείτε να κάνετε; Εντάξτε στη διατροφή σας τις τροφές που σας προτείνουμε. Θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε από την ένταση, να μειώσετε τον εκνευρισμό και να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική φόρτιση.

Άπαχο κόκκινο κρέας
Επιλέξτε τις σωστές πρωτεΐνες, γιατί συντελούν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων. Επίσης, περιέχουν πολύτιμα για τον οργανισμό αμινοξέα και κυρίως τρυπτοφάνη, γλουταμίνη, τυροσίνη και φαινυλανίνη, η έλλειψη των οποίων έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα στρες. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες εξασφαλίζον στον οργανισμό το άπαχο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ζυμαρικά
Είναι πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το στρες και τον εκνευρισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τη διάσπασή τους κατά την πέψη παράγεται σεροτονίνη, η οποία προκαλεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Άλλες τροφές είναι το πολύσπορο ψωμί, τα δημητριακά, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια.

Θαλασσινά
Σε περιόδους έντονου στρες, προτιμήστε καβούρι ή τόνο, που έχουν σελήνιο. Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής φόρτισης και στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους.

Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη, μια ουσία η οποία βοηθά στη χαλάρωση. Αν δεν θέλετε να επιβαρυνθείτε με θερμίδες, επιλέξτε λιγότερο παχυντικές πηγές της. Την περιέχουν τα ψάρια, τα αβγά, το σουσάμι, οι μπανάνες, οι φακές, η γαλοπούλα κ.ά.

Νερό
Η αφυδάτωση προκαλεί κούραση, η οποία δυσκολεύει τη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων. Καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό.

Πασατέμπο
Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση μαγνησίου. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία, κρίσεις πανικού και αϋπνίες. Καταναλώνετε καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμυγδαλα, καρύδια, φυστίκια), δημητριακά για πρωινό και σπόρους (όπως σουσάμι).

Πιπεριά
Από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία προλαμβάνει την υπερέκκριση των ορμονών του στρες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τους στρες. Εκτός από τα πορτοκάλια, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο μαϊντανό, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κόκκινο λαάχανο και τις φράουλες. Προσοχή: για να λαμβάνετε το 100% της βιταμίνης C, προτιμήστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα που την περιέχουν ωμά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας. Σε περίοδο έντονου άγχους, χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση των ορμονών του στρες. Έτσι παρατηρείται έλλειψή τους στον οργανισμό και παράλληλα εμποδίζεται η αξιοποίησή τους στην παραγωγή ορμονών που βοηθούν στη χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...