Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πως θα επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί σας και πως αυτό θα γίνει ο « αχώριστος» φίλος του

Η εκπαιδευτική αξία του βιβλίου είναι τεράστια και αναμφισβήτητη. Από ’ τη στιγμή που το παιδί έχει ικανότητα να κρατά πράγματα, το ενθαρρύνουμε να επιλέξει τα βιβλία που θα καλύψουν και θα  ικανοποιήσουν τις ανάγκες του για περιέργεια,  για ανακάλυψη κ.ά
Ευτυχώς στην εποχή μας η πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο γίνεται από πάρα πολύ νωρίς, συνήθως, από την βρεφική ηλικία με τα πάνινα και τα «πλαστικά βιβλία» που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαβάζουν ένα παιδικό βιβλίο στο παιδί τους.  Διαβάστε μερικές προτάσεις παρακάτω
Για να διαλέξετε ένα καλό βιβλίο για διάβασμα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως οι ιστορίες των βιβλίων που επιλέγετε θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού. Προσέξτε στο εξώφυλλο των παιδικών βιβλίων να  γράφεται η ηλικία του παιδιού που προορίζεται. Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες και να μην υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα πάνω σε μια σελίδα. Οι ιστορίες και τα παραμύθια θα πρέπει να είναι διασκεδαστικές και παράλληλα  να βοηθούν το παιδί σας στο να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με καινούριες λέξεις.
- Δείξτε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό καθώς διαβάζετε. Ποτέ μην κάνετε το διάβασμα να φαίνεται βαρετό. Οι γονείς πρέπει να  αφηγούνται τα παραμύθια και τις παιδικές ιστορίες προκειμένου να τους δίνουν παραστατικότητα και ζωντάνια.
Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του τα βιβλία και τις σελίδες που θέλει να του διαβάσετε.
- Αφήστε το παιδί σας να κρατάει μαζί με σας το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες.
- Πέστε του μια γνωστή ιστορία ή παραμύθι, παραλείποντας λέξεις ή κομμάτια προτάσεων ώστε να τις συμπληρώνει το ίδιο.
Βρείτε μια ώρα όπου εσείς και το παιδί σας είστε χαλαρωμένοι και ενδιαφέρεστε για το διάβασμα, όπως π.χ. η ώρα πριν πάει το παιδί στο κρεβάτι το βράδυ ή μόλις έχει ξυπνήσει από τον μεσημεριανό του ύπνο.
-Να του δείχνετε τις φωτογραφίες για τις οποίες μιλάτε.
-Αφήστε το παιδί σας να περιγράψει τις εικόνες και να σας επαναλάβει την ιστορία.
-Αν κατά περιόδους το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα, εσείς συνεχίστε να του διαβάζετε καθώς αυτό παίζει ήσυχα. Σταδιακά το παιδί σας θα δείξει πάλι προθυμία να συμμετάσχει στο διάβασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...