Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Το καλοκαίρι έφτασε. Φροντίστε την ενυδάτωσή σας! Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει

Το καλοκαίρι έφτασε. Φροντίστε την ενυδάτωσή σας!
Οι καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους και φέρνουν μαζί τους τα καλοκαιρινά μπάνια και την έκθεση στη ζέστη. Όμως η αυξημένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη οδηγούν σε έντονη εφίδρωση με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Στην περίπτωση αυτή, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού (2-2,5 λίτρα για τους ενήλικες) ίσως να μην είναι αρκετή για να είμαστε σωστά ενυδατωμένοι.
Και τι συμβαίνει όταν δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς;
Δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, ζαλάδα και αίσθημα κόπωσης είναι τα πρώτα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης. Σε μεγάλες απώλειες υγρών τα συμπτώματα εντείνονται και μπορεί κανείς να παρατηρήσει ξηροστομία, ελάχιστη ή μηδενική παραγωγή ούρων, νωθρότητα, ταχυκαρδία και μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση...
1. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίζετε επαρκή πρόσληψη νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ιδιαίτερα όσον αφορά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή όπως τα διουρητικά).
2. Για να επιτύχετε τη σωστή πρόσληψη νερού πίνετε υγρά τακτικά, ακόμη και αν δεν διψάτε και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε, εκτός από πόσιμο νερό και ροφήματα (κρύο τσάι, καφέ, αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα με βάση το γάλα ή το γιαούρτι όπως τα smoothies) τα οποία βοηθούν στο να αυξήσετε ευχάριστα τη συνολική ποσότητα νερού που προσλαμβάνετε.
3. Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
4. Αποφύγετε το αλκοόλ.
5. Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά σε πολύ θερμές ημέρες.
6. Ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, ιδιαίτερα αν αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...