Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η χημική ένωση του έρωτα



Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο έρωτας δεν είναι μόνο μια ψυχική διεργασία ή ένα συναίσθημα. Πρόκειται για μια χημική αντίδραση. Σύμφωνα με τη Helen Fisher, Αμερικανίδα ερευνήτρια και Ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers (ΗΠΑ), ο έρωτας έχει τρία στάδια:

Στάδιο 1ο: Πόθος: Προκαλείται από τις "ορμόνες του σεξ", την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, "αυτές είναι υπεύθυνες για το ερωτικό κυνήγι και σας ωθούν να αναζητήσετε σύντροφο".

Στάδιο 2ο: Έλξη: Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό το στάδιο εμπλέκονται τρεις βασικοί νευροδιαβιβαστές: η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη (διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα) και η σεροτονίνη (η ορμόνη της καλής διάθεσης).

Στάδιο 3ο: Δέσιμο: Σημαντικές σε αυτό το στάδιο είναι δύο ορμόνες που απελευθερώνονται από το νευρικό σύστημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η φύση τις επινόησε αρχικά για να δημιουργείται ο δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού. Πρόκειται για την οκυτοκίνη (απελευθερώνεται σε στιγμές τρυφερότητας) και τη βαζοπρεσίνη (η ορμόνη της αντρικής πίστης). Οι δύο αυτές ορμόνες "συνωμοτούν" για τη διαμόρφωση μιας καλής μονογαμικής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...