Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

ε μα εχει λυσσάξει ο καιρός!!!!!!!!!!

ΕΤΣΙ!!!

5 μύθοι για την εξυπνάδα των παιδιών

5 μύθοι για την εξυπνάδα των παιδιών

Στο σημερινό ανταγωνιστικό μας κόσμο, όλοι  οι γονείς θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα «όπλα» για να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Και σαφώς η εφυιά είναι ένα από αυτά τα δυνατά όπλο. Μπορούμε άραγε εμείς οι γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά να αυξήσουν την ευφυία τους;
5 επιστημονικές μελέτες απαντούν.

1. Τα έξυπνα παιδιά έχουν έξυπνους γονείς  
Πολλοί γονείς πιστεύουν ( ή θέλουν να πιστεύουν) ότι η νοημοσύνη είναι ως επί το πλείστον κληρονομική. Οι επιστήμονες μας λένε ότι ναι μεν η εφυία βρίσκεται και στα γονίδια αλλά σημαντικό ρόλο για την επιτυχία παίζουν το περιβάλλον, η φροντίδα, αλλά και η σκληρή δουλειά του παιδιού. Σύμφωνα με τον Richard Nesbitt, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέα του βιβλίουIntelligence and How to Get It , η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι απείρως «ευέλικτη». Και η  κληρονομικότητα είναι βοηθητική γιατί κυρίως «προδιαθέτει» ένα παιδί να είναι πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Μερικά παιδιά αποκτούν κάποιες  δεξιότητες γρηγορότερα από άλλα. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν με ελάχιστη βοήθεια, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη προσπάθεια από τους γονείς και το δάσκαλό τους. Συνεπώς  αυτό που πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι η εκπαίδευση του κάθε παιδιού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές του ανάγκες.

2. Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν νωρίς είναι εξυπνότερα 
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν το παιδί τους μάθει να διαβάζει νωρίς θα αποκτήσει γρήγορα και άλλες δεξιότητες. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Η εκμάθηση της ανάγνωσης πρέπει να γίνεται σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου το παιδί θα κατανοεί αυτό που διαβάζει. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από τους γονείς τους να διαβάζουν νωρίς παρουσιάζουν με την πάροδο του χρόνου περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες σε σύγκριση με τα παιδιά που έμαθαν αργότερα ανάγνωση.

3. Αν επαινείς τα παιδιά για κάτι έξυπνο που είπαν ή έκαναν θα συνεχίσουν να είναι έξυπνα
Εννοείται ότι ο έπαινος έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης γονέα-παιδιού. Ωστόσο, οι ειδικοί μας λένε ότι ο υπερβολικός και σε λάθος κατεύθυνση έπαινος, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό μας διαβεβαιώνει η Carol Dweck , καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, η οποία ερευνά εδώ και 40 χρόνια το πώς «επιτυγχάνουν» οι άνθρωποι και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία αυτή. Στην τελευταία της έρευναParent Praise η Carol Dweck και οι συνεργάτες της δούλεψαν με παιδιά 14-38 μηνών, με σκοπό να μελετήσουν το πως αυτά επηρεάζονται από τους επαίνους των γονιών τους. Συγκεκριμένα μελέτησαν το πόσο διαφορετικά μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά ο έπαινος που εστιάζει στην προσπάθεια («πρέπει να προσπάθησες πολύ για να τα καταφέρεις», «συγκεντρώθηκες τόση ώρα για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα») σε σύγκριση με εκείνον τον έπαινο που εστιάζει στις ικανότητες ή  χαρακτηριστικά («είσαι πραγματικά πολύ έξυπνος, ικανός »). 'Όταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωσαν τα 7 τους χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό ήταν πρόθυμα να πάρουν ρίσκα και πώς αξιοποιούσαν την εξυπνάδα τους, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν διάφορους στόχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως παιδιά που οι γονείς τους τα επαινούσαν για την προσπάθεια που κατέβαλαν και όχι για την εξυπνάδα τους, τα κατάφερναν ασύγκριτα καλύτερα από τα άλλα. «Το να επαινεί κάποιος τα παιδιά για την εξυπνάδα τους τα κάνει να φοβούνται τις δυσκολίες, διότι ταυτίζουν την αποτυχία με την ανικανότητα και την ανοησία», παρατηρεί η καθηγήτρια Carol Dweck και συμπληρώνει «είναι σαν να τους λέμε, πως ο κανόνας του παιχνιδιού είναι να φαίνονται έξυπνα, οπότε δεν πρέπει να ρισκάρουν να κάνουν λάθη». Τα παιδιά αυτά όταν αποτυγχάνουν σε κάτι, θεωρούν ότι απέτυχαν λόγω ανικανότητας (κάτι που θεωρούν πως δεν αλλάζει) και έτσι προσπαθούν όλο και λιγότερο στο μέλλον. Τέλος, τα παιδιά που ακούνε συνέχεια πόσο έξυπνα είναι, φαίνεται να αγωνιούν πολύ για τις επιδόσεις τους, χάνοντας την ουσία, που είναι η ίδια η μάθηση. Από την άλλη τα παιδιά που επαινούνται για την προσπάθεια που καταβάλουν, φαίνεται να πιστεύουν πως η εξυπνάδα, όπως και άλλες ικανότητες, μπορούν να βελτιωθούν και έτσι έχουν την τάση να προσπαθούν περισσότερο για τους στόχους τους και να παίρνουν περισσότερα ρίσκα.

4. Ο Μότσαρτ  κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα 
Μία παλαιότερη επιστημονική έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature, ήταν η πρώτη που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, μετά από την ακρόαση μουσικών συνθέσεων του Μότσαρτ, οι συμμετέχοντες στο πείραμα τα πήγαιναν καλύτερα σε κάποια νοητικά τεστ. Κι όμως μια νέα αμερικανική μελέτη καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η μουσική παιδεία μεταξύ άλλων προάγει ευφυΐα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One, εξηγούν ότι, η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τη δημιουργικότητα του παιδιού, την πνευματική καλλιέργειά του και την αυτοπεποίθησή του, αλλά όχι τη νοημοσύνη του. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Σπέλκε και τον Σάμουελ Μερ, διεξήγαγαν πειράματα σε ομάδα παιδιών, ηλικίας τεσσάρων ετών και τις οικογένειές τους, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που έκανε μαθήματα μουσικής και μία που έκανε μαθήματα εικαστικών τεχνών. Μετά από μια χρονική περίοδο, οι ερευνητές έκαναν τέσσερα τεστ για να ελέγξουν αν στο μεταξύ είχε βελτιωθεί το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η μουσική δεν παρέχει νοητικά-γνωστικά οφέλη, καθώς στην ουσία και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες επιδόσεις στα τεστ. 

5. Τα «εκπαιδευτικά» βίντεο κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα
Το «εκπαιδευτικό» βίντεο ή οι εκπαιδευτικές σειρές, για μωρά και τα μικρά παιδιά είναι απλώς εμπορικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα βίντεο και οι σειρές σύμφωνα με τον Δόκτορα Vic Strasburger, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι ίσως και επιβλαβή. « Τα μωρά χρειάζονται την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή καθώς και την αλληλεπίδραση για να μάθουν. Σύμφωνα με τιςέρευνες που έγιναν σε μωρά από  8-16 μηνών, όσα περισσότερα βίντεο παρακολουθούσαν  τόσο λιγότερες λέξεις ήξεραν.  

 Από την παιδοψυχολόγο Chacha Tumbokon, www.raisesmartkid.com

Εξίσου ευτυχισμένα τα παιδιά με ένα γονιό!

Εξίσου ευτυχισμένα τα παιδιά με ένα γονιό!

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας (και έγινε σε παιδιά επτά ετών) μας λέει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα μόνο γονιό (ακόμη κι αν είναι θετός), νιώθουν εξίσου ευτυχισμένα με τα παιδιά που μεγαλώνουν με την βιολογική μαμά και τον μπαμπά τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 13.000 παιδιά και διαπίστωσαν ότι η ευτυχία των παιδιών δεν είχε καμία σχέση με την οικογενειακή δομή.
Το 36%  των επτάχρονων δήλωσε ότι ήταν «ευτυχισμένο συνεχώς»
Το 64% των παιδιών είπε ότι ήταν ικανοποιημένο «μερικές φορές ή ποτέ», αλλά ανεξάρτητα με το αν έχουν και τους δύο βιολογικούς τους γονείς.

Μάλιστα οι ερευνητές είπαν ότι το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από την κοινωνική τάξη που βρισκόταν κάθε παιδί.
Αντίθετα αυτό που μετράει περισσότερο για τα παιδιά, είναι πόσο αρμονικές είναι οι σχέσεις τους, με τα μέλη της οικογένειας γενικότερα, αλλά και με τις φιλίες τους.

Με τι συνδέεται η επιλόχεια κατάθλιψη;

Φοβάστε την ημέρα που θα αρχίσουν οι συσπάσεις και τρέμετε στην ιδέα των πόνων στον τοκετό; Μήπως τρομοκρατείτε από μόνη σας τον εαυτό σας με σκέψεις «κι αν κάτι δεν πάει καλά;», «αν συμβεί κάτι σε εμένα ή το μωρό μου;» Αν ναι, μάλλον θα πρέπει να ηρεμήσετε, γιατί όπως μας πληροφορεί μια νέα φιλανδική έρευνα, ο φόβος για τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη φιλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJOpen, οι γυναίκες που κατακλύζονται από φοβίες σχετικά με τον επικείμενο τοκετό τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Και μπορεί οι ερευνητές να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο μετά τη γέννηση του παιδιού, ωστόσο, ο φόβος της γέννας κάνει οποιαδήποτε γυναίκα να διατρέχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Εκτός του ότι ο φόβος δεν μας προσφέρει τίποτα, όταν φοβόμαστε ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και εκκρίνονται ορμόνες που συμβάλλουν στην πίεση και στη συστολή των φλεβών. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται το οξυγόνο στην μήτρα με αποτέλεσμα να μειώνεται και o εφοδιασμός αίματος προς το έμβρυο. 

Συγκεκριμένα, η φινλανδική έρευνα έδειξε ότι: 
Το 0,3% των γυναικών που γέννησαν μεταξύ 2002-2010 διαγνώσθηκε με επιλόχεια κατάθλιψη. Από αυτές, μόλις το 5% είχε ιστορικό κατάθλιψης. Αντίθετα, το 1/3 των γυναικών αυτών δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα στο παρελθόν. 

Επίσης, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος μετά την πρώτη γέννα. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σημαίνουν πως οι έντονες φοβίες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αφού αποτελούν βασική ένδειξη για τη μετέπειτα πορεία της ψυχικής σας υγείας. Φροντίστε, επομένως, να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε σχετικά με τον τοκετό, εφόσον η γνώση καλύπτει τις απορίες σας, καταρρίπτει τις άνευ λόγου ανησυχίες σας και σας προσφέρει αυτοπεποίθηση δίνοντάς σας την αίσθηση ότι ελέγχεται την κατάσταση. 

Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε ψηλά παιδιά!


Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε ψηλά παιδιά!


Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The European Journal of Clinical Nutrition, η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει μία γυναίκα ημερησίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει το ύψος που θα έχει ως ενήλικας το παιδί της. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 20 συνεχόμενα έτη 685 ζεύγη Δανών μαμάδων-παιδιών, καταγράφοντας την κατανάλωση γάλακτος κατά τηνεγκυμοσύνη και το ύψος του παιδιού στην ηλικία των 20 ετών.
Με παραμέτρους το ύψος, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας και πολλούς άλλους παράγοντες, βρήκαν ότι οι μαμάδες που έπιναν περισσότερα από 150ml γάλακτος ημερησίως, απέκτησαν μεγαλύτερα, κατά μέσο όρο, μωρά από τις μαμάδες που έπιναν λιγότερο γάλα. Το συμπέρασμα αυτό, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών μελετών.
Για την ακρίβεια, στα 20 χρόνια τους, τα παιδιά των μαμάδων που έπιναν πολύ γάλα, ήταν κατά 1,5 εκατοστό ψηλότερα, από τα υπόλοιπα. Είχαν, επίσης, περίπου 8% υψηλότερα επίπεδα IGF-1 στο αίμα, ένας παράγοντας που ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Οι τάσεις αυτές, ωστόσο, δεν πέτυχαν στατιστική σημαντικότητα.
Ο Thorhallur Halldorsson, ερευνητής του Δανέζικου Ινστιτούτου State Serum απάντησε σχετικά με θέμα εμβρυϊκής ανάπτυξης: «δεν έχουν καταγραφεί πολλοί παράγοντες προγεννητικής διατροφής ή περιβάλλοντος που να εξηγούν την ανάπτυξη των παιδιών». Η κατανάλωση γάλακτος, πάντως, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Αυξάνει το βάρος και το ύψος του μωρού στην γέννα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται και με το ύψος του παιδιού στην ενήλικη ζωή του.

Τι αποκαλύπτει το μέγεθος της κοιλιάς μας για το μωρό;


Τι αποκαλύπτει το μέγεθος της κοιλιάς μας για το μωρό;

Είναι μια απορία που έχουν πολλές μέλλουσες μαμάδες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη. Το μέγεθος της κοιλιάς, ή το σχήμα της απασχολεί όλες σχεδόν τις εγκύους. Αποκαλύπτει όμως στ’ αλήθεια πράγματα για το μωρό μας;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε κοιλιά είναι διαφορετική και έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν άλλες γυναίκες που έχουν πολύ μεγάλη κοιλιά την ίδια στιγμή που στον ίδιο αριθμό εβδομάδων μια φίλη τους έχει σαφώς μικρότερο μέγεθος. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τελικό μέγεθος και βάρος του μωρού, όπως πολλοί θεωρούν. 

Αυτό που υποστηρίζουν (γενικά) οι ειδικοί είναι ότι οι γυναίκες που έχουν φαρδιά μέση γεννούν μεγαλύτερο μωρό σε σχέση με εκείνες που έχουν μέση – δαχτυλίδι. Κατά τη διάρκεια έρευνας του Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας εξέτασαν περισσότερες από 3100 γυναίκες που είχαν γεννήσει εκείνη τη χρονιά. Από αυτές, το 10% γέννησαν μωρό που ζύγιζε πάνω από 4 κιλά και το 1% γέννησαν μωρό με βάρος άνω των 4,5 κιλών. Συμπέρασμα της έρευνας λοιπόν είναι ότι τελικά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα κιλά της μαμάς στο πόσο μεγάλα γεννιούνται τα μωρά, αλλά και η κατανομή του λίπους. 

Μπορεί από μια μεγαλύτερη κοιλιά να βγει μικρότερο μωρό; 
Ναι, μπορεί καθώς και το αντίστροφο.Το έμβρυο είναι μικρότερο από το αναμενόμενο σε κάποιο μήνα και μεγαλώνει περισσότερο προς το τέλος, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει αντίστοιχα και η κοιλιά μας. Επίσης, συμβαίνει και το αντίθετο, να είναι δηλαδή σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό εβδομάδων μεγαλύτερο από το οριζόμενο ως φυσιολογικό. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (το βάρος που παίρνει η μητέρα, αν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κ.ά). 

 Το μέγεθος της κοιλιάς εξαρτάται επίσης και από το σωματότυπο της γυναίκας, όπως για παράδειγμα σε μια πολύ ψηλή γυναίκα η κοιλιά μπορεί να φαίνεται μικρότερη λόγω καλύτερης κατανομής σε μεγαλύτερο κορμό. Συμπερασματικά, το μέγεθος της κοιλιάς είναι κάτι σχετικό. 

Αν έχετε μεγάλη κοιλιά 
Εάν βρίσκετε ότι η κοιλιά σας είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο μπορεί απλά να έχει να κάνει με τα κιλά που μπορεί να έχετε πάρει ή κάποια παραπανίσια κιλά που είχατε πριν μείνετε έγκυες. Μπορεί να έχει να κάνει με κάποιο πρήξιμο ή κατακράτηση υγρών. Μπορεί επίσης να είναι επειδή το μωράκι σας είναι λίγο μεγαλύτερο από άλλες ανάλογες εγκυμοσύνες, αλλά και αυτό βέβαια συμβαίνει αρκετά συχνά. Δεν έχουν όλα τα μωρά το ίδιο μέγεθος και βάρος! 

Αν έχετε μικρότερη κοιλιά 
Εάν η κοιλιά σας είναι μικρότερη απ' ότι έχετε δει σε άλλες μαμάδες και πάλι δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν μεγαλώνει έτσι όπως πρέπει. Για παράδειγμα οι μαμάδες που είναι αρκετά ψηλές και γυμνασμένες πριν την εγκυμοσύνη συχνά έχουν μικρότερη κοιλιά από τις άλλες. Πάνω απ' όλα μην ακούτε πιθανά σχόλια από γνωστές σας που σας λένε για το μέγεθος της κοιλιάς σας, καθώς μόνον ο γιατρός σας μπορεί να έχει άποψη και γνώμη για το τι είναι φυσιολογικόΠόσο ασφαλές είναι το μανικιούρ (και το πεντικιούρ) στην εγκυμοσύνη;

Πόσο ασφαλές είναι το μανικιούρ (και το πεντικιούρ) στην εγκυμοσύνη;
Εννοείται πως στην περίοδο της εγκυμοσύνης μια γυναίκα όχι μόνο επιτρέπεται να περιποιείται τον εαυτό της αλλά επιβάλλεται. Προσοχή όμως! Υπάρχουν κάποιες ειδικές παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε.

Το ασετόν που θα χρησιμοποιήσετε, θα ήταν καλό να μην περιέχει ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και η τολουένη, οι οποίες βέβαια, μόνον αν χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγάλη ποσότητα για να κάνουν κακό. Επομένως πιο επικίνδυνο είναι για τις γυναίκες που εργάζονται ως μανικιουρίστ  και όχι τόσο για τις γυναίκες που κάνουν μανικιούρ-πεντικιούρ μία στο τόσο.

Πριν κλείσετε ραντεβού στο κομμωτήριο θα πρέπει να είναι κάποιο που εμπιστεύεστε και να γνωρίζετε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα.

Αν πάλι έχετε τις αμφιβολίες σας τότε μπορείτε να έχετε μαζί σας δικές σας λίμες και ψαλιδάκια. Θα ήταν επίσης καλό, ο χώρος στον οποίο πηγαίνετε να έχει καλό εξαερισμό για να φεύγουν οι μυρωδιές από τα μανό και τα ασετόν.

Επειδή η ατμόσφαιρα στα κέντρα αισθητικής συχνά είναι γεμάτη από έντονα αρώματα και μυρωδιές από τα βερνίκια και τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται εκεί, μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, ειδικά εάν διανύετε τους πρώτους μήνες της κύησης. Γι’ αυτό, προτιμήστε να καθίσετε κοντά σε κάποιο ανοιχτό παράθυρο.

Επίσης, η κοπή των νυχιών πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης και λόγω του πρηξίματος στα πόδια, οι έγκυες αισθάνονται ενοχλήσεις στα νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα (είσφρηση στο δέρμα). Το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της λοχείας και αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα (από ειδικό ποδολόγο) μπορεί να προκαλέσει έντονο, επώδυνο, χρόνιο πρόβλημα.

Αν νιώθετε μια καχυποψία για το πόσο βλαβερά είναι τα βερνίκια, επιλέξτε βιολογικά βερνίκια νυχιών που δεν περιέχουν τα τοξικά συστατικά: φορμαλδεΰδη,   DBP (Φθαλικός Διβουλεστέρας), τολουόλιο.

Γενικά πάντως αποφύγετε τα υβριδικά μανό καθώς και την τεχνική του τζέλ

Να κάνω σελάκ; 
Μπορεί το τζελ νυχιών ή το σελάκ να αποτελούν τον πιο βολικό τρόπο να έχετε τα νύχια σας πάντα περιποιημένα, όμως πρόσφατες μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας υποστηρίζουν πως οι τεχνικές του τζελ και του σελάκ μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στα νύχια σας, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου το δέρματος.

Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούν τρεις στρώσεις ενός ειδικού μανό και η κάθε στρώση σταθεροποιείται με την χρήση υπεριώδους φωτός.

Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε πως οι υπεριώδεις λάμπες καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, όπως ακριβώς κάνουν και τα κρεβάτια του σολάριουμ.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες, κανένα είδος μανικιούρ δεν θα πρέπει να μένει στα νύχια για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η γυναίκα δε μπορεί να δει τι κρύβεται κάτω από αυτό.

Γιατί «δείχνω» ακόμα…έγκυος;

Γιατί «δείχνω» ακόμα…έγκυος;

Η ώρα που θα επιστρέψετε στον πριν την εγκυμοσύνη εαυτό σας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, αργεί περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.

Πολλές γυναίκες –κυρίως εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί τους– υποθέτουν ότι μόλις γεννήσουν η σιλουέτα τους θα αποκατασταθεί ταυτόχρονα με την έξοδο του πλακούντα. Όμως το σώμα μας διαθέτει ισχυρή μνήμη και δεν είναι τόσο εύκολο να «ξεχάσει» τις ταλαιπωρίες που περνούσε επί πολλές εβδομάδες. Η αποκατάστασή του θα πάρει χρόνο, γι’ αυτό και στη λεγόμενη περίοδο της λοχείας χρειάζεστε φροντίδα και εσείς –όχι μόνο το μωρό σας.

Η σιλουέτα σας 
Πιθανότατα, τις μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας θα μοιάζετε σαν περίπου πέντε μηνών έγκυος. Αυτό οφείλεται στο ότι θα χρειαστεί να περάσει χρόνος μέχρι η μήτρα να συρρικνωθεί στο μέγεθος που είχε πριν μείνετε έγκυος. Από την άλλη, σε αυτή τη φάση το σώμα συγκεντρώνει αποθέματα λίπους για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες θερμίδες που χρειάζονται για το θηλασμό. Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι εάν θηλάζετε το μέγεθος της μήτρας θα επανέλθει πιο σύντομα στα αρχικά του επίπεδα, ενώ εάν συνεχίσετε να δίνετε το γάλα σας στο μωρό για αρκετούς μήνες θα μπορέσετε να κάψετε γρήγορα το αποθηκευμένο λίπος. Με το θηλασμό καταναλώνετε περισσότερες από 400 έξτρα θερμίδες την ημέρα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε δίαιτα για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης –κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν συνιστάται, προκειμένου να εξασφαλίσετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία για το μωρό σας. Άλλωστε, οι περισσότερες γυναίκες στην περίοδο της λοχείας νιώθουν να πεινούν και να διψούν αρκετά.

Το αίσθημα του πόνου
Καθώς η μήτρα συρρικνώνεται, είναι πιθανό να νιώθετε κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς, μια αίσθηση που θα σας θυμίσει αρκετά τους πόνους της περιόδου. Συχνά, αυτές οι κράμπες κάνουν την εμφάνισή τους την ώρα του θηλασμού και είναι πιο έντονες όταν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί σας και λιγότερο εάν γεννήσατε για πρώτη φορά. Αν ο πόνος είναι ενοχλητικός, μπορείτε να ανακουφιστείτε με τα γιατροσόφια που προτείνονται και στην περίοδο, όπως αν ακουμπήσετε μια θερμοφόρα στην περιοχή της κοιλιάς, αν πιείτε ένα ζεστό ρόφημα ή αν πάρετε παυσίπονο παρακεταμόλης.

Η αιμορραγία 
Ανεξάρτητα από το εάν ο τοκετός γίνει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, το ενδομήτριο χρειάζεται χρόνο για να θρέψει. Έτσι, για αρκετές μέρες θα έχετε αιματηρές εκκρίσεις –τα λόχεια– που δημιουργούνται από τον βλεννογόνο του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας και αρχικά έχουν κόκκινο χρώμα το οποίο σιγά σιγά γίνεται πιο ροζ-καφετί. Επίσης, η ποσότητά τους γίνεται όλο και μικρότερη, ενώ περίπου στις έξι εβδομάδες μετά τη γέννα θα πρέπει να έχουν σταματήσει εντελώς. Αν δεν σταματήσουν ή διαπιστώσετε ότι οι εκκρίσεις γίνουν ξαφνικά περισσότερες ή έχουν πιο έντονο κόκκινο χρώμα, πρέπει θα ενημερώσετε το γυναικολόγο σας.

Τα ράμματα
Εάν γεννήσετε με καισαρική τομή ή χρειαστεί να κάνετε περινεοτομή, θα έχετε ράμματα. Τις πρώτες μέρες η αίσθησή τους ίσως είναι λίγο περίεργη, όμως θρέφουν αρκετά γρήγορα. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο από τα ράμματα είναι η δυσκοιλιότητα. Παρουσιάζεται σε πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα εάν παίρνουν παυσίπονα, εξαιτίας και του γεγονότος ότι εκ των πραγμάτων κινούνται λιγότερο και δεν ασκούνται. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά και ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Το πρησμένο στήθος
Ακόμα κι αν εσείς έχετε αποφασίσει να μη θηλάσετε, το σώμα σας δεν το ξέρει και προετοιμάζεται ήδη από τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης για το θηλασμό. Οι διογκωμένοι γαλακτοφόροι αδένες είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν θα καταφέρετε να κοιμηθείτε μπρούμυτα ούτε μετά τον τοκετό –τουλάχιστον τις πρώτες τρεις-τέσσερις μέρες. Φροντίστε ακόμα και στον ύπνο να φοράτε ένα καλό σουτιέν εγκυμοσύνης που να υποστηρίζει σωστά το στήθος χωρίς να σας πιέζει. Επίσης, εάν νιώθετε δυσφορία, θα νιώσετε ανακούφιση ακουμπώντας μια παγοκύστη στο στήθος σας. Τις πρώτες μέρες είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση θηλάστρου, γιατί πολύ απλά αυτό την επομένη θα οδηγήσει στην παραγωγή ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος. Εάν όμως ο πόνος στο μαστό γίνει πολύ έντονος και παράλληλα σηκώσετε πυρετό, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, γιατί ίσως έχετε πάθει μαστίτιδα.

Η ψυχολογία σας 
Η πλειοψηφία των γυναικών βρίσκεται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό αντιμέτωπη με μια παλίρροια συναισθημάτων, όπου η υπέρτατη χαρά διαδέχεται τη χωρίς λόγο απελπισία και ούτω καθ’ εξής. Τόσο οι ορμονικές αλλαγές όσο και η συνειδητοποίηση της ευθύνης που συνεπάγεται η μητρότητα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε θλίψη και στενοχώρια. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και τις περισσότερες φορές περνούν γρήγορα. Αν διαπιστώσετε ότι η ψυχολογία σας επιδεινώνεται αντί να καλυτερεύει καθώς οι μέρες περνούν ή ότι αυτή η θλίψη διαρκεί για περισσότερες από δυο-τρεις εβδομάδες, μιλήστε με το γυναικολόγο σας. Μην ανησυχείτε όμως. Ακόμα κι αν υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη, πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Επιπλέον, αν και πολλές γυναίκες αισθάνονται να «ερωτεύονται» το μωρό τους με την πρώτη ματιά, κάποιες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπουν στον νέο τους ρόλο. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κάθε φορά που το αγγίζετε, το παίρνετε αγκαλιά και ανταποκρίνεστε στο κλάμα του βοηθάνε να δεθείτε μαζί του.

Με τη συνεργασία του Ελευθέριου Μπίκου, γυναικολόγος

Στην Κίνα, η λέξη κρίση γράφεται με δύο ιδεογράμματα.

Στην Κίνα, η λέξη κρίση γράφεται με δύο ιδεογράμματα. Αν τα απομονώσουμε, το ένα από μόνο του σημαίνει «κίνδυνος» και το άλλο από μόνο του σημαίνει «ευκαιρία», μαζί όμως, σχηματίζουν την λέξη «κρίση». Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, λέει ο ψυχοθεραπευτής, αν θα κάνουμε την κρίση «κίνδυνο» ή «ευκαιρία»...
Χόρχε, Αθήνα 17-06-2014