Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οι πρώτες απόπειρες ανεξαρτησίας του παιδιού σας. Ποιος ο δικός σας ρόλος;

bamboo-frozen-yogurt«Γδύνομαι μόνο μου»
Κάποια στιγμή μεταξύ 13-20 μηνών, το παιδί σας καταφέρνει να βγάλει τα ρουχαλάκια του ολομόναχο και ενθουσιάζεται τόσο πολύ ώστε τα μπαινοβγάζει πολλές φορές την ημέρα απλώς και μόνο γιατί… μπορεί. Ηρεμήστε φροντίζοντας να χαμηλώσετε τις απαιτήσεις σας σε θέματα που δεν είναι σημαντικά.
«Βουρτσίζω τα δοντάκια μου»
Εκεί γύρω στους 16 μήνες προσπαθεί να σας βοηθήσει την ώρα που εσείς του πλένετε τα δόντια αλλά είναι ακόμα πολύ μικρό για να χειριστεί την οδοντόβουρτσα. Γύρω στα τρία χρόνια όπως, επιμένει να το κάνει μόνο του. Αφήστε το λοιπόν να πειραματιστεί, αλλά στη συνέχεια φροντίστε να αναλάβετε εσείς δράση κάνοντας πιο σχολαστική δουλειά.
«Τρώω χωρίς βοήθεια»
Γύρω στα τρία χρόνια, το παιδί σας θα χρησιμοποιεί το πιρούνι και το κουτάλι με μεγάλη επιτυχία (μια ικανότητα που για κάποια παιδιά ξεκινά ήδη από τους 13 μήνες).
«Πλένω και στεγνώνω τα χεράκια μου».
Αυτό είναι κάτι που το παιδί σας θα καταφέρει μεταξύ 19 και 30 μηνών. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να μπορεί να πλένει και να στεγνώνει σωστά τα χέρια του όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ώστε να προφυλαχτεί από τα επικίνδυνα μικρόβια.
«Ντύνομαι!»
Αν του έχετε αγοράσει φαρδιά και ευκολοφόρετα ρούχα μπορεί να ντύνεται μόνο του ήδη από τους 20 μήνες, αλλά θα χρειαστεί μερικούς ακόμα μήνες μέχρι να τα καταφέρει να φορέσει ένα μπλουζάκι και ένα χρόνο επιπλέον μέχρι να ντυθεί χωρίς καμία βοήθεια. Στους 27 μήνες περίπου, το παιδί σας θα μπορεί να βγάζει τα παπούτσια του.
«Μόνο μου στην τουαλέτα»
Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι έτοιμα να κόψουν τις πάνες τουλάχιστον μέχρι τους 18-24 μήνες. Δυο σημάδια ετοιμότητας ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για το μεγάλο… βήμα είναι να ανεβοκατεβάζει τα παντελόνια του μόνο του και να ξέρει πότε πρέπει να επισκεφτεί την τουαλέτα πριν να είναι πολύ… αργά.
O δικός σας ρόλος
Κάθε φορά που το παιδί σας προσπαθεί να καταπιαστεί με κάτι καινούριο, πείτε του ότι είστε περήφανοι για την προσπάθεια (άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα) και ενθαρρύνετέ το να ξαναδοκιμάσει. Μην τρέχετε από πίσω για να το βοηθήσετε. Προσπαθήστε να μην το πιέζετε να κάνει κάτι αν δεν είναι έτοιμο.
πηγή:govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...