Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Γιατί οι γυναίκες βρίσκουν το πυγοράπισμα – κοινώς χαστούκια στα οπίσθια – διεγερτικό

Γιατί οι γυναίκες βρίσκουν το πυγοράπισμα – κοινώς χαστούκια στα οπίσθια – διεγερτικό [βίντεο]

Γιατί οι γυναίκες βρίσκουν το πυγοράπισμα – κοινώς χαστούκια στα οπίσθια – διεγερτικό [βίντεο]


Δεν αρέσει σε όλες, αλλά σε αρκετές, ίσως μάλιστα σε πολλές και σίγουρα σε περισσότερες απ' όσες θα πίστευε κανείς και απ' όσες θα το παραδέχονταν ανοικτά.

Σε παλαιότερες φαλλοκρατικές εποχές και λαούς προηγούμενων αιώνων, σε ανατολή και δύση, μέχρι σχετικά πρόσφατα, αποτελούσε προνόμιο των αρχόντων κυρίων, των δεσποτών και της βιτσιόζικης επιθυμίας τους για κυριαρχία.
Σήμερα, η πρακτική του πυγοραπίσματος έχει μετουσιωθεί σε ευρέως διαδεδομένη πρακτική κατά μίμηση της ανθίζουσας μαζικής βιομηχανίας της πορνογραφίας και της εικονογραφίας της που θέλει την ερωτική συνεύρεση δέσμια ενός βαρετού γραμμικού τελετουργικού: ξεγύμνωμα, πυγοράπισμα, στοματικό αμφοτέρωθεν, εκ νέου πυγοράπισμα, διείσδυση σε ιεραποστολική στάση, διείσδυση σε πλάγια στάση, διείσδυση με εκείνη από πάνω υποκείμενη σε ανά τακτά διαστήματα πυγοράπισμα, εκείνη στα τέσσερα υποκείμενη σε εκτενές πυγοράπισμα, τέλος εκείνη γονυκλινής και εκείνος όρθιος με το πρόσφορο να ρέει.
Τι κάνει, λοιπόν, αυτή την τόσο διαδεδομένη πρακτική τόσο θελκτική για τους εμπλεκόμενους και ιδιαιτέρως για το θηλυκό αντισυμβαλλόμενο μέρος – μια και για τον άρρενα τα πράγματα είναι πιο απλά ως προς την εξήγησή τους;
Η επιστήμη αποφαίνεται:
Πρώτον, στην «πυγή» (αρχαία ορολογική εκδοχή των γλουτών) συγκεντρώνονται ευάριθμες δέσμες νευρικών απολήξεων που καθιστούν την όποια – κατά προτίμηση δριμεία και τσουχτερή – επαφή άκρως διεγερτική.
Δεύτερον, το οπίσθιο μέρος της γυναικείας λεκάνης, αποτελούμενη από μεγάλη μάζα σαρκός και ανθεκτική επιδερμίδα υποδέχεται καλύτερα τον πόνο από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.
Τρίτον, ανταποκρίνεται στην αρχέγονη ζωική φύση που θέλει τον άνδρα ενστικτωδώς εξουσιαστικό και κατακτητή και τη γυναίκα τρόπαιο προς κατάκτηση. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα με αντιστροφή των γενετήσιων ρόλων.
Τέταρτον, το πυγοράπισμα μας επιστρέφει ασυνείδητα στη διεστραμμένη εποχή των παιδικών μας χρόνων, όπου η τιμωρία υπό τη μορφή φυσικής βίας με ράπισμα στα οπίσθια ξυπνά μνήμες ενοχής ανάμεικτης με απόλαυση (εκατό και κάτι χρόνια ψυχανάλυσης έχουν αποδείξει επαρκώς τη σύνδεση των δύο).
Πέμπτον, ανταποκρίνεται στη φαντασίωση όλων των καλών κοριτσιών – που μεγάλωσαν με πιάνο και γαλλικά – ότι κρύβουν μέσα τους ένα «κακό κορίτσι». Και τι άλλο μπορεί να επιβεβαιώσει καλύτερα τη φαντασίωση τους και την «κακότητά» τους από την απειλή μιας επερχόμενης τιμωρίας;
Έκτον, ο ήχος του ραπίσματος δημιουργεί ένα επιπλέον ερέθισμα, ακουστικό αυτή τη φορά, το οποίο δημιουργεί ένα ολόκληρο κολασμένο ηχητικό περιβάλλον: το θηλυκό που υπόκειται στο πυγοράπισμα δεν υφίσταται απλά την πράξη, αλλά «την ακούει» κιόλας, με τη διπλή σημασία του ρήματος.
Πώς πρέπει, όμως, να εκτελείται το σωστό πυγοράπισμα;
Καθώς περνάει από μπροστά σας, κάνοντας δουλειές, γραπώστε τη και ξαπλώστε τη στα πόδια σας. Εγκλωβίστε το κορμί της, κρατώντας το με το ένα χέρι σφιχτά από τη μέση, ενώ με το άλλο σηκώστε τη φούστα. Να είστε ήρεμος και αποφασιστικός, με το βλέμμα άτεγκτα, αλλά νηφάλια καρφωμένο στο βλέμμα της.
Μαλάξτε απαλά το σημείο που θα υποστεί την τιμωρία και σε ανύποπτο χρόνο ρίξτε το πρώτο χαστούκι με τρόπο ώστε να ακουστεί πεντακάθαρα και η κυρία σας να λάβει το μήνυμα.
Να είστε τρυφερά σκληρός και σκληρά τρυφερός. Το μέτρο είναι το παν. Τόσο όσο...
Για κάθε χαριτωμένο σφάλμα που κάνει εις το εξής (αργοπορία σε ραντεβού, καυγαδάκι κ.ο.κ.) προειδοποιήστε τη με το βλέμμα σας ότι επίκειται να πέσει πέλεκυς. Θα την κάνει να αισθανθεί κακό κορίτσι και δεν θα βλέπει την ώρα να υποστεί το τρυφερό μένος σας.
Ενδείκνυται το ράπισμα να γίνεται με κατεβασμένο το κυλοτάκι, αλλά επ' αυτού και των προεκτάσεών του δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα εδώ.
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Όσο φεμινίστρια ή αντιδραστική κι αν είναι σιγά-σιγά η μεταστροφή της θα είναι πανηγυρική.
Σημαντικό: όλα γίνονται για το παιχνίδι και την απόλαυση, οπότε μην το παρακάνετε με τον πόνο, εκτός κι αν σας το ζητήσει εκείνη κι εφόσον σας θέλγει κι εσάς η εν λόγω προοπτική.
Πάρτε για παράδειγμα το παρακάτω διάσημο ζευγάρι από την χολιγουντιανή ταινία «The Secretary»:
Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ...ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!!

ΑΧ ΑΧ ΑΧ...

Το μυστικό μιας δεμένης οικογένειας

mam kid
Η διαπροσωπική επαφή σε μια οικογένεια είναι πολύ σημαντική καθώς ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη.
Τι σημαίνει διαπροσωπική επαφή; Είναι ο ποιοτικός και προσωπικός χρόνος που περνάτε μ” ένα άλλο άτομο ή αλλιώς ο χρόνος «ένας προς ένα». Είναι πολύ σημαντικό για το δέσιμο της οικογένειας οι γονείς να περνάνε προσωπικό χρόνο με τα παιδιά τους ξεχωριστά. Ακούγεται δύσκολο στις μέρες μας λόγω του περιορισμένου χρόνου και των αυξημένων υποχρεώσεων. Αυτό, όμως, που έχει σημασία δεν είναι πόσες ώρες θα περάσετε μαζί αλλά η ποιότητα του χρόνου. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε με το παιδί σας μια ώρα μέσα στην εβδομάδα που θα ξέρετε ότι είναι ο προσωπικός σας χρόνος. Η σχέση του κάθε γονέα με το κάθε του παιδί είναι διαφορετική. Σαφώς, η αγάπη είναι αδιαμφισβήτητη ωστόσο το δέσιμο με το κάθε παιδί, η επικοινωνία, οι ανησυχίες για το κάθε παιδί είναι διαφορετικές. Ο λόγος έγκειται στην διαφορετικότητα και στην μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Προσπαθήστε λοιπόν να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά και επιλέξτε να είναι εκτός σπιτιού. Το σπίτι είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Όταν είστε έξω, νιώθετε διαφορετικά, πιο χαλαροί και ανοιχτοί στο συζητήσετε. Να θυμάστε, ότι ο ποιοτικός χρόνος είναι για να διασκεδάσετε και να επικοινωνήσετε ουσιαστικά, δεν είναι χρόνος για γκρινιάξετε και να κάνετε κήρυγμα. Μιλήστε για τα συναισθήματα σας και για τις σκέψεις, χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλετε την άποψη, ακούστε το παιδί σας με ειλικρινή κατανόηση και αποδοχή.

Γιορτές και παιδιά με χωρισμένους γονείς

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Οι ευθύνες των γονιών προς το παιδί.
Οι γιορτινές ημέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα παιδιά χωρισμένων γονιών αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Είτε ο χωρισμός είναι παλιός, είτε πρόσφατος, οι μέρες συγκέντρωσης της οικογενείας πάντα προκαλούν μελαγχολία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.
Βέβαια, οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να βάλουν στην άκρη όσες διαφωνίες και πικρίες δεν έχουν ακόμα κοπάσει και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απολαύσουν τις γιορτές.
Μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν είναι οι παρακάτω:
Οι δύο γονείς καθορίζουν από πριν με ποιόν θα περάσει το παιδί τις μέρες των γιορτών. Ύστερα, συζητούν- ανακοινώνουν στο παιδί τις προτάσεις τους. Αν το παιδί έχει να αντιπροτείνει ή να ρωτήσει οτιδήποτε, πρέπει να του απαντήσουν σε όλα. Δεν πρέπει το παιδί (ειδικά αν είναι πάνω από 6-7 ετών), να νιώθει ότι η γνώμη του δεν έχει σημασία.
Αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να ηρεμήσουν και να καθησυχάσουν το παιδί για την αγάπη τους αλλά και την παρουσίας τους στη ζωή του. Επιπλέον, πρέπει να μιλούν με σεβασμό για τον άλλο γονέα, καθώς και οι δύο είναι κομμάτι του παιδιού. Είναι δυσβάσταχτο για το παιδί να ακούει και να νιώθει τόση απόρριψη και πικρία για κάποιον που αγαπά τόσο.
Αν οι προσφάτως χωρισμένοι γονείς έχουν καλές σχέσεις και αποφασίσουν να περάσουν αυτές τις μέρες μαζί για να είναι ομαλή η μετάβαση για το παιδί πρέπει να προσέχουν, γιατί οι ελπίδες για επανασύνδεση των γονιών θα αναπτερωθούν. Είναι σκόπιμο στην αρχή μια καινούριας κατάστασης το παιδί να μείνει και λίγο μόνο του με τον κάθε γονιό, ώστε να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό οι γονείς να μην ανταγωνίζονται για το ποιος πήρε το καλύτερο δώρο ή με ποιον πέρασε καλύτερα το παιδί γιατί αυτή η προσπάθεια γίνεται αντιληπτή και από το ίδιο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε βάζουμε το παιδί να μας απαντήσει σε κανένα τέτοιο δίλλημα.
Το κυριότερο είναι οι γονείς, μέσα από αυτή τη δύσκολη και επίπονη κατάσταση,να βοηθήσουν το παιδί να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και να νιώσει μέσα από τις θετικές εμπειρίες πως πάλι θα έχει και τους δύο γονείς του, να περνούν και να δημιουργούν μαζί του όμορφες αναμνήσεις.
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Σαρρή Καλλιόπη, Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία.

Παιδιά και μαγειρική

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μαγειρεύοντας με τα παιδιά σας.
Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα τις γιορτές να περάσετε χρόνο μαζί με τα παιδιά σας και να διασκεδάσετε. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν με το Χριστουγεννιάτικο μενού. Η κουζίνα είναι ένας χώρος που ενθαρρύνει την φαντασία και τη δημιουργικότητα. Ακόμα, θα τους προσφέρει ένα πραγματικό αίσθημα επιτυχίας. Με την μαγειρική τα παιδιά χαίρονται να αναμειγνύουν τα υλικά, να φτιάχνουν γλυκά και φαγητά με βάση τη ζύμη ανυπομονώντας να γευτούν το αποτέλεσμα.
Η μαγειρική δεν είναι απλώς η προετοιμασία για ένα γεύμα αλλά είναι μια διαδικασία πιο σύνθετη. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γευτούν γεύσεις και αρώματα, να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών καθώς επίσης να μάθουν μαθηματικά, χημεία και γεωγραφία με ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά και να έχουν στόχο. Σαφώς, η κουζίνα είναι ένας χώρος που τρομάζει τους γονείς αλλά αν πάρετε σωστά μέτρα ασφάλειας δεν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε, εξάλλου όλα θα γίνονται υπό την επίβλεψη σας. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν αλλά και θα νιώσουν ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση για το δημιούργημα τους. Ακόμα, μην ξεχνάτε πως είναι και ένας έξυπνος τρόπος να βάλετε στο μενού τους τροφές που πριν απέφευγαν να δοκιμάσουν καθώς τώρα θα έχουν κίνητρο να φάνε όλο τους το φαγητό.

Ποια πρέπει να είναι η σχέση του παιδιού με τα χρήματα;

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Πότε μπορεί να έχει το δικό του χαρτζιλίκι;
Τα παιδιά καθημερινά ακούν για την οικονομική κρίση και το θέμα αυτό μονοπωλεί στις οικογένειες. Ωστόσο, από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία των χρημάτων; Πως μπορούν να έρθουν σε επαφή και να μάθουν να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους; Τι γίνεται με το χαρτζιλίκι της γιαγιάς και του παππού;
Αρχικά, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις έννοιες ανάλογα με την ηλικία τους, θέλουν λοιπόν διαφορετικό χειρισμό από ηλικία σε ηλικία. Από τα 3-4 χρόνια του, το παιδί είναι έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα του χρήματα. Σε μια κατάλληλη στιγμή μπορείτε να του δώσετε χρήματα για να αγοράσει κάτι. Το μικρό σας θα αρχίσει να αισθάνεται πολύ περήφανο και σημαντικό ενώ συγχρόνως θα αντιληφθεί την έννοια της ανταλλαγής. Ακόμα, μπορείτε μέσα από το παιχνίδι να αρχίσει να αναγνωρίζει τα χρήματα και να μπορεί να τα ξεχωρίζει. Μπορείτε να στείσετε ένα μέγαλο παζάρι και να παιξέτε τους πωλήτες και τους πελάτες. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος μάθησης.
Όταν το παιδί ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, 5-6 ετών, είναι πλέον αρκετά ώριμο να χειρίζεται μόνο του ένα μικρό χαρτζιλίκι. Εξάλλου σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο να έχει κάποια χρήματα μαζί του, αφού πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσει κάτι π.χ. από το κυλικείο. Είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας τις ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από τα χρήματα. Στη φάση αυτή καλό θα είναι το παιδί να αποκτήσει το δικό του κουμπαρά για να μάθει για την αποταμίευση. Εξηγείστε του πως μπορεί να μαζεύει χρήματα για να αποκτήσει ένα παιχνίδι που θέλει ή ακόμα να τα πρόσφερει για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.
Μεγαλώνοντας το παιδί κατανοεί ακριβώς την αγοραστική δύναμη και είναι σε θέση να διαχειριστεί το χαρτζιλίκι του. Οι γονείς καλό θα ήταν να αφήσουν το παιδί να είναι υπέυθυνο για τα χρήματα του και να μπορεί να τα διαχειριστεί όπως θέλει εκείνο, δείχνοντας του εμπιστοσύνη. Εξάλλου, ως γονείς αποτελείτε πρότυπο και στο κομμάτι αυτό. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα αλλά και η σχέση σας μ΄ αυτά υιοθετείται από τα παιδιά σας μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. Προσπαθήστε να είστε συνεπής με το χαρτζιλίκι τους αλλά και να είναι ανάλογο με την ηλικία του παιδιού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του.

Διάβασες για αύριο;

ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς να προσεγγίσετε το παιδί σας για να κάνει τα μαθήματά του:
 Η ερώτηση για τα μαθήματα της ημέρας, είναι μία ερώτηση που από τη μία δείχνει το άγχος των γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών, από την άλλη όμως, συχνά, προκαλεί τσακωμούς και τριβές. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει το διάβασμα με ηρεμία και όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Τι να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον:
 • Ξεκινήστε να του διαβάζετε παραμύθια και ιστορίες από την προσχολική ιστορία. Έτσι το παιδί σας θα είναι πιο εξοικειωμένο με τα βιβλία, όταν θα πάει σχολείο.
 • Βοηθήστε τον στην αρχή αλλά μετά τονίστε του πως πρέπει να διαβάζει μόνο του. Όπως η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν, έτσι το διάβασμα είναι προσωπική του δουλειά.
 • Βάλτε του πρόγραμμα. Όταν γυρνάει από το σχολείο πρέπει να φάει και να χαλαρώσει για λίγο. Μετά καλό θα είναι να ξεκινήσει το διάβασμα για να έχει έπειτα ελεύθερο χρόνο. Οι ώρες διαβάσματος δε χρειάζεται να είναι πολλές. Για παράδειγμα, 1 ώρα διαβάσματος για ένα παιδί Α’ Δημοτικού είναι αρκετή.
 • Καλό θα είναι να ξεκινάει με τα δύσκολα μαθήματα, ώστε τελειώνοντας που θα είναι ήδη κουρασμένο να έχει τα πιο εύκολα μαθήματα.
 • Πρέπει να διαβάζει μόνο του στο δωμάτιο ή στο γραφείο και όχι στην κουζίνα ή το σαλόνι, όπου βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένεια.
 • Δημιουργήστε ένα χώρο φωτεινό και ήσυχο για να μπορεί να διαβάζει με ηρεμία.
 • Όταν τελειώσει με τα μαθήματα, τσεκάρετέ τα μαζί. Αν δείτε λάθη μη του τα πείτε και αποφύγετε εκφράσεις που προκαλούν εντάσεις και στεναχώρια τύπου «Πού έχεις το μυαλό σου;». Παρακινήστε το να ξαναδεί τα γραπτά του για να εντοπίσει μόνο του τα λάθη.

«Εγώ θέλω να το κάνω αυτό μαμά»

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Πως σας ακούγεται η φράση αυτή του παιδιού σας όταν προσπαθείτε να το βοηθήσετε και εκείνο αρνείται;
Η αλήθεια είναι πως οι μαμάδες θέλουν τόσο πολύ να βοηθήσουν τα παιδιά τους όταν είναι μικρά. Ωστόσο,  πολλές φορές η πρόθεση τους αυτή δεν γίνεται αποδεκτή. Ήδη στους πρώτους 8 μήνες γίνονται οι πρώτες απόπειρες ανεξαρτησίας. Το μωρό σας αρχίζει να κατανοεί τη χρησιμότητα των καθημερινών αντικειμένων και προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα, για παράδειγμα θέλει να πιάνει το μπιμπερό του και σε λίγους μήνες μπορεί να πίνει μόνο του το γάλα ή το νερό του. Ειδικά, μετά το πρώτο χρόνο τα παιδιά αρχίζουν να προσπαθούν να αυτονομηθούν. Στους 15 μήνες περίπου συνειδητοποιεί ότι είναι το είδωλό του αυτό που βλέπει στον καθρέφτη και δεν προσπαθεί πλέον να αγγίξει το άλλο μωράκι που είναι απέναντί του. Κάπου εκεί ξεκινά το ανένδοτο και ανυποχώρητο «όχι» για τα πάντα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που διαθέτει για να διακηρύξει την ανεξαρτησία του.
Όσο μεγαλώνει η επιθυμία να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες τους γίνεται πιο έντονη. Δεν θέλει να το ταΐζετε, προσπαθεί να ντύνεται μόνο του, να θέλει να κάνει μπάνιο κ.τ.λ. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να του αφήσετε την πρωτοβουλία καθώς και να ενθαρρύνετε την προσπάθεια του παιδιού σας.Τροποποιήστε το περιβάλλον του σπιτιού σας ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα τα πράγματα που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του. Ακόμα, μην ξεχνάτε να επαινείτε κάθε του προσπάθεια για αυτονομία. Με τον τρόπο αυτό το παιδί γινέται ανεξάρητο , υπεύθυνο και με αυτοπεποίθηση.

Παιδί και «άσχημες» λέξεις

ΠΑΙΔΙ
Πολλές φορές τυχαίνει τα παιδιά μικρής ηλικίας να μεταφέρουν κάποια άσχημη λέξη που άκουσαν αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται που την άκουσαν αλλά και πώς μπορούν να τα αποτρέψουν από να τις επαναλάβει.
• Αποφύγετε να είστε το πρότυπο: Τα παιδιά μικρής ηλικίας στην προσπάθεια τους να μάθουν τον κόσμο, μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων. Προσπαθήστε λοιπόν να μιλάτε ευγενικά όταν είναι μπροστά τα παιδιά σας. Ακόμα, μπορείτε να αποφεύγετε κάποια τηλεοπτικά προγράμματα που χρησιμοποιούν ακατάλληλο λεξιλόγιο.
• Έχει ανάγκη από προσοχή: Πολλά παιδιά βρίζουν προκείμενου να τραβήξουν τα βλέμματα των γονιών τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να τους δώσετε προσοχή και να ασχοληθείτε μαζί τους. Προσπαθήστε λοιπόν να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας λέει μια άσχημη λέξη. Αν εσείς γελάτε, περνάτε το μήνυμα στο παιδί όχι μόνο δε σας ενοχλεί αυτό που ακούτε αλλά το βρίσκετε και ευχάριστο. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να επαναλαμβάνει τις καινούριες κουβεντούλες πιστεύοντας πως λέει κάτι αστείο ή σπουδαίο. Ξεχάστε τιμωρίες, απειλές ή εκβιασμούς. Τέτοιου είδους μέθοδοι απλώς ενισχύουν την κακή συμπεριφορά.
• Ενημερωθείτε για την πηγή του «κακού»: Ρωτήστε το παιδί σας που άκουσε την κουβέντα και αν ξέρει τι σημασία της. Συνήθως, τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις λέξεις για να εκφράσουν ανάλογα συναισθήματα που είχατε εσείς ή το άτομο που είπε την λέξη. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος πείτε μια άσχημη λέξη την ώρα που είστε εκνευρισμένη, πιθανότατα το παιδί σας να την χρησιμοποιήσει όταν κάτι το ενοχλήσει. Δεν ξέρει τη σημασία της αλλά το βοηθά να εκτονώσει το συναίσθημά του.
• «Μέθοδος της απόσβεσης»: Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή όταν θέλουν να τροποποιήσουν ή να εξαλείψουν μια αρνητική συμπεριφορά. Με απλά λόγια, αδιαφορήστε, κάντε σαν να μην ακούσατε τίποτα. Μ’ αυτή τη στάση το παιδί πείθεται πως μιλώντας άσχημα, δεν κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο και το πιθανότερο είναι να μην την επαναλάβει. Αν ωστόσο συνεχίζει να βρίζει, προσπαθήστε να συνεχίσετε και εσείς με τη σειρά σας να αδιαφορείτε διατηρώντας πάντα την ψυχραιμία σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιδί έτσι φτάνει στην κορύφωση της κακής συμπεριφοράς και στη συνέχεια την μειώνει.

Τα 5 «ΜΗ» των γονιών

ΓΟΝΕΙΣ
Τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς.
Οι γονείς κατηγορούνται για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους άλλα δεν ξέρουν πολλές φορές πώς να αντιδράσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις. Υπάρχουν όμως 5 πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνουν οι γονείς γιατί επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών τους και φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από την πρόθεσή τους.
 • Αποφύγετε τις συγκρίσεις: Από την πρώτη κιόλας στιγμή που παίρνετε το μωρό σας αγκαλιά ξεκινάτε τις συγκρίσεις ασυναίσθητα. Σαφώς, δεν γνωρίζετε πράγματα για εκείνο και μέσα από ερωτήσεις ή παρατηρώντας τα μωρά φίλων και συγγενών προσπαθείτε να δείτε τι συμβαίνει με το δικό σας. Για παράδειγμα, το δικό μου μωρό γιατί δεν κοιμάται τη νύχτα; ή γιατί παίρνει λιγότερο βάρος από το ξαδελφάκι του; Προσπαθήστε να μην μπαίνετε στην διαδικασία των συγκρίσεων αλλά και να μην επιτρέπετε στους άλλους να σας επηρεάζουν, καθώς αρχίζετε να νιώθετε μειονεκτικά για το παιδί σας επειδή δεν μιλάει ακόμα ή γιατί δεν περπατάει. Μην πέφτετε οι ίδιοι στην παγίδα της σύγκρισης. Μεγαλώνοντας το παιδί σας, αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Συχνά οι γονείς, προκειμένου να το κινητοποιήσουν να κάνει πράγματα ή να πάρει καλούς βαθμούς αρχίζουν τις συγκρίσεις «είδες που ο Γιαννάκης, πήρε 10» ή «είδες πόσο καλό παιδί είναι ο αδελφός σου, δεν μπορείς να είσαι και εσύ έτσι;»Αυτομάτως, γεμίζετε το παιδί σας ενοχές γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Ακόμα, νιώθει ανασφάλεια επειδή δεν το αποδέχεστε όπως είναι. Σεβαστείτε τις δυνατότητές και τις αντοχές του μικρού σας χωρίς να τις υποτιμάτε ή να τις κατακρίνετε. Αν νομίζετε πως μπορεί να πάει καλύτερα στη αριθμητική, σταθείτε δίπλα του στηρίζοντάς το και βοηθώντας το να πιστέψει πως μπορεί να τα καταφέρει. Ενισχύστε τα ταλέντα και τις δεξιότητες κάθε παιδιού ξεχωριστά και εξηγήστε τους πώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ικανότητες και ταλέντα και αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς.
 • Βάλτε μέτρο στις υποσχέσεις: Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι θα πει υπόσχεση και πως είναι κάτι που πρέπει να τηρείται. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε προσεκτικοί με τις υποσχέσεις που δίνετε και να είστε συνεπείς ως προς την τήρησή τους. Κάθε φορά που κρατάτε την υπόσχεσή σας, βοηθάτε τα παιδιά να εξασφαλίσουν και να «σφραγίσουν» την εμπιστοσύνη που πρέπει να αισθάνονται στο πρόσωπό σας. Αν κάποια στιγμή δεν καταφέρετε να τηρήσετε μια υπόσχεση που δώσατε, τότε εξηγήστε στο παιδί σας τι ακριβώς συνέβη που σας εμπόδισε να κρατήσετε το λόγο σας. Οι γεροί οικογενειακοί δεσμοί δεν χτίζονται πάνω στην τελειότητα, αλλά στην εμπιστοσύνη που νιώθουν τα παιδιά όταν ξέρουν πόσο σημαντικά είναι για τους γονείς τους.
 • Να τους δείχνετε την αγάπη σας: Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να δείχνουν την αγάπη τους στους δικούς τους γιατί είναι κάτι που θεωρούν αυτονόητο. Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι το αγαπάτε, ότι νοιάζεστε για εκείνο όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Η αγάπη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να αναπτυχθεί σωστά το παιδί σας γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Μην ξεχνάτε λοιπόν να δείχνετε την αγάπη και την τρυφερότητά σας με κάθε τρόπο. Αγκαλιάστε το, φιλήστε το, πείτε του «σ’ αγαπώ», χωρίς να σκέφτεστε πως αυτές οι εκδηλώσεις αγάπης είναι περιττές αφού ξέρει πως είναι τα πάντα για εσάς. Αποδεικνύετε καθημερινά με πράξεις και λόγια πως το λατρεύετε, πως είναι όλος σας ο κόσμος. Άλλωστε το περιμένει.
 • Περιορίστε τις φωνές: Τα παιδιά σας φέρνουν εκτός εαυτού προκειμένου να δοκιμάσουν τα όρια σας και να ανακαλύψουν τον κόσμο. Στην προσπάθειά σας να τα συνετίσετε καταφεύγετε στις φωνές, όταν δεν βρίσκετε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να τα πειθαρχήσετε. Η αντίδρασή όμως αυτή ανεβάζει το επίπεδο της έντασης στο σπίτι αλλά και στη σχέση με το παιδί, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Όσο και να σας έχει εκνευρίσει η συμπεριφορά του μικρού σας, όσο και να ενοχλείστε από την επανάληψη της μη αποδεκτής συμπεριφοράς παρά τις παρατηρήσεις, πρέπει να φανείτε ψύχραιμες. Οι φωνές θα τρομάξουν το παιδί και σίγουρα θα σταματήσει. Όμως, δεν θα καταλάβει ποιο είναι το λάθος τους και τι ακριβώς σας έχει ενοχλήσει. Όταν του κάνετε μια παρατήρηση με φωνές ή όταν το μαλώνετε, τρομοκρατείται και ο φόβος του δεν του επιτρέπει να συγκρατήσει τα λόγια σας. Προτιμήστε να συζητήσετε μαζί του ήρεμα αυτό που δεν κρίνετε σωστό να λέει ή να κάνει, ρωτώντας το πού άκουσε την κακιά λέξη ή για ποιο λόγο έσπρωξε το αδερφάκι του, πάντα σε ήρεμο τόνο. Έτσι του μαθαίνετε να εκφράζει και εκείνο τα αρνητικά του συναισθήματα μέσα από την κουβέντα. Άλλωστε, αυτό που θέλετε από το παιδί είναι να σας σέβεται και όχι να σας φοβάται.
 • Όχι σε όλα «ναι»: Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν όρια αλλιώς νιώθουν ανασφάλεια και πως δεν νοιάζεστε για αυτά. Προσπαθήστε λοιπόν να θέσετε κάποια όρια στις απαιτήσεις των παιδιών σας και να περιορίσετε την ικανοποίηση των παραλόγων επιθυμιών τους. Επίσης, μη διστάζετε να το βάλετε τιμωρία όταν κρίνετε ότι πρέπει, εξηγώντας του πως η τιμωρία αφορά τη συγκεκριμένη πράξη και όχι το ίδιο προσωπικά. Έχετε υπόψη σας πως ένα παιδί που έχει συνηθίσει να έχει πάντα ότι θέλει μελλοντικά θα αντιμετωπίσει μεγάλο θέμα στις διαπροσωπικές του σχέσεις και όχι μόνο.

Βοήθεια…το παιδί μου είναι «κακομαθημένο»

ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ
Πόσοι γονείς νιώθουν αβοήθητοι μπροστά στα παιδιά τους, όταν επιμένουν κλαίγοντας να αποκτήσουν το παιχνίδι που θέλουν, όταν δεν υπακούν στις συμβουλές ή τις απαγορεύσεις των γονιών τους;
Ωστόσο, τι φταίει και τα παιδιά παρουσιάζουν τη συμπεριφορά αυτή;
Οι περισσότεροι γονείς στην προσπάθεια τους να κάνουν το παιδί τους πάντα χαρούμενο ικανοποιούν τις επιθυμίες και τα θέλω του χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας τους αναγκάζουν να υποκύπτουν όλο και πιο πολύ σ’ αυτή την παγίδα. Ο λόγος είναι πως οι γονείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και προσπαθούν να αναπληρώσουν την απουσία τους χαρίζοντας υλικά αγαθά στα παιδιά ή προσπαθώντας να μην τους χαλάσουν κανένα χατίρι. Έχοντας όμως υπόψη πως η δική σας συμπεριφορά του δίνει ερεθίσματα που το βοηθούν να διαμορφώσει το χαρακτήρα του, σκεφτείτε μήπως και κανένα «όχι» κάπου-κάπου δεν κάνει και τόσο κακό.
Δεν είναι θέμα τύχης να επιλέξετε το παιδί με το «λάθος» DNA.
Κανένα παιδί δεν γεννιέται απαιτητικό και κακομαθημένο. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι να ξεχωρίζετε τις επιθυμίες από τις ανάγκες. Ένα μωρό, που κλαίει επειδή πεινάει ή φοβάται, προσπαθεί να εκφράσει την ανάγκη του. Ένα βρέφος έχει απαιτήσεις μόνο αναφορικά με τις ανάγκες του και επομένως ο χαρακτηρισμός «κακομαθημένο μωρό» δεν υφίσταται. Αντίθετα, όταν λέμε πως ένα παιδί είναι κακομαθημένο εννοούμε πως επιδιώκει αδιάκοπα το ενδιαφέρον των γύρω του, εμφανίζει εγωιστικές τάσεις, για παράδειγμα δεν αφήνει άλλο παιδάκι να παίζει με τα παιχνίδια του, ζηλεύει αυτά που ανήκουν στους άλλους και θέλει συνεχώς να περνά «το δικό του».
Οι απαιτήσεις αυτές του παιδιού και ο εγωιστικός τρόπος συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης συμπεριφοράς των γονιών. Είναι πολύ δύσκολο, τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να έχουν όρια, ξαφνικά να υπακούσουν ή να σεβαστούν αυτό, που τους λένε οι γονείς τους. Αν οι κανόνες δεν τεθούν και δεν εφαρμοστούν από μικρή ηλικία, τα παιδιά αποκτούν σταδιακά την αίσθηση πως έχουν εξουσία, πως κάνουν ό,τι θέλουν και πως πάντα θα ικανοποιούνται οι επιθυμίες τους. Ένας «υπερπροστατευτικός» γονιός που στερεί από το παιδί την πρωτοβουλία να ικανοποιήσει μόνο του τις ανάγκες του, έχει τις ίδιες πιθανότητες να γίνει το παιδί του κακομαθημένο, με τον «ελαστικό» γονιό.
Η συμπεριφορά ενός κακομαθημένου παιδιού πολλές φορές παραξενεύει τους γονείς του. Είναι πολύ πιθανό στην προσπάθεια του μικρού σας να επιβάλει την γνώμη του να παρατηρήσετε πως προσποιείται ότι κλαίει, αρνείται να φάει, υψώνει τον τόνο της φωνής του, ενώ δεν αποκλείεται να σας απειλεί με φράσεις όπως «αν δεν πάμε βόλτα, θα φύγω από το σπίτι». Ίσως γίνει επιθετικό προς εσάς επειδή του φέρνετε αντίρρηση τη δεδομένη στιγμή, πετώντας πράγματα ή πέφτοντας στο πάτωμα κλαίγοντας προκειμένου να ικανοποιήσετε τα θέλω του.
Πως μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να πειθαρχούν;
Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο, έχουν ανάγκη να ξέρουν ποια είναι τα όρια τους. Έτσι μπορούν να μάθουν ποιες είναι οι αποδεκτές και μη συμπεριφορές.
• Δώστε στο παιδί μια λίστα με 10-12 σταθερούς και κατανοητούς κανόνες, όπως «καθόμαστε στο ειδικό καρεκλάκι στο αυτοκίνητο, δεν δαγκώνουμε, πηγαίνουμε για ύπνο μόλις το λέει ο μπαμπάς ή η μαμά κ.λπ. Μεγαλόντας μπορείτε να φτιάξετε την λίστα με τους κανόνες μαζί με τα παιδιά. Τα μικρότερα παιδιά επείδη δεν ξέρουν να διαβάζουν, τότε χρησιμοποιήστε εικόνες. Τοποθετήστε τους σε εμφανές σημείο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τους βλέπουν και να τους τηρούν. Δεν τους διαπραγματεύεστε και προσπαθήστε να είστε συνεπείς ως προς την τήρηση τους.
• Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ επιθυμιών και αναγκών. Σε καταστάσεις όπως η πείνα, ο πόνος, ο φόβος υπάρχει ανάγκη να αντιδράσετε άμεσα. Αν όμως το παιδί κλαίει για άλλους λόγους, πιθανότατα εξαιτίας μιας απογοήτευσης ή για μια επιθυμία που δεν πραγματοποιήθηκε, δεν χρειάζεται να το μαλώνετε ή να του φωνάζετε. Πείτε του απλώς πως καταλαβαίνετε πώς νιώθει.
 Μην αρκείστε σε μια απαγόρευση. Το παιδί πρέπει να ξέρει το λόγο για τον οποίο του απαγορεύετε να κάνει κάτι, διότι μόνο έτσι δεν θα το επαναλάβει. Αντί να πείτε «μην παίζεις με το μαχαίρι», εξηγήστε το γιατί: «μην παίζεις με το μαχαίρι, γιατί μπορεί να κοπείς και μετά θα πονάς». Ακόμα, οι απαντήσεις «έτσι» ή «γιατί το λέω εγώ» δεν βοηθούν το παιδί σας να καταλάβει.
• Πολλές φορές τα παιδιά σας προκαλούν προκείμενου να μάθουν τα όρια σας. Είναι μέρος της ανάπτυξής τους. Προσπαθήστε λοιπόν στις απαγορεύσεις να έχετε το ανάλογο ύφος και τόνο της φωνής σας όταν λέτε «ΟΧΙ».
 Μην υποχωρήσετε σε πείσματα, θυμούς ή επιθετικές συμπεριφορές. Αν το παιδί είναι σε μέρος που δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, αγνοήστε το.
• Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας πως όταν φωνάζει ή κλαίει προκειμένου να αποκτήσει αυτό που θέλει, εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας κάθε φορά που συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό.
• Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται παράλογα διεκδικώντας τις επιθυμίες του,προσπαθήστε να το ηρεμήσετε και ελάτε σε διάλογο μαζί του. Ρωτήστε πως νιώθει και ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί πέταξε το τηλεκοντρόλ στο πάτωμα ή το παιχνίδι που κρατούσε στα χέρια του. Το παιδί θα προσπαθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εξηγήστε του τότε με ήρεμο τόνο πως όταν θέλουμε κάτι θα πρέπει να το ζητάμε ευγενικά και πως δεν γίνεται να έχουμε πάντα όλα. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να εκφράζει τα θέλω του και συνειδητοποιεί το λάθος του.
• Να θυμάστε πως το ξύλο ή οι φωνές δεν αποτελούν μέσο πειθαρχίας. Μπορεί το παιδί σας να σας βγάζει εκτός εαυτού αλλά δείξτε ψυχραιμία και διατηρήστε τον έλεγχο σας. Αποφύγετε, να χρησιμοποιήσετε σωματική βία (ξυλιές στον ποπό, χαστούκια, τράβηγμα μαλλιού κ.λπ.). Το ξύλο αποτελεί τη χειρότερη μορφή άσκησης βίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο διαπαιδαγώγησης, αφού το παιδί δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σας ενόχλησε στη συμπεριφορά του και συνεπώς μπορεί να το επαναλάβει. Έχετε κατά νουν πως χτυπώντας το του περνάτε το μήνυμα πως αυτή η συμπεριφορά είναι ένας αποδεκτός τρόπος εκδήλωσης του θυμού, ενώ ταυτόχρονα «γκρεμίζεται» η εμπιστοσύνη του προς εσάς. Την επόμενη φορά λοιπόν που το μικρό σας «παίξει» με τα νεύρα σας, προσπαθήστε να συγκρατηθείτε επιλέγοντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να του εξηγήσετε πως αυτό που έκανε δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Όταν οι γονείς δημιουργούν άθελα τους «ψυχολογικά» στα παιδιά τους Part 1

problimata
Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει ενοχές για κάτι που είπατε στο παιδί σας πάνω στα νεύρα ή την κούρασή σας; Δεν έχει νόημα να αρχίσετε να μετράτε.
Φορτωμένοι με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της καθημερινότητας, πολλοί γονείς μιλούν συχνά απότομα στα παιδιά τους, αγνοώντας ότι κάποιες από τις εκφράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσουν πάνω στα νεύρα τους ή στην κούρασή τους, μπορούν να τραυματίσουν το παιδί. Σίγουρα, η επικοινωνία με τα παιδιά είναι μια δύσκολη αποστολή, που γίνεται δυσκολότερη σε μία κάθε άλλο παρά εύκολη καθημερινότητα. 
Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι τα κριτήρια μέσα από τα οποία ένα παιδί αναπτύσσει την ταυτότητα και την προσωπικότητά του. Μια λέξη ή μια πολύ μικρή φράση μπορεί να μείνει αξέχαστη σε ένα παιδί και να κάνει να αισθανθεί το αίσθημα της απόρριψης, να το κάνει να πάρει διαφορετικά μηνύματα από αυτά που πρέπει και, γενικά, να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Πώς όμως ένας γονιός μπορεί τελικά να επικοινωνήσει ουσιαστικά με το παιδί του;
Δεν είναι εύκολο για ένα γονιό καθώς πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει όσο είναι δυνατό τον τρόπο που σκέπτεται και αισθάνεται τον κόσμο το μικρό του.
Ωστόσο, οι μέρες που διανύουμε δεν καθιστούν εφικτό τον παραπάνω τρόπο επικοινωνίας με αποτέλεσμα να ακούγονται περισσότερο απ” ότι θα έπρεπε άσχημες φράσεις που πληγώνουν και δημιουργούν πρόβλημα τόσο στο ψυχικό κόσμο του παιδιού όσο και στη μεταξύ τους σχέση.
Ποιες είναι αυτές; 
«Είσαι κακό παιδί»: Με το να επαναλαμβάνει ένας γονιός αυτή τη φράση, το παιδί θα πιστέψει ότι όντως είναι κακό και θα φροντίσει να ανταποκριθεί στην εικόνα που έχει ο γονιός για αυτό, υιοθετώντας την αντίστοιχη συμπεριφορά. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε «προεκπληρούμενη προφητεία». Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να εξηγήσουν με ήρεμο τρόπο στο παιδί ποια είναι τα λάθη του και γιατί θα πρέπει να σέβεται ορισμένους κανόνες. Η απλή κριτική, χωρίς καμία εξήγηση, είναι καταστροφική. Γιατί απλά δεν έχει καταλάβει το παιδί γιατί το μαλώνετε. Ειδικά, αν η φράση αυτή συνοδεύεται από φωνές που το μπλοκάρουν και δεν το βοηθούν να καταλάβει. Μπορεί προσωρινά να σταματήσει να συμπεριφέρεται με μη αποδεκτό τρόπο, αλλά μελλοντικά πιθανόν να επαναλάβει την ίδια πράξη. 
«Πάρ’ το μέσα, είμαι κουρασμένος»: Πολλές φορές, ένα παιδί περιμένει με ανυπομονησία όλη μέρα τη μαμά ή τον μπαμπά να γυρίσει από τη δουλειά, για να παίξουν μαζί. Όταν λοιπόν γυρνάει στο σπίτι, και το μόνο που ζητά είναι να μείνει το παιδί μακριά του, το παιδί απογοητεύεται. Δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στη θέση του γονιού και να νιώσει τα αισθήματά γιατί απλά δεν έχει βιώσει την κατάσταση που βρίσκεται ο γονιός, ώστε να έχει εμπειρία. Πώς μπορούν να το χειριστούν οι γονείς; Το κλειδί βρίσκεται στην οργάνωση.
Οι γονείς που οργανώνουν την καθημερινότητα και τις δουλειές τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να τους μένει ώρα για παιχνίδι και ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Η αδιαφορία προς το παιδί μπορεί να βιωθεί ως απόρριψη. Φυσικά, το παιδί είναι πιθανόν να τραβήξει την προσοχή των γονιών του με αταξίες, άσχημη συμπεριφορά, φασαρία κτλ.
Ωστόσο, οι γονείς είναι και αυτοί άνθρωποι και έχουν δικαίωμα στην κούραση. Πρέπει λοιπόν να επικοινωνήσουν στα παιδιά τους πως ακριβώς νιώθουν. Έτσι, τους δίνετε την ελευθερία να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους προκειμένου να σεβαστούν την κούρασή σας. Από την άλλη μαθαίνουν πως να επικοινωνούν τα ίδια τα συναισθήματά τους. 
«Αν δεν φας το φαγητό σου, θα έρθει ο μπαμπούλας (ο δράκουλας, η αλεπού, ο κακός ο λύκος κτλ.)»: Όλες οι φράσεις που επικαλούνται την παρουσία ενός τέρατος ή ενός φανταστικού τιμωρού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού. Οι γονείς δεν θα πρέπει να μιλάνε ποτέ στα παιδιά τους για μάγισσες και άλλες τρομακτικές υπάρξεις προκειμένου να τα πείσουν να σέβονται τους κανόνες. Με αυτές τις εκφράσεις, αυτό που «διδάσκετε» στο παιδί είναι την τακτική του χειρισμού, του ψέματος και του εκβιασμού.
Ακολουθεί συνέχεια με τις υπόλοιπες φράσεις.

Όταν οι γονείς μοιράζουν τους ρόλους των παιδιών τους

roloi
Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που δυστυχώς υπάρχει σε κάθε οικογένεια. 
Έχετε ακούσει ή πει τη φράση «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα παιδιά μου δεν μοιάζουν καθόλου»; ή «Μα, και στα δύο μου παιδιά έλεγα ακριβώς τα ίδια, πώς το μικρό έχει βγει τόσο αντιδραστικό; Ευτυχώς το μεγάλο είναι υπεύθυνο.» Ευλόγα θα έλεγε κανείς πως γονείς, συγγενείς, φίλοι περιμένουν κατά κάποιο τρόπο τα αδέλφια να μοιάζουν μεταξύ τους δεδομένου πως μεγαλώνουν στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο. Κι όμως, δεν έχει καμία ομοιότητα. Ναι, είναι οι ίδιοι γονείς αλλά σε διαφορετικές φάσεις ζωής, με διαφορετικές σκέψεις, άλλα συναισθήματα, άλλες ανάγκες και θέλω. Μπορεί ο κώδικας αξιών να είναι ίδιος και οι κανόνες για τη ζωή αλλά η σχέση που θα δημιουργήσουν με το κάθε παιδί ξεχωριστά διαφέρει.
Το θέμα όμως είναι το εξής: 
Πόσες φορές οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να ορίσουν συμπεριφορές για τα παιδιά τους; Με πόση ευκολία βάζουν ταμπέλες; ή μοιράζουν ρόλους;
Τι συνεπάγεται αυτό; 
Τα παιδιά μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με μοιρασμένους ρόλους τείνουν στο τέλους να τους «υποδύονται» με εξαιρετική επιτυχία. Για παράδειγμα, το πρωτότοκο παιδί επειδή είχε την τύχη να γεννηθεί πρώτο φέρει την ευθύνη του μεγάλου. Θα πρέπει να είναι υπόδειγμα παιδιού, υπάκουο, εργατικό, με καλές επιδόσεις στο σχολείο, αριστεία κτλ. Κι όλα αυτά για να δώσει το παράδειγμα στο δεύτερο παιδί.
Το δεύτερο παιδί τώρα μεγαλώνει μέσα στη σύγκριση αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει ακριβώς τα βήματα του πρωτότοκου. Αν κάνει δε το λάθος να αρνηθεί, τότε χαρακτηρίζετε ως ατίθασο, αντιδραστικό, ανυπάκουο, δημιουργώντας στους συναισθήματα άγχους και αγωνίας. Σκέφτονται «Τι θα κάνουμε τώρα με το μικρό;», «Πώς μας ξέφυγε έτσι;», «Μια χαρά είχαμε λύσει το θέμα με το μεγάλο;», «Που κάναμε λάθος ως γονείς;»
Το λάθος που αναρωτιέστε είναι πώς βλέπετε το ρόλο σας ως γονείς μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Βάζετε ταμπέλες και μοιράζετε ρόλους χωρίς ουσιαστικά να σέβεστε την προσωπικότητα του κάθε παιδιού αλλά και το χρόνο που θέλει το κάθε παιδί για να μάθει αλλά και να ωριμάσει.
Με αποτέλεσμα τα παιδιά σας να προσπαθούν υπερβολικά πολλές φορές να ανταποκριθούν στους ρόλους που τους έχετε βάλει. Το πρώτο παιδί είναι υπεύθυνο επειδή εσείς το έχετε ορίσει έτσι. Όταν δεν  καταφέρνει να ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του νιώθει ματαιοδοξία και απογοήτευση. Από την άλλη, η πίεση που νιώθει το δεύτερο παιδί να μιμηθεί ακριβώς τις επιλογές του πρώτου χωρίς αυτές να ταιριάζουν στην προσωπικότητα του, δημιουργεί άγχος, πίεση, ανασφάλεια πώς δεν θα πετύχει τελικά να τραβήξει την προσοχή και την αγάπη των γονιών του. Οι γονείς θα το θεωρούν πάντα μικρό και «ανίκανο». Συνεπώς, κάποια στιγμή στη ζωή του να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια προκειμένου να τους επιβεβαιώσει, δίνοντας έστω μ΄αυτό τον τρόπο την ικανοποίηση που περιμένουν απ΄αυτό.
Oι προκαθορισμένοι ρόλοι δημιουργούν προβλήματα και στη σχέση των αδελφών, αλλά ας μην μην μιλήσουμε γι” αυτά τώρα.
Πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;
Ο σεβασμός είναι η λέξη κλειδί. Μπείτε στη θέση του κάθε παιδιού, ακούστε με προσοχή τα όνειρα, τα συναισθήματα και τα θέλω του. Αποδεχθείτε τα και βοηθήστε το κάθε παιδί ξεχωριστά να φτάσει τους στόχους τους. Περάστε χρόνο ξεχωριστά με το κάθε σας παιδί και δημιουργήστε δεσμούς αγάπης. Ελάτε σ” επαφή μαζί τους. Σεβαστείτε επίσης την μεταξύ τους σχέση και μην βάζετε το μεγαλύτερο παιδί στο ρόλο του κηδεμόνα όταν στην εφηβεία το μικρότερο παιδί σας «κλείνει την πόρτα» στην επικοινωνία.  »Πρόσεχε τι κάνει ο αδελφός σου», «Μίλα του εσύ εμάς δεν μας ακούει πια» και πολλές ακόμα φράσεις.
Δώστε χώρο και χρόνο στο κάθε παιδί να αναπτύξει τα δικά του ταλέντα και τις δεξιότητες. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός μην το ξεχνάτε.

15 πράγματα που δεν θέλει να ακούσει μια γυναίκα από έναν άνδρα

1531579_690545324313504_1492441751_n
Υπάρχουν μερικά πράγματα που ακούς και δεν σου αρέσουν. Υπάρχουν άλλα που τα ακούς και συμφωνείς. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά που δεν θα πρέπει κανένας άντρας να πει σε μια γυναικά. 
 1. Ήταν μόνο ένα φιλί. (Η χειρότερη δικαιολογία για απιστία που έχει ειπωθεί ποτέ)
 2. Η μητέρα μου θα μείνει για 3 μήνες μαζί μας. (Εγκεφαλικό. Να ξέρετε δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει μόνο 3 μήνες)
 3. «Δεν σου είπα κάτι τόσο καιρό που βγαίνουμε. Έχω δύο παιδάκια». (Λεπτομέρειες)
 4. Έχω μπλεξίματα με τον νόμο. (Ωχ!)
 5. Νομίζω, ότι είμαι bisexual τελικά.(Ορίστε;)
 6. Νομίζω πως δεν μπορώ να μπω ακόμα σε σχέση. Περνάω καλύτερα μόνος μου. Έχω την ελευθερία να κάνω ότι θέλω. (Και  6 μήνες που βγαίνουμε; Γιατί βγαίνουμε κύριε μου;)
 7. Θα αργήσω να γυρίσω σπίτι. Θα περάσω απ΄την πρώην γιατί έχει κάποιο πρόβλημα. (Όταν γυρίσεις εσύ σπίτι να δεις τι πρόβλημα θα έχεις)
 8. Μήπως έχεις το τηλέφωνο ενός καλού δικηγόρου;
 9. Έχω μια αδυναμία. Μ” αρέσουν οι γυναίκες.
 10. Θα παραιτηθώ και θα με συντηρείς μέχρι να βρω μια άλλη δουλειά.
 11. Την γνώμη έχεις για την ελεύθερη σχέση;
 12. Θα σου κάνω δώρο ανόρθωση στήθους για τα γενέθλιά σου.
 13. Μάλλον έχω γεννηθεί πολυγαμικός.
 14. Δεν είναι αυτό φαντάζεσαι. Μου έχουν χακάρει το προφίλ.
 15. Νομίζω, ότι ο μικρός μου αδελφός μπορεί να μείνει μεταξύ μας.

Tips για να κρίνεις τις ζωές των άλλων καλύτερα

tumblr_m8vg4kL2Al1rsez3ro1_500
Το να κάνεις το δικαστή σε ξένες ζωές είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην αναλύεις τη δική σου. 
Αν παρατηρήσει κανείς θα δει πως οι άνθρωποι γύρω του είναι πολύ επιρρεπείς στο να ασκούν κριτική στις ζωές των άλλων. Είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή να βγάλουν ετυμηγορία για το τι κάνουν καλά και τι λάθος οι άλλοι. Τα άτομα αυτά έχουν ένα μεγάλο έλλειμμα αυτοκριτικής.
Δεν έχουν συνείδηση των πράξεων και των λόγων τους γιατί εστιάζουν την προσοχή τους στις ζωές τρίτων. Και συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο επειδή φοβούνται να ακτινογραφήσουν τον εαυτό τους και να απογοητευτούν.
Την κριτική μπορεί να αντικαταστήσει η αμφιβολία.
Ο Σοπενχάρουερ έλεγε ότι «όποιος αρχίζει με βεβαιότητες τελειώνει αμφιβάλλοντας, όμως όποιος ξεκινήσει απ΄την αμφιβολία θα φτάσει στη βεβαιότητα». 
Τι θα λέγατε λοιπόν αντί να αφιερώνετε ενέργεια στο τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι, αξίζει τον κόπο να εξετάσετε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η δική σας ζωή, κάνοντας στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
 • Ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της ζωής μου;
 • Είμαι ικανός να διακρίνω ανάμεσα στο σημαντικό και στο επιτακτικό;
 • Περιβάλλομαι από τα κατάλληλα πρόσωπα για να εκπληρώσω τους ζωτικούς μου στόχους;
 • Σε τι σπαταλώ τον χρόνο μου;
 • Ποιες πλευρές της ζωής μου παραβλέπω;
 • Θα μπορούσα να κάνω καλύτερα αυτό που νομίζω ότι κάνω καλά;
Οι ερωτήσεις αυτές βοηθούν στο να βρίσκει κανείς ποιες είναι οι προτεραιότητες του στη ζωή και να συγκεντρώνεται σ΄αυτές. Ωστόσο, οι αμφιβολίες είναι χρήσιμες και γόνιμες μόνο αν ακολουθούνται από αποτελεσματικές αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναρωτιέστε ή θα αμφιβάλλετε συνεχώς. Η αμφιβολία χρειάζεται ώστε να σας κινητοποιεί. Συνεπώς, θα πρέπει να διατηρείτε ένα μέτρο.

Tα καλύτερα Laptop της αγοράς! Ποιο να διαλέξετε...

Οι καλύτερες προτάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια η πώληση φορητών υπολογιστών υπήρξε μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες για τα καταστήματα πληροφορικής. Η ζήτηση του κόσμου ήταν τεράστια και οι τιμές -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- ήταν αρκετά λογικές. Ένα laptop συνήθως άξιζε τα λεφτά του για τα δεδομένα της εποχής. Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα δυσάρεστο φαινόμενο στην ελληνική αγορά. Υπάρχει μία υπερπληθώρα παρωχημένων, απούλητων laptop τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως ευκαιρία από τα πολυκαταστήματα ενώ ανήκουν σε ξεπερασμένες γενιές τεχνολογιών.
Το κακό δεν είναι ότι προσφέρονται σήμερα φορητοί υπολογιστές τριετίας αλλά ότι οι τιμές τους είναι αδικαιολόγητα υψηλές, σχεδόν ίδιες με πιο σύγχρονα μοντέλα. Προφανώς η  οικονομική κρίση και η άνοδος των tablets έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των φορητών και έτσι τα περισσότερα μαγαζιά προσπαθούν να ξεστοκάρουν με το μέγιστο δυνατό κέρδος. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω αυτή την κατάσταση αν τουλάχιστον έβλεπα μία στοιχειώδη συνέπεια στις τιμές σύγχρονων μοντέλων σε σχέση με το εξωτερικό. Δυστυχώς, είτε επειδή κάποιοι θέλουν να αισχροκερδήσουν, είτε επειδή δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, συναντούμε στην ελληνική αγορά φορητούς με πραγματικά «άκυρες» τιμές!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Lenovo IdeaPad Yoga 11. Εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αμερική κοστίζει περίπου 599$ και εδώ μας το πασάρουνε ΜΟΝΟ 899€. Πρόκειται για ένα υβριδικό laptop/tablet με λειτουργικό Windows RT το οποίο αδυνατώ να σας το προτείνω με αυτή την τιμή όπως και άλλα μοντέλα τα οποία είναι πανάκριβα σε σχέση με τις δυνατότητές τους. Για να είμαστε δίκαιοι στην Αμερική δεν έχουν ΦΠΑ (το ΦΠΑ υπάρχει μόνο στην Ευρώπη και σε μερικές άλλες χώρες) αλλά και πάλι τέτοια διαφορά τιμής δεν δικαιολογείται. Γενικά στην Ελλάδα όλα είναι ακριβότερα πλέον σε σύγκριση όχι μόνο με την Αμερική αλλά και με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο και σίγουρα χρήζει διερεύνησης.
Ευτυχώς ανάμεσα σε όλη αυτή την σαβούρα και την υπερκοστολόγηση, συναντούμε και πολλές ευκαιρίες, φορητούς υπολογιστές με πραγματικά ελκυστικές τιμές για τα χαρακτηριστικά τους, τουλάχιστον σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Μετά από προσωπική έρευνα και έχοντας απορρίψει δεκάδες ακατάλληλα αλλά και αρκετά αξιοπρεπή laptop κατέληξα στις παρακάτω προτάσεις που ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέρουσες. Σας παραθέτω και τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές τους ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τα μοντέλα μεταξύ τους ευκολότερα. Προτού όμως σας τα παρουσιάσω ανά κατηγορία θα σας αναφέρω κάποιες βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην εκτίμηση των δυνατοτήτων ενός φορητού υπολογιστή.

Γενικές συμβουλέςΔεν πρέπει να πέφτετε στην παγίδα ορισμένων εμπόρων που με την λέξη «ΜΟΝΟ» μπροστά από την τιμή προσπαθούν να σας πείσουν ότι ένας φορητός υπολογιστής αποτελεί μοναδική ευκαιρία. Εκείνοι κάνουν την δουλειά τους όπως πάντα. Προσπαθούν να πετύχουν την πώληση με κάθε τρόπο (άραγε αυτή είναι σωστή πρακτική;). Φερ’ ειπείν, δεν είναι σωστό να σας προτείνουν φορητό με λειτουργικό...DOS (!) και Linux λίγο φθηνότερα από ένα με λειτουργικό Windows, την στιγμή που μπορεί να είστε αρχάριοι στους υπολογιστές. Δεν μπορεί να διαφημίζουν laptop με αργή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ως σούπερ γρήγορο με το οποίο υποτίθεται θα παίζετε 3D παιχνίδια και εσείς να «τσιμπάτε» το παραμύθι.
Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι για τα βασικά στοιχεία που αποτελούν έναν φορητό υπολογιστή. Έτσι θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε αν ένα μοντέλο ταιριάζει πραγματικά στις ανάγκες σας και ότι αξίζει τα λεφτά του. Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποια πολύ βασικά πράγματα.
Τεχνολογία οθόνηςΑυτό που πρέπει να εξετάζετε πρώτα στις οθόνες είναι η τεχνολογία τους. Οι πιο απλές TFT-LCD είναι πλέον παρωχημένες σε σχέση με τις LED. Οι LED είναι ουσιαστικά οθόνες TFT-LCD με πιο εξελιγμένο οπίσθιο φωτισμό. Ο οπίσθιος φωτισμός προκύπτει από λάμπες τύπου LED που έχουν μικρότερο μέγεθος, μικρότερη κατανάλωση και αποδίδουν ζωντανότερα χρώματα από τις συμβατικές. Ως εκ τούτου μία οθόνη LED είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα από μία απλή TFT-LCD. Όλα τα σύγχρονα laptop έχουν οθόνες LED οπότε αν κάποιο μοντέλο έχει απλή TFT-LCD τότε είναι ξεπερασμένο και πρέπει να το απορρίψετε.
Μία ακόμα πιο βελτιωμένη εκδοχή οθόνης που συναντούμε σε ακριβά μοντέλα είναι η IPS. Οι οθόνες αυτές είναι τύπου LED με ειδικά πάνελ που προσφέρουν αυξημένη γωνία θέασης και ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν την κορυφαία κατηγορία οθονών υγρών κρυστάλλων. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πιστοποίηση BrightView ή αντίστοιχη που προσδίδει μεγαλύτερη φωτεινότητα και ζωντανότερα χρώματα λόγω της ειδικής γυαλιστερής επιφάνειας της οθόνης (Glossy). Οι νέου τύπου Glossy οθόνες, σε αντίθεση με εκείνες του παρελθόντος, δεν είναι κουραστικές για τα μάτια σε φωτεινούς χώρους γιατί έχουν εξελιγμένα φίλτρα.

Διαστάσεις και ανάλυση οθόνηςΤο μέγεθος ενός laptop ορίζεται από τις αντίστοιχες διαστάσεις της οθόνης του. Τα laptop κατηγορίας 15 ιντσών διαθέτουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ φορητότητας και χρηστικότητας, γιατί έχουν κανονικό πληκτρολόγιο ενώ η οθόνη τους έχει επαρκές μέγεθος για άνετη εργασία αλλά και για παιχνίδι. Laptop μικρότερων διαστάσεων μεταφέρονται ευκολότερα αλλά το συμπιεσμένο τους πληκτρολόγιο και η πιο μικρή τους οθόνη τα καθιστά πιο δύσχρηστα. Πιο μεγάλες διαστάσεις κάνουν ένα laptop βαρύτερο και δύσκολο στην μεταφορά ενώ συνήθως έχουν μικρότερη αυτονομία γιατί η μεγάλη οθόνη είναι αρκετά ενεργοβόρα.
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης πρέπει να διασφαλίζετε ότι έχει αναλογία διαστάσεων 16:9 που αποτελεί το καθιερωμένο πρότυπο ανάλυσης (aspect ratio) για οθόνες σήμερα. Οι αναλύσεις που αντιπροσωπεύουν το 16:9 aspect ratio είναι οι 1280x720, 1366x768, 1600x900 και η 1920x1080 γνωστή ως Full HD 1080p. H 1280x720 (True HD 720p) είναι πλέον μικρή για τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας οθονών laptop και μόνο κάποια ελάχιστα ξεπερασμένα μοντέλα την διαθέτουν. Η πιο διαδεδομένη ανάλυση για οθόνες laptop σήμερα είναι η 1366x768 και πρέπει να είναι η ελάχιστη απαίτηση σας για laptop μέχρι 15,6 ιντσών. Αν η οθόνη είναι τάξεως 17 ιντσών η συγκεκριμένη δίνει μικρή πυκνότητα pixel και άρα μέτρια ποιότητα εικόνας, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προτιμάτε τις μεγαλύτερες αναλύσεις 1600x900 ή 1920x1080.
Επεξεργαστές IntelΣτους φορητούς υπολογιστές η γενιά επεξεργαστών Intel υπερισχύει ξεκάθαρα έναντι αυτών της AMD. Το κύριο προτέρημά τους είναι ή πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική τους (τα νεότερα μοντέλα της Intel κατασκευάζονται με λιθογραφία 22nm και της AMD με 32nm) ενώ η λειτουργία Hyperthreading δημιουργεί τους λεγόμενους «εικονικούς» πυρήνες που σχεδόν διπλασιάζουν την ταχύτητά τους. Κάθε πυρήνας μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονα δύο λογικές διεργασίες άρα π.χ. ένας διπύρηνος λειτουργεί σαν τετραπύρηνος όταν ενεργοποιείται το Hyperthreading. Γι’ αυτό προτείνω ως καταλληλότερη επιλογή για ένα laptop επιδόσεων τους επεξεργαστές τρίτης ή δεύτερης γενιάς Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7 που όλοι τους υποστηρίζουν το Hyperthreading. Αν δείτε laptop με πιο αργό επεξεργαστή Intel Atom, Intel Celeron ή Intel Pentium αγνοήστε το εκτός αν πωλείται σε τιμή ευκαιρίας (εξαιρετικά απίθανο στην Ελλάδα).

Έχω αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο πως να ξεχωρίζετε τις γενιές επεξεργαστών Intel Core. Με λίγα λόγια το πρώτο ψηφίο του τετραψήφιου κωδικού της ονομασίας δηλώνει την γενιά π.χ. ο Intel Core i5-3210M είναι τρίτης γενιάς και ο Intel Core i7-2670QM δεύτερης γενιάς. Το γράμμα M σημαίνει ότι είναι επεξεργαστής για φορητούς και το QM ότι είναι επιπλέον και τετραπύρηνος. Η πρώτη γενιά επεξεργαστών i3, i5, i7 έχει τρία ψηφία στην ονομασία της π.χ. i3-390M και θεωρείται ξεπερασμένη. Οπότε τσεκάρετε προσεκτικά αυτά τα ψηφία για να καταλάβετε αν το laptop που έχετε βάλει στο μάτι διαθέτει έναν πραγματικά σύγχρονο επεξεργαστή. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την πλήρη λίστα επεξεργαστών Intel για φορητούς υπολογιστές.
Επεξεργαστές ΑMDΔείτε εδώ συνοπτικά όλους τους επεξεργαστές AMD για φορητούς υπολογιστές. Οι διπύρηνοι επεξεργαστές AMD C-Series είναι πιο αργοί κι από την καθυστέρηση και κατάλληλοι μόνο για netbook που πλέον εκλείπουν από την αγορά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους επεξεργαστές C-60 και C-70. Αν τους «συναντήσετε» σε ένα laptop χαιρετίστε τους από μακριά. Οι διπύρηνοι επεξεργαστές AMD Vision  Ε1 και Ε2 είναι καλύτεροι και προορίζονται για Notebooks απλής χρήσης. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία ρεύματος ώστε η μπαταρία του φορητού να αντέχει περισσότερες ώρες. Τα διαθέσιμα μοντέλα είναι μέχρι αυτή τη στιγμή τα Ε-300, Ε-450, Ε1-1200, Ε1-1500, Ε1-1500, Ε2-1800, Ε2-2000. Μόνο οι επεξεργαστές Ε2-1800 και Ε2-2000 έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις για τα σημερινά δεδομένα οπότε αντιστοίχως προτείνω να απορρίπτετε τους υπόλοιπους.
Η A-Series εκπροσωπεί την πιο γρήγορη σειρά επεξεργαστών της AMD για φορητούς υπολογιστές. Υπάρχει η κανονική έκδοση και η χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος με τις ενδείξεις LV και ULV. Οι παρακάτω 4ης γενιάς επεξεργαστές AMD A4, A6, A8 και Α10 είναι οι πιο αξιόλογοι μέχρι στιγμής:AMD A10-4600Μ (Τετραπύρηνος 2.3-3.2GHz)AMD Α8-4500Μ(Τετραπύρηνος 1.9-2.8GHz)AMD Α6-4400Μ (Διπύρηνος 2.7-3.2GHz)AMD A4-4300M(Διπύρηνος 2.5-3.0GHz)
Αυτές είναι οι Low Voltage παραλλαγές τους, κατάλληλες για λεπτά και ελαφριά Notebooks:AMD A10-4655M LV (Τετραπύρηνος 2.0-2.8GHz)AMD A8-4555M ULV(Τετραπύρηνος 1.6-2.4GHz)AMD A6-4455M ULV (Διπύρηνος 2.1-2.6GHz)AMD A4-4355M ULV (Διπύρηνος 1.9-2.4GHz)

Κατά γενική παραδοχή οι AMD επεξεργαστές για laptop είναι σημαντικά κατώτεροι σε επιδόσεις από αυτούς της Intel με τεχνολογία Ivy Bridge 22nm. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο γρηγορότερος τετραπύρηνος της AMD A-Series, ο A10-4600M, είναι ανάλογος σε επιδόσεις με τους απλούς διπύρηνους Intel Pentium B970 ή Β980 και τον παλαιότερης γενιάς διπύρηνο με Hyperthreading Intel Core i3-2310M. Εκεί που υπερτερούν οι επεξεργαστές AMD είναι στα ενσωματωμένα τσιπάκια γραφικών που είναι αρκετά καλύτερα από εκείνα της Intel αλλά αυτό παίζει ρόλο μόνο σε 3D εφαρμογές και καθόλου ρόλο όταν υπάρχει μία αυτόνομη κάρτα γραφικών. Γι’ αυτό λοιπόν θα παρατηρήσετε παρακάτω ότι δεν πρότεινα κανένα laptop με AMD επεξεργαστή στις μεσαίες και υψηλές κατηγορίες.
ΜνήμηTo laptop που θα αγοράσετε δεν πρέπει να έχει μνήμη μικρότερη από 4GB DDR3 γιατί τότε θα είναι ακατάλληλο για τις απαιτήσεις των σύγχρονων εφαρμογών, των 3D Games καθώς και του λειτουργικού Windows 7/8. Είναι πιθανό να υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης της μνήμης προσέξτε όμως αν υπάρχει ελεύθερη υποδοχή DIMM. Για παράδειγμα ας πούμε ότι η μητρική του φορητού δέχεται μέγιστη μνήμη 8GB και η προεγκατεστημένη είναι 4GB καταλαμβάνοντας και τα δύο διαθέσιμα DIMM (2x2GB). Τότε δεν είναι και τόσο πρακτικό που επεκτείνεται στα 8GB αφού θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις αρχικές μνήμες με καινούργιες. Έχετε στο μυαλό σας ότι η αναβάθμιση μνήμης ενδέχεται να επηρεάσει την εγγύηση της αντιπροσωπίας, ιδίως αν την επιχειρήσετε μόνοι σας.

Προδιαγραφές καρτών γραφικώνΣε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιείτε κάποιες εφαρμογές γραφείου, να πλοηγείστε στο Internet, άντε και να παίζετε κανένα browser παιχνιδάκι τότε η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι υπεραρκετή. Οι σύγχρονες ενσωματωμένες κάρτες (το τσιπάκι του επεξεργαστή που είναι αφιερωμένο στα γραφικά) έχουν επαρκέστατες δυνατότητες ακόμα και για την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας 1080p. Ωστόσο αν θέλετε το laptop σας να μπορεί να παίζει 3D games με τουλάχιστον αξιοπρεπείς επιδόσεις τότε πρέπει να διαθέτει μία αυτόνομη κάρτα γραφικών. Εξετάζοντας τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά μπορείτε να συμπεράνετε πολλά για τις δυνατότητες των καρτών γραφικών για να τις συγκρίνετε μεταξύ τους.
Νανόμετρα: Η αρχιτεκτονική είναι τόσο εξελιγμένη όσο πιο μικρή είναι η κλίμακα με την οποία κατασκευάζονται οι ηλεκτρονικές πλακέτες. Ένας από τους λόγους που εξυπηρετεί η προσπάθεια για περαιτέρω σμίκρυνση των τσιπ γραφικών υπακούει στην φυσική καθώς όσο πιο μικρές είναι οι αποστάσεις μεταξύ των μικροσκοπικών κυκλωμάτων τόσο πιο γρήγορα γίνεται η μεταγωγή των δεδομένων. Συνεπώς, με απλά λόγια, όσο πιο λίγα είναι τα νανόμετρα, τόσο πιο καλή θερμική συμπεριφορά και επιδόσεις έχει η κάρτα.
Αριθμός shaders: Η κάρτα γραφικών έχει πολλές μικρές υπολογιστικές μονάδες σε αντίθεση με τους πυρήνες των επεξεργαστών (CPU) που είναι λιγότεροι και πληρέστεροι σε δυνατότητες υπολογισμών. Το σύνολο όλων αυτών των μικρών πυρήνων που αποτελούν την «γραμμή παραγωγής» της GPU συνηθίζουμε να το καλούμε με μία λέξη shaders.
Ο όρος αυτός όμως δεν είναι ακριβής γιατί τα shaders αποτελούσαν -σε παλαιότερης τεχνολογίας GPU- τους ειδικούς επεξεργαστές αφιερωμένους στην σκίαση των 3D αντικειμένων ενώ υπήρχαν και άλλοι επεξεργαστές που έκαναν άλλες συγκεκριμένες διεργασίες όπως π.χ. το texturing. Σήμερα τα shaders μίας σύγχρονης κάρτας γραφικών απαρτίζονται από πολλούς ισότιμους μικρο-επεξεργαστές που είναι σε θέση να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους (π.χ οι λεγόμενοι Cuda Cores της NVidia) ενώ συνοδεύονται και από αρκετούς άλλους πιο εξειδικευμένους μικρο-επεξεργαστές.
Να θυμάστε ότι όσο πιο πολλά Shaders έχει μία κάρτα γραφικών τόσο πιο ισχυρή είναι (θα δείτε την ένδειξη Shaders Unified) σε συνάρτηση πάντα με την τεχνολογία της. Για παράδειγμα μία κάρτα 28nm μπορεί να έχει λιγότερα shaders από μία κάρτα 40nm και να είναι ταχύτερη.
Συχνότητα πυρήνα: Ο κεντρικός επεξεργαστής GPU που περιέχει τα shaders και διάφορους ηλεκτρονικούς ελεγκτές έχει είτε σταθερή είτε μεταβλητή συχνότητα λειτουργίας ανάλογα με την σχεδίαση του. Τα shaders μπορεί να δουλεύουν στην ίδια συχνότητα ή σε διαφορετική. Εσείς για να αποκτάτε μία σφαιρική εικόνα θα εξετάζετε απλά ποια είναι η μέγιστη συχνότητα της GPU σε συνδυασμό με τον αριθμό των shaders. Χρήσιμο μαθηματικό τέχνασμα για να συγκρίνετε γρήγορα δύο κάρτες με αρκετή ακρίβεια είναι να πολλαπλασιάζετε την συχνότητα της GPU με τον αριθμό των shaders και να συγκρίνετε τα γινόμενα.
Μνήμη GPU: Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ταχύτητα και όχι η ποσότητα της μνήμης. Αξίζει να γνωρίζετε ότι η μνήμη τύπου GDDR5 είναι περίπου δύο φορές πιο γρήγορη από μία GDDR3. Πολύ απλά λοιπόν αν επιθυμείτε αξιόλογες επιδόσεις στο gaming προτιμήστε κάρτες γραφικών με μνήμη GDDR5 και δίαυλο μνήμης 128bit ή μεγαλύτερο.

Αυτόνομες κάρτες γραφικών NVidiaΟι κάρτες γραφικών NVidia για Notebooks που είναι ειδικές για παιχνίδια είναι οι ακόλουθες (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο):GeForce GTX 680MXGeForce GTX 680MGeForce GTX 675MXGeForce GTX 675MGeForce GTX 670MXGeForce GTX 670MGeForce GTX 660M
Από αυτές μόνο την πιο αργή GeForce GTX 660M που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2012 την συναντάμε σε προσιτά gaming laptops εδώ στην Ελλάδα (μέχρι σήμερα). Όσον αφορά την προηγούμενη σειρά gaming καρτών της NVidia μόνο οι παρακάτω κάρτες θεωρούνται επίκαιρες για τα σημερινά δεδομένα:
GeForce GTX 580MGeForce GTX 570MGeForce GTX 560M
Επιπλέον, η ειδική σειρά καρτών γραφικών για απαιτητικές 3D εφαρμογές που είναι κατάλληλη και για 3D gaming είναι η Quadro K Series. Αν βρείτε laptop που να έχει αυτόνομη κάρτα γραφικών σειράς Quadro K Series 500040003000 τότε θα μπορεί να τρέχει τα σύγχρονα παιχνίδια με πολύ καλές επιδόσεις.

Οι παρακάτω κάρτες γραφικών δεν προτείνονται από την NVidia για απαιτητικό 3D gaming σε ultra high settings. Παρότι υποδεέστερες είναι σε θέση να τρέξουν τα σημερινά 3D Games σε Medium- High settings και τις συναντάμε συνήθως σε laptop μεσαίας-υψηλής κατηγορίας:
GeForce GT 730MGeForce GT 710MGeForce GT 650MGeForce GT 645MGeForce GT 640MGeForce GT 640M LEGeForce GT 635MGeForce GT 630MGeForce GT 625MGeForce GT 620MGeForce 610M
Οι παρακάτω κάρτες παλαιότερης σειράς της NVidia (σταδιακά αποσύρονται) καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων games:GeForce GT 555MGeForce GT 550MGeForce GT 540MGeForce GT 525MGeForce GT 520MXGeForce GT 520M
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ολόκληρη την λίστα καρτών γραφικών της NVidia.
Αυτόνομες κάρτες γραφικών AMDΟι καινούργιες κάρτες γραφικών AMD έχουν προβάδισμα στον χώρο των Notebooks καθώς προσφέρουν και επιδόσεις και καλή θερμική συμπεριφορά. Οι ακόλουθες είναι κατάλληλες για 3D gaming, όμως είναι δυσεύρετες στην Ελληνική αγορά, μάλλον λόγω κόστους:AMD Radeon HD 7970M AMD Radeon HD 7870M AMD Radeon HD 7850M AMD Radeon HD 7770M AMD Radeon HD 7750M AMD Radeon HD 7730M
Πιο συχνά συναντάμε τις πιο αργές κάρτες της σειράς AMD Radeon 7500 & 7600. Η πιο καθιερωμένες για αξιοπρεπές gaming στην ελληνική αγορά laptop είναι μέχρι αυτή τη στιγμή οι AMD Radeon HD 7650M και AMD Radeon HD 7670M οι οποίες είναι παλιές αλλά δοκιμασμένες. Θα δείτε σε κάποια μοντέλα ότι προσφέρονται σε Dual Mode, δηλαδή σε λειτουργία Crossfire με μία ενσωματωμένη κάρτα γραφικών AMD π.χ. AMD Radeon HD 7520G +AMD Radeon HD 7670M.
Θεωρητικά το Dual Mode αυξάνει τις επιδόσεις στα γραφικά. Στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η διάταξη ασύμμετρου Dual Mode της AMD για Notebooks όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στις επιδόσεις αλλά μπορεί να τις επηρεάσει αρνητικά, ανάλογα με τους Drivers και την εφαρμογή. Ίσως και να χρειαστεί η απενεργοποίηση της ενσωματωμένης κάρτας για την ομαλότερη συμπεριφορά του συστήματος γραφικών. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρότεινα laptops που έχουν αυτή τη ρύθμιση.

Άλλες κάρτες με ικανοποιητικές επιδόσεις είναι της καινούργιας σειράς AMD Radeon HD 8800, AMD Radeon HD 8700 που διακρίνονται περισσότερο για την μικρή τους κατανάλωση και όχι τόσο για τις επιδόσεις τους.
Από τις προηγούμενες σειρές καρτών της AMD για Notebook μόνο οι παρακάτω είναι αρκετά γρήγορες, όμως δεν έχουν τόσο καλή θερμική συμπεριφορά και γι’ αυτό δεν τις προτείνω:AMD Radeon HD 6900AMD Radeon HD 6800Σειρά AMD Radeon HD 5800
Σκληρός δίσκοςΈνας δίσκος 7200 RPM θα ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις του συστήματος ωστόσο θα μειώσει δραστικά την αυτονομία της μπαταρίας ενώ θα συμβάλλει αισθητά στην αύξηση της θερμοκρασίας του laptop. Αυτός είναι ο λόγος που σπανίως τοποθετούνται δίσκοι γρήγορης περιστροφής σε φορητούς υπολογιστές και προτιμούνται οι 5400 RPM. Σε ακριβά μοντέλα, κυρίως σε αυτά που προορίζονται για gaming, τοποθετείται ένας επιπλέον δίσκος τύπου SSD που όχι μόνο εκτινάσσει τις επιδόσεις αλλά έχει και άριστη θερμική συμπεριφορά και ελάχιστη κατανάλωση.
Θύρες σύνδεσηςΔύο είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να εξετάζετε: Πρώτον ότι το laptop έχει τουλάχιστον τρεις θύρες USB εκ των οποίων έστω μία είναι USB 3.0. Δεύτερον, ότι διαθέτει θύρα HDMI που είναι απαραίτητη για να συνδέετε τον φορητό στην HD τηλεόραση σας για να βλέπετε ταινίες ή να σερφάρετε στο Internet. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες θύρες είναι λίγο πολύ κοινές. Θα συμφωνήσετε ότι η θύρα Ethernet για ενσύρματη δικτύωση συνήθως δεν χρησιμοποιείται στους φορητούς αλλά  δεν βλάπτει να προτιμάτε μοντέλα που υποστηρίζουν υψηλή ταχύτητα 10/100/1000Mbps.
Wi-Fi & BluetoothΠροφανώς όλα τα laptop διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi δίκτυα και τα σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν την υψηλή ταχύτητα Wi-Fi b/g/n που είναι συνήθως τάξεως 150 Mbits/sec. Εκτιμήστε περισσότερο Wi-Fi δέκτες με ταχύτητα τάξεως 300Mbits/sec διότι έχουν καλύτερη απόδοση. Τώρα, όσον αφορά το Bluetooth, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτουν όλα τα laptops και αν σας εξυπηρετεί καλό είναι να ελέγχετε την ύπαρξή του στις προδιαγραφές. Με το Bluetooth μπορείτε να στέλνετε εύκολα αρχεία από το κινητό σας στον φορητό υπολογιστή χωρίς την χρήση καλωδίων.

Διαστάσεις και DesignΠέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές, πολύ μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα κατασκευής του laptop. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι κατασκευαστές έχουν δικαιολογημένα καλή φήμη σε αυτόν τον τομέα ενώ άλλοι θεωρούνται τουλάχιστον μέτριοι. Όμως, δύσκολα θα καταλάβετε πόσο ποιοτικό είναι το υλικό κατασκευής του laptop αν δεν το πιάσετε στα χέρια σας, ανεξάρτητα από την καλή ή την κακή φήμη του κατασκευαστή του. Συνεπώς προτείνω -καταρχήν- εφόσον είναι εφικτό να εξετάσετε ιδίοις όμμασι το δείγμα ενός laptop σε ένα κατάστημα προτού το αγοράσετε. Μία λεπτομέρεια που είναι σημαντική να κοιτάτε είναι αν ο κεντρικός εξαερισμός βρίσκεται στο πλάι ή από κάτω. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορείτε να τοποθετείτε τον φορητό σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς κίνδυνο να υπερθερμανθεί.
Επίσης, όπως προανέφερα οι διαστάσεις της οθόνης καθορίζουν το μέγεθος ενός laptop ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με το μοντέλο. Εξετάζοντας στις προδιαγραφές το πάχος (ύψος) και το βάρος θα καταλάβετε με αρκετή ακρίβεια αν πρόκειται για λεπτή κατασκευή ή χοντροκομμένη. Για ένα φορητό 15,6 ιντσών, ύψος γύρω στα 3 εκ. και βάρος 2,5kg αποτελούν ένα ιδανικό μέσο όρο τιμών. Για την κατηγορία 17,3 ιντσών τα 3,7 εκ. ύψος και τα 3kg βάρος θεωρούνται λογικά. Αν ένα laptop έχει σημαντικά μεγαλύτερο ύψος και βάρος από τα μεγέθη που προανέφερα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι λειτουργικό. Απλά θα είναι πιο ογκώδες και σίγουρα αυτό θα παίξει ρόλο για εσάς που δίνετε μεγάλη σημασία στην αισθητική.
Θερμική συμπεριφοράΠρέπει να σας απασχολεί κατά πόσο ένας φορητός υπολογιστής έχει την τάση να ζεσταίνεται μετά από πολύωρη χρήση. Η θερμική συμπεριφορά του φορητού εξαρτάται άμεσα από την σχεδιαστική ικανότητα του κατασκευαστή, ο οποίος πρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα υλικά ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται το laptop. Δεν αρκεί να εισάγει τον πιο γρήγορο επεξεργαστή, την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών και γενικά να προσπαθεί να ενισχύσει τις τεχνικές προδιαγραφές αδιαφορώντας για το πώς τα διάφορα μέρη του υπολογιστή επηρεάζουν την κατανάλωση και την θερμότητά του.
Ανεξάρτητα από την θερμική μόνωση που εξαρτάται από το σασί του laptop μπορείτε να εκτιμήσετε πόσο ζεσταίνεται από τα Watt λειτουργίας του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Όσο περισσότερα τα Watt τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να ζεσταίνεται αρκετά το πληκτρολόγιο μετά από εντατική χρήση. Δεν μπορείτε να αποφύγετε την θερμότητα όταν ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών είναι υψηλών επιδόσεων ωστόσο μπορείτε να την περιορίσετε αν επιλέξετε νέας γενιάς μοντέλα που έχουν πολύ καλύτερη θερμική συμπεριφορά σε σχέση με παλαιότερες γενιές.
Μπαταρία & ΑυτονομίαΑν σκοπεύετε να λειτουργείτε το laptop εκτός πρίζας συχνά, τότε πρέπει να σας απασχολεί η αυτονομία του που εξαρτάται πρώτιστα από την ισχύ της μπαταρίας του. Συνηθέστερα η διάρκεια της μπαταρίας μετριέται σε ώρες βάσει ενός προτύπου μέτρησης του κατασκευαστή. Σαν γενικό οδηγό έχετε στο μυαλό σας ότι αυτονομία μικρότερη από 4 ώρες θεωρείται μικρή. Μία μπαταρία 6 στοιχείων (Cells) είναι επαρκής για laptops 15,6 και 17,3 ιντσών αλλά καλό είναι να εξετάζετε στις προδιαγραφές και την ισχύ τους μετρημένη σε Wah ή mAh αν είναι διαθέσιμη αυτή η πληροφορία.
Δυστυχώς αρκετοί κατασκευαστές νιώθουν άβολα με την μικρή αυτονομία των συσκευών τους και είτε παρουσιάζουν ελλιπή στοιχεία, είτε καθόλου, με το πρόσχημα ότι η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται από την χρήση και τα εξαρτήματα του υπολογιστή. Προφανώς έτσι είναι! Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν αναγράφουν απλά τα mAh της μπαταρίας για να μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι αγοραστές τις εκτιμήσεις μας;  Ρητορικό το ερώτημα.

Άλλα χαρακτηριστικάΤο DVD player είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των φορητών αλλά κάποια ειδικά μοντέλα δεν διαθέτουν με σκοπό να επιτευχθεί μικρότερο πάχος. Επειδή το DVD player είναι αναγκαίο για τους περισσότερους βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στο laptop που σκοπεύετε να αγοράσετε. Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμάτε προτού την αγορά ενός laptop είναι η κάμερα του (πόσο υψηλή ανάλυση έχει), τις προδιαγραφές των ηχείων (απαραίτητα για απολαυστικό gaming και αναπαραγωγή ήχου) καθώς και το λειτουργικό. Καλώς ή κακώς τα Windows 7 ή Windows 8 64bit είναι η ορθότερη επιλογή.
ΕγγύησηΑφού επιτέλους αποφασίσετε ποιο laptop θα αγοράσετε ρωτήστε τον πωλητή να σας ενημερώσει αναλυτικά για την εγγύηση που προσφέρει ο ίδιος ή η αντιπροσωπία. Η μέγιστη εγγύηση φτάνει τα 2 χρόνια και είναι πλήρης, δηλαδή καλύπτει όλα τα υλικά μέρη του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η εγγύηση αναγράφεται ως «περιορισμένη» και τότε στα ψιλά γράμματα αναφέρεται ότι υπάρχει διαφορετική εγγύηση για την μπαταρία, διαφορετική για την οθόνη κλπ. Επιπλέον ανάλογα με το σημείο πώλησης προσφέρεται ασφαλιστική κάλυψη DOA (Dead Οn Arrival) που σημαίνει πλήρη αντικατάσταση του προϊόντος αν προκύψει βλάβη μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αγοράς. Οπότε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων στο μέλλον διαβάστε όλες αυτές τις παροχές εγγύησης γιατί μπορεί να βρεθείτε εξ απροόπτου.
Προτάσεις αγοράς laptopΔεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε όλα τα προαναφερθέντα για να αγοράσετε έναν φορητό υπολογιστή, πάντως σίγουρα κάποια από αυτά, αν όχι όλα θα σας βοηθήσουν να λάβετε σωστότερες αποφάσεις. Προχωράμε τώρα στην παρουσίαση των laptop που έχω επιλέξει για εσάς. Επιφυλάσσομαι για τις τιμές τους, όπως και για την διαθεσιμότητά τους επειδή αυτά τα δεδομένα, όπως ξέρετε, αλλάζουν γρήγορα. Δεν αναφέρω την εγγύησή τους γιατί κάποια καταστήματα παρέχουν πρόσθετες εγγυήσεις οπότε αφήνω αυτό το θέμα να το διερευνήσετε μόνοι σας. Παρατηρήστε ότι για τις κάρτες γραφικών έχω γράψει τον αριθμό των shaders και την συχνότητα της GPU π.χ. 480 Shaders @ 600MHz όπως και το είδος της μνήμης τους ώστε να εκτιμάτε με μία ματιά τις δυνατότητές τους.
Για τα απολύτως απαραίτητα

Toshiba Satellite C855D-127 Οι απαιτήσεις σας δεν είναι πολλές και τα λεφτά σας λίγα. Με αυτό το laptop θα σερφάρετε άνετα στο Internet , θα τρέχετε όλες τις βασικές εφαρμογές, θα επικοινωνείτε online μέσω της HD κάμεράς του, θα βλέπετε τις ταινίες σας συνδέοντας το στην τηλεόραση… 3D παιχνίδια δεν θα παίζετε. Δυστυχώς ότι πληρώνεις παίρνεις αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ο υπολογιστής από την Toshiba αξίζει τα λεφτά του και δεν θα σας στοιχίσει και πολύ.
Οθόνη: 15,6΄΄ Toshiba TruBrite LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος 1,7 MHz AMD E2-1800, 1MB L2 Cache, 40nm, 18WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): AMD Radeon HD 7340, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 80 Shaders @ 523-680MHz (Με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPM με αντικραδασμική προστασίαΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out , 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD Dual Layer (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1MP (1280x800) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο, με Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με SRS Premium Sound HDΔιαστάσεις: 380,0 x 242,0 x 33,52 mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: Έως 4 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 399 €
Υπερφορητός

Sony VAIO SVE1112M1E/W Πανάλαφρο και μικρό σε διαστάσεις, είναι ιδανικό για να το παίρνετε μαζί σας στην δουλειά ή στα ταξίδια σας. Ο επεξεργαστής χαμηλού Voltage σε συνδυασμό με μία ισχυρή μπαταρία του χαρίζουν πολύ καλή αυτονομία ενώ o σκληρός του δίσκος των 500GB έχει αντικραδασμική προστασία, που είναι απαραίτητη για ένα φορητό αυτής της κατηγορίας. Θα αρκεστείτε όμως σε απλά παιχνιδάκια καθώς η απουσία αυτόνομης κάρτας γραφικών δεν του επιτρέπουν να τρέχει τα σύγχρονα 3D games. Άλλωστε με τόσο μικρή οθόνη δεν έχει τόσο νόημα το gaming.Οθόνη: 11,6΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)
Επεξεργαστής: Low Power Διπύρηνος 1.7 MHz AMD E2-1800, 1MB Cache, 40nm, 18WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών ενσωματωμένη: AMD Radeon HD 7340, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 80 Shaders @ 523-680MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out , 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti DriveΚάμερα: 1.31MP (1280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγιο, με Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία:ΣτερεοφωνικάΔιαστάσεις: 290,0 x 203,5 x (23,5-31,5) mmΒάρος: 1,5kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400mAh (Έως 6 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή:450 €
Το καλύτερο ροζ laptop

Sony Vaio SVE14A2M1EP Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που άλλωστε αποτελούν το στήριγμα της ελληνικής αγοράς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ξέρω πως σας αρέσει το ροζάκι αλλά θέλετε να παίζετε και κανένα παιχνιδάκι κι επειδή δεν είναι σωστό να αρκείστε μόνο στο Farmville, πρέπει να έχετε ένα laptop αξιοπρεπών επιδόσεων ώστε να μυηθείτε σιγά σιγά και στα σοβαρά 3D games. Αυτός ο φορητός είναι για εσάς κι αν τον βρείτε κοντά στα 600€ τότε αποτελεί ευκαιρία.Οθόνη: 14΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading 2.4 MHz Intel Core i3-3110M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη):AMD Radeon HD 7670M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες:2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγιο, μεTouchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με Dolby Home Theater v4Διαστάσεις: 341,0 x 245 x (22,1-31,7) mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 5300 μΑh (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή:599€ (Ευκαιρία) +200€ σε άλλα μαγαζιά
Οικονομικά και αξιοπρεπή 
Sony VAIO SVE1512E1E Πρόκειται για έναν υπολογιστή που έχει όλα όσα χρειάζεται ένας μέσος χρήστης, όπως λέμε. Η αυτόνομη κάρτα γραφικών τρέχει σύγχρονα 3D games σε medium-high settings και τα αρκετά δυνατά ηχεία θα σας επιτρέψουν να τα απολαμβάνετε περισσότερο. Ο διπύρηνος επεξεργαστής i3 τρίτης γενιάς με Hyperthreading συνεισφέρει στις καλές επιδόσεις ολόκληρου του συστήματος ενώ η οθόνη πατέντας VAIO Display έχει διαπιστευμένες αρετές όπως υψηλή φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα.Οθόνη: 15,5΄΄ VAIO Display LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading 2.4 MHz Intel Core i3-3110M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, Επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος:500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά xLOUDΔιαστάσεις: 371,9 x 253,5 x (25,3-35,1) mmΒάρος: 2,7kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 μΑh (Έως 4 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό:Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 569-699 €

Dell Inspiron 15R-5521 - i3-3217U Τα δυνατά σημεία του είναι η ελαφριά αλουμινένια κατασκευή του και τα 6GB μνήμης του. Ο επεξεργαστής του είναι Low Voltage που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει την μπαταρία και θερμαίνεται ελάχιστα. Επειδή όμως το laptop είναι αρκετά λεπτό και δεν μπορεί να χωρέσει μία πιο ισχυρή μπαταρία τα 3000mΑh της προσφέρουν μόνο ικανοποιητική αυτονομία. Η DELL φημίζεται για την ποιότητα κατασκευής των laptop της μα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει πως απευθύνεται σε καταναλωτές και όχι σε εταιρίες. Οι κωδικοί των μοντέλων της δεν μας βοηθούν να τα διακρίνουμε μεταξύ τους. Παρεμπιπτόντως ο κωδικός αυτού του φορητού είναι IN5521-I33217500W8 (υπάρχουν πολλές παραλλαγές με παρόμοια χαρακτηριστικά).
Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος με Hyperthreading 1,8 GHz Intel Core i3 - 3217U, 3MB L3 Cache, 22nm, 17WattΜνήμη: 6GB DDR3 1600MHz (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out v1.4a, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD +/- RW (Άγνωστη ταχύτητα)Κάμερα: 1MP με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με Waves MaxxAudio 4 processingΔιαστάσεις: 376 x 259 x (24,9-31,3) mmΒάρος: 2,32kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 65Whr/3000mAh (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 599 € (Προτεινόμενη)

HP Pavilion Sleekbook 15-b002evΥπέρλεπτο, ελαφρύ και με οθόνη 15,6 ιντσών μεταφέρεται εύκολα και έχει μία μεσαίας κατηγορίας κάρτα γραφικών για να τρέχετε όλες τις σύγχρονες εφαρμογές χωρίς κομπιάσματα. Ελάττωμά του η έλλειψη DVD player που αφαιρέθηκε από τον κατασκευαστή για να κερδηθεί χώρος και για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος. Αυτό το laptop είναι αρκετά πρακτικό για επαγγελματική χρήση. Μία αρκετά πιο ακριβή εκδοχή του είναι το HP Pavilion Sleekbook 15-b004ev (C4T60EA) που έχει σκληρό δίσκο 750GB και επεξεργαστή Intel Core i5.
Οθόνη: 15,6΄΄ BrightView HD LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Low Voltage Διπύρηνος με Hyperthreading 1,8 GHz Intel Core i3 - 3217U, 3MB L3 Cache, 22nm, 17WattΜνήμη: 6GB DDR3 (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)  Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη):ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 630Μ, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 96 Shaders @ 672MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPM με αντικραδασμική προστασίαΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth (Άγνωστες προδιαγραφές)Οπτικό Μέσο:ΌχιΚάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο:Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Altec Lansing με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 385,7 x 259 x 21 mmΒάρος: 2,1kgΜπαταρία: 4 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 549-599 €

Toshiba Satellite C855-1QCΕίναι ένα από τα πιο οικονομικά laptop με επεξεργαστή Intel Core i5 3ης γενιάς που έχει και αυτόνομη κάρτα γραφικών. Βέβαια αυτή η κάρτα δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αλλά σε συνδυασμό με τον πολύ ισχυρό επεξεργαστή που διαθέτει και Turbo Boost (η συχνότητα αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις) θα μπορείτε να παίζετε αρκετά 3D games σε Medium-High Settings. Παρόμοιο μοντέλο με ποιο «σπορ» εμφάνιση είναι το Toshiba Satellite C855-1QD το οποίο κοστίζει γύρω στα 650-690€.
Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1600MHz (1x4GB, 2 DIMMS, Επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7610M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 400 Shaders @ 450MHz, 1GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD Dual Layer (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1MP (1280x800) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Στερεοφωνικά με SRS Premium Sound HDΔιαστάσεις: 380 x 242 x 33,52 mmΒάρος: 2,3kgΜπαταρία: Έως 3,5 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 645-699 €
Τα κάνουν όλα και συμφέρουν

Sony Vaio SVS1512S1ES Με οθόνη Full HD 1080p και IPS πάνελ δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις για τον λόγο που σας το προτείνω. Έχει μία από τις καλύτερες οθόνες για laptop, γρήγορο επεξεργαστή Intel Core i5 και μία αρκετά αξιόλογη κάρτα γραφικών. Επιπλέον η λεπτή κατασκευή του είναι ανθεκτική από αλουμίνιο και μαγνήσιο ενώ η αυτονομία του είναι εξαιρετική έως 6,5 ώρες με την βασική μπαταρία VGP-BPS24. Η αυτονομία διπλασιάζεται στις 13 ώρες αν προσθέσετε την πιο ενισχυμένη μπαταρία VGP-BPSC29.Οθόνη: 15,5΄΄ VAIO Display Plus 1920x1080 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 4GB DDR3 1333MHz (1x4GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 12GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 640M, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 384 Shaders @625MHz, 1GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος:500GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi a/b/g/n (300Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο,Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: Στερεοφωνικά Dolby Home Theater v4Διαστάσεις: 380 x 255,4 x 23,9mmΒάρος: 2kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 mΑh (Έως 6,5 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 790-899€

HP Pavillion G7-2004SD Να και ένα laptop με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 σε αρκετά προσιτή τιμή. Η μεγάλη του οθόνη 17,3 ιντσών μαζί με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές προδιαγραφές το κατατάσσει στην κατηγορία Desktop Replacement που σημαίνει ότι άνετα μπορεί να αντικαταστήσει το Desktop PC σας και να σας εξυπηρετεί σε ότι χρειάζεστε. Σημειωτέον η αυτόνομη κάρτα γραφικών του σε συνδυασμό με τον πανίσχυρο επεξεργαστή θα σας επιτρέψει να παίζετε 3D Games σε High Settings.Οθόνη: 17,3΄΄ HD+ BrightView LED, 1600x900 (16:9)Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος με Hyperthreading και Turbo Boost, 2.1-3.1MHz Intel Core i7-3612QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 6GB DDR3 (1x4GB +1x2GB, 2 DIMMS, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη):ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7670M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 600MHz, 1GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 750GB, 5400RPMΘύρες: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/nΟπτικό Μέσο: Super Multi DVD Writer (8x Εγγραφή)Κάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Altec Lansing με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 412 x 267 x 36,8 mmΒάρος: 2,98kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bitΕνδεικτική τιμή: 785€
Gaming laptop του χιλιάρικου

Lenovo Y580 59352090 Όπως καταλαβαίνετε εισερχόμαστε στην πιο σημαντική κατηγορία laptop γιατί προφανώς οι αναγνώστες του GameWorld ενδιαφέρονται πρώτιστα για το gaming. Όσο υπάρχει ακόμα στην αγορά το Lenovo Y580 59352090 (σημειώστε ακριβώς τον κωδικό) προτείνω να το έχετε υποψήφιο για αγορά διότι η τιμή του είναι πολύ καλή με βάση τα χαρακτηριστικά του. Δεν πειράζει που δεν έχει και τον πιο γρήγορο επεξεργαστή γιατί η αυτόνομη κάρτα γραφικών του είναι ειδική για 3D gaming και δεν θα σας απογοητεύσει. Η ύπαρξη θύρας S/PDIF σημαίνει ότι μπορείτε να το συνδέσετε σε ψηφιακά ηχεία υψηλής απόδοσης αν και δεν είναι απαραίτητο γιατί τα ενσωματωμένα του ηχεία είναι εξαιρετικά για laptop. Το καινούργιο μοντέλο Lenovo Y580 59349829 με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 κοστίζει 100-200 ευρώ ακριβότερα.Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής: Διπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.5-3.1 MHz Intel Core i5-3210M, 3MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 8GB DDR3 (Μη επεκτάσιμη)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): Intel HD Graphics 4000, 22nm, Direct X11/Shader 5.0, 16 Shaders @ 350-1350MHz (με κοινόχρηστη μνήμη)Κάρτα γραφικών (αυτόνομη): Nvidia GTX660M, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 384 Shaders @ 835MHz, 2GB GDDR5, 128Bit Memory Bus WidthGPU σε Dual Mode: ΌχιΣκληρός δίσκος: 1TB (5400RPM)  + 16GB SSDΘύρες: 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1x S/PDIFΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, BluetoothΟπτικό Μέσο: Dual Layer Super Multi DVD Writer (Άγνωστη ταχύτητα)Κάμερα: 1280x720 με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο, Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: JBL1,5 Watt με Dolby Home Theater V4Διαστάσεις: 357 x 255 x 38,5 mmΒάρος: 2,8kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bit (Αναβαθμίσιμα σε Windows 8 64 bit)Ενδεικτική τιμή: 940-988€

HP ENVY dv6-7200ea Ένας πολύ γρήγορος επεξεργαστής -από τους πιο γρήγορους που υπάρχουν-, μία αρκετά δυνατή κάρτα γραφικών και 8GB RAM θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας για gaming και φυσικά θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση έχετε από τον υπολογιστή σας. Άξιο αναφοράς είναι το ενσωματωμένο σύστημα ηχείων με subwoofer που προσφέρει αρκετά δυνατό και πλούσιο ήχο. Ένα, ας πούμε, ελάττωμα είναι ότι ο επεξεργαστής είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και αυτό θα επηρεάζει αρνητικά την αυτονομία του laptop όταν το έχετε εκτός πρίζας.Οθόνη: 15,6΄΄ LED, 1366x768 (16:9)Επεξεργαστής:Τετραπύρηνος με Hyperthreading και Turbo Boost, 2.4-3.4MHz Intel Core i7-3630QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 45WattΜνήμη: 8GB DDR3 (2x4GB, 2 DIMM, επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): NVIDIA GeForce GT 630Μ, 28nm, Direct X11/Shader 5.0, 96 Shaders @ 672MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 1ΤΒ, 5400RPMΘύρες: 3xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth (Άγνωστες προδιαγραφές)Οπτικό Μέσο:Dual Layer Super Multi DVD WriterΚάμερα: HP TrueVision HD (1280x720) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Beats Audio με 4 ηχεία και HP Triple Bass Reflex SubwooferΔιαστάσεις: 378 x 247 x 32,5 mmΒάρος: 2,46kgΜπαταρία: 6 στοιχείων (Άγνωστη αυτονομία)Λειτουργικό:Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 999-1099€

Sony Vaio SVE1712V1E Η μεγάλη αντιανακλαστική Full HD οθόνη με IPS πάνελ που η Sony έχει πατεντάρει με την ονομασία VAIO Display Plus είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του φορητού. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του είναι λίγο πιο αργός από τον Intel Core i7-3630QM του HP Envy αλλά έχει αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση. Η κάρτα γραφικών του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα θέλαμε για ένα gaming laptop όμως σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή μπορεί να τρέξει όλα τα σύγχρονα 3D παιχνίδια. Η διαφορά τιμής ανά μαγαζί είναι μεγάλη οπότε αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο κάντε καλή έρευνα αγοράς.Οθόνη: 17,3΄΄ VAIO Display Plus LED, 1920x1080 (16:9)Επεξεργαστής:Τετραπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.2-3.2 MHz Intel Core i7-3632QM, 6MB L3 Cache, 22nm, 35WattΜνήμη: 6GB DDR3 1600MHz (1x4GB+1x2GB, 2 DIMM, επεκτάσιμη στα 8GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): AMD Radeon HD 7650M 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 480 Shaders @ 450-550MHz, 2GB GDDR3, 128Bit Memory Bus Width ((αυτόνομη))Σκληρός δίσκος: 750GB, 5400RPMΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x Memory Stick Duo, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi a/b/g/n (150Mbps), Bluetooth 4.0Οπτικό Μέσο: DVD SuperMulti Drive (24x Ανάγνωση, 8x Εγγραφή)Κάμερα: 1.31MP (1.280x1024) με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο,Touchpad πολλαπλών κινήσεων και οπίσθιο φωτισμόΗχεία: Στερεοφωνικά με XLoudΔιαστάσεις: 408,7 x 278 x (27,1-37,8)mmΒάρος: 3,2kgΜπαταρία: 6 στοιχείων 4400 mΑh (Έως 3,5 ώρες αυτονομία)Λειτουργικό: Windows 8 64 bitΕνδεικτική τιμή: 1044-1200€

Toshiba Qosmio X770-128 Η σειρά φορητών Toshiba Qosmio εξειδικεύεται στο gaming και αυτό εδώ το θηρίο την εκπροσωπεί επάξια. Τα χαρακτηριστικά του μιλούν από μόνα τους. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής δεύτερης γενιάς μπορεί να είναι αρκετά ενεργοβόρος για τα σημερινά δεδομένα αλλά είναι ταχύτατος. Το ίδιο ισχύει και για την κάρτα γραφικών Nvidia GTX560M η οποία καταβροχθίζει τα Volt της μπαταρίας όμως είναι εξαιρετικά γρήγορη. Ο επιπλέον δίσκος 500GB SSD εκτινάσσει τις επιδόσεις ενώ διακρίνουμε επίσης το Blu-Ray Player και τα ηχεία με Subwoofer που δεν συναντάμε συχνά σε laptop. Στον αντίποδα, το εν λόγω Toshiba Qosmio δεν «ζει» για πολύ εκτός ρεύματος αφού η αυτονομία του με το ζόρι μπορεί να φτάσει τις 2,5 ώρες. Ένας τόσο βαρύς, ογκώδης και πανίσχυρος φορητός είναι μόνο για ειδικά γούστα μα σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.Οθόνη: 17,3΄΄ Toshiba TruBrite LED, 1600x900 (16:9)Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος με Hyperthreading και TurboBoost, 2.2-3.1 MHz Intel Core i7-2670QM, 6MB L3 Cache, 32nm, 45WattΜνήμη: 8GB DDR3 1600MHz (Επεκτάσιμη στα 16GB)Κάρτα γραφικών (ενσωματωμένη): ΑπενεργοποιημένηΚάρτα γραφικών (αυτόνομη): Nvidia GTX560M, 40nm, Direct X11/Shader 5.0, 192 Shaders @ 775MHz, 1.5GB GDDR5, 192Bit Memory Bus WidthΣκληρός δίσκος: 500GB 7400RPM + 500GB SSDΘύρες: 1xUSB 3.0, 3xUSB 2.0, 1xHDMI Out, 1x Card Reader, 1x RJ-45 Ethernet (10/100/1000Mbps), 1xΜικρόφωνο, 1xΑκουστικά, 1xVGAΑσύρματη σύνδεση: Wi-Fi b/g/n (150Mbps), Bluetooth 3.0Οπτικό Μέσο: Blu-Ray (Double Layer)Κάμερα: 1.3MP με ενσωματωμένο μικρόφωνοΠληκτρολόγιο: Πλήρες με αριθμητικό πληκτρολόγιο και Touchpad πολλαπλών κινήσεωνΗχεία: Harman Kardon με subwoofer και τεχνολογία Toshiba Bass Enhanced Sound System με Dolby Advanced AudioΔιαστάσεις: 413,6 x 274 x 43,9 mmΒάρος: 3,4kgΜπαταρία: Έως 2,5 ώρες αυτονομίαΛειτουργικό: Windows 7 Home Premium 64 bitΕνδεικτική τιμή: 1150 €
Έπεται νέο αφιέρωμαΤελειώνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω πως σαν αγοραστής έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένους κατασκευαστές laptop όπως και εσείς φαντάζομαι. Ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν μοντέλα όλων των κατασκευαστών οφείλεται καθαρά στην έρευνά μου και στις προσωπικές μου εκτιμήσεις που με οδήγησαν να απορρίψω πάρα πολλούς φορητούς κυρίως λόγω της τιμής τους βάσει των χαρακτηριστικών τους.
Επειδή η αγορά laptop αναδιαμορφώνεται περίπου ανά εξάμηνο, μέσα στο 2013 το GameWorld θα επανέλθει στο θέμα και θα σας προτείνει νέα μοντέλα ανάλογα με την σεζόν. Ελπίζουμε τότε οι τιμές να έχουν βελτιωθεί σημαντικά για να επιλέξουμε ακόμα καλύτερους φορητούς υπολογιστές. Σας ευχόμαστε καλές αγορές και φυσικά θα θέλαμε να διαβάσουμε τα σχόλια σας ή τις εναλλακτικές σας προτάσεις.
Νίκος Θωμάδης
Πηγή: www.gameworld.gr