Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

..

Αληθινή ιστορία: Νευροχειρούργος ξύπνησε από κώμα 7 ημερών-Δηλώνει πως υπάρχει ζωή μετά το θάνατο!

Αληθινή ιστορία: Νευροχειρούργος ξύπνησε από κώμα 7 ημερών-Δηλώνει πως υπάρχει ζωή μετά το θάνατο!

Νευροχειρούργος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και ένας από τους εγκυρότερους…πρώην σκεπτικιστές για τη ζωή μετά τον θάνατο, ξύπνησε από κώμα 7 ημερών και μίλησε για την εμπειρία του…

Σε μια πολύκροτη εκπομπή του ABC channel που έσπασε σε θεαματικότητα κάθε ρεκόρ, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Εμπεν Αλεξάντερ περιέγραψε το «ταξίδι» του.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στα «κεντρικά» της Βοστόνης, με τους πιο έγκυρους του κόσμου νευροχειρούργους και νευροψυχίατρους για ομάδα θεραπόντων, οι νοσοκόμες εξέταζαν το σώμα του νευροχειρούργου Αlexander που είχε υποστεί βαριά βακτηριακή μηνιγγίτιδα, επανειλημμένως, ανοίγοντας τα βλέφαρα και φωτίζοντας τα μάτια του Alexander με τoν πιο εκτυφλωτικό φακό. “Βut nobody was there’, ανέφεραν διαρκώς κάθε μέρα επί μία εβδομάδα στο επίσημο ιστορικό.
Και ο ίδιος όμως ο κορυφαίος καθηγητής, από την ώρα που ξύπνησε, όπως και στην συνέντευξή του στο ABC, δηλώνει ότι «Δεν ήταν εκεί». Το Ταξίδι που πήγε στον Παράδεισο, επιμένει ότι ήταν Αληθινό.
Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Χάρβαρντ, που ήδη εξέδωσε το βιβλίο του «Απόδειξη Παραδείσου», («Proof of Heaven»), απέδειξε, όταν επανήλθε στις αισθήσεις του- και τον πραγματικό χρόνο αυτής της ζωής-, ότι ο εγκέφαλος του δεν είχε καμία δυνατότητα ούτε να σκεφτεί, ούτε να ονειρευτεί, ούτε να θυμηθεί ή να σχηματίσει πλάνα και εικόνες, όπως αυτά που έφερε μαζί του ο Alexander γυρνώντας απ το κώμα!
Υποστηρίζει τώρα, ότι υπάρχουμε πέρα από το σώμα μας και γνωρίζουμε πέρα απ τον εγκέφαλο μας. Προτρέπει την σύγχρονη Επιστήμη να αλλάξει αντίληψη για την Αντίληψή μας, και περιγράφει τον παράδεισο…
«Δεν είχα γλώσσα, ούτε καμιά από τις γήινες αναμνήσεις μου. Δεν είχα αίσθηση του σώματος μου καθόλου, αλλά βρέθηκα σε μια κατάφυτη κοιλάδα από μια άλλη διάσταση, αλλά υπερ-πραγματική. Από έναν κόσμο, rich ultra-real world, όπως λέει, μιας Ασύλληπτα Σοφής Σύλληψης».
Ο καθηγητής νευροχειρουργικής του πιο έγκυρου στο κόσμο Κέντρου Γνώσης της Ιατρικής, του Χάρβαρντ, που λόγω ειδικότητας είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος να γνωρίζει τις λειτουργίες, τα όρια και τους μηχανισμούς κάθε νευρώνα του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχει ήδη αποδείξει με το παράδειγμα του, σε επιστημονικούς όρους ότι, η Εμπειρία κ η Ανάμνηση, με τις Εικόνες Ζωντανές αφότου ξύπνησε απ το κώμα, είναι απολύτως αδύνατον να συνέβησαν σε ανθρώπινο εγκέφαλο με τόσο μολυσματική βακτηριακή μηνιγγίτιδα η οποία είχε εξαφανίσει, από τον δικό του εγκέφαλο, κάθε επίπεδο γλυκόζης!

Ο Δρ. Αλεξάντερ εξήγησε στην εκπομπή του ABC το «περιστατικό του εαυτού του», λέγοντας ότι τα εγκεφαλογραφήματα έδειχναν απολύτως νεκρές τις περιοχές του εγκεφάλου που προσδίδουν συνείδηση, σκέψη, μνήμη και κατανόηση: «Γνωρίζω ότι πολλοί θα το αποδώσουν σε παραίσθηση, αλλά εγώ επιστημονικά αποδεικνύω ότι δεν ήταν ούτε όνειρο ούτε παραίσθηση, ούτε μυθοπλασίες, και προσωπικά γνωρίζω ότι Έχει συμβεί, αλλά Έξω από το Μυαλό μου».
«…Οι παραισθήσεις, στις οποίες αποδίδαμε ως σκεπτικιστές την εξήγηση από τις περιγραφές ασθενών με Επιθανάτιες Εμπειρίες, απαιτούν τη λειτουργία κάποιου ελάχιστου, βασικού να μη τι άλλο, συγχρονισμού στο φλοιό του εγκεφάλου. Στη δική μου περίπτωση, τα επίπεδα της γλυκόζης που με μια βακτηριακή μηνιγγίτιδα πέφτουν από 100 στο 80 – 60, και με μια επιθετική μηνιγγίτιδα φτάνουν στο 20, σε μένα είχαν φτάσει στο 1. Κανένας ασθενής δε θα θυμόταν τίποτα σ αυτά τα επίπεδα, ούτε ο εγκέφαλος θα ήταν ικανός να τα παράξει».
Στο πιο επιστημονικό Ταξίδι στο Παράδεισο που άκουσαν οι άνθρωποι ποτέ, ο δρ Αλεξάντερ περιγράφει: «Ήμουν μια κουκκίδα Επίγνωσης χωρίς να κουβαλάω καμία από τις γήινες εμπειρίες μου, ούτε το σώμα μου. Στην αρχή, (πριν φτάσω στον Παράδεισο) βρέθηκα ένα κατασκότεινο περιβάλλον με κάποιου τύπου “καλωδίωση’. Σαν να θυμάμαι ρίζες, και διακλαδώσεις, και εκεί νομίζω ότι έμεινα για πολύ καιρό, θα έλεγα, για χρόνια». 


«Ελευθερώθηκα από εκείνο το πανέμορφο σπειροειδές λευκό φως που εξέπεμπε μια απίστευτα συγκλονιστική μελωδία που με εισήγαγε στη Φωτεινή Κοιλάδα…»
Σαν σκηνή από παιδικό παραμύθι ο Dr.Alexander θυμάται μια νεαρή γυναίκα να εμφανίζεται διάσπαρτα στον Χωροχρόνο («να τσουλάει μπροστά του στο χώρο και το χρόνο…») και χωρίς λόγια να του μιλά: «Με κοίταζε, και χωρίς καμία λέξη καταλάβαινα αμέσως ό,τι μου έλεγε, έπαιρνα το μήνυμα μόνο από το κοίταγμα της: «Είσαι αγάπη, είσαι εκλεκτός, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι…».
Κι όμως ναι, ο τόσο αυστηρός ακαδημαϊκά καθηγητής του Χάρβαρντ, θυμάται, και περιγράφει επιστημονικά στην μαρτυρία της δικής του Επιθανάτιας Εμπειρίας, Near-Death Experience, τη νεαρή γυναίκα να ίπταται πάνω σ’ ένα φτερό πεταλούδας!
Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του Αλεξάντερ για τον Θεό. Τον αντιλήφθηκε μέσα από μια σφαίρα κρυστάλλινου φωτός.
«Ο Θεός…», λέει χαρακτηριστικά, «ήταν μια απέραντη παρουσία αγάπης, ήταν το όλον της αιωνιότητας και της υπαρκτής συνείδησης. Αλλά ήταν αυτή η σφαίρα κρυστάλλινου φωτός ο απαραίτητος μετασχηματιστής, σαν ένας μεταφραστής που ήταν απαραίτητος για να υπάρξει το Άπλετο Φως του Θείου και Απίστευτου…»
Το ενδιαφέρον είναι ότι στα εξονυχιστικά τεστ αντιληπτότητας, μνήμης και κάθε άλλης εγκεφαλικής λειτουργίας που περίμεναν τον Δόκτορα όταν γύρισε από… το κώμα,- για τα γήινα-, του έδειξαν, αμέσως μόλις ξύπνησε στην ΜΕΘ (και αυτό χαρακτηρίζεται επιστημονικά απρόβλεπτο, ή και θαύμα, γιατί δεν υπήρχαν πιθανότητες ο εγκέφαλός του να επανέλθει) , και μια σειρά από φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων στην ζωή του μέχρι πριν από το ατύχημα. Αναγνώρισε την βιολογική του αδελφή,- που ποτέ όσο ζούσε πριν το νοσοκομείο δεν είχε συναντήσει γιατί ήταν υιοθετημένος-, στο πρόσωπο της νεράιδας του απ τον Χωροχρόνο.
Τώρα, με πλήρως αποκατεστημένη την λειτουργία του εγκέφαλου του,- τόσο θεαματικά που σκίζουν πτυχία στο Χάρβαρντ!-, o Alexander προκαλεί, από το THINK-TANK της Γνώσης για τον Άνθρωπο όπου βρίσκεται, την επιστήμη, να αλλάξει κι αυτή με τη σειρά της, μυαλά!
«Είναι πια ξεκάθαρο για την Σύγχρονη Γνώση ότι πρέπει να αναποδογυρίσουμε το πλάνο και να το δούμε από την άλλη πλευρά» λέει. «Η συνειδητότητα υπάρχει σε μια πολύ πιο πλούσια μορφή, ελεύθερη και ανεξάρτητη από τον εγκέφαλο, γιατί πηγάζει από την συνείδηση των ψυχών μας οι οποίες είναι αιώνιες, και το γεγονός ότι η Επίγνωση, η Συνείδηση, η Ψυχή, το Πνεύμα μας, δεν εξαρτώνται από την ύπαρξη του εγκεφάλου στο φυσικό σύμπαν.
Στην πραγματικότητα η συνειδητότητα απελευθερώνεται σε πολύ πιο πλούσια επίγνωση όταν είμαστε εκτός…»
Dr Eben Alexander
pitharipandoras

Ανατομία ενός ...αιδοίου!!! Πώς τα προτιμούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;;;

Ανατομία ενός ...αιδοίου!!! Πώς τα προτιμούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;;;
Στους αρχαίους Ελληνες δεν άρεσαν τα μαλλιαρά σαν πρόβατα αιδοία. Λάτρεις της απολλώνιας ομορφιάς, τα ήθελαν μαδημένα, ξυρισμένα, στιλπνά, καθαρά και αστραφτερά. Τα «μαλλιαρά» ήταν ένδειξη δουλοπρέπειας, μας πληροφορεί εξαντλημένη μελέτη από το 1963 του δόκτορος Βαλέριου Ι. Μαρσέλλου με τίτλο: Η σεξουαλική ζωή των αρχαίων λαών (εκδ. Μαρή). Η αρχαία ονομασία της πρακτικής; «Παρατιλμός αιδοίου»...
Εκείνο που άρεσε στους αρχαίους Ελληνες, ήταν να βλέπουν και ν' απολαμβάνουν τα ξυρισμένα ή μαδημένα αιδοία των γυναικών, καθαρά και λάμποντα, όπως το συνηθίζουν οι σύγχρονες ανατολίτισσες και μερικές της Αφρικής, γιατί οι Ελληνες θεωρούσαν πως ήταν δουλόπρεπο να έχουν οι γυναίκες τον χ ο ί ρ ο ν (το αιδοίον) σαν μαλλιαρό πρόβατο, όπως το είχαν υποχρεωτικά οι δούλες, το συμπεραίνομε δε αυτό από τους ακόλουθους στίχους του αθάνατου Αριστοφάνη που αναφέρει στους «Βατράχους», ότι οι ορχηστρίδες παρουσιάζοντο άμα χόρευαν «ηβυλλιώσαι γ' άρτι παρατετιλμέναι».
«Στο άνθος της ηλικίας των και με φρεσκομαδημένο το αιδοίον των», όπως λέει η Θεράπαινα. Επίσης στις «Εκκλησιάζουσες» η Πραξαγόρα λέει:
«Και τας γε δούλας ουχί δει κοσμουμένας
την των ελευθέρων υφαρπάζειν Κύπριν,
αλλά παρά τοις δούλοισι κοιμάσθαι μόνον,
κατωνάκην τον χοίρον αποτετιλμένας».
Δηλ. «κι οι δούλες πάλι δεν πάει να φοράν στολίδια
κι από τις ελεύθερες εμάς να κλέβουν τις ηδονές,
μα θα κοιμώνται μόνον με τους δούλους
μαδώντας το γουρουνάκι τους για μια παλιοπροβιά».
(Αριστοφάνους, Εκκλησιάζουσαι, στ. 721)
Το ίδιο στην «Ειρήνη» στ. 1351 λέει:
«Του μεν μέγα και παχύ, της δ' ηδύ το σύκον».
(αυτουνού είναι μεγάλο και χοντρό (το πέος) κεινής δε γλυκό το σύκο (αιδοίο).
Και στους «Αχαρνής», στ. 781:
Μ. «αύτα εστί χοίρος;»
Δ. «νυν γε χοίρος φαίνεται
· ατάρ εκτραφείς γε κύσθος έσται».
( Μ. «αυτά είναι χοίρος;»
Δ. «τώρα τουλάχιστον χοίρος (μικρό αιδοίο) φαίνεται
·όμως όταν μεγαλώσει θα γίνει αιδοίον κανονικό).
Και στο στίχο 791:
«Αίκα δε παχυνθή καναχνοασθή τριχί,
κάλλιστος έσται χοίρος Αφροδίτη θύειν»
(εάν όμως παχύνει και γεμίσει τρίχες
θαυμάσιο αιδοίο θα γίνει για να θυσιάζει στην Αφροδίτη).

Γεμάτους χάρη κι εξυπνάδα βρίσκομε στη Λυσιστράτη και πάλιν του Αριστοφάνη τους παρακάτω στίχους, στους οποίους χρησιμοποιεί τη λέξη υν αντί γουρούνι - χοίρος, όταν μαλώνουν οι άντρες με τις γυναίκες λέγοντας:
«Ει νη τω θεώ με ζωπυρήσεις
Λύσω την εμαυτής υν εγώ δη και ποιήσω
Τήμερον τους δημότας βωστρείν σ' εγώ πεκτούμενον».
Εάν μα τη θεά μ' εξερεθίσεις
θα λύσω τον χοίρο μου (θα βγάλω έξω το αιδοίον μου
και κυνηγώντας σε θα σε κάνω να φωνάζεις στους δημότες βοήθεια).
(Αριστοφάνους, Λυσιστράτη, στ. 682)

Ο Φερεκράτης πάλι χρησιμοποίησε αντί αιδοίον τη λέξη ρ ό δ ο ν:
«Κόραι αρτίως ηβυλλιώσαι και τα ρόδα κεκαρμέναι».
(Κόρες μόλις στο άνθος της ηλικίας τους που είχαν κουρεμένα τα αιδοία τους).

Ο αθάνατος πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης μεταχειρίσθηκε την λέξη φ ύ σ ι ν που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα:
«Ων αι μήτραι προΐωσιν εξωτέρω της φύσιος».
(Αν η μήτρα προπέσει και βγει έξω από το αιδοίον)
(Ιπποκράτους, Αφορισμοί § 27, σελ. 643)

Ο Λουκιανός περιγράφοντας πώς πιάστηκε επ' αυτοφώρω ένας μοιχός λέει:
«Και μοιχός εάλω ποτέ, ως ο Άξων φησίν, άρθρα εν άρθροις έχων».
(Κάποτε πιάστηκε ένας μοιχός, που είχε τα αιδοία του μέσα στα αιδοία της γυναίκας).

Ο Αθήναιος χρησιμοποίησε τη λέξη κ ο ί λ ο ν   Ά ρ γ ο ς αντί αιδοίον:
«Η δ' είπε
· μήτερ, πώς, έφη, μέλλω φιλείν τον μηδέν ωφέλημα, τον υπό τας στέγας το κοίλον Άργος θέλοντ' έχειν;»
(Η κόρη είπε, πώς καλέ μητέρα θ' αγαπήσω αυτόν, από τον οποίον δεν έχω καμμιά ωφέλεια, που κάτω από τη στέγη μας θέλει να' χει δωρεάν το αιδοίο μου;)
(Αθήναιος, Βιβλ. ΙΓ΄, 582 α΄)
Μεταγενέστερα στους Μαγικούς Παπύρους αναφέρεται:
«Ορκίζω σε, νεκύδαιμον, - ίνα μοι άξης την δείνα και κεφαλήν κεφαλή κολλήση και χείλεα χείλεσι συνάψη και γαστέρα γαστρί κολλήση και μηρόν μηρώ πελάση και το μ έ λ α ν τω μ έ λ α ν ι (το μαυρότριχον αιδοίον συναρμόσει με το μαυρότριχο ανδρικό) και τα αφροδισιακά εαυτής εκτελέση μετ' εμού».

Ο της Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχης Φώτιος, σε διάφορα μέρη του Λεξικού του, πριν την άλωση, αναφέροντας για τα γεννητικά όργανα, λέει:
«Σ ά ρ α β ο ν
· το γυναικείο οι κωμικοί το ονομάζουν και σ ά κ α ν και σ ά β υ τ τ ο ν και σ έ λ ι ν ο και τ α ύ ρ ο και έτερα πολλά».
(Ευίου Ληναίου, Απόρρητα, Θεσσαλονίκη, 1935)
Αλλά και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, σε μερικά μέρη των «Εις Όμηρον Παρεκβολών», γράφει τα ακόλουθα:
«Ότι δε πολυώνυμον (ον) το γυναικείον αιδοίον, ά μ β ω ν τε γαρ λέγεται και
χ ο ί ρ ο ς και ε σ χ ά ρ α και δ έ λ τ α, το αυτό και κ έ λ η ς κλπ.»

ΟΝΟΜΑΣΙΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ
Παραθέτομεν για τον περίεργον πλούτον των ονομασιών, τα πιο κάτω:
1) Αγγείον
2) Αηδονιεύς
3) Αιδοίον
4) Αιδώς
5) Αισχύνη
6) Άμβων
7) Αναγκαίον
Απόκρυφον
9) Απόρρητα
10) Άρθρα
11) Ασχημοσύνη
12) Βασιλείδης
13) Βληχώ
14) Βύττος
15) Γείτον
16) Γέρρα
17) Γίγαρτον
18) Γυία
19) Δέλτα
20) Δελφάκιον
21) Δορίαλλος
22) Επίσειον
23) Εσχάρα
24) Ευδίαιον
25) Εύστρα
26) Ηδονοθήκη
27) Ίακχος
28) Ιπποκλείδης
29) Κέλης
30) Κένταυρος
31) Κήπος
32) Κοίλον Άργος
33) Κόκκος
34) Κολεός
35) Κτεις
36) Κύνειρα
37) Κύσθος
38) Κυσολαμπίς
39) Κυσός
40) Κύων
41) Λάκκος
42) Λειμών
43) Μέλαθρον
44) Μέλαν
45) Μισγκάγκειον
46) Μόριον
47) Μύρτον
48) Μύσχος
49) Μύτος
50) Νάπος
51) Οστάνιον
52) Πεδίον
53) Πελλάνα
54) Πράγμα
55) Ρόδον
56) Ροδωνιά
57) Σάβυττος
58) Σαβαρίχη
59) Σάκανδρος
60) Σάκας
61) Σάκος
62) Σαλάμβη
63) Σάραβος
64) Σάρων
65) Σέλινον
66) Σκάφιον
67) Σύκον
68) Ταύρον
69) Τιτίς
70) Τρήμα
71) Τρυβλίον
72) Τρυμαλίη
73) Τρύπημα
74) Υς
75) Ύσσακος
76) Ύσσαξ
77) Φορμίσιος
78) Φύσις
79) Χοιρίλος
80) Χοιρίον
81) Χοίρος
82) Ψίμαρον

Και τα νεώτερα:
Α χ ι ν ό ς, α χ α ΐ ρ ε υ τ ο (Καρύστου), α μ ε λ έ τ η τ ο, ο π ω ρ ι κ ό (Λευκάδος),
ν ε ρ ό μ υ λ ο ς, π ο υ λ ί, π ο υ λ ά κ ι, π ο υ τ ί, π ρ ά μ α, ρ η μ α δ ι α κ ό,
σ χ ι σ τ ό και το ηπειρώτικο κ λ ε ι δ ω ν ι ά.

Στη συλλογή Αραβαστινού (σελ. 223, 373) υπάρχει το παραστατικώτατο δημοτικό αλληγορικό τραγούδι για την κλειδωνιά:
Απόψε κυρά νύφη
Θα παίξη ο μάνταλος
Τα δυο κουπιά του Μπάρκα
Και ο παρασάνταλος
Απόψε κυρά Νύφη
Της πεθεράς σου ο γιος
Θα μπη ξεσπαθωμένος
Σαν φίλος σαν οχτρός
Απόψε η κλειδωνιά σου
Με μια θα τσακιστεί
Και η πόρτα της αυλής σου
Θα στέκετ' ανοιχτή.
Ο Κουκουλές επίσης αναφέρει ότι οι Πόντιοι και σήμερα εξακολουθούν να ονομάζουν το αιδοίον της γυναίκας γ ε ί τ ο ν.

Η τέχνη της αγένειας

Το να είσαι αγενής είναι η πιο αποδεκτή ελληνική συμπεριφορά. Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως πολιτικοί

Η ευγένεια δεν είναι στη μόδα. Το βλέπεις στον δρόμο, το καταλαβαίνεις στις καθημερινές συζητήσεις. Το συνειδητοποιείς όταν οδηγείς, όταν εξυπηρετείσαι, όταν εξυπηρετείς, όταν αγοράζεις, όταν πουλάς, όταν μπαίνεις στο μετρό, όταν διασχίζεις τον δρόμο, όταν συγχρωτίζεσαι γενικά με αυτό το μπερδεμένο, οργισμένο, αποπροσανατολισμένο, ευθυνόφοβο είδος ανθρώπου που είναι ο μέσος έλληνας πολίτης στα μέσα του 2014.
Η ευγένεια θεωρείται αναχρονιστική. Μια πασέ ιστορία, μια περιττή συμπεριφορά κάπως συκοφαντημένη από τη ζωή.

Μια πολυτέλεια που ίσως και να μας απασχολούσε την εποχή που είχαμε χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες. Ακόμη χειρότερα: Η ευγένεια θεωρείται αδυναμία, μια παραδοχή συνθηκολόγησης με τη ζωή.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίτερα την κατάσταση: Είμαστε μια χώρα με βαθιά κουλτούρα αγένειας. Προέρχεται από το DNA μας; Αρκετά βολική δικαιολογία. Δικαιολογείται από την πρόσφατη κατάρρευση της κοινωνίας; Παλιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλύτερα τα πράγματα, ένα λούστρο σοβαροφάνειας και προσχηματικής αριστοκρατίας δεν είναι ακριβώς ευγένεια. Μόνο εμείς είμαστε αγενείς, οι άλλοι λαοί τι κάνουν; Οχι, δεν είμαστε μόνοι, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Επίσης, δεν πρέπει να συγκρίνεσαι με χειρότερους για να φανείς καλύτερος. Είναι δείγμα αυθεντικότητας και ντομπροσύνης; Οχι και τόσο, περισσότερο με μνημείο κουτοπονηριάς και ευκολίας μοιάζει.

Αρα, τι φταίει; Ορισμένες πολιτικές ιστορίες της προηγούμενης εβδομάδας ίσως να δικαιολογούν τη γονιδιακή ιστορία της αγένειας. Ιστορίες συνηθισμένες, καθημερινές, που όμως νομιμοποιούν τη λογική «αν τα κάνουν αυτοί, γιατί να μην τα κάνω εγώ;». Και «αυτοί», τα κάνουν με διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Γιατί η σωστή αγένεια έχει και την ποικιλία της.

Η ευγενική προσβολή: Είναι η χειρουργική αγένεια που δεν φαίνεται. Είναι χειρότερη, πιο ύπουλη, πιο προσβλητική, πιο διαβρωτική, γιατί μπλέκεται με το δήθεν χιούμορ. Είναι αυτή που έγινε στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η προϊσταμένη της υπηρεσίας ασύλου, όχι στη λαμπρότερη στιγμή της, έδωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα δώρο στον απερχόμενο υπουργό Νίκο Δένδια: Ηταν μια κάρτα πολιτικού ασύλου, με την οποία φωτογραφήθηκε περιχαρής ο υπουργός καθώς «το κοινό ξέσπασε σε γέλια». Εδώ και χρόνια, οι ελληνικές θάλασσες πλημμυρίζουν με πτώματα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Βέλγιο έδωσε άσυλο στον Μαμαντού Μπα από τη Γουινέα, ο οποίος ενώ είχε ήδη άσυλο στην Ελλάδα κατέφυγε στις Βρυξέλλες που έκριναν πως πρέπει να του χορηγηθεί εκ νέου άσυλο, καθώς «είναι επικίνδυνη για τη σωματική του ακεραιότητα η παραμονή στην Ελλάδα». Και ο πολιτικός που ήταν υπεύθυνος για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών κάνει πλάκα με τις ταλαιπωρημένες ζωές των άλλων. Σύμφωνοι, συμβολικό. Αλλά και φρικτά προσβλητικό.  

Η αγένεια του να αγνοείς κάποιον: Οποιος έχει περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους μήνες έχει αντικρίσει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται στην Καραγεώργη Σερβίας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Μια πρόχειρη καταγραφή της ιστορίας: Το Πρωτοδικείο έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες στη νομική προσφυγή τους. Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τον Αρειο Πάγο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα πάγωνε την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης. Η αίτηση απορρίφθηκε. Η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί: Πρέπει να επαναπροσληφθούν. Το κράτος αγνοεί τη Δικαιοσύνη και με διαρκή νομικά τρικ προσπαθεί να πάρει παράταση. Αυτό δεν είναι απλώς επιθετική αγένεια. Αγνοώντας συνειδητά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, το ίδιο το κράτος δίνει το μήνυμα μιας γενικής ασέβειας, γενικής αγένειας, γενικής αναρχίας: Καμία εμπιστοσύνη πουθενά. Μόνο το δίκιο του καθενός.

Η μπρουτάλ αγένεια: Ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, έχει χτίσει προσεκτικά το όνομά του. Προσεκτικά για κάποιον με περίεργο αξιακό σύστημα. Μετά τη δημοσιογραφική του καριέρα ακολούθησε μια τηλεοπτική πορεία κραυγών και προσβολών. Εγινε μέλος του κλαμπ των πολιτικών που συχνάζουν μαινόμενοι στα κανάλια γιατί όλοι ξέρουν πως ένας καλός τσαμπουκάς είναι πιο αποδοτικός τηλεοπτικά από μια λογική κουβέντα. Και, κάπως έτσι, κάνοντας πρωταθλητισμό στους αγενείς τσαμπουκάδες, υπερασπιζόμενος με πάθος, οίηση, άγνοια κάθε λογικής συμπεριφοράς το κόμμα του, έγινε υπουργός. Η μπρουτάλ αγένεια μπορεί να σε πάει παντού, αρκεί να είσαι πρωταθλητής σε αυτό.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το λέει και η τεχνολογία. Αν βάλεις στο Google τις λέξεις ευγένεια και Ελλάδα, ένα από τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα είναι η πραγματική ευγένεια, αλλά η σύζυγος ενός πρώην (και όχι και τόσο ευγενικού) υπουργού. Και ίσως αυτό να εξηγεί ορισμένα πράγματα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί

6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί

Σε όλη τους τη ζωή, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίζουν μια σειρά ηθικών επιλογών. Η «δουλειά» μας είναι να τους δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση.

Σαν γονείς, όλοι έχουμε διαφορετικές ελπίδες και όνειρα για τα παιδιά μας. Όμως κάθε μαμά και μπαμπάς θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με έναν δυνατό και ηθικό χαρακτήρα. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξέρουν ποιό είναι το καλό και ποιό το κακό. Ελπίζουμε ότι θα μάθουν να συμπεριφέρονται με ήθος, και μεγαλώνοντας να είναι συνετοί, ειλικρινείς, να είναι φιλάνθρωποι και ευγενικοί. Με λίγα λόγια, θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν συνείδηση - μια δυνατή εσωτερική φωνή που θα τους δείχνει τον σωστό δρόμο και θα τους παρέχει μικρές δόσεις ενοχής όποτε χρειάζεται.

Όμως τα παιδιά δεν γεννιούνται με συνείδηση, γι' αυτό η δουλειά του "χτισίματος" είναι δική μας. Είναι μια διαδικασία που οι γονείς χρειάζονται να δουλέψουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Πρέπει να διαχωρίζετε συνεχώς το καλό από τα κακό και να αναφέρετε το μοντέλο της σωστής συμπεριφοράς. Σιγά σιγά  το παιδί σας θα αφομοιώσει τα μηνύματά σας και θα γίνουν ο πυρήνας του χαρακτήρα του.
Τα μαθήματα πρέπει να παραδίδονται σταδιακά: τα παιδιά ενός έτους περίπου αντιλαμβάνονται ότι η καλή συμπεριφορά κάνει τους γονείς τους ευτυχισμένους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες για να μην μπλέξουν. Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν τους κανόνες σας - και της κοινωνίας - όταν δεν θα είσαστε δίπλα τους για να τους θυμίζετε τι να κάνουν;

Πλημμυρίστε το μωρό σας με αγάπη και προσοχή.
Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την ιδέα του καλού και του κακού μέχρι την ηλικία των δύο περίπου. Αν όμως δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό με το μωρό σας από την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να του μάθετε την έννοια όταν έρθει η ώρα. Αν συντονιστείτε με το μωρό σας και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του από νωρίς, θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούει και να το καθοδηγείτε καθώς θα μεγαλώνει.
Μια μακροχρόνια μελέτη που έγινε, απέδειξε ότι τα μωρά που είχαν δεσμό ασφάλειας με τη μητέρα τους μέχρι τον δέκατο τέταρτο μήνα, ήταν πιο πειθαρχημένα - οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην διδασκαλία των βασικών κανόνων ηθικής, όπως: «Μην χτυπάς τους άλλους», «Βοήθησέ με να μαζέψουμε τα παιχνίδια» και «Ας το μοιραστούμε». Στις ηλικίες των  τεσσάρων και πέντε, αυτά τα παιδιά έδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη της συνείδησής τους. Δεν ήθελαν να παραβούν τους κανόνες που τους είχαν βάλει οι μαμάδες τους όταν αφέθησαν μόνα σε ελκυστικές καταστάσεις.
Επιπλέον, ένα παιδί που νιώθει ότι το υπολογίζουν, παίρνει το σημαντικό μήνυμα ότι όλοι αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και ευγένεια. Αντιλαμβάνονται ότι είναι λάθος να κάνουν πράγματα που πληγώνουν τους άλλους. Και αυτή είναι η ουσία της ευσυνειδησίας.

Να απαιτήσετε σεβασμό από την αρχή.
Αν αφήσετε τα παιδιά σας να τη γλυτώσουν έχοντας συμπεριφερθεί ασεβώς, ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία, θα αγνοούν την ηθική σας εξουσία πολύ γρήγορα. Αν δεν σέβονται την «εξουσία» σας, δεν θα σεβαστούν τους κανόνες σας και  τα παραδείγματά σας. Γι' αυτό λοιπόν, απαιτείστε σεβασμό από την αρχή και ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτετε κανόνες και να μην κάνετε πίσω όταν βλέπετε τα παιδιά σας να στεναχωριούνται.
Μπορείτε να αρχίσετε να ζητάτε τον σεβασμό πριν ακόμα ξεκινήσουν να μιλάνε. Αν το δεκαέξι μηνών παιδί σας δώσει σφαλιάρα, η απάντησή σας με ένα δυνατό όχι, θα του στείλει το μήνυμα. Αν το τρίχρονο παιδί σας φωνάζει ότι σας μισεί ή αν το επτάχρονο βλαστάρι σας σας αντιμιλήσει, να τα επαναφέρετε στην τάξη. Μπορείτε να πείτε: «Δεν σου επιτρέπεται να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν είσαι εκνευρισμένος».
Είναι εξίσου σημαντικό να νιώθει και το παιδί σας ότι το σέβεστε. Εξηγείστε του γιατί θέτετε τους κανόνες. Ακούστε αυτά που έχει να  σας πει πριν το τιμωρήσετε και να είσαστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε το λάθος σας όταν το κάνετε. Προσπαθήστε - σε κάθε ευκαιρία - να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι είσαστε δίκαιη μαζί του. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο, έχουν την τάση να είναι πιο υπάκουα, ίσως επειδή δεν νιώθουν αδικημένα και πικρία.

Δώστε βάρος στην ενσυναίσθηση.
Με το να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε τη συνείδηση σε ένα παιδί χωρίς να του μάθετε την έννοια του να προσπαθεί να μπαίνει στη θέση των άλλων, είναι σαν να προσπαθείτε να φυτέψετε ένα λουλούδι σε άγονο έδαφος. Εξάλλου, αν δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση των άλλων, ποτέ δεν θα νιώσετε την ανάγκη να συμπεριφερθείτε στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλατε να συμπεριφερθούν σε σας. Τα μωρά δείχνουν σημάδια ενσυναίσθησης από την αρχή της ζωής τους - κλαίνε όταν κλαίνε και άλλα μωρά, ανταποδίδουν το χαμόγελο όταν τους χαμογελάτε. Είναι στο χέρι σας να αναπτύξετε αυτή την ιδιότητα με το να κάνετε τα παιδιά σας να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Αν το παιδί σας που είναι σε προσχολική ηλικία χτυπήσει τη φίλη της στο κεφάλι με την κούκλα της, φροντίστε να την κάνετε να καταλάβει γιατί η φίλη της κλαίει. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε αν τη χτύπαγε η φίλη της.
Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρέχοντα γεγονότα τα οποία  θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ευαίσθητα απέναντι στους άλλους. Αφήστε το παιδί σας (που πάει ήδη σχολείο) να παρακολουθήσει τις καταστροφές που προκάλεσε μια καταιγίδα στην τηλεόραση και ρωτήστε το πως θα μπορούσε να νιώθει κάποιος ο οποίος έζησε ένα τέτοιο γεγονός. Βοηθώντας το να καταλάβει τι περνάνε οι άλλοι, θα μάθει γιατί είναι καλό να τηλεφωνήσει στον άρρωστο φίλο του ή να πάει κουλουράκια στον ηλικιωμένο γείτονα. 

Κάντε πράξη αυτά που πιστεύετε.
Αν θέλετε να είναι τα παιδιά σας ειλικρινή, ηθικά ανθρώπινα όντα, θα πρέπει να προχωρήσετε βήμα βήμα. Αν λέτε ψέματα  ή αν λέτε κακά πράγματα για τους γείτονες πίσω από την πλάτη τους, πώς περιμένετε να συμπεριφερθεί το παιδί σας διαφορετικά; Όμως το να δίνετε το καλό παράδειγμα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να λέτε ξεκάθαρα στα παιδιά ποιο είναι το σωστό.
Για να κάνετε ξεκάθαρες τις ηθικές απαίτησης σας, θα πρέπει να τους τις θυμίζετε συνεχώς. Να χρησιμοποιείτε εκφράσεις, όπως: «Στην οικογένειά μας, είμαστε πάντα ειλικρινείς μεταξύ μας» ή «Συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται». Να τους δίνετε καθημερινά παραδείγματα ειλικρίνειας, επιμονής και ευγενείας  και να συζητάτε γιατί είναι σημαντικές αυτές οι αξίες.
Να προσέχετε και τη δική σας συμπεριφορά επίσης. Πείτε: «Ξέρεις, είναι πολύ δελεαστικό να οδηγήσω λίγο πιο γρήγορα από το όριο ταχύτητας, αλλά προτιμώ να καθυστερήσω να πάω στο μάθημα μουσικής, παρά να προκαλέσω ατύχημα και να χτυπήσω κάποιον άλλον». Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει το παιδί σας τις καλές πράξεις. Για παράδειγμα: «Πόσο ωραίο ήταν που θυμήθηκες να μαζέψεις τα παιχνίδια σου! Είμαι πολύ περήφανη για σένα».

Να του μάθετε την τέχνη της πειθαρχίας.
Όταν το παιδί σας κάνει κάτι κακό μην πείτε απλά στα παιδιά σας ότι οι πράξεις τους ήταν λάθος. Πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν και τον λόγο. Πείτε στο τεσσάρων ή πέντε χρονών παιδί σας ότι έκανε την φίλη του να κλάψει όταν της είπε ότι το φόρεμά της ήταν άσχημο. Μετά μεταφέρετε τον κανόνα στο σπίτι: «Δεν λέμε άσχημα πράγματα στον κόσμο. Αυτό δεν ήταν καλό». Αν το τιμωρήσετε, να ξαναναφέρετε το γεγονός μετά την τιμωρία. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας θα το καταλάβει, μπείτε πιο βαθειά. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε η ίδια αν η φίλη της της έλεγε άσχημα πράγματα. Δεν πειράζει αν νιώσει ενοχές. Όταν ένα παιδί έχει την ευαισθησία ότι δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι, είναι σημάδι καλής λειτουργίας της συνείδησής του. Τέλος, βοηθήστε το να καταλάβει πώς μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Ίσως να χρειάζεται να ζητήσει απλά συγγνώμη. Ή να κάνει ένα κομπλιμέντο για τα μαλλιά ή τα παπούτσια της φίλης της. Αυτό το σημαντικό βήμα της μετάνοιας δεν δείχνει μόνο ότι το παιδί σας μπορεί να απαλύνει τα «άσχημα» συναισθήματα κάποιου κάνοντας κάτι καλό, αλλά και το βοηθάει να καταλάβει ότι είναι ικανό να λύνει τα προβλήματα - έτσι χτίζει την αυτοεκτίμησή του.

Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε πολλές ευκαιρίες για να σχηματίσετε την συνείδηση του παιδιού σας είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του.
Όταν είσαστε μαζί, ψάξτε για αυθόρμητες ευκαιρίες για να του διδάξετε τις αξίες σας: στο σουπερμάρκετ, παραχωρείστε τη σειρά σας στο ταμείο σε μια ηλικιωμένη κυρία. Στο πρωινό, δείξτε του το άρθρο στην εφημερίδα που λέει για τον οδηγό ταξί που βρήκε στο αυτοκίνητό του ένα πορτοφόλι με εκατό ευρώ και το επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του. Όταν βάζετε το μικρό σας για  ύπνο, πείτε του ότι εκτιμάτε πολύ το γεγονός που συμπεριφέρθηκε με ευγένεια το πρωί και πώς είσαστε σίγουρη ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται το ίδιο καλά και στο μέλλον. Με τέτοιου είδους υποστήριξη και ενθάρρυνση να αποκτήσουν συνείδηση - και θα θριαμβέψουν.

Με την συνεργασία της κας Ειρήνης Αργύρη (ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος MSc UCLan UK)

4 τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί μας να ψηλώσει!

4 τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί μας να ψηλώσει!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Public Health Nutrition μας πληροφορεί ότι εκτός από την κληρονομικότητα και το φύλο υπάρχουν και παράγοντες που μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό ύψος στα παιδιά μας.

Σε ποιο ύψος θα φτάσει το παιδί μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί είναι η κληρονομικότητα και το φύλο. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε. Συγκεκριμένα η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και η κατάσταση υγείας είναι παράγοντες που προσδιορίζουν σε ποιο ύψος θα σταματήσει η ανάπτυξη. Έτσι ενώ δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι που μπορούν να αυξήσουν το ύψος πέραν από το γενετικά καθορισμένο, σίγουρα η έλλειψη κάποιων τροφίμων, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ο ανεπαρκής ύπνος και ο μη τακτικός έλεγχος της υγείας μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα να μη φτάσει το παιδί μας στο μέγιστο δυνατό ύψος. Σύμφωνα με την έρευνα του έγκυρου αμερικάνικου περιοδικού αυτά που θα πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό ύψος για το παιδί μας είναι: 

1. Σωστή διατροφή 

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στηνανάπτυξη του παιδιού. Έτσι χρειάζεται διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά.
Πιο συγκεκριμένα:
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρολό στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των οστών και του συνδετικού ιστού που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
Το β-καροτένιο είναι σημαντικό για την οστική ανάπτυξη, γιατί μετατρέπεται σε βιταμίνη Α η οποία βοήθα στη διατήρηση φυσιολογικής ανάπτυξης και σχηματισμού των οστών.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σκελετική ανάπτυξη και αναδόμηση των οστών. Η έλλειψή της κάνει τα οστά εύθραυστα και λεπτά. Επίσης είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσή του στα οστά. Η καλύτερη πηγή της είναι η μικρή και συχνή έκθεση στον ήλιο.
Το ασβέστιο χρειάζεται για την ανάπτυξη αλλά και διατήρηση των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο έχουν μεγαλύτερη οστική ανάπτυξη από αυτά που έχουν χαμηλή κατανάλωση πηγών ασβεστίου.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή σύνθεση των πρωτεϊνών και για την ανάπτυξη. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης..
Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για τη στήριξη και δόμηση του μυοσκελετικό συστήματος.


2. Επαρκής ύπνος τη σωστή ώραΚατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη η όποια είναι υπεύθυνη για την επιμήκυνση των οστών του σκελετού. Η έκκρισή της όμως γίνεται συγκεκριμένη ώρα στον οργανισμό, έτσι σημασία δεν έχει μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά και η ώρα. Συγκεκριμένα ο ύπνος πρέπει να έχει διάρκεια 10-12 ώρες και να ξεκινά γύρω στις 8- 9 μ.μ.
3. Σωματική άσκησηΗ σωματική άσκηση ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και επιμηκύνει τα οστά. Τα αθλήματα όπως η κολύμβηση, το μπάσκετ, το τρέξιμο και οι γενικά διατακτικές ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μυς που στηρίζουν το σκελετικό σύστημα και βοηθούν στην επιμήκυνση των οστών. Γενικά, η φυσική δραστηριότητα αυξάνει το μεταβολισμό, βελτιώνει την κορμοστασιά και δυναμώνει τον οργανισμό.

4. Προληπτικός ιατρικός έλεγχοςΥπάρχουν διάφορες παθήσεις όπως αυτές του ενδοκρινολογικού συστήματος (μειωμένη έκκριση αυξητικής ορμόνης), υποθυρεοειδισμός, γιγαντισμός, νανισμός που μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη. Έτσι είναι σημαντικό εάν παρατηρήσουμε αργή σωματική ανάπτυξη στο παιδί μας να απευθυνθούμε σε ειδικό και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε το τυχόν πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και να επιτευχτεί το μέγιστο δυνατό ύψος.

Μπορώ να προβλέψω το ύψος του; 
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, στην ηλικία των δύο χρόνων έχουμε αποκτήσει το μισό περίπου ύψος από εκείνο που θα έχουμε ως ενήλικες. Αν λοιπόν διπλασιάσουμε το ύψος που έχει το παιδί μας στα δύο μπορούμε να μάθουμε πόσο θα ψηλώσει συνολικά στη ζωή του.

Μια άλλη συνηθισμένη φόρμουλα για τον υπολογισμό του ύψους, είναι τα απλά μαθηματικά. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζουμε τα εξής, ανάλογα με το φύλλο:
για τα αγόρια: Προσθέτουμε το ύψος του πατέρα + το ύψος της μητέρας + 13 πόντους και διαιρούμε δια δύο
για τα κορίτσια: Προσθέτουμε το ύψος του πατέρα + το ύψος της μητέρας - 13 πόντους και διαιρούμε δια δύο
Πρόκειται για μια αρκετά ασφαλή πρόβλεψη και τα ποσοστά απόκλισης, τις περισσότερες φορές, είναι περίπου από έξι έως οκτώ πόντους.

*Όλες βέβαια αυτές οι μέθοδοι προσφέρουν υποθετικά μόνον αποτελέσματα. Επίσης, όλες οι φόρμουλες και οι πίνακες ανάπτυξης βασίζονται σε ομαδοποιημένες μελέτες και δεν αποτυπώνουν το χάρτη ενός και μόνον συγκεκριμένου παιδιού.    


6 λάθη που κάνετε και σας ασχημαίνουν! Αλλάξτε τα !!!

anapnoes.gr : newego LARGE t 821 105727311 6 λάθη που κάνετε και σας ασχημαίνουν! Αλλάξτε τα !!!
Μπορεί να φροντίζετε καθημερινά την εμφάνιση σας υπάρχουν όμως κακές συνήθειες που σας «κλέβουν» την ομορφιά…

1. Κοιμάστε από την μια πλευρά
Αρκετοί κατά τη διάρκεια του ύπνους τους επιλέγουν να κοιμηθούν στο πλάι είτε αριστερά είτε δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να «τσαλακώνεται» και με την πάροδο του χρόνου να δημιουργούνται κάθετες ρυτίδες στη συγκεκριμένη πλευρά αυτή του προσώπου που συνηθίζετε να κοιμάστε.
Τι να κάνετε:
Οι ρυτίδες αυτές εμφανίζονται και στους άντρες και η καλύτερη λύση είναι να αλλάξετε συνήθειες στον ύπνο. Δοκιμάστε να κοιμάστε ανάσκελα.

2. Γλείφετε τα χείλη σας
Όταν κάνει κρύο πολλοί γλύφουν τα χείλη τους με σκοπό να τα ενυδατώσουν. Αυτό όμως που καταφέρνουν στην πραγματικότητα είναι να τα αφυδατώσουν περισσότερο, αφού όταν εξατμιστεί το σάλιο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ξηρότητα στα χείλη και επομένως εμφανή σκασίματα, κοκκινίλες, ακόμη και πληγές.
Τι να κάνετε:
Ενυδατώνετε συχνά τα χείλη σας με κάποιο προϊόν του εμπορίου ή προστατεύστε το από το κρύο βάζοντας λίγη βαζελίνη. Ένα τρικ που μπορείτε να κάνετε, αν είστε γυναίκα, είναι να φοράτε ένα έντονο χρώμα κραγιόν που θα σας αποτρέπει να γλείφετε τα χείλη σας για να μη λερωθείτε.

3. Λάθος διατροφή και…μηδενική γυμναστική
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η εργασία, η οικογένεια, αλλά και οι υποχρεώσεις που έχει καθημερινά μια γυναίκα δε της αφήνουν καθόλου ελεύθερο χρόνο για γυμναστική και η διατροφή πολλές φορές δεν είναι η σωστή. Κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος και ταλαιπωρημένο δέρμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή και την απουσία γυμναστικής.
Τι να κάνετε:
Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, φρουτοχυμούς λαχανικά και πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση γλυκών, αλκοολούχων ποτών και ζωικών λιπαρών. Αν δεν προλαβαίνετε να πάτε γυμναστήριο περπατήσετε με γοργό ρυθμό μέχρι το σούπερ μάρκετ ή το γραφείο και κάντε τις δουλειές του σπιτιού.

4. Σπάτε τα σπυράκια
Μια κακή συνήθεια που κάνουν όλες οι γυναίκες είναι να σπάνε σπυράκια ή να βγάζουν μαύρα στίγματα από μόνες τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιδερμίδα και ορισμένες φορές ακόμη και να αφήσει σημάδι. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα στην προσπάθεια της μια γυναίκα να σπάσει ένα σπυρί. Λίγες ώρες όμως μετά μπορεί να προκληθεί μια λοίμωξη ή φλεγμονώδης αντίδραση με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το μέγεθος του σπυριού.
Τι να κάνετε:
Βάλτε στο σπυράκι μια ειδική λοσιόν και κάντε υπομονή 2 ημέρες ώσπου να μειωθεί τόσο που δε θα φαίνεται. Μια άλλη λύση είναι να βάλετε κάποιο concealer που περιέχει δραστική ουσία κατά των σπυριών. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτετε το σπυράκι αλλά και θα το θεραπεύετε παράλληλα.

5. Δεν κοιμάστε στη 1.00 το πρωί!
Ο σωστός ύπνος είναι αυτός που γίνεται χωρίς καταχρήσεις λίγο πριν την κατάκλιση (αλκοόλ, πικάντικά φαγητά…) και είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού. Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος εκτός από κούραση προκαλεί μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τονίζει τις ρυτίδες και κάνει το δέρμα ωχρό.
Τι να κάνετε:
Με τον ύπνο ο οργανισμός ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος γι’ αυτό θα πρέπει να κοιμάστε 6-8 ώρες την ημέρα. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι στη 1.00 το πρωί και ενώ κοιμάστε είναι η ώρα που γίνεται ο μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός κυττάρων του δέρματος. Μήπως απόψε να κοιμηθείτε πριν τη 1.00;

6. Καπνίζετε χωρίς να βλέπετε τις συνέπειες…
Το τσιγάρο πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία προκαλεί τεράστια προβλήματα και στην εμφάνιση σας. Οι συνέπειες στην επιδερμίδα δε φαίνονται αμέσως, αλλά μετά από χρόνια καπνίσματος, τότε δηλαδή που η ζημιά θα έχει γίνει. Μπορεί να έχετε μια τέλεια επιδερμίδα, παρότι καπνίζετε, αλλά αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι προσωρινό…Το τσιγάρο προκαλεί ζημιά στο κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα της επιδερμίδας και οι ρυτίδες γύρω από το στόμα γίνονται έντονες. Με το κάπνισμα προκαλείται αγγειοσύσπαση με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος στα αγγεία της επιδερμίδας και έτσι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν σε αυτή να είναι ελάχιστα.
Τι να κάνετε: Κόψτε άμεσα το τσιγάρο, είτε μόνοι σας είτε με εναλλακτικούς τρόπους (βελονισμός, ομοιοπαθητική), είτε με τη βοήθεια κάποιων προγραμμάτων που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία. Παράλληλα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση αντιοξειδωτικές κρέμες( βιταμίνη C) για να μειώσετε τις συνέπειες του καπνίσματος.

Οι 5 τύποι μαμάδων που εκνευρίζουν κάθε...κανονική μαμά!

Οι 5 τύποι μαμάδων που εκνευρίζουν κάθε...κανονική μαμά!

Τελειομανής, καριερίστα, blogger, μοδάτη ή οικολόγος εναλλακτική; Στη σημερινή φιλελεύθερη, ανεκτική και πλουραλιστική κοινωνία, συναντάς πολλών ειδών μαμάδες, που απέχουν κατά πολύ από τα παραδοσιακά πρότυπα. Εσείς σε ποια από τις «φυλές» των σύγχρονων μαμάδων ανήκετε;

1. Η τέλεια μαμά 
Οι κάλτσες των παιδιών της είναι πάντα σε ζευγάρια, τα εσωρουχάκια τους πάντα σιδερωμένα και εννοείται πως το δωμάτιό τους είναι βαμμένο με οικολογικά χρώματα. Στο απόλυτα οργανωμένο παιδικό νεσεσέρ της, θα βρείτε τα πάντα: αντικουνουπικό, αντιισταμινικό, σιρόπι παρακεταμόλης, τσιρότο, βάμμα ιωδίου, κλωστή και βελόνα. Στην παιδική χαρά, θα τη βρείτε περικυκλωμένη από άλλες μαμάδες που δεν χορταίνουν να την ακούνε να αναλύει τη μοριακή σύνθεση του τεχνητού γάλακτος και φυσικά να ασκεί σκληρή κριτική στην Αντζελίνα Τζολί που ταΐζει τα παιδιά της γαριδάκια. Όλες εκείνη ρωτούν πώς να κοιμίσουν το παιδί, ποιο καροτσάκι να αγοράσουν, ποιες συνταγές κάνουν τα παιδιά να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Ε, ναι, η τέλεια μαμά είναι δυναμική, πειστική, ενημερωμένη, ένας πραγματικός φάρος γνώσης για τις μαμάδες που νιώθουν πελαγωμένες μέσα στα καθημερινά τους καθήκοντα. Συνήθως είναι ανταγωνιστική και κρίνει με τον πιο αμείλικτο τρόπο άλλες μητέρες, σαν να πρόκειται για καλλιστεία και όχι για μια ιδιότητα που στην ουσία τις ενώνει. Πάντως, η ίδια συνήθως περνάει τη μέρα της,  φιλοσοφώντας με άλλες μαμάδες, θέτοντας ερωτήματα όπως: «Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει να πιπιλίζει το δάχτυλό του και πώς να του κόψω την πάνα χωρίς να τραυματιστεί ψυχολογικά;». Βασικός στόχος της αποτελούν οι εργαζόμενες μαμάδες, οι οποίες λόγω φόρτου υποχρεώσεων έχουν μεγάλα κενά στην Παιδιατρική, οπότε απολαμβάνει να τους τα καλύπτει. 
Τι φοβάται:Τις μαμάδες που ξέρουν περισσότερα από εκείνη. 

2. Η μαμά blogger 
Ανήκει σε αυτό το 40% των μαμάδων που, όπως μας πληροφορούν πρόσφατες έρευνες, περνούν 90 λεπτά καθημερινά στο Ίντερνετ, προσπαθώντας να βρουν συμβουλές για τη μητρότητα και τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους. Η μέση μαμά blogger είναι έως 37 ετών, και το 89% αυτών έχουν παιδιά από 2 έως 11 χρόνων. Συνήθως η ίδια έχει κάποια σχέση με τα media, ή απλώς, από τότε που έγινε μητέρα, αποφάσισε να μιλήσει με «μοναδικό» τρόπο για τη δική της εμπειρία. Τα blogs είναι ο πιο απλός τρόπος για να νιώσει πως δεν είναι πλέον στην αφάνεια, και αργότερα -ποιος ξέρει;- μπορεί να βγάλει και κάποιο βιβλίο με τις εμπειρίες της. Κάποια στιγμή ανοίγει το δικό της ιστολόγιο και ενώνεται πνευματικά με τις άλλες μαμάδες: την αγχωμένη μαμά μπλόγκερ, την κυνική, την αντικοινωνική, την technofreak, την άνεργη. Ειρωνικές, απογοητευμένες και παθιασμένες, ανταλλάσσουν ακατάπαυστα πληροφορίες σε οτιδήποτε αφορά τη μητρότητα, από τα φυτικά αντικουνουπικά μέχρι το πόσα γραμμάρια γάλακτος οφείλει να πίνει το μωρό στον 5ο μήνα. Η μικρή της σελιδούλα είναι μία ακόμη σταγόνα ελπίδας στον ωκεανό του Διαδικτύου, επιπροσθέτως όμως το blog είναι ένα απέραντο group therapy, στο οποίο εκείνη περνάει καλά και αντιμετωπίζει τα πάντα: Από την επιλόχειο κατάθλιψη μέχρι τα κιλά της εγκυμοσύνης που πρέπει να χάσει. 
Ο μεγαλύτερος της φόβος: Μήπως της καεί ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή. Ή να ακούσει από το μοναχοπαίδι της: «Μαμά, μην κλαις, θα τα λέμε στο skype». 

3. Η μαμά καριερίστα
 
Αυτή μεγαλώνει τα παιδιά, αυτή φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, αυτή είναι η επιτυχημένη στο ζευγάρι. Η μαμά καριερίστα δεν δυσκολεύεται καθόλου να επιστρέψει στο γραφείο μετά την άδεια μητρότητας. Αντιθέτως, η μητρότητα τη γέμισε με ενέργεια για να αναζητήσει καινούργιες ευκαιρίες, να κάνει νέα σχέδια και να κυνηγήσει νέους στόχους, μιας που τώρα επιτέλους νιώθει πιο «ολοκληρωμένη». Όταν ακούει για μαμάδες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόλυση, την υπερκόπωση, τη νευρική κρίση ή όλα αυτά μαζί, ανασηκώνει τους ώμους της περιφρονητικά. Οι «αποτυχημένες» δεν αξίζουν την προσοχή της. Η ίδια πώς τα καταφέρνει σε όλα; Είναι πάντα ντυμένη στην τρίχα, έχει άψογες ανταύγειες και μανικιούρ, η καριέρα της είναι πάντα σε ανοδική πορεία, το σπίτι στην εντέλεια. Έχει την τάση να ονοματίζει καθετί που κάνει με φράσεις που συνήθως περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία αγγλική λέξη: Η έξοδος με συναδέρφους λέγεται «meeting εκτός γραφείου», η ενασχόληση με την οικογένεια «quality time», και το κομμωτήριο «χρόνος για τον εαυτό μου» 
Μεγαλύτερος φόβος της: Να αρρωστήσει η νταντά και να χρειαστεί να μείνει όλη μέρα με τα παιδιά. 

4. Η μαμά με οικολογική συνείδηση 
Κάποτε το ψυγείο κυρίως της χρησίμευε ως τεράστιος μαγνητικός πίνακας διαφημιστικών delivery, και η πρώτη της ατάκα όταν υποδεχόταν φίλους στο σπίτι ήταν: «Πίτσα ή σουβλάκι;». Όλα αυτά, όμως, από τότε που γνώρισε το θαύμα της μητρότητας ανήκουν σε ένα μακρινό-ένοχο παρελθόν. Από τότε που έγινε μητέρα, έχει στρατευτεί στον αγώνα κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει: «Τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;». Σήμερα μαγειρεύει αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα, όσο για τα πλαστικά παιχνίδια δεν σηκώνει κουβέντα: Τα παιδιά της πρέπει να μάθουν να παίζουν με ξύλινες σβούρες, πέτρες και χώματα. Εννοείται ότι από πολύ μικρή ηλικία θα συνοδεύσει τα παιδιά της σε εναλλακτικά εργαστήρια κεραμικής και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, «για να διευρυνθούν οι ορίζοντές τους». 
Ο μεγαλύτερος φόβος της: Τα παιδικά πάρτι, αυτοί οι παράδεισοι της πλαστικούρας και του fast food. Τι την ιντριγκάρει; Η συμβατική μαμά. Στον προσηλυτισμό της, βλέπει μια μεγάλη πρόκληση. 

5. Η «always- in- fashion» μαμά 
Δεν εγκατέλειψε ποτέ τις 15ποντες Louboutin γόβες της, ούτε όταν μπήκε στον 9ο μήνα (μήπως τις εγκατέλειψε, άλλωστε η Βικτόρια Μπέκαμ;). Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ψώνιζε καθημερινά, αφού -όπως η ίδια υποστηρίζει- το shopping θεραπεύει τις πρωινές ναυτίες. Μέχρι να μάθει το φύλο του παιδιού, ευχόταν να γεννήσει κορίτσι, ώστε να μπορεί να του αγοράσει τα παιδικά τακούνια της Σούρι Κρουζ στην τρυφερή ηλικία των 3 χρόνων. Εννοείται πως συνεχίζει το pilates και το yogalates μέχρι να γεννήσει, και βέβαια θα φτάσει στον 9ο με 5 κιλά επιπλέον. Η Ζιζέλ και η Μιράντα Κερ πώς τα κατάφεραν; Ηρωίδες της είναι οι Αντζελίνα Τζολί, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Τζέσικα Άλμπα, και γενικότερα όποια έχει ένα ισχυρό βιογραφικό στα χολιγουντιανά ταμπλόιντ.  
Μεγαλύτερος φόβος της: μήπως δεν βρει στην Ελλάδα την καινούργια παιδική σειρά της Diane von Furstenberg.

Τι σημαίνει για το ζευγάρι η στάση που κοιμάται;

Τι σημαίνει για το ζευγάρι η στάση που κοιμάται;

Οι ειδικοί λένε ότι η στάση που κοιμούνται τα ζευγάρια δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, η γλώσσα του σώματός μας αποκαλύπτει την ποιότητα και την ψυχολογία της σχέσης μας. Αλήθεια, εσείς σε ποια από τις παρακάτω στάσεις κοιμάστε τα βράδια; Θα θέλατε να μάθετε τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας με το έτερον ήμισυ;

1. Η γυναίκα είναι σε εμβρυϊκή στάση και ο άντρας την αγκαλιάζει.


Ο άντρας δείχνει προστατευτική διάθεση απέναντι στη γυναίκα. Οι ρόλοι είναι παραδοσιακοί και η σχέση μακροχρόνια, πλήρης και ισορροπημένη.

2. Ο άντρας κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι, και η γυναίκα κοιμάται με την πλάτη γυρισμένη, σε εμβρυϊκή στάση.Το ζευγάρι αγαπά την ανεξαρτησία και απεχθάνεται οποιουδήποτε είδους καταπίεση, αλλά υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.
3. Το ζευγάρι κοιμάται πλάτη με πλάτη, και τα σώματα εφάπτονται.


Το ζευγάρι είναι κουρασμένο, όμως αυτή η στάση ύπνου είναι πολύ ερωτική και δείχνει ότι το σεξ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση.

4. Το ζευγάρι κοιμάται πλάτη με πλάτη, και τα σώματα δεν εφάπτονται.


Η σχέση έχει ψυχραθεί και γίνεται όλο και χειρότερη.

5. Το ζευγάρι κοιμάται πρόσωπο με πρόσωπο και ακουμπάει ο ένας τον άλλον.Η σχέση είναι ακόμα στην αρχή της και το ζευγάρι είναι πολύ ερωτευμένο!
6. Ο άντρας κοιμάται ανάσκελα και αγκαλιάζει τη γυναίκα, η οποία ακουμπά στο στήθος του, είτε μπρούμυτα είτε ανάσκελα.Έτσι κοιμούνται τα περισσότερα ζευγάρια. Η σχέση είναι τρυφερή και αγαπησιάρικη, και η γυναίκα θέλει να νιώθει ότι μπορεί να στηρίζεται στον άντρα της.
7. Η γυναίκα κοιμάται στο πλάι ή ανάσκελα, και αγκαλιάζει τον άντρα, ο οποίος ακουμπά επάνω της.Ο άντρας έχει την ανάγκη να νιώθει μητρική στοργή από τη γυναίκα, αλλά και εκείνη φαίνεται να εξαρτάται πολύ από εκείνον.
8. Ο άντρας κοιμάται ανάσκελα ενώ η γυναίκα μπρούμυτα, και υπάρχει μια σωματική επαφή των άκρων (χέρια-πόδια).


Έχει προηγηθεί καβγάς ή υπήρχε διαφωνία που δεν εκφράστηκε απόλυτα.

29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29

anapnoes.gr : neothta 29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29
Ξεχάστε το botox, τη λιποαναρρόφηση και τις πλαστικές. Με την σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σας, τη συστηματική άσκηση και μία καλή ποσότητα ξεκούρασης μπορείτε να συνεχίσετε να δείχνετε νέα και όμορφη για πολλά ακόμα χρόνια.
anapnoes.gr : 29 eton 590 b 29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29
Δείτε 29 συμβουλές ειδικών για να συνεχίσετε να δείχνετε 29 ετών:

Ο δρόμος της νεότητας περνά από το στομάχι;

Τρώτε λαχανικά
Καταναλώνοντας λαχανικά και φρούτα καθημερινά, σε κάθε γεύμα σας, γεμίζετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά που διατηρούν τη νεότητα στα κύτταρα.
Σκόρδο
Τρώτε σκόρδο όσο πιο συχνά μπορείτε, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Η τελειότητα του H2O
Το ιονισμένο νερό ενυδατώνει τα κύτταρα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά αντιοξειδωτικά. Επίσης, ανεβάζει το pH του αίματος, μειώνοντας με φυσικό τρόπο την ουρική αρθρίτιδα.
Όχι στο αλκοόλ
Όχι μόνο βλάπτει το συκώτι σας, αλλά μπορεί να καταστρέψει και την επιδερμίδα σας καθώς αυξάνει υπερβολικά την κυκλοφορία του αίματος.
«Αποχυμώστε» το
Οι βιταμίνες και τα μέταλα που περιέχονται σε πολλούς χυμούς βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού αποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C, ο χυμός μήλου αποτρέπει την απώλεια μνήμης και ο χυμός από μούρα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και βοηθά στο να ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί.
Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να συνδεθεί με τα έντερά σας
Οι επιστήμονες λένε ότι απαιτούνται περίπου 20 λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλός σας ότι φάγατε. Έτσι, προσπαθήστε να τρώτε πιο αργά και να μην φουσκώνετε.

Δέρμα μωρού;

anapnoes.gr : 29 eton 590 3 29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29
Αφράτες βλεφαρίδες
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που χρησιμοποιούν κρέμες κατά των αιμορροΐδων για να διατηρούν την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σφριγηλή. Λένε, μάλιστα, πως οι κρέμες αυτές είναι τρομερά ενυδατικές, μειώνουν το πρήξιμο, τους μαύρους κύκλους και τις ρυτίδες.
Μαύρισμα με μέτρο
Τα πιο πολύτιμα αντιγηραντικά προϊόντα είναι το αντηλιακό και τα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Φροντίστε, λοιπόν, να βάζετε καθημερινά στο πρόσωπό σας αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30, το οποίο είτε θα απορροφήσει είτε θα εμποδίσει την βλαβερή UV ακτινοβολία, πριν προλάβει να εισβάλλει στην επιδερμίδα σας. Όσο για τα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών μορίων της επιδερμίδας, τα οποία γεννά η UV ακτινοβολία, προτιμάτε προϊόντα που περιέχουν καφέ, μούρα, βιταμίνη C και το αντιοξειδωτικό ιντεμπενόνη.
Δώστε ζωή στο δέρμα σας
Η ενυδάτωση είναι σημαντική, ό,τι τύπο δέρματος κι αν έχετε. Οι make-up artists όλου του κόσμου θα σας που ότι η ενυδάτωση εμποδίζει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Αν πιστεύετε ότι η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, μία καλή ενυδατική κρέμα θα της δώσει καλή θρέψη και θα αποτρέψει το ξεφλούδισμα. Το λιπαρό δέρμα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, χρειάζεται επίσης ενυδάτωση. Αν δεν το ενυδατώνετε θα αναγκαστεί να παράγει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα. Για ακόμα καλύτερη προστασία προτιμήστε μία ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας.
Απολέπιση
Η ενυδάτωση είναι ατελής αν δεν κάνετε πού και πού απολέπιση. Ο καθαρισμών των πόρων από νεκρά κύτταρα βοηθά την επιδερμίδα να είναι πιο απαλή και υγιής. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί η πολύ συχνά απολέπιση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και ερεθισμό στο δέρμα.
Κόψτε το
Είναι απλό: Σταματήστε να καπνίζετε. Πέρα από τον κίνδυνο για καρκίνο, το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση, κάνοντας το δέρμα να δείχνει θαμπό και άτονο. Επίσης, δημιουργεί λεπτές ρυτίδες γύρω από τα χείλη, ενώ ο καπνός κιτρινίζει τα δόντια.
Makeup με μεταλλικά στοιχεία
Καλύπτει πολλές ατέλειες της επιδερμίδας, ενώ είναι αρκετά απαλό ακόμα και για τους πιο ευαίσθητους τύπους δέρματος. Το μεταλλικό makeup (mineral makeup) προσφέρει, επίσης, προστασία από τον ήλιο και είναι ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από ροδόχρους νόσο (rosacea). Αναζητήστε, λοιπόν, ένα υγρό makeup ή πούδρα με μεταλλικά στοιχεία.
Απαλές, μεταξένιες τούφες
Φροντίστε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας προϊόντα προστασίας, καθώς και ποιοτικό σαμπουάν και conditioner. Έτσι, θα δείχνουν πάντα υγιή.

Όλα τα κάνει το κορμί…

anapnoes.gr : 29 eton 590 2 29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29
Yoga για νεότητα
Η yoga όχι μόνο κάνει το σώμα να ανταποκρίνεται με περισσότερη ζωτικότητα, ελαστικότητα και δύναμη, αλλά τονώνει το μυαλό και το πνεύμα, λένε οι ειδικοί. Όταν αυτές οι τρεις πτυχές του ανθρώπου βρίσκονται σε αρμονία είναι πιο εύκολο να χαμογέλα κανείς καθημερινά και να νιώθει ευεξία.
Βελονισμός κατά της γήρανσης
Ο βελονισμός μπορεί να απομακρύνει τις γραμμές της επιδερμίδας (μέσα εντατικής θεραπείας προσώπου) και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας τον μεταβολισμό, σύμφωνα με τους βελονιστές. Μπορεί ακόμα να βελτιώσει τις ορμονικές ανισορροπίες, μειώνοντας την ακμή, τις σακούλες γύρω από τα μάτια και διάφορα άλλα προβλήματα ομορφιάς.
Δραστηριότητες
Το ζωηρό περπάτημα γύρω από το τετράγωνο, το άπλωμα των ρούχων στην ταράτσα και μια βουτιά στη δημοτική πισίνα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε σε καθημερινή βάση για να κάνετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά και τα πόδια σας να δουλεύουν, χωρίς να πληρώνετε κάθε μήνα συνδρομή στο γυμναστήριο.
Διαλογισμός
Ο διαλογισμός είναι για πολλούς σημαντικό αντι-γηραντικό μυστικό. Όπως λένε όσοι τον εφαρμόζουν, περνώντας μερικά λεπτά καθημερινά σε ηρεμία, ακινησία, κεντράροντας το βάρος και ισορροπώντας εσωτερικά, μπορείτε να πετύχετε ασύγκριτα επίπεδα χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης.
Παίρνουμε ό,τι δίνουμε
Ο εθελοντισμός βοηθά τα άτομα να είναι δραστήρια, να κοινωνικοποιούνται και να βοηθούν τους άλλους, κάτι το οποίο τους κάνει να βλέπουν τη ζωή με πιο θετική διάθεση.
Άσκηση
Πρόκειται για μία από τις πιο ωφέλιμες συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας χρειαζόμαστε τέσσερα διαφορετικά είδη ασκήσεων: Αντοχή, ενδυνάμωση, ισορροπία και ελαστικότητα.
Πάρτε τους δρόμους
Διευρύνετε τους ορίζοντές σας με το να επισκέπτεστε νέα μέρη τα οποία πάντα ονειρευόσασταν να δείτε. Θα γίνετε πιο κοσμοπολίτες και καλλιεργημένοι και δεν θα μετανιώσετε ποτέ για τις εμπειρίες αυτές.
Αντι-στρες
Το στρες εξαντλεί ψυχικά και σωματικά τον οργανισμό. Αντί να ανησυχείτε για κάθε λεπτομέρεια, προσπαθήστε να είστε χαλαροί. Το υπερβολικό στρες θα σας γεράσει πριν την ώρα σας.
Χαλαρώστε
Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας, για να κάνετε ένα μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά ή απλά να «αράξετε» και να πάρετε έναν απογευματινό υπνάκο.
Χρόνος με την οικογένεια
Το να περνά κανείς χρόνο με την οικογένειά του μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στο να παραμένει κανείς δραστήριος και να ακολουθεί καλύτερη διατροφή.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Σε ποιον δεν αρέσει να πηγαίνει για σπα. Ένα χαλαρωτικό μασάζ, μία θεραπεία προσώπου, μανικιούρ και πεντικιούρ είναι από τις ασχολίες που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.
«Λαδώστε» τα γρανάζια
Μην λέτε όχι σε παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, ακόμα κι αν αυτά είναι απλώς σταυρόλεξα ή Sudoku.

Στα βασικά

anapnoes.gr : 29 eton 590 1 29 συμβουλές για να δείχνετε πάντα 29
Το πιο «κομψό» εγώ σας
Το να φροντίζετε την εμφάνισή σας είναι ένας από τους σίγουρους τρόπους για να δείχνετε πάντα νέοι. Κόψτε τα μαλλιά σας, ξυριστείτε ή απλά ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας και αυτόματα θα νιώσετε καλύτερα.
Κρύψτε τα μάτια σας
Τα γυαλιά ηλίου με προστασία κατά της ηλιακής ακτινοβολίας μπορούν να προφυλάξουν τα μάτια σας και να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να «στραβώνεστε» στον ήλιο, κάτι που μακροχρόνια προκαλεί ρυτίδες.
Θετική διάθεση
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι με το να είμαστε θετικά προδιατεθειμένη για τη ζωή, αυτή θα μας φέρει θετικά πράγματα και θα μας διατηρήσει χαρούμενους και υγιείς. Δοκιμάστε το!
Κοιμηθείτε αρκετά!
Μετά από μία δύσκολη, κουραστική, γεμάτη στρες ημέρα, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να δουλέψει και να φροντίσει για την ομορφιά σας.