Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να μοιράζεται τα πράγματά του;

IMG_2721

Το παιδί σας μεγάλωσε και δεν ξέρει πώς να μοιράζεται τα πράγματά του;Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διδάξετε στο παιδί σας να μοιράζεται χωρίς καβγάδες και κλάματα.

  • Διδάξτε του να μοιράζεται μέσα από το παιχνίδι
Μπορείτε να του μάθετε να μοιράζεται μέσα από ένα παιχνίδι συνεργασίας με πολλούς παίκτες και έναν κοινό στόχο. Κάντε μαζί ένα παζλ και μοιραστείτε τα κομμάτια και μοιράστε αρμοδιότητες.Η κάντε ένα κυνήγι θησαυρού με ένα έπαθλο που πρέπει να το μοιραστούν ομαδικά.
  • Μην το τιμωρείτε
Μην το κατηγορείτε ότι έχει εγωισμό και μην προσπαθείτε να του το επιβάλλετε με φωνές γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γίνει αρνητικό και να μην δέχεται τις υποδείξεις σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να το ενθαρρύνετε θετικά και με ευγένεια.Ακόμη πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι κακό να επιτρέπετε στο παιδί σας να κρατάει κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
  • Συζητήστε μαζί
Όταν το παιδί σας δεν θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του ρωτήστε το τι συμβαίνει και τι νιώθει.Μπορεί να είναι συναισθηματικά δεμένο με το συγκεκριμένο αντικείμενο και να μην μπορεί να το αποχωριστεί.
  • Στήστε το σκηνικό του παιχνιδιού
Πριν την ώρα του παιχνιδιού ρωτήστε το παιδί σας αν υπάρχει κάτι που δεν θέλει να μοιραστεί και βοηθήστε το να βρει ένα μέρος για να κρατάει τα ιδιαίτερα παιχνίδια του.Μετά ρωτήστε το αν νομίζει ότι θα ήταν διασκεδαστικό να μοιραστεί κάποιο από τα άλλα παιχνίδια με έναν φίλο του.Έτσι θα μπει από μόνο του στην διαδικασία να μοιράζεται μόλις έρθει ο φίλος του.Ακόμη μπορείτε να ζητήσετε από τον φίλο/η του να φέρει και ένα δικό του παιχνίδι για να υπάρχει αμοιβαία ανταλλαγή.
  • Σεβαστείτε τα πράγματα του παιδιού σας
Αν το παιδί σας νιώθει ότι του παίρνετε τα πράγματά του και εσείς και τα αδέρφια του είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να τα μοιραστεί με κανέναν. Για αυτό καλό θα ήταν να ζητάτε την άδειά του πριν πάρετε κάτι και δώστε του την επιλογή να πει όχι. Πείτε και στα αδέρφια του να κάνουν το ίδιο και να φροντίζουν να επιστρέφουν σε καλή κατάσταση αυτό που πήραν.
  • Λειτουργήστε με ζωντανά παραδείγματα.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το παιδί σας γενναιόδωρο είναι να ακολουθήσει το δικό σας παράδειγμα. Για αυτό μοιραστείτε μαζί του το παγωτό σας η ρωτήστε το αν μπορείτε να φορέσετε το καπέλο του. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε την λέξη μοιράζομαι κάθε φορά που του διδάσκετε κάτι. Επίσης τονίστε του πως εκτός από τα πράγματά του μπορεί να μοιράζεται και τα συναισθήματά του, τις ιδέες του αλλά και τις ιστορίες του.Το πιο σημαντικό είναι να αφήνετε το παιδί σας να σας βλέπει να παίρνετε, να δίνετε και να συμβιβάζεστε.Μόνο τότε θα αρχίσει το παιδί σας να μοιράζεται.
babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...