Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!

anapnoes.gr : monemvasia from new town at night2 Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Μονεμβασιά… μια λέξη, μια ιστορία! Με μια «μόνο είσοδο», τη γέφυρα που διαχωρίζει το μαγικό της κάστρο από το άκρο της Πελοποννήσου, η Μονεμβασιά βρίσκει ακόμα καταφύγιο στα χρόνια του Μεσαίωνα. Οι κεραμιδένιες στέγες των σπιτιών, οι βελούδινες παραλίες και τα λιθόστρωτα σοκάκια αποδεικνύουν τη γοητεία της! Με περίπου 900 μόνιμους κατοίκους, η Μονεμβασιά ή αλλιώς το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια Νέα Πόλη έναν δημοφιλή προορισμός, ακόμα και για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αναζητούν το «άρωμα» της αρχαιότητας.
Οι ιστορικές εκκλησίες της Άνω Πόλης και η γαλήνια θέα μέσα στις βραχώδεις παραλίες αποτελούν αποδείξεις της μοναδικότητάς της. Η Μονεμβασιά δεν διαπραγματεύεται την παράδοσή της και δεν υποκύπτει κάτω από το δέλεαρ του εκσυγχρονισμού. Μια επίσκεψη θα σας πείσει ότι τα ερείπια των εκκλησιών και το εγκαταλελειμμένο φρούριο «κρύβουν» πολλά μυστικά…
 «Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια, πολιορκημένοι από στεριά και από τη θάλασσα,” έγραψε το 1945 επικό ποίημά του «Έχουν όλοι πεινασμένοι, όλα έχουν σκοτωθεί, ακόμη και” Ρωμιοσύνη “. -. Ούτε ένας είναι νεκρός», είναι μερικοί από τους στίχους του Ρίτσου, ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή.
anapnoes.gr : monebasia mia onirikh kastroupoli 1 Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Το κάστρο που μαγεύει τη ματιά…
Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχάσει τα μικρά καλντερίμια της Μονεμβασιάς και τις πύλες του κάστρου που ταξιδεύουν το νου 350 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά ανάμεσα στα πέτρινα κτίσματά του. Ο βράχος ξεπρόβαλλε από τους αφρούς το 375 π.Χ. κατά τη διάρκεια τρομερών σεισμών στην Πελοπόννησο. Η ιστορία του κάστρου αρχίζει από τους Βυζαντινούς και τον στρατηγό Βελισάριο του Ιουστινιανού που παρατήρησε τη στρατιωτική αξία του βράχου… με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα ισχυρά τείχη του.
Νορμανδοί, Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι αλλά και στρατεύματα του Πάπα στάθηκαν εμπόδιο στο κάστρο! Και όμως στο τέλος επιβίωσε μέσα στην ιστορία… Στο κεντρικό δρομάκι θα συναντήσετε μικρά μαγαζιά, καφέ και ταβερνούλες που μοιάζουν να έχουν γυρίσει το χρόνο πίσω. Τριγυρνώντας μέσα στην αρχιτεκτονική περασμένων αιώνων θα εντυπωσιαστείτε από τις αψίδες των κτισμάτων, αλλά και τα σοκάκια που ξεπροβάλλουν απότομα μπροστά σας. Σκεφτείτε, όμως, η Μονεμβασιά δημιουργήθηκε την εποχή που οι εισβολείς βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής και η εξοικονόμηση του χρόνου στις διαδρομές αποτελούσε για τους κατοίκους το «κλειδί» της επιβίωσης.
Tips για το κάστρο της Μονεμβασιάς!
  • Καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί με φλατ παπούτσια, αφού τα δρομάκια είναι χτισμένα από πέτρα.
  • Πριν επισκεφτείτε το κάστρο, εφοδιαστείτε με χρήματα, φρούτα και νερό, καθώς δεν υπάρχει κοντά ΑΤΜ ή κάποιο σούπερ μάρκετ.
  • Αν κατευθυνθείτε προς το απόγευμα, προμηθευτείτε έναν φακό, ώστε να βλέπετε μέσα στα δρομάκια του κάστρου που δεν φωτίζονται ιδιαίτερα.
  • Αξίζει να επισκεφτείτε την πάνω πόλη και την εκκλησία της Αγ. Σοφιάς που βρίσκεται 10 λεπτά μακριά. Η εκκλησία κλείνει στις 3 το μεσημέρι.
Στολίζεται από 40 μοναδικές εκκλησίες…
anapnoes.gr : monebasia mia onirikh kastroupoli 3 Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Η μαγική θέα της Εκκλησίας της Αγίας Σοφιάς είναι μάλλον ανεκτίμητη. Αρκεί να ανηφορίσετε στην πάνω πόλη και το πιο απόκρημνο σημείο του βράχου για να απολαύσετε έναν αξέχαστο «θησαυρό» από εικόνες. Λουλούδια, πέτρινες κατασκευές αλλά και θέα μέχρι εκεί που τελειώνει η θάλασσα αποτελούν μερικές από τις «υποσχέσεις» της εκκλησίας. Πολλοί λένε ότι η καθαρή ατμόσφαιρα και το υψόμετρο θα σας αφήνουν να παρατηρήσετε μέχρι και τα βουνά της Κρήτης! Καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια γιατί το περπάτημα είναι αρκετό…
Αργότερα, προχωρήστε προς την ανακάλυψη της Κάτω πόλης της Μονεμβασιάς με την επίσκεψή σας στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, της μεγαλύτερης μητροπολιτικής εκκλησίας του 12 αι. Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, αφού η εικόνα του ελκόμενου επί του σταυρού Χριστού αφαιρέθηκε από την εκκλησία και κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη. Δεξιά από το όμορφο εκκλησάκι θα συναντήσετε την Παναγιά τη Χρυσαφίτισσα με τον ενδιαφέρον περίβολό της.
Οι ονειρεμένες παραλίες της Μονεμβασιάς
Κρυστάλλινα νερά και παραλίες με βότσαλο και άμμο αποτελούν ένα από τα μεθυστικά κομμάτια της Μονεμβασιάς. Εύκολα και με άμεση πρόσβαση, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν παραλίες ιδανικές για διασκέδαση αλλά και χαλάρωση…
Κάκαβος- Βότσαλο
Με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς, η παραλία Κάκαβος προσφέρει όμορφη θέα και νερά που περιμένουν τη δική σας βουτιά! Πρόκειται για μια παραλία με βότσαλο στα αριστερά της γέφυρας που χαρίζει μια εναλλακτική και γρήγορη λύση  για το καλοκαίρι σας, αρκεί να προσέχετε ιδιαίτερα τα κοφτερά βράχια.
anapnoes.gr : pori monemvasia Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Κουρκούλα
Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως «πισίνα», καθώς «προφυλάσσεται» από το δυνατό άνεμο μέσα από 3 σημεία. Τοποθετείται στο βράχο που οδηγεί προς το κάστρο και προσφέρει μια όμορφη πρόταση, ειδικά τις ημέρες που οι υπόλοιπες παραλίες κυριαρχούνται από κύματα.
Πορτέλο
Οι πινακίδες στο κάστρο θα σας καθοδηγήσουν στην παραλία Πορτέλο! Αφού θαυμάσετε το κάστρο της Μονεμβασιάς, κατευθυνθείτε στην έξοδο κάτω από τα τείχη και απολαύστε το κολύμπι κάτω από τη σκιά του βράχου. Η επιβλητικά θέα των απότομων βράχων θα σας ανταμείψει!
Παραλία Πορί
Περίπου 3 χλμ μακριά από τη Μονεμβασιά θα συναντήσετε την παραλία Πορί. Με πρωταγωνιστή την άμμο, η πλαζ Πορί θα καλύψει όλες τις επιθυμίες σας, αφού είναι ιδανική όχι μόνο για ρακέτες και άλλα σπορ αλλά και διασκέδαση στο Beach Bar της. Μετά από το όμορφο μπάνιο κατευθυνθείτε προς τα παραδοσιακά ταβερνάκια με θέα το Μυρτώο αλλά και το κάστρο της Μονεμβασιάς.
anapnoes.gr : monebasia mia onirikh kastroupoli 5 Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Παραλία Καστράκι
Γεμάτη με αρμυρίκια και πεύκα, η παραλία Καστράκι βρίσκεται σε 6 χλμ απόσταση από τη Μονεμβασιά. Ακολουθήστε το δρόμο προς την Αθήνα, στρίψτε αριστερά προς Άγιο Ιωάννη και Γέρακα και παρατηρείστε τη σήμανση προς Επίδαυρος Λιμηράς. Μια πεντακάθαρη και με άμμο παραλία θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω…
Παραλία Αμπελάκια
Από το ένα κολπάκι στο άλλο… η παραλία Αμπελάκια θα σας μαγέψει! Κοντά στην περιοχή Ξιφιά και 6 χλμ μακριά από τη Μονεμβασιά, εντοπίστε το πιο όμορφο κολπάκι και απολαύστε ένα μπάνιο πέρα από τις προσδοκίες σας. Ιδανική για όσους ενδιαφέρονται να συνδυάσουν το γευστικό φαγητό με την εντυπωσιακή ομορφιά της Ελλάδας.
Μονοήμερες εκδρομές… για κάθε γούστο!
- Μια μονοήμερη στην Ελαφόνησο θα σας καταπλήξει. Σε απόσταση μόλις 40 χλμ από τη Μονεμβασιά βρίσκονται τα Βιγλάφια, από όπου τα καραβάκια θα σας κατευθύνουν προς τις μαγικές και γεμάτες άμμο παραλίες του μικρού νησιού.
- Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το Μυστρά λίγο έξω από τη Σπάρτη και τον Καιάδα.
- Αν έχετε 4×4 μπορείτε να γευτείτε το όνειρο της φύσης, αφού το καταφύγιο του Ταύγετου θα σας περιμένει μέσα σε μια ορεινή και ομιχλώδης ατμόσφαιρα. Δίπλα στο ποτάμι θα βρείτε επιβλητικά πλατάνια αλλά και παγκάκια για πικνίκ…
anapnoes.gr : monebasia mia onirikh kastroupoli 6 Μονεμβασιά, μια ονειρική καστρούπολη!
Πώς θα φτάσετε στη Μονεμβασιά
Μπορεί ο δρόμος προς τη Μονεμβασιά να σκαρφαλώνει ανάμεσα στα βουνά, αλλά το όνειρο του τελικού προορισμού θα σας κάνει να ξεχάσετε τη διαδρομή. Αν και 320 χλμ και 3.5 με 4 ώρες μακριά από την Αθήνα με το αυτοκίνητο… το μυαλό σας θα ταξιδέψει μακριά από την καθημερινότητα, οπότε αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, μπορείτε να ταξιδέψετε και με δελφίνι ή ιστιοπλοϊκό, το οποίο θα περάσει από το Σαρωνικό και τις Σπέτσες! Προτιμήστε την από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...