Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

ax ax ax...

ax ax ax...

...Αν είναι κάτι που με κέρδισε σε 'σενα
κάτι που ήξερε πώς να με ξεπερνάει
είναι αγάπη μου αυτή η επιμονή σου
μια αγάπη που έμαθε να μην τα παρατάει
Αν είναι κάτι που μου είπε να διαλέξω
ούτε τα λόγια σου είναι, ούτε η ομορφιά
Αυτή η υπέροχη, τρελή επιμονή σου
πως είναι κρίμα εμείς να ζούμε χωριστά
Αχ να 'ξερες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου
Σαν λες όλα θα γίνουνε κι ακούω τη φωνή σου
Σαν λες όλα θα γίνουνε κι ακούω τη φωνή σου
Αχ να 'ξερες τι δύναμη μου δίνει η δύναμή σου
Αν είναι κάτι που με κράτησε απ' τα ξένα
αυτό το φως που δεν υπάρχει σ' άλλη γη
κι αυτή αγάπη μου η ίδια επιμονή σου
να μοιραστούμε αυτά τα σύννεφα μαζί
να μοιραστούμε αυτή τη θάλασσα μαζί
Αυτή η ατέλειωτη η γλύκα σου πως με τραβάει να 'ξερες
Να περπατήσω δίπλα σου με θάρρος στην ζωή
Αυτή η ατέλειωτη η δίψα σου για της ζωής το άγνωστο
Τι μου 'χει δώσει να 'ξερες και πού να φανταστείς
Αγάπη μου τρελή να με ζητάς μην κουραστείς

Τα social media πάνε Μουντιάλ!


Ποια hashtag θα «παίξουν» μπάλα στη διάρκεια του Μουντιάλ; Ποιοι ποδοσφαιριστές και ποιες ομάδες έχουν τους περισσότερους followers και likes; Η μάχη δίνεται και στα social media!
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Βραζιλία, έναinfographic παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα hashtag που θα χρησιμοποιηθούν διεθνώς στα social media, τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές - με βάση τα likes και τους followers που έχουν στις σελίδες του Facebook και του Twitter που διατηρούν - καθώς και ποιες χώρες είναι βαθιά «δικτυωμένες» στην κοινωνία της πληροφορίας.
Ποια hashtag θα χρησιμοποιηθούν
Είναι προφανές ότι οι λέξεις κλειδιά είναι «World Cup», «Brazil» ή «Brasil», «FIFA» και «2014», σε όλους τους συνδυασμούς.
Μα ποιοι θα το παρακολουθήσουν;
Το ποδόσφαιρο το αγαπούν άνδρες και γυναίκες κι αν αυτό μπορεί να μετρηθεί κάπου είναι στο Twitter: 50 εκατομμύρια χρήστες είναι φίλαθλοι, εκ των οποίων τα 29 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 21 γυναίκες. Καθόλου άσχημα κορίτσια!
Ποιοι ποδοσφαιριστές θριαμβεύουν στον «αγωνιστικό χώρο» των Social media;
Για να δούμε ποιοι «δουλεύουν» καλά - είτε μόνοι τους είτε με τα επιτελεία τους - τα κοινωνικά δίκτυα:
 FacebookTwitter
Κριστιάνο Ρονάλντο
8426,6
Νειμάρ Τζούνιορ
23,310,8
Γουέιν Ρούνεϊ 
208,8
Αντρές Ινιέστα
19,98,7
Μεσούτ Οζίλ 
19,85,83
Ζεράρντ Πικέ 
153,23
Ρόμπι Φαν Πέρσι
9,25,1
Μάριο Μπαλοτέλι
7,12,19
Τσάβι Αλόνσο 
 7,29
Λιονέλ Μέσι 
57,81,1
Οι αριθμοί είναι σε εκατομμύρια φυσικά...
Και ποιες είναι οι χώρες με τους πιο δικτυωμένους κατοίκους;
Έκπληξη; το Μεξικό έχει τους περισσότερους φίλους στο Facebook και το Twitter, ακολουθεί η Γερμανία και η Βραζιλία και σχεδόν τελευταία η Αμερική (η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, καθώς οι Αμερικανοί δεν είναι και ιδιαίτερα φίλοι του ποδοσφαίρου, θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τελείως από τη λίστα), λίγες χιλιάδες πιο πάνω από την Ισπανία.

Σώστε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές από το κάψιμο με 80€


Τηλεοράσεις, κλιματιστικά inverter ακόμα και απλές συσκευές του σπιτιού μπορεί να καούν από μία αλλαγή τάσης στη ΔΕΗ και εσείς να μείνετε με την απορία και …το χρέος ακόμα 40 δόσεων

Οργανώστε τον Η/Υ σας και γλιτώστε χρόνο και χρήμα

Τρεις λύσεις για να αποφύγετε τις καθυστερήσεις όταν διαβάζετε emails και …τιτιβίσματα ή όταν προσπαθείτε να οργανώσετε διάσπαρτα αρχεία και σημειώσεις
Δεδομένου ότι ο χρόνος είναι χρήμα, αν καταφέρετε να εξοικονομήσετε μερικές ώρες μηνιαίως οργανώνοντας καλύτερα τη ζωή σας, είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεστε κερδισμένοι είτε το κέρδος αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετα ευρώ στην τσέπη σας, είτε απλώς σε αύξηση του βαθμού ικανοποίησης.
Δεδομένου ότι το να προσλάβετε προσωπική γραμματέα δεν αποτελεί πάντοτε λύση, η δουλειά μπορεί να γίνει μέσω …λογισμικού. 
Πρώτη λύση
Οργανώστε αρχεία και σημειώσεις. Εχετε αναλογιστεί πόσο χρόνο χάνετε αναζητώντας ένα συνημμένο σε κάποιο email που θυμηθήκατε ότι σας είναι απαραίτητο; Πόση ώρα καθυστερείτε προσπαθώντας να βρείτε μια ιστοσελίδα στην οποία διαβάσατε κάτι ενδιαφέρον αλλά ξεχάσατε να την ενσωματώσετε στα «αγαπημένα»; Ψάχνετε ακόμη στα συρτάρια για την επαγγελματική κάρτα του στελέχους που συναντήσατε την προηγούμενη εβδομάδα και δεν μπορείτε να θυμηθείτε με τίποτα το τηλέφωνό του; Κρατάτε σημειώσεις αλλά είναι διάσπαρτες σε laptop, desktop tablet και κινητό;
Δεδομένου ότι το να προσλάβετε προσωπική γραμματέα δεν αποτελεί πάντοτε λύση, η δουλειά μπορεί να γίνει μέσω …λογισμικού.   Εφαρμογές υπάρχουν πολλές.
Δοκιμάσαμε το Evernote και σας προτείνουμε να κάνετε και εσείς τη δική σας δοκιμή. Αλλωστε, υπάρχει και δωρεάν έκδοση. Τι κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:
 • Σας επιτρέπει να «φωτογραφίζετε» μέσω του smartphone τις επαγγελματικές κάρτες που συγκεντρώνετε ύστερα από κάθε ραντεβού. Αυτομάτως, η κάρτα γίνεται «επαφή» στο κινητό και εσείς έχετε αρχειοθετημένα όλα τα στοιχεία, (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email, κινητό κλπ), τον τόπο στον οποίο συναντηθήκατε, τον χάρτη ακόμη και την εικόνα της κάρτας. Μάλιστα, το Evernote φροντίζει η πληροφορία να μην μείνει αποθηκευμένη στο κινητό σας αλλά να συγχρονιστεί αυτομάτως με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε (Η/Υ, tablet κλπ)
 • Σας επιτρέπει να αρχειοθετείτε σκαναρισμένα κείμενα, ιστοσελίδες, αποσπάσματα ιστοσελίδων, διευθύνσεις στο διαδίκτυο, ακόμη και διάσπαρτα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
 • Σας δίνει τη δυνατότητα να συντάσσετε σημειώσεις, (με κείμενα, φωτογραφίες ακόμη και ήχο) και να ορίζετε υπενθυμίσεις ώστε να μην ξεχνάτε τίποτα.
Δοκιμάσαμε το Evernote και σας προτείνουμε να κάνετε και εσείς τη δική σας δοκιμή. Αλλωστε, υπάρχει και δωρεάν έκδοση
Η εφαρμογή έχει και premium έκδοση με περισσότερες δυνατότητες.
Μάλιστα, η Cosmote έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Evernote (σ.σ εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας που έχει κλείσει η Evernote με την Deutsche Telecom) και δίνει στους συνδρομητές της τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της επαγγελματικής έκδοσης για έξι μήνες χωρίς πάγιο (σ.σ μετά τους 6 μήνες υπάρχει πάγιο πέντε ευρώ).
Δεύτερη λύση
Οργανώστε το Inbox. Κατά πάσα πιθανότητα και στο δικό σας inbox καταφτάνουν άπειρα emails τα οποία δεν θέλετε να βλέπετε μπροστά σας, τουλάχιστον όχι στις ώρες αιχμής. Newsletters, διαφημιστικά, μηνύματα από το facebook ή το twitter δεν χρειάζεται να ανακατεύονται με τα επαγγελματικά μηνύματα που χρίζουν άμεσης διευθέτησης. Τι μπορείτε να κάνετε; 
Αν δεν θέλετε να «εκπαιδεύσετε» τον λογαριασμό σας (π.χ το gmail επιδέχεται εκπαίδευσης αλλά αυτό απαιτεί χρόνο) μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα που να κάνει τη δουλειά για εσάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το SaneBox το οποίο «σκανάρει» τα emails σας και τα κατατάσσει αυτόματα σε φακέλους.
Αν δεν θέλετε να «εκπαιδεύσετε» τον λογαριασμό σας μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα που να κάνει τη δουλειά για εσάς
Για παράδειγμα, μηνύματα από το Facebook και το Twitter θα τα δείτε σε έναν φάκελο ενώ τα πολύ παλιά emails σε έναν διαφορετικό. Κάντε χρήση της υπηρεσίας. Οι εμπνευστές της, υποστηρίζουν ότι θα κερδίσετε πολλές ώρες δουλειάς. Υπάρχει και δωρεάν δοκιμαστική περίοδος δύο εβδομάδων ενώ μετά θα χρειαστεί να πληρώνετε ένα ποσό το οποίο ξεκινάει από τα πέντε ευρώ τον μήνα.
Τρίτη λύση
Διαχείριση του twitter σημαίνει κέρδος χρόνου. Διότι καλή η επίσημη ιστοσελίδα αλλά δεν σας δίνει πολλές δυνατότητες. Μπορεί να θέλετε να παρακολουθείτε ξεχωριστά κάποιους λογαριασμούς.
Δοκιμάστε το tweetdeck. Μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε πολλούς λογαριασμούς ταυτόχρονα σε κολώνες ενώ η ανανέωση των μηνυμάτων γίνεται αυτόματα. 

Ο απόλυτος οδηγός οικονομίας για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Γλυτώστε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ευρώ, από τον ετήσιο προϋπολογισμό σας, ακολουθώντας με ευλάβεια και φυσικά όχι επιλεκτικά τις συμβουλές μας
Οι καιροί είναι δύσκολοι, ακόμα και εγώ έχω βαρεθεί να το λέω αλλά είναι αλήθεια. Οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ τα έξοδα παραμένουν ίδια για να μην πούμε και περισσότερα… Πως τη βγάζει κάποιος «καθαρή» σε αυτό το περιβάλλον, ειδικά αν έχει οικογένεια; Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας γλυτώσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ευρώ, από τον ετήσιο προϋπολογισμό σας, αν τις ακολουθήσετε με ευλάβεια και φυσικά όχι επιλεκτικά!
Ας ξεκινήσουμε με τρεις βασικές παραδοχές που θα πρέπει να κάνετε:
1.Αποφύγετε να δημιουργείτε νέα χρέη
Είναι ωραίο να αγοράζεις κάτι με πιστωτική επειδή έχεις ακόμα λίγο περιθώριο στην κάρτα, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι τα συνολικό χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί και μάλιστα με πολύ βαρύ επιτόκιο. Σε αμερικανικό πανεπιστήμιο είχε κάποτε ειπωθεί μία πολύ ωραία ατάκα σχετικά με τις αγορές με κάρτα, όταν ο καθηγητής ρώτησε τους φοιτητές τι διαφορά μεταξύ των αγορών με κάρτα και με μετρητά και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι με μετρητά θα αγοράσω 20% περισσότερα προϊόντα. Οι φοιτητές εννοούσαν ότι αγοράζοντας με κάρτα και πληρώνοντας το αντίστοιχο επιτόκιο, τελικά αγοράζουν λιγότερα αγαθά.
2. Ζήστε με λιγότερα από όσα κερδίζετε
Αν βάλετε κάτω τα πάγια έξοδά σας κάθε μήνα δίπλα στο μισθό σας, θα δείτε τι πραγματικά σας περισσεύει κάθε μήνα για γενικά έξοδα. Οσο δραματικός και αν είναι ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει να τον ακολουθήσετε κατά γράμμα, διαφορετικά θα ζείτε πάντα στο χρέος…
3. Ζήστε οικονομικά
Το να ψάχνετε τις προσφορές, να αγοράζετε από στοκατζίδικα και να γυρνάτε την πόλη σας για να βρείτε τις καλύτερες τιμές δεν είναι «τσιπιά». Είναι μαγκιά και ανάγκη όχι μόνο της σημερινής εποχής αλλά κάθε εποχής. Ευτυχώς σήμερα έχετε σύμμαχό σας και το διαδίκτυο για να ανακαλύπτετε τις καλύτερες τιμές χωρίς να ξεποδαριάζεστε και αφού κάνετε τη λίστα των αγορών σας, να προχωρείτε σε αυτές με μία μεγάλη έξοδο.
Πως θα γλυτώσετε χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας
Κυκλοφορείτε μόνο με μετρητά που σας περισσεύουν:
Μόνο αν σας περισσεύουν χρήματα (μετρητά) θα αγοράζετε το κάτι παραπάνω. Διαφορετικά τα χέρια μακριά από τις τσέπες.
Ψάξτε για εκπτωτικά κουπόνια και προσφορές:
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν συνεχώς προσφορές που αφορούν από προϊόντα μέχρι εξόδους σε σινεμά, εστιατόρια, διακοπές, ακόμα και λογισμικό για υπολογιστές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή σας «Σινεμα+εκπτωση» ή «Εστιατόριο+προσφορά» για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει στην πόλη.
Ψωνίζετε μόνο με λίστα
Κάθε αρχή της εβδομάδας καταρτήστε το μενού για το σπίτι. Σχεδιάστε τις συνταγές και βγείτε για ψώνια με το χαρτί και όχι χύμα. Μόνο έτσι θα αποφύγετε να αγοράσετε ότι βρεθεί μπροστά σας, αυξάνοντας το λογαριασμό.
Ψωνίζετε εποχιακά προϊόντα
Αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά μπορείτε να κάνετε τεράστια οικονομία αν επιλέγετε μόνο εποχιακά προϊόντα. Η ντομάτα μπορεί να είναι υπέροχη το χειμώνα, αλλά έχει 1€ παραπάνω το κιλό απ’ότι το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα προϊόντα εκτός εποχής και αν συνεχίσετε να ξοδεύετε 1€ παραπάνω ανά κιλό για κάθε προϊόν που αγοράζετε, κάθε εβδομάδα, στο τέλος χρόνου τα υπερβάλλοντα έξοδα θα είναι εκατοντάδες ευρώ!
Αγοράστε ένα καταψύκτη:
Η προμήθεια κατεψυγμένων προϊόντων για χρήση αργότερα μέσα στο χρόνο είναι η απόλυτη οικονομία. Από το αρνάκι, αγορασμένο πριν τις ακριβές τιμές του Πάσχα αλλά και οποιοδήποτε κρέας ή θαλασσινό είναι σε προσφορά, μέχρι τα κατεψυγμένα λαχανικά που ήταν σε προσφορά κάποιους μήνες πριν αλλά όχι όταν τα χρειάζεστε. Ενας μεγάλος καταψύκτης μπορεί να σας κάνει εντυπωσιακή οικονομία σε πάρα πολλά αναλώσιμα ενώ παράλληλα θα μειώσει τις εξόδους σας για αγορές και άρα τα έξοδα σε καύσιμα κλπ.
Αγοράζετε σε μεγάλες ποσότητες:
Όταν ένα κατάστημα έχει προσφορά απορρυπαντικά ή σαμπουάν ή άλλο προϊόν που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, αγοράστε σε μεγάλες ποσότητες που θα σας καλύψουν ακόμα και για όλο το χρόνο. Τα απορρυπαντικά και τα απλά καλλυντικά αφορούν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού και να τα βρείτε σε προσφορές 50% κάτω ή και περισσότερο, πρέπει να τις εκμεταλλευθείτε.
Πως θα αγοράζετε ρούχα:
Αν μένετε σε ακριβή περιοχή, σταματήστε να ψωνίζετε από εκεί! Ακόμα και απλά κομμάτια, όπως ένα επώνυμο παντελόνι τζιν, είναι ακριβότερο στη γειτονιά σας μέχρι και 40%. Προτιμήστε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα για τα ψώνια σας. Σε αυτές τις γειτονιές, στους εκεί πωλητές των καταστημάτων, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι επώνυμοι ψωνίζουν κρυφά από εκεί. Κάντε το και εσείς.
Η επιλογή του στοκατζίδικου είναι επίσης μονόδρομος. Ούτως ή άλλως, αν δεν δουλεύετε σε περιοδικό μόδας κανείς δεν θα καταλάβει ότι φοράτε κάτι περυσινό. Τα στοκ των επώνυμων καταστημάτων και τα εκπτωτικά χωριά, έχουν πάντα εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 80%.
Πως θα κάνετε οικονομία στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στο σπίτι:
Καταρχάς «συμμαζέψτε» το σπίτι σας. Παράθυρα και πόρτες που μπάζουν ανεβάζουν το λογαριασμό της θέρμανσης αλλά και τη ψύξης το καλοκαίρι. Μονώστε πόρτες και παράθυρα με φθηνά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Αλλάξτε τους λαμπτήρες σας με απλούς οικονομίας ή και LED. Βάζετε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να λειτουργούν με το βραδινό τιμολόγιο. Αλλάξτε πάροχο στο τηλέφωνο και το ίντερνετ αλλά χωρίς να πέσετε θύματα προσφορών που απλά δεν σας αφορούν. Το πανίσχυρο ίντερνετ και τα δωρεάν διεθνή τηλεφωνήματα δεν σας αφορούν αν δεν χρησιμοποιείτε το ίντερνετ για τη δουλειά σας και δεν έχετε συγγενείς στο εξωτερικό. Επιλέξτε απλά και φθηνά πακέτα.
Μαζέψτε χρήματα για έκτακτες και πάγιες ανάγκες:
Το έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερο άρθρο, αλλά εν συντομία αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προϋπολογίζετε τα πάγια μηνιαία έξοδα από λογαριασμούς που μπορεί να είναι δίμηνοι ή τρίμηνοι ή και ετήσιοι (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες Ι.Χ κλπ) και να βάζετε το αντίστοιχο ποσό στην άκρη.
Οικονομία για τις εξόδους της οικογένειας:
Οσο και αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν για ορισμένους εφικτά, οι οικογενειάρχες έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Το παράπονο των παιδιών για έξοδο και διασκέδαση!
Ενώ και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η λύση των κουπονιών, υπάρχουν και άλλες καλές προτάσεις. Πάρτε το «ασκέρι» σας και κάντε μία επίσκεψη σε ένα Μουσείο τις ημέρες που έχουν δωρεάν είσοδο και για μετά οργανώστε μία βόλτα με δικό σας καλάθι πικ-νικ σε παραλία ή ένα βουνό. Η πνευματική καλλιέργεια, ειδικά αν συνδυάζεται με  κάποια fun δραστηριότητα για τα παιδιά είναι πιο ευπρόσδεκτη από τους μικρούς μας φίλους.
Για κάτι πιο «exotic» προτιμήστε τον προαστιακό σιδηρόδρομο παρά το αυτοκίνητο. Με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να φτάσετε σε εντυπωσιακούς προορισμούς, χωρίς καύσιμα, χωρίς διόδια και χωρίς ταλαιπωρία. Ειδικά για τον προαστιακό αλλά και τον σιδηρόδρομο, μπαίνοντας στις επίσημες ιστοσελίδες τους και κάνοντας Online κράτηση, πετυχαίνετε ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις!
Τέλος, για τις διακοπές της οικογένειας, αναζητήστε προσφορές για ξενοδοχεία από σήμερα κιόλας! Οι έξυπνοι κλείνουν τις διακοπές τους μέσα στο χειμώνα, όταν και τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι αυτόνομοι ξενοδόχοι δεν είναι ακόμα βέβαιoι για το πόσο καλά θα πάει η σεζόν και προσφέρουν καλύτερες τιμές!

Σώστε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές από το κάψιμο με 80€

Τηλεοράσεις, κλιματιστικά inverter ακόμα και απλές συσκευές του σπιτιού μπορεί να καούν από μία αλλαγή τάσης στη ΔΕΗ και εσείς να μείνετε με την απορία και …το χρέος ακόμα 40 δόσεων
Τα ηλεκτρονικά που πλέον υπάρχουν σε κάθε σπίτι, κοστίζουν ακριβά, τα πληρώνουμε σε πολυτείς δόσεις, και είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της τάσης που κατά καιρούς συμβαίνουν στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Οι έξυπνες τηλεοράσεις αξίας χιλιάδων ευρών, οι υπολογιστές τα (πολύ ευαίσθητα) κλιματιστικά inverter, ακόμα και τα ψυγεία ή οι φούρνοι μικροκυμάτων, είναι πολύ εύκολο να καούν από μία τέτοια βίαια αλλαγή τάσης που συχνά καταγράφεται στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν μία ή περισσότερες συσκευές σας καούν από κάτι τέτοιο, αφενός δεν θα το καταλάβετε και αφετέρου δεν θα μπορείτε να το αποδείξετε για να διεκδικήσετε αποζημίωση από τη ΔΕΗ. Απλά θα πρέπει να δώσετε ξανά αρκετά χρήματα για επισκευή ή αντικατάσταση.
Η απόλυτη και ακριβότερη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση συσκευών UPS που διατηρούν σταθερή την τάση ότι και αν γίνει στο δίκτυο και παράλληλα παρέχουν και μία μικρή αυτονομία ρεύματος με την ενσωματωμένη μπαταρία τους. Το πρόβλημα είναι ότι για να εξοπλίσετε με UPS κάθε συσκευής σας, θα χρειαστείτε μερικές χιλιάδες ευρώ…
Τα πολύπριζα με προστασία μοιάζουν ως η φθηνή λύση, αλλά ακόμα και με τα φθηνά μοντέλα να κοστίζουν ούτως ή άλλως περίπου 30 ευρώ το καθένα και πολλές φορές να μην προλαβαίνουν την υπέρταση ή την υπόταση, δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας.
Η οικονομική λύση
Μία πολύ πιο απλή και εντυπωσιακά πιο οικονομική λύση, είναι η χρήση ενός επιτηρητή τάσης ο οποίος κάνει …αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Επιτηρεί την τάση.
Τοποθετείται στην αρχή της συνδεσμολογίας (μετά το κεντρικό ρελέ) και πριν το ρεύμα φτάσει στις πρίζες του σπιτιού σας και τις συσκευές σας, αν διαπιστώσει μεγάλη άνοδο ή πτώση ρίχνει ένα δευτερεύον ρελέ ασφαλείας στον κεντρικό πίνακα προκειμένου να σώσει τις συσκευές σας από το επερχόμενο κάψιμο…
Το κόστος της τοποθέτησης ενός επιτηρητή τάσης μαζί με την ασφάλεια που χρειάζεται και την εργασία του ηλεκτρολόγου, μπορεί να ξεκινήσει από 80 ευρώ για μία μονοφασική παροχή και να φτάσει τα 150-200 ευρώ για μία τριφασική.
Το αντικειμενικά μικρό –σε σύγκριση με την πιθανή ζημιά- κόστος θα σας σώσει από το άγχος των προβλημάτων του δικτύου της ΔΕΗ και θα διαφυλάξει μεταξύ άλλων και τη νέα πανάκριβη smart tv αλλά και τα πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές τάσης κλιματιστικά inverter που μόλις αγοράσετε με δόσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια…
Τοποθετώντας το σύστημα, ο ηλεκτρολόγος θα ρυθμίσει σε ποιες περιπτώσεις χαμηλής ή υψηλής τάσης, θα πέφτει το ρελέ προστασίας.
Αν αφού το τοποθετήσετε διαπιστώσετε η συγκεκριμένη ασφάλεια του επιτηρητή ασφάλεια πέφτει κάποιες φορές, αυτό δεν είναι πρόβλημα του συστήματος αλλά πρόβλημα της τάσης στην περιοχή σας και θα πρέπει να θεωρήσετε τους εαυτούς σας απλά τυχερούς που δεν σας καεί μέχρι σήμερα οι συσκευές σας…

Κάνε τις πιστωτικές κάρτες να δουλέψουν για σένα

Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες; Ξανασκέψου το!
Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει για τις πιστωτικές κάρτες, είναι αρνητική.
Ακόμα και εμείς έχουμε γράψει άρθρα που σας συμβουλεύουν πώς να ζείτε χωρίς αυτές και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Υπάρχει όμως και ένα τρόπος για να κάνεις τις πιστωτικές να δουλέψουν για το συμφέρον σου. Να απλοποιήσουν τη ζωή σου και να σου αποφέρουν κέρδη.

Σήμερα, οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη.
Είτε πρόκειται για πόντους, είτε για μίλια, είτε για βενζίνη, είτε για επιστροφή μετρητών με κάποια άλλη μορφή.
Μία επίσκεψη στους ιστότοπους των τραπεζών, θα σε διαφωτίσει για το τι ακριβώς προσφέρει κάθε κάρτα. Μετά μπορείς να κάνεις την επιλογή σου.
-Υπάρχει πιστωτική κάρτα που επιστρέφει το ΦΠΑ από τα καύσιμα. Αν την επιλέξεις και την εξοφλείς με συνέπεια θα έχεις 23% έκπτωση σε κάθε γέμισμα!
-Πιστωτική κάρτα γνωστού ιδρύματος, δίνει για κάθε αγορά σου, μίλια για αεροπορικά ταξίδια. Η καλοκαιρινή σου απόδραση μπορεί να είναι και δωρεάν. Αντίστοιχα, πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν μία κάρτα και μόνο για τις κρατήσεις των αεροπορικών τους εισιτηρίων και έχουν μεγάλο κέρδος αφού μπορούν είτε να κερδίσουν διπλά και τριπλά μίλια, είτε να ενοικιάσουν αυτοκίνητο στον προορισμό τους με πολύ χαμηλό κόστος.
-Βρες την κάρτα που έχει μεγάλα bonus για καταστήματα από τα οποία συνηθίζεις να ψωνίζεις ρούχα και αξεσουάρ. Καθώς τα έξοδα αυτά είναι μεγάλα, το ίδιο θα είναι και οι επιστροφές σου και έτσι το επόμενο ρούχο που θα αγοράσεις μπορεί να είναι …δωρεάν.
-Τα μεγάλα σουπερ μάρκετ συνεργάζονται με τράπεζες ή και εκδίδουν δικές τους πιστωτικές κάρτες με δώρα, εκπτώσεις και δόσεις. Αν ψωνίζεις συνήθως από μία συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και είσαι συνεπής στις πληρωμές σου στην τράπεζα, μπορείς να πληρώνεις μέχρι και 15% λιγότερο για κάθε αγορά σου!

Πως θα το κάνεις
Υπάρχουν δεκάδες προτάσεις και είδη καρτών για να κάνεις τις πιστωτικές να δουλέψουν για σένα.
-Ξεκίνα με μία επίσκεψη εδώ. Σε αυτή την ειδική διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορείς να δεις συγκριτικά τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών που εκδίδουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
-Χρειάζεται σίγουρα έρευνα αγοράς για να δεις το προσφέρει κάθε τράπεζα, αλλά το διαδίκτυο την κάνει στις ημέρες μας πολύ εύκολη υπόθεση ενώ παράλληλα.
-Οι περισσότερες κάρτες προσφέρονται πλέον χωρίς συνδρομή, καθιστά εύκολο το να διατηρείς αρκετές από αυτές.

Ο πρώτος κανόνας για να επωφεληθείς από τις πιστωτικές κάρτες είναι να είσαι συνεπής. Για να πετύχει το σχέδιό μας, θα πρέπει τις αγορές που κάνεις, να τις εξοφλείς κάθε μήνα (αν πρόκειται για έντοκες αγορές) ή όποτε απαιτείται, αν πρόκειται για άτοκες δόσεις.
Ο δεύτερος κανόνας για να αποκτήσεις την κάρτα που είναι κατάλληλη για εσένα είναι να μην αποδέχεσαι –έτσι απλά- πιστωτικές που σου προσφέρονται από τηλεφώνου…
Να θυμάσαι ότι όποιος πήρε πιστωτική απλά και μόνο για να «δανειστεί» χρήματα, έχασε!

Η ΔΕΗ μας συμβουλεύει: Πώς να πληρώνετε λιγότερα σε ρεύμα

Συμβουλές για το «ξεφούσκωμα» του λογαριασμού του ρεύματος, ευγενική χορηγία της... ΔΕΗ - Καλό είναι να τις ακολουθήσετε γιατί έρχονται νέες ανατιμήσεις
|
Οι συμβουλές που ακολουθούν για το «ξεφούσκωμα» του λογαριασμού του ρεύματος, έχουν τη δική τους αξία. Αφενός διότι έρχονται σε μια χρονική στιγμή νέων ανατιμήσεων. Από 1η Απριλίου, αντιμετωπίζουμε το αυξημένο… ΕΤΜΕΑΡ κι όσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική επιβάρυνση.
Από 1η Απριλίου, αντιμετωπίζουμε το αυξημένο… ΕΤΜΕΑΡ κι όσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική επιβάρυνση
Από την άλλη, έχει σημασία η προέλευση των συμβουλών: αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και αποτελούν προϊόν συνεργασίας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα σκεφτείτε: γιατί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της εταιρείας που κερδίζει από την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος; Κι όμως ακόμη και η ΔΕΗ, κατανάλωση θέλει όχι υπερκατανάλωση. Στο κάτω-κάτω, η υπερκατανάλωση οδηγεί σε ανείσπρακτους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί μόνο βάρος είναι για οποιαδήποτε επιχείρηση. Οι 13 συμβουλές που συμβάλλουν στο ξεφούσκωμα του λογαριασμού, έχουν ως εξής:
 1. Κλιματιστικό: Επιλέξτε κλιματιστική μονάδα υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++ ) και τεχνολογίας inverter. Η αντικατάσταση κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21% στη ψύξη και της τάξεως του 32% στη θέρμανση.
 2. Τοπική Θέρμανση: Για την κάλυψη τοπικών αναγκών θέρμανσης, προτιμήστε τις σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες τεχνολογίας inverter, που για το ίδιο αποτέλεσμα καταναλώνουν τρείς φορές, τουλάχιστον, λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές (θερμοπομποί υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κλπ).
 3. Κεντρική Θέρμανση: Αποφεύγετε να καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Αν διαθέτετε αυτόνομη θέρμανση αποφεύγετε να ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20oC. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια και χρήματα.
 4. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής: Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης, γιατί η οθόνη καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν οικονομικότερα, συγκριτικά με τους υπολογιστές γραφείου. Μην αφήνετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 5. Κουφώματα: Μονώστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, κλείνετε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια, για να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες  Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια τις χειμωνιάτικες μέρες για να θερμάνετε την κατοικία σας, αφήνοντας τον ήλιο να εισέρχεται από τα νότια παράθυρα.
 6. Φωτισμός: Επιλέγετε λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α, Α+ ή Α++). H αντικατάσταση  λαμπτήρα ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70%.
 7. Τηλεόραση και λοιπές Ηλεκτρονικές Συσκευές: Επιλέξτε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+), όπου εφαρμόζεται η ενεργειακή σήμανση. Η αντικατάσταση τηλεόρασης ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 46%
 8. Ηλεκτρική Κουζίνα: Επιλέξτε ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο ενεργειακής κατηγορίας Α. H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 27%.
 9. Πλυντήριο Πιάτων: Επιλέξτε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21%.
 10. Ψυγείο: Επιλέξτε ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 41%. Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση της ηλεκτρικής του ενέργειας μέχρι και 30%.
 11. Ηλεκτρικές Μικροσυσκευές: Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες. Προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας για ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Μην αφήνετε αναμμένες τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε.
 12. Πλυντήριο Ρούχων: Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++).  H αντικατάσταση πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 23%.
 13. Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας: Επιλέξτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κατάλληλης χωρητικότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ζεστού νερού στους  40 - 50οC.

Πώς θα ρυθμίσετε τα δάνειά σας - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Υποχρεωτική η εφαρμογή των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» - Γιατί δεν περιλαμβάνονται οι φόροι και τα ενοίκια – Πώς ορίζεται ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης» - Οδηγίες προς δανειολήπτες
Αναλυτικό κατάλογο με 16 απαντήσεις σε ισάριθμα ερωτήματα δημοσίευσε η γενική γραμματεία Καταναλωτή σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους δανειολήπτες το νέο καθεστώς ρύθμισης των δανείων. Από την 01/01/2015 –οπότε το νέο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό- οι δανειολήπτες θα πρέπει να μάθουν πότε θα χαρακτηρίζονται ως «συνεργάσιμοι» και πότε όχι, αλλά και πώς θα υπολογίζονται οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Από το ενημερωτικό της γ.γ Καταναλωτή, προκύπτει ότι στις δαπάνες διαβίωσης, δεν ενσωματώνονται οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε το ποσό για το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης, όπως αναφέρεται, το νέο σύστημα θα είναι «ελαστικό» για ιδιάζουσες περιπτώσεις όπως πχ μια βαριά ασθένεια του δανειολήπτη.
Από την 01/01/2015 οι δανειολήπτες θα πρέπει να μάθουν πότε θα χαρακτηρίζονται ως «συνεργάσιμοι» και πότε όχι, αλλά και πώς θα υπολογίζονται οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση
Οι 16 απαντήσεις στα ισάριθμα ερωτήματα έχουν ως εξής:
1. Τι είναι οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης»;
Οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» είναι ένας αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται για την κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών.
2. Ποιος είναι ο σκοπός του ορισμού «των εύλογων δαπανών διαβίωσης»;
Ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα κοινά αποδεκτό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του οφειλέτη, σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.
3. Πώς έγινε  ο υπολογισμός των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»;
Ο ορισμός των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» προσδιορίστηκε κατόπιν αναλυτικής επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε με στοιχεία που έχουν δηλώσει τα ελληνικά νοικοκυριά αναφορικά με τα έξοδα που κάνουν. Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης στηρίζεται στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. H Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (Household Budget Survey) είναι μία στατιστική έρευνα μέσω της οποίας συγκεντρώνονται πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα των νοικοκυριών της χώρας (8.719 άτομα) για όλες τις δαπάνες διαβίωσής τους, ανεξαρτήτως αν έχουν δάνειο ή όχι.
4. Ποιες δαπάνες περιλαμβάνονται στις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης»;
Στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται από τα νοικοκυριά. Οι δαπάνες διαβίωσης ταξινομούνται σε τέσσερις βασικές ομάδες ανάλογα με το πόσο απαραίτητες είναι για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού. Συγκεκριμένα οι ομάδες αυτές είναι:
Στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται από τα νοικοκυριά
1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι δαπάνες για διατροφή, ένδυση και υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, αγαθά και υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οικονομικές υπηρεσίες.
2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης
3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές
4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Στον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης λαμβάνονται υπόψη επίσης έξοδα που σχετίζονται με κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος (δηλαδή εθνικού συστήματος υγείας, δημόσια σχολεία κλπ.) και εξαιρούνται εναλλακτικές επιλογές που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αγορές πολυτελείας.
5. Θεωρούνται ως «εύλογες» οι δαπάνες και των τεσσάρων ομάδων;
Οι τέσσερις ομάδες αποτελούν τέσσερα καταναλωτικά πρότυπα όπως καταγράφονται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΟΠ. Είναι προφανές ότι όσο «ανεβαίνουμε» ομάδα, τόσο μειώνεται η σημαντικότητα των δαπανών οι οποίες μπορούν είτε να περιοριστούν, είτε να αναβληθούν για αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό και ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών, θα γίνεται σε εξατομικευμένη βάση.
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξάνονται σημαντικά ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού
6. Όταν υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες σ’ ένα νοικοκυριό λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης;
Στις περιπτώσεις των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες καταστάσεις, οι δαπάνες διαβίωσης προσαυξάνονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες του νοικοκυριού. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται ενδεικτικά άτομα με χρόνιες ασθένειες, με φυσικές ή διανοητικές αναπηρίες, με προβλήματα υγείας που απαιτούν ιδιαίτερη φαρμακευτική θεραπεία ή χειρουργείο, άτομα που καταβάλλουν διατροφή και γενικά σταθερά ετήσια έξοδα τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να μειωθούν.
7. Στον υπολογισμό των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση/η σύνθεση του νοικοκυριού;
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξάνονται σημαντικά ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού π.χ. οικογένειες με παιδιά ή εξαρτώμενα μέλη, που αποτελούν και την πλειονότητα των δανειοληπτών.
8. Στα ποσά των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για την εξασφάλιση στέγασης (δόση του στεγαστικού δανείου για τους δανειολήπτες ή το καταβαλλόμενο μίσθωμα για τους ενοικιαστές);
Στο καλάθι των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν προσμετρώνται οι δόσεις δανείου για τους δανειολήπτες, και αντίστοιχα το ενοίκιο για τους ενοικιαστές, καθώς οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αναφέρονται στα υπόλοιπα έξοδα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό. Συνεπώς για όσους καταβάλλουν ενοίκιο, στα παραπάνω ποσά προστίθεται το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας με βάση τα προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία.
9. Στα ποσά των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» συμπεριλαμβάνονται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών;
Τα ποσά των εύλογων δαπανών διαβίωσης αναφέρονται μόνο στα έξοδα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και όχι στις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια μπορούν να συσχετιστούν μόνο με τα καθαρά εισοδήματα μετά την αφαίρεση των φόρων (όπως προκύπτουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας).
Τα ποσά των εύλογων δαπανών διαβίωσης αναφέρονται μόνο στα έξοδα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και όχι στις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών
10. Πού και με ποιο τρόπο θα εφαρμόζεται ο ορισμός των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»;
Ο οφειλέτης, που θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές του με ένα πιστωτικό ίδρυμα, μπορεί να υπολογίσει τις δαπάνες του βάσει των προσφερόμενων «εύλογων δαπανών διαβίωσης», να κρίνει ποιες αποτελούν προτεραιότητα για το δικό του νοικοκυριό και να αφαιρέσει πιθανώς δαπάνες που δεν τον αφορούν προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις. Το πιστωτικό ίδρυμα από την πλευρά του, πρέπει να αξιολογεί τις δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη συγκριτικά με τα εισοδήματά του. Είναι προφανές ότι όσο χαμηλότερα είναι τα εισοδήματα του οφειλέτη σε σύγκριση με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» , τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μη μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειό του, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.
11. Πώς θα αξιοποιούνται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης από το Πιστωτικό Ίδρυμα;
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4224/2013, που θα τεθεί σε ισχύ από την 01-01-2015, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη, ο οποίος προσέρχεται για να βρει λύση. Συγκεκριμένα, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώνει στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού του, τα οποία θα συσχετίζονται με τις προσδιορισμένες εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.
12. Το Πιστωτικό Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να προχωρά σε ρύθμιση της οφειλής λαμβανομένων υπόψη των «εύλογων δαπανών διαβίωσης»;
Το πιστωτικό ίδρυμα μέχρι σήμερα δεν ελάμβανε υπόψη έναν αντικειμενικό προσδιορισμό ύψους των δαπανών του οφειλέτη, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η παροχή ρυθμίσεων χωρίς δικαστική συνδρομή. Με την εισαγωγή του ορισμού των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», παρέχεται άμεσα η δυνατότητα στα δύο μέρη να προβούν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Μετά την 01-01-2015 και όταν ο υπό διαβούλευση Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών τεθεί σε ισχύ, τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν υπόψη τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προκειμένου να αξιολογούν τη δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη να εξυπηρετεί τα δάνειά του, και ανάλογα να προβαίνουν σε υποβολή πρότασης ρύθμισης κατά τα προβλεπόμενα στον κώδικα.
Ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώνει στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού του, τα οποία θα συσχετίζονται με τις προσδιορισμένες εύλογες δαπάνες διαβίωσης
13. Μετά την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας ποιά στοιχεία θα αξιολογεί το Πιστωτικό Ίδρυμα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής;
- την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη
- το συνολικό ύψος και η φύση των χρεών του δανειολήπτη,
- την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη
- το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του δανειολήπτη και,
- την προβλεπόμενη και αναμενόμενη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη λαμβάνοντας
υπόψη το επίπεδο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
14. Πως ορίζεται ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης»;
Ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη θέτει μια σειρά κριτηρίων και ενεργειών προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και οφειλέτη. Με βάση τα όσα ισχύουν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία κλπ, η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει προσδιοριστεί με τρόπο που είναι εύληπτος και κατανοητός, απλός και σαφής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ένας δανειολήπτης θεωρείται συνεργάσιμος όταν παρέχει στοιχεία επικοινωνίας, είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τους δανειστές, γνωστοποιεί όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στην τρέχουσα και μελλοντική οικονομική του κατάσταση και είναι ανοιχτός σε διάλογο με το πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου νε βρεθεί μια εναλλακτική πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών του. Έτσι η κάθε τράπεζα δε μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιο δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών. Υποχρεώνεται με άλλα λόγια να εξετάσει σοβαρά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης», ο οποίος απευθύνεται στο πιστωτικό ίδρυμα και συνεργάζεται για την εύρεση λύσης, μπορεί να επιτύχει εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών του εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα
15. Ποιο είναι το κέρδος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη»;
Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης», ο οποίος απευθύνεται στο πιστωτικό ίδρυμα και συνεργάζεται για την εύρεση λύσης, μπορεί να επιτύχει εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών του εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα, παραμένοντας πιστοληπτικά ενήμερος και διατηρώντας ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Έτσι αποφεύγει τον εγκλωβισμό σε μακροχρόνιες και ατελέσφορες τις περισσότερες φορές δικαστικές διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, γεγονός που αποτρέπει την επιστροφή του στην οικονομική δραστηριότητα.
16. Θα συνεχίσει να ισχύει ο ν.3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4161/2013
Σε κάθε περίπτωση, διατηρείται το δικαίωμα προσφυγής του οφειλέτη στο ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4161/2013, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής, και η διευθέτηση της οφειλής θα προσδιοριστεί δικαστικά.

8 και 1 Μυστικά για να βρείτε δουλειά

Οι προτάσεις έχουν προκύψει ύστερα από πολύωρες συναντήσεις με υπεύθυνους Human Resources/Ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιριών και αποτελούν SOS για κάθε υποψήφιο
Στη στήλη αυτή μιλάμε συχνά για τη διαχείριση των χρημάτων σας για καλύτερη οικονομία, φορολογικά θέματα και επενδύσεις.
Για να φτάσετε όμως μέχρι εκεί πρέπει πρώτα να έχετε χρήματα και για να έχετε χρήματα πρέπει να έχετε δουλειά!
Διαβάστε πως θα αυξήσετε τις πιθανότητες να σας προσλάβουν στην επόμενη συνέντευξή σας και ακολουθείστε τις συμβουλές μας. Είναι βέβαιο ότι θα σας δώσουν αρκετούς πόντους παραπάνω στην συνάντησή σας με το στέλεχος που είναι επιφορτισμένο για τις προσλήψεις.
Μη νομίζετε ότι αποτελούν τυπικές συμβουλές. Οι προτάσεις μας έχουν προκύψει ύστερα από πολύωρες συναντήσεις με υπεύθυνους Human Resources/Ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιριών και αποτελούν SOS για κάθε υποψήφιο.

1.Ελέγξτε το βιογραφικό σας
Ενα ορθογραφικό λάθος στο βιογραφικό σας μπορεί σε εσάς να μοιάζει απλά ένα μικρό λαθάκι. Σε αυτόν που το διαβάζει προκειμένου να σας φωνάξει για συνέντευξη, όμως, η παράβλεψη είναι τεράστια και του λέει ότι μπορεί και στη δουλειά σας να είστε τσαπατσούληδες! Δεν γίνεται να στέλνετε βιογραφικά τα οποία έχουν λάθη. Δείχνει έλλειψη σεβασμού αλλά και έλλειψη προσοχής. Ψάξτε καλά το βιογραφικό σας πριν το στείλετε οπουδήποτε.
2.Βελτιώστε τη συνοδευτική επιστολή
Βελτιώστε την συνοδευτική επιστολή σας. Μαζί με το βιογραφικό μας είθισται να στέλνουμε και μία συνοδευτική επιστολή με την οποία εξηγούμε γιατί θέλουμε να προσληφθούμε στη συγκεκριμένη εταιρία και γιατί θα είμαστε χρήσιμοι.
Για να δημιουργήσετε μία ελκυστική επιστολή, ψάξτε διεξοδικά τον επίσημο ιστότοπο της εν λόγω εταιρίας και ανακαλύψτε τους λόγους που θα σας κάνουν απαραίτητους σε αυτήν. Φροντίστε να τους περιλάβετε στην επιστολή σας.
3.Προσοχή στη γλώσσα του σώματος
Ανοίγοντας την πόρτα για την συνέντευξη, τα προσόντα σας και οι τυπικές γνώσεις μπορεί να έχουν σημασία, αλλά η γλώσσα του σώματός σας είναι αυτή που μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αν το ταλέντο σας στην επικοινωνία είναι ανύπαρκτο, θα φανεί!
Φροντίστε να κοιτάζετε στα μάτια αυτόν που κάθεται απέναντι σας και να ακολουθείτε τις πάσες που σας δίνει. Χαμογελάστε, με μέτρο, σε ένα αστείο που ίσως γίνει. Να δείχνετε ήρεμοι και ευδιάθετοι, αλλά να μην χαλαρώνετε ώστε να «πιάνετε» στον αέρα όσα λέει ο συνομιλητής σας. Κυριότερα, μην παίζετε με τα χέρια σας, με το κινητό σας, τα μαλλιά σας ή το στυλό σας και προς Θεού, όσο αγχωμένοι και είστε μην αρχίσετε να τρώτε τα νύχια σας!
4.Μην είστε απρόσεκτοι-Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία
Ξεχάσατε να βάλετε ημερομηνία στο βιογραφικό σας. Ξεχάσατε το όνομα του υπεύθυνου προσλήψεων όταν τον συναντήσατε για τη συνέντευξη. Εντάξει μπορεί να μην χάσετε τη δουλειά, αλλά οι λεπτομέρειες μετράνε. Μπορεί όχι στην καθημερινότητά σας αλλά σίγουρα στις συνεντεύξεις. Μην ξεχνάτε ότι για την ίδια δουλειά μάχονται εκατοντάδες ακόμη… Μείνετε συγκεντρωμένοι σε κάθε πληροφορία και αποδείξτε ότι είστε καλύτεροι από τον διπλανό.
5.Το βιογραφικό σας πρέπει να δίνει απαντήσεις
Πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι συνηθίζουν απλά να απαριθμούν τις προηγούμενες θέσεις τους σε άλλες επιχειρήσεις, π.χ Υπεύθυνος Μάρκετιγκ. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν λέει τίποτα στην μελλοντική σας εταιρία. Πολλοί έχουν υπάρξει υπεύθυνοι Μάρκετινγκ. Πρέπει να αναλύετε τις κάνατε στη θέση αυτή και για την ακρίβεια τι περισσότερο κάνατε από αυτό που προβλέπει η θέση. Περιγράψτε τις συνέργειες που κάνατε με άλλα τμήματα ή τις επιτυχημένες δράσεις που οργανώσατε και φυσικά, αν ισχύει, το γεγονός ότι αναφερόσασταν απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο
6.Σιγουρέψτε ότι στέλνετε σωστά στοιχεία
Μην στέλνετε βιογραφικά στο κενό. Το βιογραφικό σας μπορεί να περιλαμβάνει μερικά στοιχεία που δεν αλλάζουν, όπως τις σπουδές σας. Η επαγγελματική σας εμπειρία όμως μπορεί να διατυπωθεί με πολλούς τρόπους. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της δουλειάς που κυνηγάτε και διαμορφώστε ανάλογα το βιογραφικό σας. Αν η πρώτη πληροφορία που θα δουν οι ενδιαφερόμενοι δεν ταιριάζει με το «άνοιγμα» της θέσης που υπάρχει, απλά δεν θα σας φωνάξουν ποτέ.
7.Κάντε τον απέναντί σας χαλαρώσει
Πολλά από τα στελέχη που κάνουν τις συνεντεύξεις πρόσληψης δεν το χαίρονται και ιδιαίτερα. Δεν είναι πάντα οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού. Μπορεί να είναι ένα άλλο στέλεχος που δεν του αρέσει η θέση στην οποία έχει βρεθεί, δεν σας ξέρει καθόλου και σχεδόν δεν ξέρει και τις πραγματικές απαιτήσεις τις θέσης για την οποία σας παίρνει συνέντευξη. Αν είστε παρατηρητικοί θα το ανακαλύψετε και μπορείτε να αποκτήσετε ένα επιπλέον πλεονέκτημα απέναντί του, κάνοντάς τον να νιώσει άνετα και επαναλαμβάνοντας ότι είστε πολύ ομαδικός και ευχάριστος «παίκτης».
8.Οργανωθείτε πριν ξεκινήσετε
Η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά σήμερα. Για αυτό το λόγο είναι ακόμα σημαντικότερο να την ξεκινήσετε με απόλυτη οργάνωση. Πρέπει να θέσετε ένα στόχο και να είστε έτοιμοι να τον υποστηρίξετε. Φτιάξτε το βιογραφικό σας, ετοιμάστε μερικές φωτογραφίες σας (όχι από διακοπές ή κέντρα διασκέδασης) και έχετε τα πάντα έτοιμα στη μνήμη του κινητού σας ή στον υπολογιστή σας. Αν λάβετε ένα τηλέφωνο ενώ είστε στο δρόμο, σας ζητηθεί το βιογραφικό σας και εσείς το έχετε στείλει εντός δύο λεπτών, παρότι είστε σε κίνηση, θα αποδείξετε στην εταιρία που σας κάλεσε, ότι είστε μάχιμος ανά πάσα στιγμή.
9.Διαλέξτε τη …«χειρότερη» δουλειά
Μία νέα και εντυπωσιακή σε περιγραφή και αποδοχές θέση εργασίας είναι δύσκολο να βρεθεί, ειδικά μέσα στην κρίση. Αν όμως μία εταιρία έχει μία παράξενη θέση εργασίας που δεν μπορεί να καλύψει και τη βλέπετε να δημοσιεύεται ξανά και ξανά, γιατί να μην την πάρετε εσείς; Αναζητείστε τέτοιες θέσεις και θα ανακαλύψετε ότι ακόμα και αν δεν έχετε τα επίσημα προσόντα, και μόνο το γεγονός ότι προσφέρεστε να μάθετε, μπορεί να είναι ικανό να σας δώσει τη δουλειά!

Αγόρασε τα πάντα Φθηνότερα


Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις εντυπωσιακά χαμηλές τιμές ακόμα και για μαρούλια! Δες τις διευθύνσεις.

Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα αλλά παράλληλα ευκαιρίες και μόνιμες προσφορές.
Οι τιμές μπορεί να μην έχουν πέσει με τον τρόπο που θα θέλαμε, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα όλο τον χρόνο, αλλά για την ώρα οι εταιρίες περιορίζονται σε προσφορές τύπου “δύο στην τιμή του ενός” και άλλα παρεμφερή.
Ειδικά στα προϊόντα που αντέχουν στο χρόνο, αυτή η πρακτική δεν είναι κακή. Τι κάνουμε όμως για όλα τα υπόλοιπα;
Ευτυχώς, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι τρόποι για να γλυτώσετε χρήματα στα καθημερινά σας ψώνια που δεν θα το πιστεύετε.
Από sites που συγκεντρώνουν σχεδόν όλα τα κουπόνια της αγοράς και σας τα προσφέρουν για να ψωνίζετε φθηνότερα, μέχρι και τις ίδιες τις εισαγωγικές που σε ειδικά sites έχουν προσφορές όλο το χρόνο.
Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε αναπαυτικά στην καρέκλα μπροστά από το μόνιτορ του υπολογιστή σας, να βρείτε το προϊόν που θέλετε, να τυπώσετε το κουπόνι και να το αγοράσετε φθηνότερα από το συνεργαζόμενο σούπερ μάρκετ ή κάποιο άλλο συνεργαζόμενο κατάστημα.
Αυτό σας επιτρέπει να διαχωρίσετε τις αγορές σας ανάλογα με τις εκπτώσεις.
Και πριν προλάβετε να πείτε ότι η βενζίνη για να επισκεφθείτε δύο ή τρία σούπερ μάρκετ, ίσως είναι ακριβότερη από την οικονομία που θα κάνετε, να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ κάνουν δωρεάν αποστολές στο σπίτι.
Ετσι μπορείτε να κάνετε οικονομία από τον καναπέ σας!

Η προσπάθεια του Χρυσού Οδηγού για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, αντλεί τα δεδομένα της από την πύλη του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και σας προσφέρει τις τιμές ανά προϊόν από όλες τις εταιρίες που συμμετέχουν.
www.killdeal.gr

Το site killdeal, κάνει ένα τεράστιο έργο συγκεντρώνοντας όλες τις προσφορές από σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας! Εδώ δεν υπάρχουν κουπόνια αλλά οι τιμές προσφοράς όπως ανακοινώνονται από κάθε αλυσίδα.Το coupon city είναι μία νέα προσπάθεια με σημαντικές προσφορές. Καλύπτει μεγάλη γκάμα αγορών και χιλιάδες προϊόντα.Στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο site και το mysales, συνεργάζεται με πολλές γνωστές επιχειρήσεις αλλά και συλλέγει προσφορές για εσάς.


Στο διαδικτυακό τόπο της P&G θα βρείτε όλα τα προϊόντα του ομίλου και πολλά από αυτά συνοδεύονται με κουπόνια προσφοράς και έκπτωσης τα οποία απλά εκτυπώνετε και εξαργυρώνετε στα σούπερ μάρκετ.

www.livesmart.gr (Unilever)
Αντίστοιχη προσπάθεια έχει και η Unilever που μαζί με την προηγούμενη εταιρία καλύπτουν σχεδόν τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε για το σπίτι! Και εδώ προσφορές συνοδευόμενες από κουπόνια, σας επιτρέπουν να αγοράζετε φθηνότερα από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Στο χορό των κουπονιών και η Minerva με τα προϊόντα της και πολλά εκπτωτικά κουπόνια.

Φυσικά δεν ξεχνάμε τα παραδοσιακά skroutz.gr και eprice.gr τα οποία όμως μάλλον είναι ήδη γνωστά και δεν χρειάζονται περαιτέρω διαφήμιση ως τα δύο site που ξεκίνησαν τον πόλεμο των τιμών online!