Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Άλλον έναν ασυνήθιστο κρύο εξωπλανήτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Άλλον έναν ασυνήθιστο κρύο εξωπλανήτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

 

«Μαϊμού» όμως αποδείχθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί το 2007 και είχε θεωρηθεί κατάλληλος για ζωή, ο Γκλίζε 581d

Όλο και περισσότερο περιπλέκεται το αίνιγμα των εξωπλανητών, καθώς στις νέες ανακαλύψεις ολοένα πιο αξιοπερίεργων σωμάτων, έρχεται πλέον να προστεθεί και η αφαίρεση κάποιων, που κάποτε βρέθηκαν, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για εξωπλανήτες «μαϊμούδες».

Έτσι, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε ένας βραχώδης κρύος εξωπλανήτης, η πρωτοτυπία του οποίου είναι ότι, αν και βρίσκεται "στριμωγμένος" σε ένα σύστημα με δύο κοντινά μεταξύ τους άστρα-ήλιους, περιφέρεται όπως η Γη μόνο γύρω από το ένα άστρο.

Ταυτόχρονα όμως, έγινε γνωστό ότι ο πρώτος εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί το 2007 και είχε θεωρηθεί κατάλληλος για ζωή, ο Γκλίζε 581d, πιθανότατα δεν υπάρχει, όπως εξίσου ανύπαρκτος είναι και ο γειτονικός Γκλίζε 581g.

Ο νέος εξωπλανήτης, με το όνομα-τρένο OGLE-2013-BLG-0341LBb, έχει μάζα περίπου διπλάσια από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 3.000 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη. Τα δύο άστρα του είναι ερυθροί νάνοι πολύ πιο αχνοί από τον δικό μας Ήλιο.

Ο εξωπλανήτης είναι πολύ κρύος, επειδή, αν και βρίσκεται πιο κοντά στο μητρικό άστρο του σε σχέση με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δέχεται λιγότερη θερμότητα, καθώς το άστρο του είναι 400 φορές λιγότερο λαμπρό από τον «πατέρα» του ηλιακού μας συστήματος. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εξωπλανήτη είναι γύρω στους μείον 213 βαθμούς Κελσίου (πιο κρύος και από τον παγωμένο δορυφόρο Ευρώπη του Δία), ενώ δεν έχει υγρό νερό, ούτε θεωρείται φιλόξενος για ζωή.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Άντριου Γκουλντ του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "New Scientist" και το Space.com, εκτιμούν ότι τέτοιοι βραχώδεις κόσμοι είναι αρκετά κοινοί σε διπλά αστρικά συστήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά συστήματα με τρεις ήλιους και μερικά μάλιστα που μπορεί να έχουν έως επτά ήλιους. Το πώς θα είναι να ζει κανείς σε έναν πλανήτη με επτά ήλιους, είναι ασφαλώς μια εμπειρία αδιανόητη για έναν κάτοικο της Γης.

Από την άλλη, μια ξεχωριστή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Πολ Ρόμπερτσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκανε τη σχετική δημοσίευση επίσης στο "Science", συμπέρανε ότι οι Gliese 581d και 581g δεν είναι τελικά εξωπλανήτες, αλλά οι επιστήμονες που τους ανακάλυψαν, είχαν παραπλανηθεί από ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του μητρικού άστρου τους, λόγω της έντονης μαγνητικής δραστηριότητας του τελευταίου.

Ο Γκλίζε 581 είναι ένας ερυθρός νάνος σε απόσταση μόνο 20 ετών φωτός από τη Γη. Οι νέες παρατηρήσεις του έγιναν με τα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και το Κεκ στη Χαβάη.

Δεν αποκλείεται, έτσι, και άλλοι εξωπλανήτες, των οποίων έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη, να μην είναι επίσης αυταπάτες. Μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη άνω των 1.700 πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ χιλιάδες άλλοι περιμένουν την σχετική επιβεβαίωση με πρόσθετες παρατηρήσεις.

Ο Πολ Ρόμπερτσον, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα βρίσκουμε περισσότερους νέους πλανήτες σε σχέση με αυτούς που θα χάνουμε». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αστρονόμοι θα πρέπει πλέον να είναι πιο επιφυλακτικοί, προτού ανακοινώσουν την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη, μήπως κάνουν πάλι καμιά γκάφα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...