Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκυμοσύνη: Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με την εκδήλωση του αυτισμού. Η νέα μελέτη που πραγματοποίησαν καταδεικνύει ότι η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της διαταραχής.
Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ πρόσληψης σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη και διαταραχών του αυτιστικού φάσματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παιδί διατρέχει πενταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσει αυτισμό εάν η μητέρα δε λάμβανε αρκετό σίδηρο (σε μορφή συμπληρώματος) και ήταν άνω των 35 ετών ή έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υπέρταση ή διαβήτη).
Οι ερευνητές σημειώνουν πως η έλλειψη σιδήρου είναι η συνηθέστερη διατροφική έλλειψη, ιδιαίτερα για τις εγκυμονούσες.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών και μυελίνης, η οποία προστατεύει το νευρικό σύστημα, ενώ είναι απαραίτητος και για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι τρεις αυτοί παράγοντες συνδέονται στενά με την εκδήλωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.-onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...