Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τι σημαίνει »παιδοκεντρική διαπαιδαγώγηση » και πόσο αποτελεσματική είναι τελικά;

PJ-AW355_ONLYCH_G_20100809202915
Όλοι οι γονείς θέλουν το καλό των παιδιών τους και φροντίζουν να κάνουν τα πάντα για αυτά. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως η διαπαιδαγώγηση προκειμένου να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι παιδοκεντρική.
Με τον όρο ‘’παιδοκεντρική διαπαιδαγώγηση’’ εννοούμε όταν γεμίζετε τον χρόνο σας με δραστηριότητες ειδικά για το παιδί σας και το αφήνετε να αποφασίσει για το τι δραστηριότητες θα κάνει όλη η οικογένεια. Υπό κάποιες συνθήκες η παιδοκεντρική διαπαιδαγώγηση θα μπορούσε να είναι η ιδανική. Προφανώς το παιδί πρέπει να έχει την ελευθερία της επιλογής αλλά δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να το αφήσετε να είναι ο αρχηγός της οικογένειας.
Πώς λοιπόν η παιδοκεντρική διαπαιδαγώγηση μπορεί να βλάψει το παιδί;
Η παιδοκεντρική διαπαιδαγώγηση δεν είναι ο φυσιολογικός τρόπος διαπαιδαγώγησης καθώς τα παιδιά πρέπει να περιβάλλονται από δυναμικούς, αποφασιστικούς και παραγωγικούς ενήλικες που να αποτελούν υγιή πρότυπα για το παιδί . Ότι κάνουμε σαν ενήλικες τα παιδιά μας παρατηρούν και μιμούνται τις επιλογές μας.
Δεν πρέπει να σας απασχολεί συνεχώς το τι θα αποφασίσει το παιδί σας γιατί το παιδί δεν γνωρίζει ποιο είναι το σωστό. Πρέπει εσείς να το κατευθύνετε και να το βοηθήσετε να επιλέξει το σωστό. Για παράδειγμα αν το παιδί σας ζητάει να δει τηλεόραση για να ησυχάσει προκειμένου να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή για να μαγειρέψετε είναι γιατί εσείς το αφήνετε να επιλέξει λάθος πράγματα. Βοηθήστε το να επιλέξει το σωστό γιατί εσείς θα του πείτε ποιο είναι.
Μην ξεχνάτε ότι εσείς πρέπει να είστε ο κύριος διασκεδαστής του παιδιού σας και πως εσείς θα το βοηθήσετε να επιλέξει αυτό που θέλει να κάνει και του αρέσει πραγματικά.
Αν αφήνετε ανεξέλεγκτο το παιδί σας να κάνει ότι νομίζει , θα δείτε πως αργότερα δεν θα ευχαριστιέται με τίποτα και δεν θα εντυπωσιάζεται εύκολα ή δεν θα ασχολείται με κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα απαιτεί όλο και περισσότερα πράγματα και όποια εξωσχολική δραστηριότητα αναλάβει θα την εγκαταλείπει πολύ γρήγορα.
Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι να παρατηρούν και να έχουν την ελευθερία να ασχολούνται με πραγματικές δραστηριότητες στην ζωή τους. Εννοείται μπορείτε να αφήνετε ελεύθερο το παιδί σας να παίζει αλλά το σημαντικότερο είναι να βρείτε μια ισορροπία για τον τρόπο προσέγγισης. Αφήστε το να παίζει για να διασκεδάσει αλλά παράλληλα προσπαθήστε να χτίσετε μια σχέση αμοιβαίας επικοινωνίας. Τέλος , μην λειτουργείτε με τον φόβο ότι το παιδί σας, σας ελέγχει αλλά να θυμάστε ότι μαζί θα επιλέγετε τα σωστά πράγματα και μην ξεχνάτε να λαβαίνετε σοβαρά υπόψη σας την γνώμη του παιδιού σας.
babyradio.gr-cozi.com- Μετάφραση: ΓκαλίτσιουΜαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...