Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

8 (σίγουροι) τρόποι για να καταστρέψετε τα παιδιά σας!

8 (σίγουροι) τρόποι για να καταστρέψετε τα παιδιά σας!

Είναι οι λάθος τρόποι που μας επισημαίνουν πέντε ειδικοί, ώστε να τους αποφύγουμε!
1. Απειλείτε το παιδί ότι θα το εγκαταλείψετε 
Έχει συμβεί σε όλους μας. Φτάνει η ώρα να φύγετε από το πάρκο και τα παιδιά τρέχουν, κρύβονται, και γενικά αρνούνται να φύγουν. Η τακτική αυτή του εκβιασμού, λέει ο δόκτωρ L. Alan Sroufe, καθηγητής ψυχολογίας στο University of Minnesota’s Institute of Child Development, μας φαίνεται κάποιες φορές πολύ «δελεαστική» για να συμμορφωθούν αλλά θυμηθείτε ότι η απειλή της εγκατάλειψης είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα παιδιά. Η αίσθηση του δεσίματος με τους γονείς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ανάπτυξη του παιδιού, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια. Η απειλή εγκατάλειψης, ακόμα και με φαινομενικά ανάλαφρο τρόπο, μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια της ασφάλειας που αντιπροσωπεύετε στα μάτια του. Έτσι, την επόμενη φορά προσπαθήσετε με απλά λόγια να του εξηγήσετε πως έχει η κατάσταση. Αν ήρθε η ώρα να φύγετε από το πάρκο, προετοιμάστε το πρώτα, δεδομένου ότι οι απότομες αλλαγές είναι δύσκολες για τα παιδιά. Στη συνέχεια υπενθυμίστε το κάθε λεπτό που περνάει, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά.

2. Τους λέτε ψέματα 
Ένας απλός, αλλά εξαιρετικά σημαντικό κανόνας στηνανατροφή των παιδιών είναι: Μην λέτε στα παιδιά ποτέ ψέματα, ακόμη κι αν πιστεύετε ότι κάποια ψέματα προστατεύουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, λέει ο δόκτωρAlan Sroufe.  Ακόμη κι όταν δεν είμαστε σίγουροι, πώς να χειριστούμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό, να λέμε την αλήθεια. Αρκεί η εξήγηση που θα δώσουμε να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Ένα πολύ μικρό παιδί δεν έχει ανάγκη από μια λεπτομερή εξήγηση του θανάτου. Λέγοντάς του ότι ήταν πολύ ηλικιωμένο το ζώο, και  οι γιατροί δεν μπορούσαν να το κάνουν καλά, μπορεί να είναι αρκετό για το παιδί. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφτείτε να του πείτε ένα μικρό ψέμα, προτιμήστε να πείτε την αλήθεια και παράλληλα όμως βοηθήστε το να τα βγάλει πέρα με «την πάλη των συναισθημάτων του». Μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα για την ψυχική υγεία του.

3. Αγνοείτε τη δική σας άσχημη συμπεριφορά
Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με βάση αυτά που βιώνουν, λέει ο David Elkind, ειδικός αναπτυξιολόγος στο Tufts University. Απορροφούν σαν σφουγγάρια τα πάντα γύρω τους, και είναι εξαιρετικά ικανά να μαθαίνουν και να αντικατοπτρίζουν τις καλές και κακές συμπεριφορές, ακόμα και από τότε που είναι πολύ μικρά. Αντανακλώντας στον εαυτό μας, την συμπεριφορά που περιμένουμε από τα παιδιά μας, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς. Θυμηθείτε ότι αυτά που κάνετε, επηρεάζουν πολύ περισσότερο το παιδί, σε σχέση με αυτά που λέτε. Έτσι για παράδειγμα, εάν θέλετε το παιδί σας να σέβεται τον άλλον και να είναι ευγενικό, να δείχνετε και εσείς ανάλογη συμπεριφορά, ακόμα και όταν είστε θυμωμένοι ή διαφωνείτε με κάποιον.

4. Υποθέτετε ότι αυτό που «δούλεψε» στο πρώτο σας παιδί, θα λειτουργήσει και στο δεύτερο Ένα  από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις συμβουλές ανατροφής, είναι ότι η ίδια μέθοδος δεν ταιριάζει σε όλους, λέει χαρακτηριστικά ο Dr. Elkind. Υπάρχει μάλιστα μια χαρακτηριστική παροιμία  που λέει ότι «το ίδιο βραστό νερό που σκληραίνει το αυγό, μαλακώνει το καρότο».  Η  ίδια συμπεριφορά, μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό που λειτούργησε καλά για ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα λειτουργήσει το ίδιο  και για τα άλλα.

5. Πανικοβάλλεστε όταν το παιδί δεν τηρεί κάποιον κανόνα 
Οι περισσότεροι γονείς έχουν διαμορφωμένες απόψεις  για τα πράγματα που είναι για το καλό των παιδιών τους, μας λέει ο George Scarlett, παιδοψυχίατρος στο Eliot-Pearson Department of Child Development του Tufts University.Έτσι, όταν  το παιδί κάνει κάτι που το θεωρούν κακό, στεναχωριούνται και εκνευρίζονται πολύ. Όμως μια «κακή» δραστηριότητα που γίνεται αραιά (όπως η ενασχόληση με βιντεοπαχνίδια) , δεν θα είναι πολύ επιζήμια για την ανάπτυξη του παιδιού σας, εάν το υπόλοιπο 99 % των δραστηριοτήτων του είναι ευθυγραμμισμένες με τις πεποιθήσεις σας. Να θυμάστε ότι αν ένα παιδί μεγαλώνει με αγάπη, σε ένα καλό οικογενειακό περιβάλλον, τότε  οι «κακές» δραστηριότητες δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του.

6. Τιμωρείτε το παιδί επειδή συμπεριφέρεται ανώριμα 
Εννοείται πως ακόμη κι όταν τα παιδιά γίνονται νήπια μπορεί να εκφράσουν το θυμό τους χτυπώντας ένα παιδάκι, ή πετώντας πράγματα. Αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά για ένα παιδί, μας λέει ο δόκτωρ Tovah Klein, διευθυντής στο τμήμα ανάπτυξης Barnard Toddler Center του Columbia University. Ιδιαίτερα όταν το παιδί αυτό δεν έχει ωριμάσει συναισθηματικά .Αντί λοιπόν να τιμωρείτε τις συναισθηματικές εξάρσεις του, βοηθήστε το να καταλάβει τους λόγους που κάνει ότι κάνει και εξηγήστε του, ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να εκφράζει τα συναισθήματα του.

7. Είστε περισσότερο φίλοι με τα παιδιά, παρά γονείς!
Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, ιδίως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τους λέει η παιδίατρος Sue Hubbard. Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τους επιζητούν και να τους αγαπάνε , οπότε είναι εύκολο να διολισθήσουν στο ρόλο του φίλου, παρά στο ρόλο του γονέα. Είναι όμως πολύ σημαντικό να παραμείνουν γονείς και να βρουν τη σωστή ισορροπία στη σχέση τους με το παιδί.

8. Πιστεύετε ότι είστε απόλυτα υπεύθυνοι (ή καθόλου υπεύθυνοι) για τη ανάπτυξη  του παιδιού σας
Όλοι έχουμε επίγνωση της σημασίας που έχει η ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά.Όμως μερικές φορές δίνουμε μυθικές διαστάσεις  στο πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία ενός παιδιού, λέει ο Hans Steiner, υπεύθυνος του ψυχιατρικού τμήματος στο Stanford University. Το να γίνετε ένας γονιός γεμάτος άγχος και ενοχές  είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χαλάσετε τα παιδιά σας.  Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες εκτός από εσάς που επηρεάζουν την προσωπικότητα και την ανάπτυξή των παιδιών: τα γονίδια, άλλα μέλη της οικογένειας, το σχολείο, οι φίλοι. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά, μην το πάρετε προσωπικά , δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι φταίτε εσείς. Από την άλλη όμως,  μην θεωρήσετε ότι δεν  έχετε κανένα ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Μερικοί άνθρωποι το βλέπουν ανάποδα, ότι οι επιτυχίες και τα προβλήματα των παιδιών οφείλονται κυρίως στα γονίδια ή στους δάσκαλους στο σχολείο, και όχι στους ίδιους. Και οι δύο ακραίες απόψεις, είναι λάθος. Η ανατροφή που θα του δώσετε είναι σημαντική στη ζωή του παιδιού, αλλά δεν είστε ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του.

...

Πρώτο, δεύτερο ή τρίτο παιδί; Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης τον χαρακτήρα

Αν έχετε αδέλφια, είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως υπάρχουν στοιχεία στον χαρακτήρα σας που σας κάνουν να διαφέρετε τρομερά μεταξύ σας. Τόσο που μπορεί συχνά να αναρωτιέστε αν έχετε γεννηθεί από τους ίδιους γονείς. Πώς γίνεται παιδιά που έχουν μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια, με λίγο έως πολύ τον ίδιο τρόπο, να αναπτύσσουν τόσο διαφορετική μεταξύ τους ψυχοσύνθεση;
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η σειρά με την οποία έχει γεννηθεί το κάθε παιδί στην οικογένεια είναι εξίσου σημαντική με τα γονίδια, αναφορικά με την διαμόρφωση του χαρακτήρα του. «Η σειρά γέννησης παίζει σημαντικό ρόλο, όπως έλεγε και ο Adler, καθώς και οι ταυτίσεις με τον κάθε γονιό. Για αυτό δυο παιδιά μέσα σε μια οικογένεια δεν είναι ποτέ ίδια», λέει η παιδοψυχολόγος κ. Μαρία Σαράντη.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η οικογενειακή σύμβουλος-παιδοψυχολόγος Dr. Gail Gross «η εμπειρία μου μού έχει δείξει ότι ο λόγος που δύο αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι γονείς είναι διαφορετικοί στον τρόπο που μεγαλώνουν το κάθε παιδί. Έτσι ποτέ δύο αδέρφια δεν αναλαμβάνουν τον ίδιο ρόλο μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα, αν είστε το παιδί που φροντίζει για όλα, τότε ο ρόλος αυτός είναι 'πιασμένος', άρα ο αδερφός ή η αδελφή σας θα αναλάβει έναν άλλο ρόλο, π.χ. αυτόν του παιδιού που κατορθώνει πράγματα».

Διαφορετικοί γονείς με κάθε παιδί

Οι περισσότεροι γονείς θυμούνται τα πάντα από το πρώτο τους παιδί: Το παρατηρούσαν κάθε λίγο στην κούνια του, για να δουν αν αναπνέει, φρόντισαν να το θηλάσουν όσο περισσότερο γινόταν, να αποστειρώνουν τα πράγματά του όσο καλύτερα μπορούσαν, να το έχουν συνέχεια στην αγκαλιά τους. Το πρώτο παιδί θα είναι πάντα αυτό που για κάμποσο καιρό είχε τους γονείς του αποκλειστικά για τον εαυτό του. Όλα τα επόμενα παιδιά, αναγκαστικά τους μοιράζονται.
Αν το καλοσκεφτείτε, τα πρώτα παιδιά «έρχονται» σε μία οικογένεια ενηλίκων, οι οποίοι είναι υπερήφανοι για κάθε τους πρόοδο και τρομοκρατούνται από κάθε μικροατύχημα. Το δεύτερο παιδί συχνά «κυριαρχείται» από το πρώτο, το οποίο είναι μεγαλύτερο, σοφότερο και ικανότερο. Όταν γεννιέται το δεύτερο μωρό στην οικογένεια, οι γονείς είναι συνήθως δοκιμασμένοι -έως και «κουρασμένοι»- από το πρώτο και δε δίνουν τόση σημασία στις λεπτομέρειες. Έχουν μάθει ότι το μωρό δεν είναι τόσο εύθραυστο και είναι πιο ελαστικοί τόσο στην προσοχή τους όσο και στους κανόνες πειθαρχίας. Έτσι, το δεύτερο παιδί μαθαίνει νωρίς να αποπλανά και να ψυχαγωγεί για να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Δείτε τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του πρώτου, δεύτερου και τρίτου παιδιού:

Πρώτο παιδί: Ο κατακτητής

Το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας είναι πιθανό να έχει περισσότερο κοινά με άλλα πρωτότοκα παιδιά από τα αδέρφια του. Επειδή έχει δεχτεί τόσο πολύ έλεγχο και προσοχή από τους -για πρώτη φορά- γονείς του, αναπτύσσει χαρακτήρα ιδιαίτερα υπεύθυνο, προσεκτικό και με καλούς τρόπους, αποτελώντας ουσιαστικά μικρογραφία των γονιών του.
Αν είστε πρωτότοκο παιδί, πιθανότατα είστε άτομο που πετυχαίνει τους στόχους του, που αναζητά συχνά την επιδοκιμασία των άλλων και είστε τελειομανής, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτείτε ό,τι μπορεί να σας προσφερθεί. Είναι πιθανό να έχετε αναλάβει κάποια ηγετική θέση στην καριέρα σας ή να έχετε ασχοληθεί με την δικηγορία ή την ιατρική. Μάλιστα, ως μικρο-γονιός, μπορεί να έχετε την τάση να κυριαρχείτε στα αδέρφια σας. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ήρθε το μικρό αδερφάκι σας, πιθανώς νιώσατε κάποιου είδους απώλεια –σα να σας έκλεψαν το στέμμα. Σίγουρα χάσατε τη μοναδικότητά σας στα μάτια των γονιών σας, καθώς η προσοχή τους έπρεπε πλέον να μοιράζεται.

Μεσαίο παιδί: Ο ειρηνοποιός

Αν είστε το μεσαίο παιδί στην οικογένεια, πιθανότατα είστε άτομα με κατανοήση, συνεργάσιμα και ελαστικά, ωστόσο αρκετά ανταγωνιστικά. Σας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια, ως μεσαίο παιδί, είναι πιθανό να έχετε δημιουργήσει έναν στενό κύκλο φίλων που αποτελούν για εσάς δεύτερη οικογένεια. Σε αυτούς θα βρείτε την προσοχή που σας έλειψε από την φυσική σας οικογένεια. Και παρόλο που αργείτε, σε σύγκριση με το πρώτο παιδί, να «ανθίσετε», δεν αποκλείεται να βρεθείτε σε θέσεις ισχύος στην καριέρα σας, οι οποίες σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τα διπλωματικά σας ταλέντα.
Εσείς και ο μεγαλύτερος αδερφός / μεγαλύτερη αδερφή σας δεν θα αριστεύσετε ποτέ στο ίδιο πράγμα. Και αυτό γιατί το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας που σας προσδιορίζει -αυτό της διαπραγμάτευσης και της πλοήγησης στη δομή της οικογένειας-είναι εντελώς αντίθετο από των άλλων αδελφών σας.

Μικρότερο παιδί: Η ψυχή του πάρτι

Αν είστε το «μωρό» της οικογένειας, οι γονείς σας είχαν πλέον την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ως «φροντιστές» σας, με αποτέλεσμα να σας μεγαλώσουν με περισσότερη επιείκεια και χωρίς απαραίτητα να παρατηρούσαν κάθε σας κίνηση ή κάθε ορόσημο της ζωής σας. Έτσι, μάθατε να γοητεύετε τους γύρω σας με την χάρη σας και τη συμπαθητική σας παρουσία.
Ως μικρότερο παιδί είχατε σίγουρα περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία από τα μεγαλύτερα αδέρφια σας. Έχετε, όμως, και κάτι κοινό με το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας: Τον τίτλο του "ξεχωριστού"! Επίσης, έχοντας δεχτεί επιρροές από όλα τα μέλη της οικογένειας, έχετε χτίσει έναν δυνατό συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο. Άλλωστε, χάρη σε όλα αυτά τα άτομα νιώθετε πάντα ασφάλεια και σιγουριά.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειες μπορεί επαγγελματικά να ασχοληθούν με την καλλιτεχνία ή την ψυχαγωγία (να γίνουν, για παράδειγμα, ηθοποιοί ή σκηνοθέτες), αλλά μπορεί να γίνουν ακόμα καλοί γιατροί και δάσκαλοι. Καθώς οι γονείς ήταν πιο διαλλακτικοί στην ανατροφή σας, είναι πιθανό να σας επέτρεψαν να ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο, ανάλογα με τα δημιουργικά σας ταλέντα. Και ως «μωρό της οικογένειας» πιθανώς να είχατε πάντα λιγότερες ευθύνες, άρα οι εμπειρίες που απαιτούν υπευθυνότητα δεν σας γοητεύουν ιδιαίτερα.

Το μοναχοπαίδι

Αν είστε μοναχοπαίδια μεγαλώσατε περικυκλωμένοι από ενήλικες, άρα γίνατε ομιλητικοί και ίσως λίγο πιο ώριμοι. Αυτό μπορεί να σας έδωσε ένα προβάδισμα ευφυΐας, συγκριτικά με ανθρώπους που έχουν αδέρφια. Έχοντας περάσει πολύ χρόνο μόνοι σας, είστε άτομα πολυμήχανα, δημιουργικά και με εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία σας. Μπορεί, πάντως, να έχετε πολλά κοινά με τα πρώτα ή τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας.
*Ευχαριστούμε την παιδοψυχολόγο κ. Μαρία Σαράντη για τη συμβολή της στην επιμέλεια του άρθρου.
- See more at: http://www.mama365.gr/14241/proto-deftero-h-trito-paidi-pos-ephreazei-h-seira.html#sthash.pi4LwVxP.dpuf