Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Φτηνότερο από χώρες της ΕΕ το καλάθι της νοικοκυράς

Φτηνότερο είναι το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρά τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που επωμίζονται οι εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε στις τιμές 20 κατηγοριών προϊόντων, τα οποία πωλούνται από τα ράφια των οργανωμένων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Τα αγαθά που συγκρίθηκαν είναι μεταξύ άλλων τρόφιμα όπως αλεύρι, γάλα, μακαρόνια, ψωμί για τοστ, κοτόπουλο νωπό, χυμός ντομάτας και αραβοσιτέλαιο, απορρυπαντικά, κηπευτικά και φρούτα, χαρτικά, τσιπς και σοκολάτες καθώς και καφές.
Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα κατά 30% και 25% αντίστοιχα, ενώ το μέσο καλάθι είναι περίπου ίσο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, το ίδιο καλάθι στην Ελλάδα στοιχίζει 38,93 ευρώ, στην Ισπανία η διαφορά 39,03 ευρώ, ενώ σημαντικά υψηλότερο είναι το συνολικό κόστος στην Αγγλία (50,78 ευρώ) και τη Γαλλία (48,64 ευρώ).
Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που ισχύει σε κάθε χώρα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτήν την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα.
Η Αγγλία είναι υψηλότερη κατά 40%, αφού το κόστος είναι 47,08 ευρώ και στην Ελλάδα οι τιμές κατεβαίνουν ακόμη χαμηλότερα, στα 33,54 ευρώ. Το καλάθι της Γαλλίας είναι ακριβότερο από εκείνο της χώρας μας κατά 32%, μια και κοστίζει 44,39 ευρώ. Η «ψαλίδα» με την Ισπανία φτάνει το 6%.
Διαφορά
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο συντελεστής ΦΠΑ από τον Ιανουάριο του 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%), τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε μεμονωμένα προϊόντα. Για παράδειγμα στο ψωμί του τοστ, το οποίο πωλείται (η συσκευασία των 480 με 500 γραμ.) προς 1,78 ευρώ. Στην Αγγλία έχει 1,14 ευρώ, στην Ισπανία 1,55 ευρώ και στη Γαλλία 1,48 ευρώ. Στο νωπό παστεριωμένο γάλα του ενός λίτρου με μειωμένα λιπαρά η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τις χώρες της Ισπανίας και της Γαλλίας. Εδώ η συσκευασία πωλείται προς 1,31 ευρώ, στην Ισπανία 1,18 και στη Γαλλία 1,14 ευρώ. Η Αγγλία είναι η ακριβότερη αγορά στο συγκεκριμένο προϊόν με τιμή 1,40 ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σούπερ μάρκετ:
Ελλάδα: Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, My Market
Αγγλία: Asda, Sainsbury's, Tesco, Waitrose, Ocado
Γαλλία: E. Leclerc, Auchan, Carrefour, Cora, Geant, InterMarche, Aldi, Ed/DIA, Leader Price, Lidl, Netto
Ισπανία: Alcampo, Caprado, Carrrefour, Eroski, El Corte Ingles, Mercadona, Tudespesa.com
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Λ. ΚΙΟΣΕΣ

Σκοτώνει -κυριολεκτικά- η αίσθηση της φτώχειας

Οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας που υποκειμενικά νιώθουν φτωχοί (άσχετα με το πόσο είναι πραγματικά φτωχοί), αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα και γενικά έχουν χειρότερη υγεία, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα.

Σκοτώνει -κυριολεκτικά- η αίσθηση της φτώχειας
Ήταν ήδη γνωστό ότι η αντικειμενική φτώχεια σχετίζεται με χειρότερη υγεία και με πιο σύντομη ζωή, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και η υποκειμενική φτώχεια (δηλαδή πώς αξιολογεί κανείς την προσωπική κοινωνικο-οικονομική κατάστασή του) έχει ανάλογες επιπτώσεις.
Οι ερευνητές του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου, με επικεφαλής την Μάγια Αντένα και τον Μιχάλ Μικ, μελέτησαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Ελλάδα), τα οποία αφορούσαν την περίοδο 2006 - 2012.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς, αρρωσταίνουν κατά μέσο όρο 38% πιο συχνά και εμφανίζουν υποτροπές σε θέματα υγείας 48% πιο συχνά, σε σχέση με όσους δεν νιώθουν φτωχοί. Η πιθανότητα θανάτου για κάποιον που αισθάνεται φτωχός, είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη, περίπου 40% κατά μέσο όρο για τους άνδρες και 58% για τα άτομα 50 - 64 ετών.
Οι γερμανοί ερευνητές διακρίνουν ανάμεσα σε τρία είδη φτώχειας: την εισοδηματική, του πλούτου (περιλαμβάνει ακίνητα κ.α.) και την υποκειμενική. Εκτός από την υποκειμενική φτώχεια, και η φτώχεια του πλούτου επίσης επιδεινώνει την υγεία. Κάποιος άνω των 50 ετών που διαθέτει ελάχιστο πλούτο (ακίνητα κ.α.), αρρωσταίνει πολύ πιο συχνά και η υγεία του επανέρχεται με πολύ πιο αργό ρυθμό μετά από μια ασθένεια, σε σχέση με όσους διαθέτουν πλούτο. Από την άλλη, η εισοδηματική φτώχεια είναι αυτή που έχει την μικρότερη επίπτωση στην υγεία των ατόμων άνω των 50 ετών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν να υπάρχει μεγάλη επικάλυψη ανάμεσα στα διαφορετικά είδη της φτώχειας. Έτσι, μόνο το 8% όσων ανθρώπων αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας, ήσαν φτωχοί και με τα τρία κριτήρια (εισοδήματος, πλούτου, υποκειμενικό αίσθημα). Γι' αυτό, οι ερευνητές προτείνουν να υπάρξουν ευρύτεροι ορισμοί της φτώχειας, που να συνδυάζουν τόσο αντικειμενικά, όσο και υποκειμενικά χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ