Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ξέρετε ποιος (μπορεί να) είναι ο λόγος που τσακώνεται μαζί σας ο σύντροφός σας;

Ξέρετε ποιος (μπορεί να) είναι ο λόγος που τσακώνεται μαζί σας ο σύντροφός σας;


Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στους ανεξήγητους (κάποιες φορές) καβγάδες μεταξύ των ζευγαριών. Οι επιστήμονες λοιπόν μας επιβεβαιώνουν ότι τα ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας συνδέονται με τα μειωμένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Για πρώτη φορά μια μελέτη μας δείχνει πώς, ένας απλός, αλλά υποτιμημένος μέχρι σήμερα βιολογικός παράγοντας, η πείνα (που προκαλείται από το χαμηλό ζάχαρο), καθώς υποσκάπτει τον αναγκαίο αυτοέλεγχο, μπορεί να παίζει ρόλο στην ποιότητα και πορεία ενός έγγαμου βίου, ακόμα και στον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Μπραντ Μπούσμαν του Πανεπιστημίου του Οχάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα  Independent, μετρούσαν κάθε πρωί και βράδυ επί 21 συνεχόμενες ημέρες το επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα 107 παντρεμένων ζευγαριών. Η μελέτη έδειξε ότι όσο πιο πεσμένο ήταν το ζάχαρο ενός από τους δύο συντρόφους, τόσο πιθανότερο ήταν να έχει προηγηθεί καυγάς μεταξύ τους (αν ήταν πεσμένο και στους δύο, τότε τα πράγματα χειροτέρευαν...)
Στο τέλος της έρευνας, διάρκειας τριών εβδομάδων, οι άνθρωποι που συστηματικά εμφάνιζαν χαμηλότερο ζάχαρο, ήταν οι πιο πρόθυμοι να βάλουν τις φωνές στον/στη σύζυγό τους, με πιο μεγάλη ένταση και για περισσότερη ώρα σε σχέση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.
«Οι άνθρωποι τρελαίνονται, όταν πεινάνε. Το αίσθημα πείνας μπορεί να επηρεάσει με άσχημο τρόπο τη συμπεριφορά μας, ακόμα και με τους ανθρώπους που συνδεόμαστε πιο στενά» δήλωσε ο Μπραντ Μπούσμαν.
.
Γιατί, όμως, το μειωμένο ζάχαρο κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στον θυμό και την επιθετικότητα; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γλυκόζη αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, ενώ ο αυτοέλεγχος (ώστε να περιορίζεται ο θυμός) απαιτεί αυξημένη εγκεφαλική-νοητική ενέργεια. Όταν το «καύσιμο» γι' αυτή την ενέργεια μειώνεται, τότε και ο αυτοέλεγχος περιορίζεται.
Τα επίπεδα ζαχάρου μπορούν γρήγορα να αυξηθούν με την κατανάλωση υδατανθράκων ή τροφών με ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...