Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί με »χαρακτήρα»;

MOTHERANDCHILD5
Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν ένα παιδί με σωστό χαρακτήρα . Ο χαρακτήρας του παιδιού διαμορφώνεται από νωρίς αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον βελτιώσουμε, να τον αλλάξουμε, και να του μάθουμε να συμπεριφέρεται σωστά. Είναι δουλειά σας να διδάξετε τις σωστές αρχές έτσι ώστε να μεγαλώσετε παιδιά με ‘’χαρακτήρα’’.

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους ή ακόμη χειρότερα, δεν νοιάζονται ούτε για τα συναισθήματα των άλλων. Έτσι αυτό έχει αντίκτυπο και στις επιλογές τους αλλά και στους γύρω τους. Ποιές
βασικές αξίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του παιδιού;
Η εμπάθεια
Πρέπει να του διδάξετε να καταλαβαίνει τι προσπαθεί να μας πει ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του και όχι για το εαυτό μας .Καλό θα ήταν να καταλαβαίνει από την συμπεριφορά των άλλων παιδιών τα πραγματικά τους συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Πρέπει να μάθει να καταλαβαίνει αν κάποιο παιδί έχει πληγωθεί από άλλους ή αν νιώθει ανασφάλεια για διάφορους λόγους. Το να νοιάζεται για τα συναισθήματά των άλλων είναι η σημαντικότερη αξία που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας. Όταν μεγαλώσει θα αντιμετωπίζει τους άλλους ανθρώπους με ευαισθησία και προσοχή.
Ο συμβιβασμός και η διαπραγμάτευση
Προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την ικανότητα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης πρέπει να το βοηθήσετε να επικοινωνεί με τους γύρω του σωστά. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις για να το βοηθήσετε. Αν κάνει κάτι καλό για τους άλλους, καλό θα ήταν να του πείτε ότι είστε περήφανοι για αυτό που έκανε και μετά να το ρωτήσετε αν είναι και αυτό περήφανο για τον εαυτό του. Είναι δική σας αρμοδιότητα να του μάθετε να συμβιβάζεται με καταστάσεις και να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του αλλά να σέβεται τους γύρω του. Έτσι θα μάθει να χειρίζεται και να διαπραγματεύεται στις δύσκολες καταστάσεις ακόμα και αν κάποιο άλλο παιδί του φέρεται άσχημα.
Αυτοκυριαρχία
Το παιδί σας πρέπει να έχει κυριαρχία στην συμπεριφορά απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό του. Αν έχει αυτοκυριαρχία θα μπορεί να ελέγχει τις πράξεις του, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, δεν θα κατηγορεί άδικα τους άλλους και φυσικά θα προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς.
Όταν τα παιδί σας νιώθει στεναχωρημένο, θυμωμένο, απογοητευμένο, ή ανήσυχο πρέπει να νιώθει ότι μπορεί να σας μιλήσει για αυτό που νιώθει αλλά και να προσπαθεί να ελέγχει τα συναισθήματά του
Λεξιλόγιο
Δεν πρέπει να φοβάται να μοιραστεί μαζί σας αυτό που νιώθει και για αυτό καλό θα ήταν να επικοινωνεί μαζί σας αλλά και με τους φίλους του με τις σωστές λέξεις. Πάντα πρέπει να λέει ‘’ ότι νιώθει έτσι για αυτό τον λόγο’’ ή κάτι που κάναμε εμείς το ‘’κάνει νιώθει θυμωμένο, στεναχωρημένο’’ κλπ.
Θυμηθείτε ότι σαν γονείς έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέτε και κάνετε γιατί όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού σας.
babyradio.gr-motherhood.com- Μετάφραση:Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου