Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Γι' αυτό, για να σε συναντήσω Γι' αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου Γι' αυτό, για να σε συναντήσω ...

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ,ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ..ΤΙ ΣΤΙΧΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ!! <3 <3
Κάθισε εδώ κοντά μου 
Μου 'λειψες ξαφνικά 
Έτσι όπως πέφτει ο ήλιος 
Χτυπάει η μοναξιά 
Μείνε λιγάκι ακόμα 
Κάτι έχω να σου πω 
Να πάρει ο αέρας χρώμα 

Αχ, για να γεννηθείς εσύ κι εγώ 
Γι' αυτό, για να σε συναντήσω 
Γι' αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου 
Γι' αυτό, για να σε συναντήσω 


Δεν έχει αρχή και τέλος 
Δεν έχει μέτρημα 
θάλασσα που κυλάει 
αυτό το αίσθημα 
στο πιο βαθύ σκοτάδι 
στη δυνατή βροχή 
γιορτάζει η αγάπη, 
γιορτάζει η αγάπη 
της νύχτας το σκοτάδι 
φωτίζει το φιλί

Χωρίς να γνωρίζω πως είμαι έγκυος έπινα αλκοόλ. Να ανησυχώ;

Χωρίς να γνωρίζω πως είμαι έγκυος έπινα αλκοόλ. Να ανησυχώ;
Έμαθα πρόσφατα πως είμαι έγκυος, παρόλο που έχω ήδη μπει στον 5ο μήνα. Επειδή ποτέ δεν είχα σταθερή περίοδο, άργησα πολύ να το συνειδητοποιήσω. Ο γιατρός μου, μου είπε πως απαγορεύεται εντελώς το αλκοόλ. Έχω τρομάξει, καθώς δεν ήξερα πως είμαι έγκυος και το προηγούμενο διάστημα έπινα τουλάχιστον 3-4 ποτά την εβδομάδα, μάλιστα βότκα και όχι κρασί ή μπύρα. Μπορεί αυτό να έχει ήδη κάνει κακό στο μωρό;
Το καλό νέο είναι ότι συνήθως στις περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ από γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι είναι έγκυες, η επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι μηδαμινή, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση διακόπτεται.
Όλες οι μεγάλες επιστημονικές εταιρείες συμφωνούν ότι καμία ποσότητα αλκοόλης δεν είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ περνάει στην κυκλοφορία του εμβρύου διαμέσου του πλακούντα και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από τον οργανισμό του, από ό,τι στην έγκυο. Η δράση του είναι δοσοεξαρτώμενη, όπως και η δράση της καφεΐνης και της νικοτίνης.
Σε περιπτώσεις κατάχρησης (5-6 ποτήρια ημερησίως), εκτός από σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές, το αλκοόλ ενοχοποιείται για την εμφάνιση του εμβρυϊκού συνδρόμου αλκοόλης (fetal alcohol syndrome), το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρό βάρος γέννησης και ανάστημα, διανοητική καθυστέρηση, χαρακτηριστικό προσωπείο, και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Τα νεογνά που επιβιώνουν, αργότερα στη ζωή εμφανίζουν διαταραχές στην όραση και στη μάθηση, παρουσιάζουν κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και κρίσης και μεγάλη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια αλκοολικά, μέχρι να ενηλικιωθούν.
Η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων  (1-2 ποτά ημερησίως) αλκοόλης, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών, όπως η αποβολή, το χαμηλό βάρος γέννησης, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, και η χαμηλή νοημοσύνη στην παιδική ηλικία.
Κατά συνέπεια η έγκαιρη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προλαμβάνει όλες αυτές τις επιπλοκές, και παρέχει μια ασφαλή εγκυμοσύνη για σας και το μωρό σας.


Να μοιραστώ τις φαντασιώσεις μου ή θα κάνω κακό στην σχέση μου;

Να μοιραστώ τις φαντασιώσεις μου ή θα κάνω κακό στην σχέση μου;
Είναι αλήθεια πως πολλές γυναίκες διστάζουν να εκφράσουν τις φαντασιώσεις και τις βαθύτερες ερωτικές τους επιθυμίες στον σύντροφό τους αισθανόμενες ντροπή, άγχος αλλά και φόβο απόρριψης της ερωτικής τους πρότασης. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι φαντασιώσεις αποτελούν μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας που πυροδοτεί τις αισθήσεις στο σώμα μας. Είναι απαραίτητες στην ερωτική μας ζωή αφού μας γεμίζουν εικόνες και αισθήσεις που πολύ συχνά μπορεί και να μην επιθυμούμε να βιώσουμε στην πράξη, παρότι τις βρίσκουμε άκρως ερεθιστικές και διεγερτικές. 

Φυσικά υπάρχουν και φαντασιώσεις που επιθυμούμε να μοιραστούμε με τον σύντροφό μας τόσο στα λόγια όσο και στο ερωτικό παιχνίδι και είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πώς το να μοιραστείς τις φαντασιώσεις σου δεν σημαίνει πως απαιτείς να τις βιώσεις στην πραγματικότητα αλλά ότι επιθυμείς ο σύντροφός σου να σε γνωρίσει καλύτερα, να προσεγγίσει τα ερωτικά σου θέλω ή ακόμη τα σενάρια που σε ερεθίζουν και απογειώνουν τις αισθήσεις σου. 

Μάλιστα, η ενδεδειγμένη στιγμή για να μοιραστείς μια τέτοια ερωτική σκέψη σου είναι κατά την διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού, όταν είστε και οι δύο χαλαροί και αφημένοι στις αισθήσεις σας. Εάν κι εκείνος βρει την ερωτική σου πρόταση ερεθιστική και ενδιαφέρουσα τότε μπορείτε μαζί να πραγματοποίησετε όσα φαντασιωσικά σκέφτεσαι, διασφαλίζοντας πάντοτε την ασφάλεια των ερωτικών σας επαφών, τόσο σε επίπεδο λήψης των μέτρων προφύλαξης όσο και επιλογής ενός ασφαλούς μέρους στο οποίο θα μπορέσετε να αφεθείτε στο ερωτικό παιχνίδι χωρίς φόβο και κίνδυνο. 

Φυσικά, εάν ο σύντροφός σου αντιδράσει απότομα ή περίεργα σε όσα του πεις μπορείς πάντα μα επανέλθεις με μια ήρεμη συζήτηση που μοναδικό σκοπό θα έχει να τον καταλάβεις καλύτερα αλλά και να κατανοήσει κι εκείνος την ανάγκη σου να σε γνωρίσει καλύτερα μέσα από μια διάφανη σεξουαλική επικοινωνία. 


Δεν πρέπει να παραβλέψουμε φυσικά πως υπάρχουν και φαντασιώσεις οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσωπα ή σεξουαλικές πρακτικές, ικανές να σοκάρουν, να φοβίσουν ή και να φέρουν τον σύντροφό μας σε εξαιρετικά άβολη θέση. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να αξιολογούμε την σεξουαλική ωριμότητα του συντρόφου μας αλλά και το κατά πόσο είναι έτοιμος να ακούσει συγκεκριμένες φαντασιώσεις μας στο συγκεκριμένο στάδιο της σχέσης μας. Είναι βέβαιο όμως πως ο κάθε ένας γνωρίζει πότε μια φαντασίωσή του είναι προτιμότερο να παραμείνει στην ιδιωτική του φαντασιωσική σφαίρα προστατεύοντας την σχέση του από πιθανούς τριγμούς.

Οι 5…μυρωδιές που θα απογειώσουν τη σεξουαλική σου διάθεση!

Κι όμως, η όσφρηση είναι ακόμα μια από τις αισθήσεις που μπορούν να σε ερεθίσουν.
Οι επιστήμονες έψαξαν και βρήκαν τις 5 πιο περίεργες μυρωδιές που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο γυναικείο σώμα και κατ’ επέκταση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυξημένη ερωτική διάθεση!

Ξέχνα λοιπόν τα αφροδισιακά φαγητά και τα σεξουαλικά βοηθήματα και άσε την όσφρηση σου να σε… οδηγήσει στις πιο hot εμπειρίες!

Ποιες είναι αυτές οι 5 πιο περίεργες μυρωδιές που αυξάνουν τη λίμπιντο;

#1 Η μυρωδιά του ταλκ για μωρά (αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 13%)

#2 Η μυρωδιά του αγγουριού(αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 13%)

#3 Η μυρωδιά της γλυκόριζας (αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 13%)

#4 Η μυρωδιά της κανέλας (αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 11%)


#5 Η μυρωδιά της λεβάντας(αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 11%)

«Για να μάθεις…»

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ
Η σωματική βία στα παιδιά προκαλεί προβληματικούς ενήλικες.
«Θα φας ξύλο μέχρι να γίνεις άνθρωπος», «άρπα την για να μάθεις..», «θα σου βγάλω το αυτί αν δεν ακούς αυτό που σου λέω εγώ»…Με πόσες τέτοιες φράσεις έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά καθημερινά;  Τελικά, μήπως οι γονείς στην προσπάθεια τους να επιβάλλουν την άποψη τους, αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν μικρογραφίες ανθρώπων με λιγότερα δικαιώματα; Η σωματική βία έχει απαγορευτεί Συνταγματικά σε πάρα πολλές χώρες. Δυστυχώς, παρά την νομοθετική απαγόρευση, η σωματική τιμωρία αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και στην Ελλάδα. Η εφαρμογή και αποδοχή της σωματικής τιμωρίας σχετίζεται άμεσα με τη στάση και τις αντιλήψεις των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα ως προς τους τρόπους ανατροφής των παιδιών.
Αρχικά, τι σημαίνει σωματική τιμωρία;
Ως σωματική τιμωρία νοείται κάθε πράξη που προκαλεί πόνο ή σωματική δυσφορία σε ανήλικο με απώτερο στόχο το σωφρονισμό, την πειθαρχία ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Οι σωματική τιμωρία μπορεί να προκληθεί με το χτύπημα στο χέρι ή με αντικείμενο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, το τράβηγμα (του αυτιού, των μαλλιών), το δάγκωμα ,το σπρώξιμο, το ταρακούνημα, αλλά να πάρει και πιο ακραίες μορφές.
Οι συνέπειες της σωματικής βίας:• Έντονη δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις: Αυτό εκφράζεται είτε με απόσυρση ή με επιθετικότητα, χρήσης βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς με παραβίαση των ηθικών κανόνων και του νομικού πλαισίου, συναισθηματικών προβλημάτων (με μειωμένη αυτοεκτίμηση, θλίψη, απάθεια, αυτοκτονικές τάσεις, χρήση ουσιών), χαμηλής σχολικής επίδοσης (με πιθανή εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών).
• Θυμός: Δυσκολία ώστε να καταφέρνουν να ελέγχουν επιθετικά τις εκρήξεις θυμού τους.
• Μίμηση της μεθόδου: Το ξύλο εκλαμβάνεται ως μορφή επιβολής των απόψεων και των επιθυμιών του θύτη προς το θύμα του. Όταν χτυπάμε μας φοβούνται και έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα απόλυτης κυριαρχίας και εξουσίας σ’ αυτόν που χτυπά. Πιθανότητα να γίνουν και οι ίδιοι βίαιοι γονείς.
• Το ψέμα: Τα παιδιά που δέχονται σωματική βία συχνά λένε ψέματα προκείμενου να αποφύγουν την κατάσταση αυτή. Αρχίζουν να μαθαίνουν να δρουν παρασκηνιακά.
• Εγκληματική Συμπεριφορά: Έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκληματική συμπεριφορά ως ενήλικες.
 Στοιχεία ψευδοωριμότητας: Το παιδί δείχνει σοβαρό, λιγότερο αυθόρμητο και πιο προβληματισμένο από τους συνομήλικους του. Μπορεί ακόμα να καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια να γίνει αγαπητό εκδηλώνοντας υποδειγματική συμπεριφορά, άριστη σχολική επίδοση ή τελειομανία. Η ψευδής αυτή ωριμότητα συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού, το φόβο απόρριψης ή την επανάληψη της κακοποίησης.
 Ψυχωσικές αντιδράσεις: σε περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ψυχωσικών αντιδράσεων, όπου χάνεται προσωρινά ή περιορίζεται προσωρινά η επαφή του παιδιού με την πραγματικότητα.
Προσπαθήστε να βγάλετε το ξύλο από την ζωή σας. Μιλήστε με τα παιδιά σας και ενισχύστε την ιδέα του διαλόγου στη ζωή σας. Ακούστε τις ανάγκες των παιδιών σας και μιλήστε για τις δικές σας. Αν ο σύντροφος σας δεν συμφωνεί μαζί σας δεν θα ασκήσετε σωματική βία πάνω του αλλά θα προσπαθήσετε με το διάλογο να λύσετε τα προβλήματα σας. Γιατί αυτό να διαφέρει για τα παιδιά σας;

Δουλειά ή οικογένεια;

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
Όταν οι γυναίκες παραιτούνται, η αιτία δεν είναι μόνο τα παιδιά…
Σε πρόσφατο άρθρο τους η εφημερίδα “The Τimes” προσπάθησαν να αναλύσουν τους λόγους που μια γυναίκα οδηγείται στην παραίτηση μετά από χρόνια δουλειάς. Η προφανής απάντηση, «λόγω των παιδιών» όμως δεν φαίνεται να είναι πάντα η πραγματική αιτία που οι περισσότερες γυναίκες επικαλούνται ώστε να σταματήσουν, κάποιες φορές εργασιακοί παράγοντες είναι οι πραγματικοί λόγοι.Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια σχετική μελέτη η οποία ισχυρίζεται πως 1 στις 4 γυναίκες που αφήνουν τις απαιτητικές τους θέσεις ο λόγος δεν είναι η οικογένεια αλλά γιατί νιώθουν πως έχουν βαλτώσει. Από την άλλη μια μεριά, υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που φεύγουν στην καλύτερη φάση της καριέρας τους, όταν νιώσουν πως δεν είναι όσο επιτυχημένες θα ήθελαν να είναι. Ο λόγος λοιπόν που δεν βλέπουμε συχνά γυναίκες σε υψηλές θέσεις είναι γιατί τείνουν να προτιμούν να μένουν σε ένα επίπεδο όπου θεωρούν πως κάνουν τη διαφορά.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν αυτές οι γυναίκες τεθούν εκτός δουλειάς θα μείνουν άπραγες, αφού το πιο πιθανό είναι σύντομα να ξεκινήσουν κάτι δικό τους που θα λειτουργεί υπό τους όρους και τους χρόνους τους. Έτσι λοιπόν αυτές οι μητέρες μπορεί να καταλήγουν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, όμως μόνο μετά την διαπίστωση πως η δουλειά τους δεν αξίζει τις θυσίες που καλούνται να κάνουν. Η γνώμη λοιπόν της ψυχολόγου στο άρθρο είναι η παρακάτω « Όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες μπορεί να βιώσουν ένα είδος απόρριψης στη δουλειά τους. Οι καριέρες που έχουν επενδύσει πριν γίνουν γονείς μπορεί να χάσουν τη δυναμική τους όσο οι απατήσεις της οικογένειας μεγαλώνουν και η δουλειά να γίνει ένα βάσανο που με χαρά θα αποχωριστούν. Όμως αυτό δεν αποτελεί και τη πανάκεια….» και συνεχίζει η ψυχολόγος προτείνοντας πως ο καλύτερος συμβιβασμός θα ήταν οι γυναίκες να επιλέξουν να μη δουλεύουν τα πρώτα 5 χρόνια του παιδιούμε σκοπό όμως να επιστρέψουν πίσω όταν τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο. Γνωρίζοντας βέβαια πως θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να ενταχθούν και πάλι.

Τα πρώτα βήματα μετά από ένα διαζύγιο

brokenheart.jen.
Το διαζύγιο δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά η αρχή για κάτι νέο.
Ένα διαζύγιο αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη περίοδο για την ζωή κάποιου. Ωστόσο, το άτομο που βιώνει ένα χωρισμό κάποια στιγμή πρέπει να βρει τη δύναμη ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Μερικές συμβουλές για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα:
 • Ανασυνταχθείτε: κάντε ένα δώρο στο εαυτό, βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να ηρεμήσετε και να μαζέψετε τις σκέψεις σας.
 • Συνειδητοποιήστε τι συμβαίνει: προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την νέα σας κατάσταση χωρίς συναισθηματισμούς αλλά με λογική.
 • Ξεπεράστε το: όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, δείτε τι μπορείτε να αποκομίσετε από αυτό το γεγονός ώστε να προχωρήσετε ως άτομα.
 • Οραματιστείτε τον εαυτό σας: φανταστείτε τον εαυτό σας να ξανά στέκετε στα πόδια του, γεμάτος αυτοπεποίθηση και πάθος για ζωή.
 • Να είστε ανοιχτοί στη συμπαράσταση: είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην ζωή μας ανθρώπους που μας αγαπούν και είναι διπλά μας στις όμορφες και στις άσχημες στιγμές. Επικοινωνήστε μαζί τους και αφήστε τους να σας συμπαρασταθούν. Είναι πιο εύκολο να ξεπεράσεις μια δύσκολη στιγμή στη ζωή σου όταν έχεις ανθρώπους να το μοιράζεσαι.
 • Χαλαρώστε: Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο για ένα νέο ξεκίνημα. Μην αφήσετε τον φόβο και την ανασφάλεια να σας κρατήσουν πίσω.

Είστε λογικός άνθρωπος;

ΚΟΠΕΛΑ
Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον εαυτό σας αν είναι απρόθυμος να ακούσει τα επιχειρήματα κάποιου άλλου, που μπορεί να αντικρούουν την άποψη σας; Παρατηρήστε προσεχτικά τον εαυτό σας. Αποτελεί για εσάς κίνητρο η λογική; Είστε διατεθειμένοι να ακούσετε τους άλλους όταν μιλούν λογικά;
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων που σκέφτονται με κριτική σκέψη, είναι ότι μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους όταν θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι΄αυτό. Ωθούνται δηλαδή από τη λογική. Πώς μπορεί να θεωρηθεί κάποιος λογικός; Κάποιος που σκέφτεται ότι μπορεί να έχει λάθος και μια άλλη άποψη να είναι πιο σωστή από τη δική του, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως λογικός. Το να παραδεχθεί κανείς ότι κάνει λάθος δεν έχει να χάσει κάτι, αντιθέτως κερδίζει πολλά περισσότερα.
Μερικές συμβουλές για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας:
• Παρατηρήστε πόσα σπάνια οι άνθρωποι παραδέχονται ότι κάνουν λάθη και πόσο συχνά προσπαθούν να τα κρύψουν. Θα προτιμήσουν να πουν ψέματα παρά να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος. Εσείς δεν πρέπει ποτέ να σκέφτεστε έτσι.
• Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως κάνεις δεν είναι τέλειος και πως τα λάθη είναι πολύ ωραίο πράγμα. Ακόμα, θα πρέπει να καταλάβετε πως το να είστε απόλυτοι δεν έχει νόημα. Είναι σημαντικό να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε την άποψη σας όταν τα επιχειρήματα των άλλων είναι βάσιμα.
• Αναρωτηθείτε: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξα γνώμη γιατί πείστηκα από τα επιχειρήματα του συνομιλητή μου;». Σε ποιον βαθμό είστε «ανοιχτός» σε νέους τρόπους εξέτασης των πραγμάτων; Ή σε ποιον βαθμό μπορείτε να κρίνετε αντικειμενικά πληροφορίες και στοιχεία που ανατρέπουν τις απόψεις σας;

Τα 4 βασικά στοιχεία ενός ηγέτη

leader.jen_.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που είναι κοινά σ’ όλους τους ανθρώπους της εξουσίας;
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν εξουσία και είναι σε ηγετικές θέσεις έχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:
 • Πιστεύουν στη μοίρα:Νιώθουν ότι έχουν έρθει για  εκπληρώσουν ένα στόχο. Έχουν γεννηθεί ηγέτες.
 • Οραματιστές:Είναι άτομα με ισχυρή αυτοπεποίθηση και υψηλούς στόχους. Κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια και σκέφτονται πάντα το επόμενο βήμα μετά από κάθε επιτυχία τους.
 • Δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό:Τα άτομα που φλερτάρουν συνέχεια με την εξουσία, τη δύναμη, την επιτυχία, είναι άνθρωποι με έντονη προσωπικότητα και πίστη για τις δυνάμεις τους. Δίνουν πάντοτε τον καλύτερο τους εαυτό και πότε δεν αρκούνται σ’ αυτό.
 • Μαθαίνουν από την ήττα τους:Τα άτομα αυτά ποτέ δεν το βάζουν κάτω, ακόμα και όταν χάνουν. Πιστεύουν ότι χωρίς προσπάθεια δεν μπορεί να υπάρξει νίκη και ακόμα και αν την πετύχουν δεν σταματούν να προσπαθούν για αυτή. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και προετοιμάζονται για την επομένη φορά.

Αγαπάς τον εαυτό σου;

ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Είναι απόλυτα αναγκαίο να αγαπάει κανείς τον εαυτό του. 
Μπορείς να μείνεις για λίγο μόνος σου, να σκεφτείς και να νιώσεις εντάξει με τον εαυτό σου; Όσο συμφιλιωμένος και αν είσαι με τον εαυτό σου υπάρχουν 5 βήματα που μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου.
 • Ζήσε για σένα και όχι για τους άλλους: Τα άτομα που δεν ξέρουν να αγαπούν τον εαυτό τους, συνεχώς στρέφουν την προσοχή τους στους άλλους και περιμένουν μια επιβεβαίωση. Η ιδέα της απόρριψης μπορεί να τους κάνει να υποφέρουν, έτσι προσπαθούν να ζήσουν την ζωή τους με τα θέλω των άλλων, ξεχνώντας τα δικά τους. Για να σπάσει κάποιος την εθιστική αυτή δυναμική, πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν γίνεται να τους ικανοποιεί όλους, επαναφέροντας στο προσκήνιο και τις δικές του ανάγκες.
 • Αποφυγή συγκρίσεων: Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Έχει τα δικά του προτερήματα και ελλατώματα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε συγκρίσεις μ” άλλους ανθρώπους, εστιάστε στον εαυτό σας και στις δικές σας δυνατότητες.
 • Μην αναζητάς την τελειότητα: Η τελειότητα δεν υπάρχει, όποτε μην κοιτάς ούτε στους άλλους αλλά ούτε και στον εαυτό σου. Αυτό που υπάρχει είναι ένα απέραντο περιθώριο για βελτίωση.
 • Συγχώρα στον εαυτό σου τα λάθη: Είναι ωραίο πράγμα τα λάθη. Μην χάνετε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι τι δεν έπρεπε να έχει γίνει, αλλά μάθετε από αυτά, ώστε στο μέλλον να μην τα επαναλάβετε.
 • Η ανάλυση: Και άμα δεν είχα κάνει εκείνο έτσι τότε, τώρα θα ήμουν αλλιώς. Η ζωή προχώρα μην την ψάχνεις πίσω αναλύοντας πράγματα που έχουν γίνει. Ενέργησε, η κίνηση είναι ζωή και επομένως εξέλιξη.

Το μυστικό της εξουσίας

ΕΞΟΥΣΙΑ
Το καλύτερο όπλο κατά του εχθρού είναι ένας εχθρός.
Τι σημαίνει παιχνίδι εξουσίας; Τι σημαίνουν οι φράσεις «Πολεμάει κανείς για μια καλύτερη θέση στη δουλειά του»; «Μάχεται κάποιος για ένα καλύτερο αύριο»; Ο πόλεμος δεν είναι αποκλειστικότητα του πεδίου συμβατικών μαχών, όπου ο ένας στρατός προσπαθεί να αποδεκατίσει τον άλλον.
Έτσι, λοιπόν τα παιχνίδια της εξουσίας μεταφέρονται και σ΄ άλλους τομείς, όπου οι άνθρωποι παλεύουν για ζώνη επιρροής. Υπάρχουν αναμετρήσεις για την εξουσία σε κάθε ομάδα εργασίας και ακόμα και στους κόλπους ενός ζευγαριού, όπου και τα δύο μέλη χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να επιτύχουν έναν ρόλο πιο βασικό.
Κατά βάθος, οι άνθρωποι είναι «ζώα εδαφικά» που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον τους, ακόμα και στο συναισθηματικό. Καθώς, δε βρίσκουν πάντα έναν εχθρό για τον εχθρό που τους πολιορκεί, μερικές φορές χρειάζεται να ανατρέξετε σε άλλες στρατηγικές. Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, η πραγματεία που ισχύει για κάθε τύπο αγώνα είναι «Η τέχνη του πολέμου» του Tzu Sun, η όποια καταλήγει στο συμπέρασμα: «Γνώρισε τον εχθρό σου και γνώρισε και τον εαυτό σου, και σε εκατό μάχες ποτέ δεν θα κατατροπωθείς. Αν έχεις άγνοια του εχθρού σου αλλά γνωρίζεις τον εαυτό σου, οι ευκαιρίες σου να κερδίσεις ή να χάσεις είναι ίσες. Αν έχεις άγνοια και του εχθρού σου και του εαυτού σου, να είσαι βέβαιος ότι θα κατατροπώνεται σε κάθε μάχη».

Η σημασία της αυτογνωσίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Ξέρετε πόση δύναμη κρύβετε μέσα σας; 
Πόσες φορές σας έχει τύχει να πείτε «Αχ! Πολύ θα ήθελα να κάνω αυτό, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ» ή έχετε ακούσει φίλους σας να λένε «Αυτά δεν είναι για εμάς, αν και θα θέλαμε πολύ να τα αποκτούσαμε». Πιθανότατα είναι πολύ οικίες οι φράσεις αυτές σ’ όλους. Ωστόσο, τι σας εμποδίζει από την υλοποίηση των πραγμάτων αυτών. Τι είναι αυτό που σταμάτα κάποιον από την προσπάθεια ή που κινητοποιεί αντίστοιχα κάποιον;
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν μια «Α» προσωπικότητα, με κάποιες ικανότητες αλλά και κάποιες αδυναμίες, και ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι καλύτερος ή χειρότερος ή ίδιος μ’ εμάς. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό είναι αλήθεια;
Ο καθένας μας είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης, το όποιο για διάφορους λόγους, στο πέρασμα των αιώνων, έπεσε στην παγίδα της αφύσικης και διαστρεβλωμένης ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ότι την επιτυχία την έχουν στα χέρια τους. Οι ίδιοι μπορούν να καθορίσουν τη ζωή τους από τις επιλογές που κάνουν.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του και τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι σημαντικό να ρώτα κανείς τον εαυτό του, ποια είναι τα κίνητρά του; τι στόχους έχει; γιατί τότε αντέδρασε παρορμητικά; τι τον οδήγησε να επιλέξει την οδό εκείνη; Δεν είναι πολύ εύκολα να απαντά κανείς στα ερωτήματα αυτά, αλλά πρέπει να το κάνει όσο δύσκολα και αν είναι. Ο δρόμος της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας είναι ο μόνος που βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι με αξιόλογη παρουσία. Είναι πολύ σημαντικό να ψάχνει κανείς μέσα του. Πώς έχουν διαμορφωθεί οι πεποιθήσεις του; Ποιες είναι οι δυνατότητές του; Αν διαφοροποιήσει κάποια άποψή του μήπως αλλάξει τελείως η ζωή του; Ο δρόμος αυτός οδηγεί στη γνώση και στην αξιοποίηση της εσωτερικής μας δύναμης, της δύναμης εκείνης που με τη δική μας ικανότητα ενεργοποιείται και μας οδηγεί στην πραγμάτωση των ονείρων μας.

Τι ρόλο παίζουν οι αισθήσεις στη ζωή μας;

aisthiseis
Μπορείτε να επιτύχετε ισορροπία στον τρόπο που τις χρησιμοποιείτε;
Οι 5 αισθήσεις μάς δόθηκαν για να τις τρέφουμε με όμορφες και ευχάριστες εμπειρίες. Ωστόσο, οι πιο πολλοί ευνοούν περισσότερο ορισμένες αισθήσεις σε βάρος άλλων. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που προτιμούν να ακούν μουσική κλείνοντας τα μάτια τους. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που λατρεύουν τα βιβλία, διαβάζουν με τις ώρες αγνοώντας πως υπάρχουν κι άλλες τέχνες που θα μπορούσαν να αγγίξουν τη ψυχή τους. Από την άλλη υπάρχουν οι φανατικοί της ζωγραφικής. Όσοι ζωγραφίζουν βλέπουν τον κόσμο στον καμβά τους. Οι γευσιγνώστες από την άλλη προτιμούν να δοκιμάζουν υπέροχες γεύσεις.
Για να μάθει κανείς τις αισθήσεις τους, θα πρέπει να μελετήσει ποια είναι αυτή που τον ηρεμεί και έτσι την αναπτύσσει περισσότερο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες, προκειμένου να φέρει την ισορροπία. Για να καταλάβετε καλύτερα τη σκέψη αυτή, σας παραθέτουμε μια συμβουλή του  λόγιου και ταξιδευτή,Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, που μιλά για τη δική του συνταγή ευτυχίας:
«Πρέπει ν΄ακούει κανείς κάθε μέρα ένα τραγουδάκι, να διαβάζει λίγη καλή ποίηση και να βλέπει έναν όμορφο πίνακα. Έτσι, οι εγκόσμιες σκοτούρες δε θα εξαλείψουν την αίσθηση της ομορφιάς που στάλαξε ο Θεός μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.»

Tips! για ψυχανάλυση στο σπίτι

who i am tommorrow
Δύσκολος καιρός για «ψυχαναλυτές».
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες έχουν κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Ανασφάλεια, αβεβαιότητα, έλλειψη κινήτρων, φόβος, άγχος, θλίψη, πικρία, αγωνία, όλα έχουν μετατρέψει τους ανθρώπους σε σκυθρωπές φιγούρες που πλανιούνται μέσα στην πόλη. Πώς μπορεί κάποιος να βρει τη δύναμη να ανταπεξέλθει στην απαιτητική πραγματικότητα; Η απάντηση βρίσκεται μέσα σας. Όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του και αρχίζει να έρχεται σε επαφή με πτυχές του, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διαχειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις και να βρίσκει τις ισορροπίες του.
«Γνώθι σ” αυτόν» αυτή η ρήση που αποδίδεται στον Σωκράτη ήταν γραμμένη στην είσοδο του ναού των Δελφών και είχε στόχο να παροτρύνει τους επισκέπτες να γνωρίσουν τα όρια της φύσης τους, καθώς και να μην επιδιώκουν όσα προορίζονται μόνο για τους θεούς. Η συνείδηση της άγνοιάς μας είναι απαραίτητη συνθήκη για να δημιουργηθεί η πραγματική σοφία.
Πώς μπορείτε λοιπόν να γνωρίσετε τον εαυτό σας; 
 • Εξερευνήστε τον εσωτερικό σας κόσμο, όπου βρίσκονται όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε με πληρότητα. 
 • Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
 • Να ζείτε έχοντας συνείδηση των πράξεων σας και των συνεπειών σας.
 • Να είστε συνεπείς στη φύση σας, χωρίς να προσπαθείτε να φαίνεστε κάτι που δεν είστε.
Ακόμα, αντί να δίνετε σημασία στις επιφανειακές διαφορές που χρησιμεύουν μόνο για να σας απομακρύνουν, προσπαθήστε να δείτε τα κοινά που έχετε με τους άλλους: να ένα οικουμενικό μάθημα σοφίας που σας βοηθάει να πορεύεστε στον κόσμο. Μην προσπαθείτε να δείτε τις σας χωρίζει αλλά τι σας ενώνει.

Ξεφεύγοντας από τη λογική πού και πού

πραγματικότητα
Γιατί το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη; 
Κάθε ανθρώπινο ον χρειάζεται τη δική του μερίδα κοινοτοπίας σαν αντίδοτο στη σοβαρότητα των ημερών. Ορισμένοι καταφεύγουν στα αθλητικά προγράμματα που μιλάνε για μεταγραφές οι οποίες δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ, άλλοι στα πονήματα του ροζ τύπου ή στην παρακολούθηση εξωγήινων διαστημόπλοιων πάνω από κάποιο θέρετρο στις Μπαχάμες. Όλες αυτές οι ιστορίες και οι ανούσιες ενασχολήσεις έχουν κάποιο νόημα.
Είναι καλό να ξεφεύγουμε πότε πότε από τη σοβαρότητα και την κοινή λογική. Είναι υγιές να διακόπτουμε για μια μέρα τις καταστροφολογικές ειδήσεις και να αφιερωνόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φαντασία ή το απλό κουτσομπολιό, πράγματα που πραγματικά δίνουν χρώμα σ΄ένα βαρετό κυριακάτικο απόγευμα. Μας συναρπάζει να μιλάμε, πολύ περισσότερο αν το κάνουμε χωρίς να κουβαλάμε συνεχώς ένα τσουβάλι με πέτρες. Γι΄ αυτό χειροκροτάμε τις ατάκες και τις τούρτες που τρώνε στα μούτρα οι ηθοποιοί στις βουβές ταινίες. Όλα αυτά μας βοηθούν κατά ένα περίεργο τρόπο να ανακουφιστούμε από τη συναισθηματική φόρτιση που μας δημιουργούν τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις. Μας βοηθούν να ξεχαστούμε και να χαλαρώσουμε. Κάτι που έχουμε πολύ ανάγκη στις μέρες μας.

Στα 20 σου μαθαίνεις να «αγαπάς»

LOVE
Τί ωραία ηλικία; 
Έχεις ξεφύγει για τα καλά από την εφηβεία, από το άγχος των πανελληνίων, από την τρέλα των 18, είσαι πλέον 20 χρόνων. Νιώθεις μία απίστευτη εσωτερική δύναμη και ένα πάθος που φουντώνει μέσα σου τόσο έντονα που νομίζεις πως θα σπάσει το στήθος σου. Σ” αυτό ακριβώς το συναίσθημα θέλουμε να επικεντρωθούμε, καθώς είναι η ηλικία που δεν έχει τίποτα να σε δεσμεύει ουσιαστικά. Είσαι μόνο για εσένα. Δεν έχεις παιδιά, έναν άντρα και ένα σπιτικό να φροντίσεις.
Είναι η περίοδος που οραματίζεσαι τη ζωή σου. Τα πάντα φαίνονται εφικτά και έτσι είναι. Καλείσαι να επιλέξεις αυτό που θες, αρκεί να το πιστέψεις και να το κάνεις με πάθος. Αρχίζεις να χτίζεις αυτό που αγαπάς. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απ” αυτό. Νιώθεις γεμάτος ευτυχία, δημιουργικότητα και φαντασία.
Και εκεί που είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τα πάντα, ξαφνικά κάποιος κύριος κατακτά την καρδιά σου. Έρωτας. Αυτό το εκνευριστικά ωραίο και παράλογο συναίσθημα που νιώθουμε.
Και εκεί που ξαφνικά ήσουν απασχολημένη με τα μεγαλειώδη σχέδια της ζωής σου, ξαφνικά, εμφανίζεται εκείνος. «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτιέσαι. Μην ακούς τις σειρήνες του έρωτα, έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου, που δεν παίρνει αναβολή.
Μπαίνεις στο πειρασμό να πιστέψεις τη φήμη που θέλει η δουλειά και ο έρωτας να συνδυάζονται. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όταν είναι κανείς ερωτευμένος είναι είτε με τη δουλειά του ή με κάποιον άλλον. Παράλληλα, δεν γίνεται.
Από την άλλη, φέρνεις το επιχείρημα πως «μια ζωή την έχουμε». Αν δεν ερωτευθούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε. Η επιτυχία μπορεί να έρθει και αργότερα. Ο έρωτας και η ανεμελιά συνδυάζονται άψογα στην ηλικία αυτή.
Η αλήθεια είναι πως το επιχείρημα αυτό έχει βάση. Καθώς, είναι η περίοδος που μπορείς να μάθεις πως να συνδυάζεις, δουλειά, σχέση, φίλους, υποχρεώσεις.Έρχονται όλα μαζί και μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Το να εστιάσεις την προσοχή σου σ΄ένα πράγμα που ήταν άγνωστο μέχρι τα 30 σου είναι δύσκολο. Ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα παραπάνω και αυτό είναι χειρότερο. Γιατί όσο, μικρός και αν νομίζεις πως είσαι στα 30 σου, τα πράγματα δείχνουν αλλιώς τότε. Δεν έχεις τις ίδιες αντοχές και κουράγια.
Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε, μήπως τελικά ο έρωτας στα 20 δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά; Γιατί, πώς μαθαίνει κανείς να συμπεριφέρεται σε μία σχέση στα 30 του όταν προηγουμένως δεν έχει εμπειρία; Πώς λειτουργείς σωστά; Πώς διαπραγματεύεσαι προβλήματα μέσα στη σχέση σου; Δεν είναι εύκολο project να το ξεκινήσεις στα 30 σου. 
Καθώς, είστε πλέον δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες που ξέρουν τι θέλουν. “Η νομίζουν ότι ξέρουν. Το θέμα είναι πως σπάνια κάνει κανείς υποχώρηση στην ηλικία αυτή, όταν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Η σχέση γίνεται τότε παιχνίδι εξουσίας. Κατηγόριες, γκρίνιες, προβλήματα, είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε σε καθημερινή βάση. Με τον άνθρωπο φυσικά που επιλέξατε να μοιραστείτε το υπόλοιπο της ζωής σας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλουν πολύ δουλειά. Για αυτό πρέπει καμία φορά να ξεκινάς από νωρίς για να ξέρεις τι θα σε περιμένει. Θα γνωρίσεις άτομα που θα σε πληγώσουν. Άλλους, που δεν θα σου δώσουν όλα όσα θες. Έχεις να μάθεις πολλά από τη ζωή και ίσως τα 20 να είναι καλή ηλικία.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμά μας; Δεν μπορούμε να σου πούμε τι να διαλέξεις. Αλλά μπορούμε να σου πούμε πως ό, τι και αν κάνεις θέλει χρόνο και να επενδύσεις ψυχικά σ” αυτό. Αν τύχει και ερωτευτείς τότε κάνε το καλά. Μάθε τι σημαίνει να είσαι σύντροφος. Πως να συμπεριφέρεσαι σε μία σχέση. Ίσως στο τέλος, η πιο πετυχημένη καριέρα να μη σου δώσει πότε την ευτυχία ενός επιτυχημένου γάμου. Και κάτι ακόμα, πολλοί στην ερώτηση οικογένεια ή καριέρα, διάλεξαν το πρώτο. Ίσως, τελικά το έκαναν, επειδή κατάλαβαν πως στον εργασιακό χώρο «ουδείς αναντικατάστατος», στις ανθρώπινες σχέσεις όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

16 πράγματα που δεν πρέπει να λες σε μια γυναίκα

Οδηγίες προς τους άντρες. 
Υπάρχουν μερικές απαγορευτικές φράσεις που δεν πρέπει να αναφέρεις σε μία γυναίκα (συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ρόλοι: σύζυγος, μητέρα, γυναίκα, αδελφή, κόρη) ειδικά όταν δεν είναι καλά ψυχολογικά, κοινώς έχει τα «νεύρα» της.
• Χαλάρωσε.
• Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι βασανίζεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο;
• Πώς καταφέρνεις να είσαι σ’ ένα παράλληλο σύμπαν;
• Αν πιστεύεις ότι αξίζει, τότε δοκίμασέ το.
• Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάντα κάνεις τόσο μεγάλο θέμα.
• Καλά πώς δεν το βρίσκεις αστείο; Είναι ξεκαρδιστικό. Μάλλον δεν έχεις αίσθηση του χιούμορ.
• Ξέρεις πως νιώθω για σένα. Γιατί με ρωτάς όλη την ώρα;
• Ηρέμησε.
• Θα το κάνω όποτε θέλω εγώ.
• Δεν συναγωνιζόμαστε σε μια σχέση. Πόσες δουλειές έκανα εγώ και πόσες εσύ.
• Επιτέλους, μάθε τι νούμερο παπούτσια φοράς.
• Καλή είσαι. Εντάξει, δεν ασχολούνται και όλοι μαζί σου.
• Καλά, μου το «παίζεις» φεμινίστρια, αλλά μια πραγματική φεμινίστρια, δεν θα αντιδρούσε όπως αντιδράς.
• Ξεπέρασε το.
• Αλλά λέω και άλλα ακούς μάλλον.
• Μα! πόσο ευαίσθητη είσαι πια.

Οι αλήθειες που κάθε άντρας πρέπει να ακούσει

ΑΛΗΘΕΙΑ
Υπάρχουν μερικά πράγματα που οι γυναίκες φοβόμαστε να τα αναφέρουμε ή τα θεωρούμε αυτονόητα όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Δεν είναι καθόλου δεδομένα. Μάλιστα, γίνονται η αιτία πολλών παρεξηγήσεων.
Οι περισσότεροι άντρες λοιπόν θα ήταν καλό να μάθουν ότι…
 • Στις γυναίκες τους αρέσει να γελούν. Τους αρέσει ο άλλος να έχει χιούμορ και να περνάνε όμορφα. Όμως, τους αρέσει να έχει και ένα όριο. Να ξέρει πότε κάνει πλάκα και πότε όχι.
 • Στις γυναίκες αρέσει το σεξ. Αλλά τους αρέσει να υπάρχει και η δική τους ικανοποίηση. Θα πρέπει να νιώσουν άνετα ώστε να μπορούν να μιλήσουν για εκείνα που τους αρέσουν.
 • Δεν έχει σημασία τι έχει συμβεί, τους αρέσουν οι αγκαλιές.
 • Στις γυναίκες αρέσει να αναγνωρίζετε πότε πρέπει να είστε ομιλητής και πότε ακροατής.
 • Επίσης, τους αρέσει να ξέρετε πως πίνουν τον καφέ τους.
 • Η ευαισθησία δεν είναι κάτι κακό. Ναι, οι γυναίκες είμαστε ευαίσθητες αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση χωρίς ευαισθησία.
 • Στις γυναίκες αρέσει να τις στηρίζετε και να ενθαρρύνετε τα όνειρά τους. Να έχετε στο μυαλό σας το τραγούδι που λέει «Να με προσέχεις, όταν θα έχω πέσει χαμηλά… να με αντέχεις…»
 • Τους αρέσει να τις συμπεριφέρεστε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Δεν είστε μόνοι σ΄αυτόν τον πλανήτη.
 • Είναι ωραίο να θυμάστε τα γενέθλια της. Για κάποιο λόγο ερμηνεύεται ως αγάπη.
 • Ο εγωισμός δεν έχει θέση ανάμεσά σας.
 • Το «είμαι καλά» δεν είναι αλήθεια. Σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.
 • Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να είστε gentleman, το εκτιμούν και το αναζητούν ακόμα και στις μέρες μας.
 • Να σέβεστε και να ενθαρρύνετε τις προσπάθειες που κάνει στην καριέρα της.
 • Να μάθετε πως το γυναικείο σώμα λειτουργεί. Και επιτέλους, καταλάβετε πως οι ορμόνες είναι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο «πράγμα» στον κόσμο.

Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας;

tumblr_n0sy5ghVwm1riehawo1_500
Πολλές γυναίκες όσο όμορφες κι αν είναι νιώθουν περίεργα, μειονεκτικά, άσχημα κάποιες φορές γιατί όταν βγαίνουν περνούν απαρατήρητες. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ίσα-ίσα όχι μόνο δεν είναι απαρατήρητες αλλά έχουν περάσει και στην κατηγορία «Θα φας πόρτα», «Diva», «Don’t» κτλ. Φανταζόμαστε πως λίγο πολύ καταλαβαίνετε τι κρύβετε πίσω από τις φράσεις αυτές. Ανασφάλεια και φόβος. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη, πόσο μάλλον σ΄έναν άντρα που κάνει το πρώτο βήμα.
Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε «Τι μπορεί να αλλάξει;» Δεν γίνεται να μην σας πλησιάζει άνθρωπος για το λόγο αυτό. Σκεφτήκαμε πως ίσως βοηθήσουν αν…:
 • Μην τον κοιτάτε σαν να συμπληρώνετε λίστα.
Για παράδειγμα:
black-tick-vector_318-8478 Χιούμορ Ύψος
black-tick-vector_318-8478 Ύψος
black-tick-vector_318-8478 Επάγγελμα
 • Μην μπερδεύετε τους ρόλους. Αν είστε μια δυναμική γυναίκα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, που στέλνει το μήνυμα πως δεν έχει ανάγκη κανένα και ό,τι θέλει το έχει, με τι δύναμη να έρθει να σας μιλήσει. Για να γίνει κυνηγός, όπως τους αρέσει, πρέπει να το παίξετε θήραμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι ακόμα οι ρόλοι επίσημα μοιρασμένοι.
 • Μην το κρίνετε σ” ότι λέει ή κάνει. Μπορεί να πει και κάτι που να μην σας αρέσει. Δείξτε ψυχραιμία και όχι απογοήτευση.
 • Δείξτε ότι έχετε ανάγκη τη φροντίδα του: Οι άντρες λατρεύουν να περιποιούνται μια γυναίκα, να τους ανοίγουν την πόρτα και να κερνάνε. Αν δείξετε ότι το δέχεστε τότε θα παρακαλάει να σας κάνει τα χατίρια.
 • Μην είστε απαιτητική. Δεν γνωρίζεστε ακόμα. 
 • Επίσης, μην είστε προκατειλημμένη. 
 • Μην κάνετε σχόλια για τη ζωή του, τη δουλειά του κτλ. Δεν έχετε ολοκληρωμένη εικόνα. 
 • Να σεβαστείτε την προσωπικότητά του. Αν δεν σας κάνει οκ, αλλά δεν θα το αλλάξετε στην ηλικία του.
 • Ενθαρρύνετέ τον με διακριτικότητα. Δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε ώστε να σας ζητήσει να βγείτε.

Τί γίνεται όταν αλλάζεις τη θέση των λέξεων;

tumblr_mwovl9yM8H1skctc8o1_500
Μπορεί να αλλάξει το νόημα;  Τι γίνεται όταν το νόημα αυτό έχει να κάνει με τη ζωή μας;
Για παράδειγμα:
«Έχω ένα πρόβλημα με δύσκολη λύση». Αν δοκίμαζες να το πεις «Θα βρω μια έξυπνη λύση γι΄αυτό το πρόβλημα».
«Με θλίβει που…»αντί για «Αυτό το γεγονός μου δείχνει ότι…».
«Αποτυχαίνω στο…»αντί «Μαθαίνω να…»
«Ο τάδε δεν είναι καλός άνθρωπος» ενώ θα μπορούσαμε να πούμε «Δεν καταφέρνω να καταλάβω τον τάδε αλλά πού θα μου πάει…».
«Ο τάδε» με έχει απογοητεύσει» αντί για «Οι προσδοκίες μου για τον τάδε ήταν εσφαλμένες. Τώρα τον γνωρίζω καλύτερα».
«Με φοβίζει αυτή η κατάσταση» που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής «Αυτή η κατάσταση μου δίνει την ευκαιρία να κάνω κάτι που δεν έκανα ποτέ πριν.»
«Αν είχα…τώρα δε θα ήμουν» αντί για «Θα κάνω…γιατί θέλω να είμαι…»
«Δεν είχα τύχη» ενώ πάντα μπορούμε να πούμε «Την επόμενη φορά σίγουρα θα δουλέψει».
«Είμαι θυμωμένος» αντί «Αισθάνομαι άβολα με την κατάσταση αλλά σίγουρα έχει κάτι να μου μάθει».
«Τα παρατάω» αντί για «Θα αλλάξω στρατηγική».
Και πόσες ακόμα φράσεις σαμποτάρουν τη ζωή μας. Δίνουν τελείως διαφορετικό μήνυμα. Δεν μας βοηθάνε να προχωρήσουμε μπροστά. Δοκιμάστε να κάνετε μια αναδιατύπωση.

Γιατί να ανησυχούμε τόσο για τα πάντα;

αγχώδεις καταστάσεις
Τρέχουμε όλη μέρα φοβισμένοι και αγχωμένοι με το μέλλον.
Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Μας μπερδεύουν και μας ταλαιπωρούν όχι επειδή δεν ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις αλλά επειδή έχουμε ανοίξει πολλά μέτωπα και δεν μπορούμε να εστιάσουμε κάπου ώστε να γίνει η αρχή.
Θα βοηθούσε αν καθόσασταν κάποια στιγμή να δείτε τι έχει προτεραιότητα για εσάς.
• Για κάθε πρόβλημα αναρωτηθείτε τα εξής: Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα μου; Τί εναλλακτικές λύσεις έχω στη διάθεση μου; Εξάντλησα κάθε δυνατότητα;
• Κάντε έναν κατάλογο μ΄ όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για το καθένα από αυτά.
• Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα κατάλογο με προβλήματα του παρελθόντος. Δείτε αν τελικά άξιζε η ανησυχία σας γι’ αυτά, αλλά και αν σας βοήθησε ως προς την επίλυση τους.
• Χρησιμοποιήστε την ενέργεια σας παραγωγικά και όχι καταστροφικά. Πολλές φορές το άγχος σας εμποδίζει να δείτε την κατάσταση πιο ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα να αντιδράσετε με τρόπους που δεν βοηθούν.

Ποια εικόνα σχηματίζουν οι άλλοι για μένα;

tumblr_n03hgb0pkT1qdfcgso1_500
Όταν κοιτάζουμε την πραγματικότητα την βλέπουμε με τον τρόπο θέλουμε εμείς.
Ωστόσο, σε όποιον κοιτάζει τον κόσμο με δυσπιστία, τα πάντα φαίνονται ύποπτα και απρόβλεπτα. Αυτός που περιμένει την περιφρόνηση του διπλανού, τελικά, την έχει επειδή είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτό το είδος της αρνητικής αντίδρασης. Όπως όμως έχουμε την ικανότητα να μεταφέρουμε την κόλασή μας όπου γυρίζουμε το βλέμμα μας, εξίσου ανθρώπινη είναι και η δυνατότητα να βάζουμε ένα θετικό φίλτρο ανάμεσα σ΄ εμάς και στην πραγματικότητα.
Αν κοιτάζουμε τους άλλους με αγάπη και εμπιστοσύνη, θα αποσπάσουμε αντιδράσεις στην πλειονότητά τους θετικές, όπως διαβεβαιώνει ο λεγόμενος «νόμος του καθρέφτη», που όταν εφαρμόζεται στον κόσμο των επιχειρήσεων σημαίνει: «Αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο τρίτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος τρίτης διαλογής, αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο πρώτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος πρώτης διαλογής».
Σε μεγάλο βαθμό, είμαστε αυτό που περιμένουν οι άλλοι να είμαστε. Και οι άλλοι καταλήγουν να είναι αυτό που περιμένουμε από εκείνους. Επομένως, αξίζει τον κόπο να τους προσφέρουμε έναν καθαρό και λαμπερό καθρέφτη που να τους δείχνει όχι μόνο αυτό που είναι, αλλά και αυτό που μπορεί να γίνουν.

Μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου!

SONY DSC
Είναι δύσκολη διαδικασία, γιατί από τη δική μας θέση νιώθουμε ασφάλεια, μπορούμε να κρίνουμε ή να επεμβαίνουμε με το έτσι θέλω στις ζωές των άλλων, χωρίς ουσιαστικά κάποιο ρίσκο. Γινόμαστε πολλές φορές άδικοι, απόλυτοι ή αυστηροί με τις επιλογές των άλλων. Ο λόγος είναι πώς ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να βιώσουμε αυτό που νιώθουν και να δούμε την κατάσταση μέσα από τα δικά τους μάτια.
Ξεχνάμε πώς είμαστε διαφορετικοί και πως ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. Για να έρθουμε πιο κοντά όμως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μπαίνουμε στη θέση του.
• Την ώρα μιας διαφωνίας: Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με κάποιον δοκιμάστε να αλλάξετε ρόλους. Προτείνετε για λίγα λεπτά να μπει στη θέση τη δική σας και εσείς στη δική του. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον αλλά και να ξανά δείτε την δική σας άποψη από μια άλλη οπτική.
• Επιστροφή του μηνύματος. Μόλις τελειώσει την άποψη του ο συνομιλητής σας, προσπαθήστε να του πείτε αυτό που καταλάβατε. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «Αυτό που καταλαβαίνω ότι λες είναι… Σωστά;». Μόλις, επιβεβαιώσει ότι έχετε κατανοήσει σωστά την άποψη σας, τότε εκφράστε την δική σας και προτείνετε να κάνει και εκείνος το ίδιο.
• Προσπαθήστε να κατανοείτε πρώτα καλά και μετά να εκφράσετε την άποψη σας. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αναρωτηθείτε τι εννοεί ο συγγραφέας. Εξηγήστε τον σε κάποιον άλλον.
Ακούστε καλά όταν σας μιλάνε οι άλλοι, στην συνέχεια περάστε τα λόγια τους ως βίωμα σας και μετά εκφέρεται την γνώμη σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να «καταστρέψεις» τον εαυτό σου;

autokatastrofi
Μη λέτε αποκλείεται, γιατί αν όχι όλες τις περισσότερες φορές το κάνουμε ασυναίσθητα.
Όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, τότε είναι πιθανό να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα μας βλάψουν. Το να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα μπορεί να φαντάζει επιθυμητό, αλλά τελικά μπορεί να μας βάλει σε μεγαλύτερες φασαρίες, επειδή, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, ουσιαστικά τις αφήνουμε να διαιωνίζονται. Αποτέλεσμα, να μας κυνηγά συνεχώς η σκέψη τους και το άγχος. Οι εκκρεμότητες πάντα θα βρουν τρόπο να κάνουν αισθητή την ύπαρξή τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο στα συναισθήματά μας να εκφραστούν.
Η αναβλητικότητα είναι μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές τάσεις που έχουμε. Πολλές φορές ξεγελάμε τον εαυτό μας προκειμένου να μην κάνουμε πράγματα που μας προκαλούν δυσφορία ή που μας φοβίζουν. Μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να τολμήσουμε κάτι διαφορετικό, κι όμως να διστάζουμε. Η ανασφάλεια, ο φόβος μας ακινητοποιεί, ενώ το αύριο μας ακούγεται ανακουφιστικό.
Η έλλειψη της αυτοπεποίθησης. Μπορεί η μετριοφροσύνη να θεωρείται αρετή και ο εγωισμός να είναι μην είναι κοινωνικά αποδεκτός, ωστόσο όταν το Εγώ καταπιέζεται σε υπερβολικό βαθμό, αυτό σημαίνει δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σημαντικό που και που να χαιρόμαστε με τα κατορθώματά μας και να επαινούμε τον εαυτό μας. Η προσπάθεια και η επιτυχία επιβραβεύεται. Δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε έντονα. Η ζωή είναι πολύ απαιτητική και δεν θα πρέπει να αφήνουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Το να υποτιμάμε, λοιπόν τον εαυτό μας τότε δεν είναι δείγμα καλή συμπεριφοράς αλλά χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Όποτε σταματήστε να κατηγορείτε του άλλους, γιατί μόνοι σας σαμποτάρετε καλύτερα τον εαυτό σας! Αλλάξτε είναι στο χέρι σας.

Γιατί φοβόμαστε να ονειρευτούμε;

dream
Εμείς πάντως βαρεθήκαμε να ακούμε για όνειρα σε γκρίζες μέρες και δύσκολους καιρούς. 
Ναι είναι δύσκολα, όλοι το βιώνουμε αλλά πότε θα σταματήσει πια αυτή η μιζέρια και η μουρμούρα. Για το λόγο αυτό εμείς συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε! Μας γεμίζει ασφάλεια και σιγουριά. Άλλωστε, ο Ουίλλιαμ Φοκνέρ έλεγε πως «οι σοφοί έχουν όνειρα αρκετά μεγάλα για να μην τα χάνουν απ΄το βλέμμα τους όταν τα κυνηγάνε». Σας προβληματίζει καθόλου αυτό; Είναι γεγονός πως ότι καταφέρνει κανείς στη ζωή του, το έχει από πριν φανταστεί. Πρώτα ονειρεύεται κάποιος κάτι, και μετά αναζητά τα μέσα για να το πραγματοποιήσει. Τα επιτεύγματα έχουν θέση στην αντίθετη πλευρά της φαντασίας, αλλά από αυτήν προήλθαν. Γι΄αυτό και εμείς είμαστε υπέρ των ονείρων. Το πεπρωμένο ενός ανθρώπου εξαρτάται από το μεγαλείο των ονείρων του, ανεξάρτητα αν θα προσπαθήσει να τα εκπληρώσει. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να κάνει μεγάλα όνειρα ή φοβάται;
Το ξέρουμε πως πολλοί άνθρωποι έχουμε πάψει να ονειρεύονται. Τα όνειρα τους, μοιάζουν με τα όνειρα ενός παιδιού ή έφηβου. Είναι τις περισσότερες φορές τόσο ρεαλιστικά και ηττοπαθή, όπως για παράδειγμα «έτσι είναι η ζωή». Ωστόσο, με την διάθεση του ηττημένου είναι αδύνατο να πράξεις κάτι σημαντικό. Ο Νίτσε έλεγε πως «τίποτα δεν τόσο δικό μας, όσο τα όνειρα μας». Για το λόγο αυτό, αν τα αφήσει κάποιος να χαθούν, εγκαταλείπει συγχρόνως κάτι πολύ σημαντικό που έχει: την ευκαιρία να τα πραγματιοποιήσει. Αν δεν ονειρευτείς, αν δεν επιθυμήσεις κάτι σπουδαίο, πως θα αναζητήσεις τον τρόπο να το πετύχεις; Προσπάθησε να σκεφτείς ποια είναι τα μεγαλύτερα σου όνειρα. Ποια έχουν εκπληρωθεί από αυτά και ποια όχι; Ποια θα ονειρευτείς από δω και πέρα;
Εμείς σ΄αυτό λοιπόν πιστεύουμε και ναι θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, ακόμη και να μας φαίνεται αδύνατο! 

Αισιοδοξία vs απαισιοδοξία

aisiodoxia
Εσείς τι διαλέγετε; 
Γιατί είναι καθαρά προσωπική επιλογή το πώς θα αντιμετωπίζει κανείς τα πράγματα στη ζωή του. Μπορεί να τα βλέπει όλα θετικά και αισιόδοξα ή μαύρα και μίζερα. Θα λέγαμε πως είναι μια διανοητική στάση. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να φορέσει τα γυαλιά που θέλει για να βλέπει τον κόσμο. Πριν αποφασίσετε τι θα επιλέξετε, θυμηθείτε πως…
 • τα πράγματα που μας συμβαίνουν είναι το 50% της ζωής, ενώ το άλλο 50% είναι το πώς παίρνουμε αυτά τα πράγματα, τι κάνουμε μ΄αυτά.
 • κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία της ζωής μας, αλλά και η πρώτη: μια καινούρια αφετηρία για να ξεκινήσουμε.
 • η απαισιοδοξία είναι η επιλογή αυτών που ψάχνουν πρόφαση για να μην κάνουν τίποτα.
 • αισιοδοξία σημαίνει να ξέρεις πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και πως αξίζει τον κόπο να ξαναπροσπαθήσεις.

Γιατί ο «νους» πάει πάντα στο κακό;

κακό
Φόβος; Ανησυχία; Άγχος; Ό,τι κι αν είναι κάνουν δύσκολη τη ζωή μας!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πλάθουμε άσχημα σενάρια; 
Για παράδειγμα, όταν περιμένουμε κάτι με αγωνία, όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση -στη δουλειά, στην οικογένεια, στην προσωπική μας υγεία, όλοι αναπόφευκτα σκεφτόμαστε και την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. «Μακάρι να πάνε όλα καλά», σκεφτόμαστε, «τι θα γίνει όμως αν τελικά τα πράγματα στραβώσουν;». Σε κάποιες μάλιστα στιγμές, που εξαντλείται η αντοχή μας, μπορεί να χάσουμε τις ελπίδες μας και να φτάσουμε στην απόγνωση.
«Σιγά μην πάρουν εμένα, όταν υπέβαλαν τόσο πολλοί τα χαρτιά τους… σίγουρα θα υπάρχει κάποιος με περισσότερα προσόντα…» ή «αυτός ο πόνος δεν μου αρέσει καθόλου, πολύ φοβάμαι ότι είναι κάτι σοβαρό»: τέτοιες σκέψεις μας βασανίζουν μπροστά σε κάτι δύσκολο βάζοντας μας σε μία διαδικασία να προετοιμαστούμε για  χειρότερο.  Άθελα μας «ψάχνουμε» για ανησυχητικά σημάδια και, όταν τα βρούμε, το μυαλό μας εξετάζει όλες τις πιθανές αρνητικές περιπτώσεις, γυρεύει αποδείξεις, προσπαθεί να ξετρυπώσει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό – αλλά πάντα ό,τι ενισχύει την αρνητική εκδοχή. Παραινέσεις των άλλων και επιχειρήματα που στηρίζουν μια πιο καθησυχαστική άποψη απορρίπτονται ως υπεραισιόδοξα, επιπόλαια, μη λογικά. Γιατί ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Άνθρωποι που βλέπουν τη θετική πλευρά τη ζωή σ΄όλες τις πτυχές της. Τους αποκαλούμε αισιόδοξους, ονειροπόλους, οραματιστές κτλ. 
Μήπως όμως ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς; Μήπως αντί να φέρνουμε την καταστροφή μπροστά σε κάθε δυσκολία ή αλλαγή φάσης της ζωής μας, να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι; Υπάρχει και αυτή η πλευρά. 
Και ξέρετε κάτι μάλλον οι αισιόδοξοι έχουν δίκιο. Θυμάστε την περίπτωση της πρώτης γυναίκας με μεταμοσχευμένη καρδιά στην Ελλάδα, την κα. Λεβαντή Ιωάννα; Όταν της ανακοινώθηκε στα 24 της ότι πεθαίνει και οι γιατροί της έδιναν 5 χρόνια ζωής εκείνη κατάφερε να τους διαψεύσει. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, απ΄το η ζωή είναι ωραία ακόμα και όταν μας δείχνει το άσχημο πρόσωπό της.