Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη τεστοστερόνης;

Εάν ένας άνδρας παραπονεθεί στον ιατρό του για τη μείωση της ενέργειας του και της σεξουαλικής του ορμής, είναι πολύ πιθανό ο ιατρός να συστήσει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση των επίπεδων τεστοστερόνης.
Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

www.andrologia.gr
Πολύ συχνά οι άνδρες αναρωτιούνται πως μπορούν να γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία με τεστοστερόνη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χορήγηση τεστοστερόνης πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει κλινική ένδειξη για αυτό, όταν δηλαδή υπάρχουν τα κλινικά σημεία και χαμηλές εργαστηριακές τιμές. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι απορίες των ανδρών σχετικά με τη τεστοστερόνη κατευθύνονται εν πολλοίς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης των ανδρών που έχουν τη σχετική ανησυχία είναι φυσιολογικά. Πολλές φορές λοιπόν, η λύση δεν είναι η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης, η οποία μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πανάκεια. 

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αναφέρεται στο ενδεχόμενο παρενεργειών από την πρόσληψη τεστοστερόνης. Η αλήθεια είναι πως η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό παρενεργειών μεταξύ των οποίων είναι η υπογονιμότητα και η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπηκτικότητα του αίματος. Παράλληλα συστήνεται να μη λαμβάνεται τεστοστερόνη από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Μπορεί η σωστή πρόσληψη της τεστοστερόνης να μην έχει βρεθεί πως προκαλεί καρκίνο του προστάτη, είναι πιθανό όμως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους προστατικούς καρκίνους που δε βρίσκονται υπό θεραπεία. Ταυτόχρονα, στους άνδρες που έχουν ιστορικό προστατικού καρκίνου η χορήγηση της τεστοστερόνης θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Ποια είναι όμως τα αποτελέσματα που μπορεί να περιμένει ένας άνδρας αν λάβει τεστοστερόνη.

Τα αποτελέσματα της πρόσληψης τεστοστερόνης ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Αν και κάποια άτομα βιώνουν αυξημένη σεξουαλική ορμή και περισσότερη ενέργεια, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν καθολικό χαρακτήρα.

Οι ασθενείς είναι σημαντικό να παρατηρούν και να σημειώνουν τις αλλαγές στο σώμα τους, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τη θεραπεία με τεστοστερόνη.

Μισογύνηδες: Γιατί κάποιοι άνδρες δε συμπαθούν τις γυναίκες;

 απαντά η Λητώ Κατάκη, ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να φέρεται άσχημα κάποιος σε κάποιον άλλο επειδή έχει ένα  χαρακτηριστικό που του ανακινεί δικά του αρνητικά βιώματα ή ψυχολογικά τραύματα, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Και τα χαρακτηριστικά που πυροδοτούν την άσχημη συμπεριφορά μπορεί να είναι το φύλο, η συνθήκες: εργασίας, διασκέδασης κλπ, η ηλικία, η εμφάνιση ή και επιμέρους χαρακτηριστικά εξωτερικά, το ντύσιμο κλπ.

Αν λοιπόν το αφεντικό σας φέρεται άσχημα καλύτερα να διερευνήσετε πως μπορείτε καλύτερα να το  διαχειριστείτε εσείς. Δοκιμάστε άλλους τρόπους προσέγγισης. Για παράδειγμα, αν του μιλάτε ήρεμα μπορεί να σας νοιώθει συγκαταβατική και αυτό να του πυροδοτεί τις άσχημες αντιδράσεις.  Μπορεί να είστε πολύ έμμεση από φόβο, και να θέλει περισσότερη αμεσότητα , μπορεί να μη συνειδητοποιεί πόσο άσχημα σας κάνει να νοιώθετε,  οπότε το να του πείτε πόσο σας πληγώνει η συμπεριφορά του σε μια στιγμή φυσικά ηρεμίας μπορεί να βοηθήσει.

Είναι δύσκολο να πω περισσότερα χωρίς πληροφορίες, και τα παραπάνω είναι τροφή για σκέψη όχι συμβουλές. Είναι παραδείγματα για να δείξω τι εννοώ να στραφείτε στο τι ΕΣΕΙΣ μπορείτε να κάνετε διαφορετικά για να μην υφίσταστε τις επιπτώσεις των δικών του θεμάτων.

...

μια μεγαλη Καλημερα.. γεματη καφε και Χαμογελα