Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Καρτέλες ανάγνωσης που βοηθούν το σωστό διάβασμα

readbear-001Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά που όταν διαβάζουν συνηθίζουν να αλλάζουν τις λέξεις παρασυρόμενα από την αρχική συλλαβή ή κάποια γράμματά της σύμφωνα με την Σοφία Τσιντσικλόγλου – Ειδική Παιδαγωγός:
 
1. Καρτέλες ανάγνωσης με λέξεις που διαφέρουν λίγο στην πρώτη συλλαβή π.χ.
βαγόνι – παγόνι
τρέχω – βρέχω
ζυμάρι – θυμάρι
πάτος – γάτος

βίδα – γίδα
βάρος – φάρος 
τρένο – φρένο
 ρόδα – μόδα
 
2. Καρτέλες ανάγνωσης με λέξεις που ξεκινούν από την ίδια συλλαβή  π.χ.
τζάμι – τζάκι
πάτωμα – πάπλωμα
διαβάζω – διατάζω
καβούρι – καβούκι
έκπληξη – έκρηξη
τρόπος – τρόμος
μπαλόνι – μπαλκόνι
σόλα – σόδα
 
3. Καρτέλες ανάγνωσης με λέξεις που διαφέρουν μόνο στον τονισμό π.χ.
μόνος – μονός
νόμος – νομός
γένια – γενιά
ώμος – ωμός
πορτοκάλια – πορτοκαλιά
χάλια – χαλιά
πλατεία – πλατιά
πόδια – ποδιά
 
4. Καρτέλες ανάγνωσης με λέξεις που περιέχουν αντίστροφες συλλαβές ή δίψηφα π.χ.
μόνος – νομός
καφές – φακές 
τσάμπα – στάμπα
ζάρι – ρίζα
λάμπα – μπάλα
γάμος – μάγος
πάτα – τάπα
χλωμός – μοχλός
5.  Καρτέλες ανάγνωσης με λέξεις που προφέρονται ακριβώς ίδια αλλά με άλλη ορθογραφία και έχουν διαφορετική σημασία π.χ.
μήλα – μίλα
ψηλή – ψιλή
κλήμα – κλίμα
κλίνω – κλείνω
ώμος – όμως
βάζο- βάζω
φυλή – φιλί
αυτή – αυτί
φύλλο – φύλο
Σε αυτή την περίπτωση ζητάμε από το παιδί να φτιάξει συλλαβές με κάθε μια λέξη για να μάθει αν γνωρίζει το νόημα.
Μπορούμε να φτιάξουμε προτάσεις με κενά και να ζητήσουμε από το παιδί να βάλει τη σωστή λέξη.  
π.χ. Η παραλία έχει ………………….άμμο (ψηλή ή ψιλή)
      Η Ευρώπη έχει εύκρατο………….. (κλήμα ή κλίμα)
      Τα ……………..των δέντρων (φύλλα ή φύλα)
      
6. Καρτέλες με ομόηχα επίθετα σε γένος θηλυκό( στον ενικό) και γένος αρσενικό (στον πληθυντικό)π.χ.
φίλη – φίλοι
μικρή – μικροί
ψηλή – ψηλοί
κοντή – κοντοί
λίγη – λίγοι
Και εδώ ζητάμε από το παιδί να φτιάξει προτάσεις με τις λέξεις για να μάθει να ξεχωρίζει τις λέξεις σύμφωνα με την ορθογραφία τους.
 
7. Καρτέλες με λέξεις με την ίδια κατάληξη π.χ.
ελιά – μηλιά
σκοτεινός – φωτεινός
κοπέλα – καρτέλα
κάστρα – γλάστρα
μάθημα – άθλημα
παράταση – κατάσταση
πότισμα -στόλισμα
μαρούλι – χερούλι
ζήτηση – σίτιση
Οι λέξεις σε κάθε κατηγορία είναι ενδεικτικές και μπορείτε να βρείτε περισσότερες. Οι καρτέλες διαμορφώνονται σύμφωνα με το αναγνωστικό επίπεδο και τις δυσκολίες κάθε παιδιού.
πηγήpaidagwgos.blogspot.gr
 

Ποια παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά!

maxvideogame
Ζούμε σε μια εποχή που τα υλικά αγαθά και η τεχνολογία κυριαρχούν. Νέα αντικείμενα και τεχνολογικά μέσα κατακλύζουν συνεχώς την αγορά και καταλήγουμε να αγοράζουμε όλο και περισσότερα για τα παιδιά μας. Γενικά υπάρχει η λανθασμένη άποψη πως η σωστή ανάπτυξη και οι γνωστικές ικανότητες των παιδιών βελτιώνονται εξ’ αιτίας της αγοράς παιχνιδιών. Έτσι τα παιδιά κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ένα νέο παιχνίδι και μόλις το αποκτήσουν σε λίγες μέρες το ξεχνάνε και ξαναζητάνε ένα καινούριο και πάλι από την αρχή. Τα παιδιά παραπονιούνται ότι δεν έχουν τίποτα για να παίξουν ενώ το δωμάτιο τους είναι γεμάτο από παιχνίδια.
Ποια παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά λοιπόν;
Ειλικρινά;
Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα…
Κανένα.
Πριν αρχίσετε να λέτε ότι είμαι υπερβολική αφήστε με να το εξηγήσω πρώτα. Τα παιδιά από την φύση τους έχουν σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για να μάθουν να αναπτύσσουν καταπληκτικές ικανότητες στο παιχνίδι. Οι ικανότητες αυτές είναι η φαντασία, η περιέργεια και η μεγάλη επιθυμία να μάθουν και να εξερευνήσουν τα πάντα.
Βέβαια υπάρχουν δυο πράγματα που τα παιδιά χρειάζονται αλλά δεν έχουν προκειμένου να παίξουν:
 1. Ένα ενδιαφέρον και συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον.
Ένα παιδί χωρίς παιχνίδια , σε ένα άδειο δωμάτιο χωρίς τίποτα δεν έχει τίποτα να εξερευνήσει και να μάθει. Τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν δίνει το έναυσμα στο μυαλό για έμπνευση για παιχνίδι. Προφανώς και δεν είναι αυτό το σωστό περιβάλλον για ένα παιδί. Έξω στην φύση όμως το παιδί θα βρει άφθονα ενδιαφέροντα πράγματα για παιχνίδι και θα οξύνει την φαντασία του. Η λίστα με τα πράγματα που μπορεί να βρει είναι ατελείωτη και οι ευκαιρίες για να ένα νέο παιχνίδι άπειρες.
Τι γίνεται όμως με το περιβάλλον του σπιτιού;
Δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα ασφαλές εξωτερικό περιβάλλον. Για αυτό λοιπόν το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας δεν πρέπει να μένει στατικό. Με λίγη δημιουργικότητα μπορείτε να το μετατρέψετε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς άχρηστα παιχνίδια. Μπορείτε να φέρετε το περιβάλλον σπίτι σας, φέρτε άμμο και βότσαλα από την παραλία στο μπαλκόνι σας , δημιουργήστε με παλιά σεντόνια σκηνές για ατελείωτο παιχνίδι. Πάρτε φακές , μακαρόνια (όχι μαγειρεμένα!) και φτιάξτε καινούρια πράγματα. Αφήστε τα ελεύθερα στο δικό τους περιβάλλον.
 1. Το δεύτερο συστατικό το οποίο χρειάζονται τα παιδιά είναι ένα ενδιαφέρον πρότυπο.
Το παιχνίδι των παιδιών βασίζεται κυρίως στην μίμηση που θα τα βοηθήσει να γίνουν σωστοί ενήλικες στο μέλλον. Αφήστε το παιδί σας να βλέπει να ασχολείστε με πραγματικές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως το να αλλάζετε λάμπες , να ασχολείστε με το σπίτι, να φυτεύετε λουλούδια, να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητό σας κλπ. Σε όσες περισσότερες εμπειρίες συμμετέχουν τόσο περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργικό παιχνίδι θα έχουν.
Με το παραπάνω άρθρο δεν εννοούμε ότι τα παιχνίδια καταστρέφουν τα παιδιά μας αλλά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε παιχνίδια για τα παιδιά μας γεμάτα φαντασία και δημιουργικότητα. Το καλύτερο θα ήταν να βρείτε την ισορροπία μεταξύ των παιχνιδιών του εμπορίου και της δημιουργικότητας και να θυμάστε ότι τα παιχνίδια δεν είναι υποκατάστατο ούτε του φυσικού περιβάλλοντος ούτε των ανθρώπινων προτύπων…
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Τι μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας ,για τo θυμούνται παντοτινά!

familyΗ παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι γεμάτη από εκατομμύρια γλυκές αναμνήσεις, περιβαλλόμενη από οικογένεια, φίλους και ανθρώπους που κατανοούν τι είναι η αγάπη. Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να βοηθήσει να δημιουργηθούν γλυκές αναμνήσεις, που τα παιδιά μας θα θυμούνται ΠΑΝΤΑ!
1. Διαβάστε τους!
«Οι σελίδες ενός βιβλίου, είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεσαι»
Είναι υπέροχο να διαβάζεις ΜΕ ένα παιδί, αλλά είναι μαγικό να διαβάζεις ΣΕ ένα παιδί! Τα βιβλία δημιουργούν έναν κόσμο που οποιοσδήποτε τα διαβάζει γίνεται κομμάτι του. Χωρίς να έχει σημασία η ηλικία του παιδιού, διάβασέ του, διάβασέ της, διάβασε μαζί τους! Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου, με διάβαζαν πάντα»!
2. Ακούστε τα!
«Ακούστε προσεκτικά οτιδήποτε θέλουν να σας πουν τα παιδιά σας. Αν δεν ακούσετε τα ασήμαντα πράγματα τώρα που είναι μικρά, δε θα σας πουν τα σημαντικά πράγματα όταν είναι μεγάλα, γιατί για τα παιδιά, όλα όσα είχαν να σας πουν ήταν σημαντικά»
Στον πολυάσχολο και τρελό μας κόσμο, είναι πολύ εύκολο να πεις «περίμενε ένα λεπτό». Στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μόνο ένα λεπτό. Μερικές φορές το λεπτό της αναμονής κρατάει τόσο πολύ που δεν τελειώνει ποτέ. Μερικές φορές όταν είμαστε επιτέλους έτοιμοι να ακούσουμε τα παιδιά μας, εκείνα δε θυμούνται τι ήθελαν να μας πουν. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές δε θέλουν να μοιραστούν μια σκέψη τους μαζί μας, αλλά μια στιγμή μαζί μας. Για τα παιδιά αυτό που έχουν να πουν δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι σημαντικό το να τα κάνετε προτεραιότητα.
Το κλειδί για να ακούσετε είναι ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ! Αντί να πούμε στα παιδιά μας «περίμενε ένα λεπτό» μπορούμε να πούμε σε οτιδήποτε κάνουμε εμείς «περίμενε ένα λεπτό». Η τηλεόραση δε θα πληγωθεί, ο υπολογιστής δε θα ξεχάσει και δεν θα του λείψεις του facebook ούτε εσύ ούτε εγώ… όμως τα παιδιά μας ΚΑΙ θα πληγωθούν ΚΑΙ θα ξεχάσουν ΚΑΙ θα τους λείψουμε! Ας κάνουμε αυτό το δώρο στα παιδιά μας! Ας τα αφήσουμε να μεγαλώσουν μιλώντας μας: «Οι γονείς μου πάντα άκουγαν ό,τι ήθελα να τους πω»!
3. Αγκαλιάστε τα!
«Οι αγκαλιές εφευρέθηκαν για να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι τους αγαπάς χωρίς να χρειάζεται να το πεις»
Το θέμα είναι πως δεν έχει σημασία το πόσο μικροί ή μεγάλοι είμαστε. Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε μία αγκαλιά! Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, για μερικά από αυτά μια μεγάλη αγκαλιά είναι καλοδεχούμενη για κάποια άλλα μια μικρή αγκαλιά είναι αρκετή! Το σημαντικό είναι να μην χάνουμε τις στιγμές που η στοργή είναι απαραίτητη. Οι αγκαλιές είναι ένα σύμβολο όχι μόνο αγάπης αλλά ασφάλειας χαράς και προστασίας. Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πάντα ήξεραν πότε χρειαζόμουν μία αγκαλιά»!
4. Να έχετε οικογενειακές παραδόσεις!
«Μερικές φορές τα πιο συνηθισμένα πράγματα, μπορεί να γίνουν εντελώς ξεχωριστά, κάνοντάς τα με τους κατάλληλους ανθρώπους»
Μια από τις δικές μας αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις είναι η «νύχτα κινηματογράφου». Τις περισσότερες φορές είναι την Παρασκευή. Φτιάχνουμε ποπκόρν, δεν τρώμε τίποτα υγιεινό και κοιτάζουμε την ταινία όλοι μαζί σαν οικογένεια! Είναι περισσότερο από μία ταινία στην πραγματικότητα! Είναι η στιγμή που χτίζεται μια παράδοση, είναι η στιγμή που γελάμε, που μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι την ίδια κουβέρτα! Γινόμαστε η οικογένεια που για δύο ώρες δε μοιραζόμαστε μόνο τον ίδιο χώρο αλλά δημιουργούμε και τις ίδιες αναμνήσεις! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένεια μου κάναμε αυτό και εκείνο και το άλλο»…
5. Να τρώτε μαζί
«Το να κάθομαι δίπλα σου κάνοντας απολύτως τίποτα, είναι απολύτως τα πάντα για εμένα»
Ας κατανοήσετε το πόσο μεγάλη ευλογία το παιδί να τρώει με την οικογένειά του!  Ο χρόνος τρέχει. Το να μαγειρεύεις είναι πολυτέλεια σε πολλούς από εμάς εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Το να καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι μερικές φορές είναι μια τεράστια πρόκληση λόγω του ότι είμαστε πολυάσχολοι με διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά μας τρώνε σάντουιτς ή δημητριακά με γάλα ή κάποια νόστιμη σπιτική συνταγή. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η ανάμνηση του ότι τρώμε όλοι μαζί.
Για άλλους μπορεί να είναι το πρωινό, για άλλους το μεσημεριανό ή το βραδινό. Είναι η τέλεια στιγμή για να μιλήσουμε να σχεδιάσουμε να ξεκουραστούμε να φάμε και να καθαρίσουμε όλοι μαζί! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μας τρώγαμε όλοι μαζί»!
6. Να είναι το αγαπημένο σας!
«Είσαι ευγενικό, είσαι έξυπνο, είσαι σημαντικό»
Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον αγαπημένο μας γιο ή την αγαπημένη μας κόρη μεταξύ των παιδιών μας αλλά είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να νιώθει ιδιαίτερο με κάθε ξεχωριστό τρόπο! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μας ήμασταν τα αγαπημένα των γονιών μας»!
7. Γιορτάστε!
«Το ότι δε μοιάζεις με τα άλλα χρώματα στο κουτί, δε σημαίνει πως δε μπορείς να ζωγραφίσεις τις ομορφότερες εικόνες! Μην παραιτηθείς ποτέ! Είσαι απλά υπέροχος»
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Τα επιτεύγματά τους είναι διαφορετικά. Κάποια από αυτά στην ηλικία των 6 μπορεί να διαβάζουν καλύτερα από κάποια στην ηλικία των 9 χρόνων. Μερικά από αυτά θα είναι τέλεια στα σπορ ενώ κάποια άλλα θα έχουν αλλεργία στην μπάλα. Μερικά από τα παιδιά θα είναι εξαιρετικοί μαθητές, ενώ άλλα θα θέλουν ενισχυτική διδασκαλία. Όπως και να’χει κάθε παιδί έχει μια διαφορετική ικανότητα αλλά ΚΑΘΕ παιδί χρειάζεται να νιώθει επιτυχημένο, Δεν έχει σημασία το κατόρθωμά του. Ο πανηγυρισμός πρέπει να είναι ίσος. Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πίστευαν σε εμένα, ήταν οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου.  Πάντα μου έλεγαν πόσο περήφανοι ήταν για εμένα»!
8. Παίξτε!
«Δεν σταματάς να παίζεις επειδή γερνάς, γερνάς επειδή σταματάς να παίζεις»
Τα παιδιά έχουν από τη φύση τους παιχνιδιάρικες ψυχές! Παρέχοντας ένα περιβάλλον όπου η οικογένεια παίζει και διασκεδάζει μαζί, δεν είναι απλά πιθανό να συμβαίνει. Για εμάς «ΠΡΕΠΕΙ» να συμβαίνει! Βρείτε κάτι που η οικογένειά σας θα απολαύσει: Επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία, camping, αθλήματα, ποδηλασία, διάβασμα, ταινίες… Οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να παρέχει μια ποιοτική και διασκεδαστική οικογενειακή στιγμή, η οποία θα γίνει μια ανάμνηση και δε θα ξεχαστεί ποτέ από τα παιδιά μας! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μου περνούσαμε χρόνο μαζί, περνούσαμε καλά, παίζαμε όλοι μαζί»!
9. Να Θυμάστε!
«Ωχ!!! Σήμερα ήταν αυτό»; Ναι είχα πάει εκεί και είχα κάνει αυτό!
Οι ζωές των παιδιών μας είναι φτιαγμένες από μικρές στιγμές! Αυτές οι στιγμές πολλές φορές συνοδεύονται από κάποια γεγονότα: Σχολικές γιορτές, γενέθλια, διοργανώσεις, αθλητικές συμμετοχές, συναντήσεις γονέων δασκάλων. Αυτές οι στιγμές είναι ιδιαίτερες για εκείνα κυρίως επειδή πιστεύουν πως είναι σημαντικές και για εμάς. Όταν θυμόμαστε αυτές τις στιγμές με το να παραβρισκόμαστε, με το να τα φωτογραφίζουμε υπερήφανοι, τα κάνουμε να εξιτάρονται όταν δουν ότι θυμόμαστε. Δεν ξεχνούν ΠΟΤΕ! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου ήταν ΠΑΝΤΑ εκεί για εμένα»!
10. Αγαπάτε τα!
«Αγάπη μόνο»
Δε μπορούμε να λέμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και μετά να τον αγνοούμε! Δε μπορούμε να πούμε ότι τον αγαπάμε και μετά να τον παραμελούμε.
Όταν αγαπάμε ΤΟ ΛΕΜΕ
Όταν αγαπάμε ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ
Όταν αγαπάμε ανυψώνουμε αυτούς που μας περιβάλλουν! Δεν τους γκρεμίζουμε!
Όταν αγαπάμε προσφέρουμε καθοδήγηση και επιβεβαίωση αντί για κριτική και ψευδο-αφοσίωση!
Όταν αγαπάμε ένα παιδί χτίζουμε τον χαρακτήρα του, ευχόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο!
Τα κάνουμε να αισθάνονται μοναδικά τα εμπνέουμε να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους
Τα καθοδηγούμε, τα διδάσκουμε και μαθαίνουμε απο αυτά!
Τα ευχαριστούμε και προσευχόμαστε γι’αυτά!
πηγή:motherblog.gr

25 τρόποι για να επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας

littlemanandme
Νομίζετε ότι δεν επικοινωνείτε με το παιδί σας και ότι η μεταξύ σας σχέση χρειάζεται επειγόντως βελτίωση; Ακολουθούν απλοί τρόποι για να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να δεθείτε ακόμη περισσότερο με το παιδί σας:
 1. Διαβάστε μια ιστορία
 2. Ακούστε το να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του χωρίς να το διακόψετε
 3. Μοιραστείτε μαζί του μια ιστορία από την παιδική του ηλικία
 4. Πείτε του πως νιώσατε την πρώτη στιγμή που το κρατήσατε στα χέρια σας
 5. Κοιτάξτε το βαθιά στα μάτια
 6. Μιλήστε του για τα αγαπημένα σας πράγματα και τις αγαπημένες σας συνήθειες
 7. Κλείστε το τηλέφωνό σας και μην το σηκώνετε όσο είστε με το παιδί σας
 8. Χορέψτε
 9. Φυτέψτε ένα γλαστράκι και δώστε του ένα όνομα που θα το ξέρετε μόνο εσείς
 10. Ζωγραφίστε και ανακατέψτε πολλά χρώματα
 11. Χαμογελάστε
 12. Μαγειρέψτε μαζί
 13. Τραγουδήστε δυνατά
 14. Πηγαίνετε για κολύμπι και παίξτε ατελείωτα στην παραλία
 15. Ρωτήστε το για τα όνειρά του
 16. Διδάξτε του καινούρια πράγματα και καινούριες συνήθειες
 17. Ρωτήστε το παιδί σας πως ήθελε να περάσει την ημέρα μαζί σας και κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη
 18. Ζητήστε την βοήθειά του και δείξτε υπομονή όση ώρα κι αν κάνει
 19. Καθίστε παρεούλα δίπλα-δίπλα μέχρι αργά και δείτε τα αστέρια
 20. Δείτε μαζί φωτογραφίες που ήσασταν σε μικρή ηλικία
 21. Πάρτε ποδήλατο, πατίνια, ρόλερ και βγείτε έξω. Τώρα!
 22. Δείτε φωτογραφίες που ήταν μωρό και απαντήστε στις απορίες του
 23. Κάντε μια καλή πράξη μαζί χωρίς αντάλλαγμα
 24. Κοιτάξτε το βαθιά στα μάτια
 25. Πείτε του ‘’Σ’ αγαπώ’’
Εσείς πως επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας;
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Οι ζωγραφιές των παιδιών προβλέπουν το IQ στη εφηβεία

9515720384703723866
Ο τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζει ένα παιδί στην ηλικία των τεσσάρων ετών είναι ενδεικτικός των νοητικών του ικανοτήτων στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου ζήτησαν από 7.752 ζεύγη διδύμων να ζωγραφίσουν ένα παιδάκι και οι δημιουργίες τους αξιολογήθηκαν στη συνέχεια με βάση χαρακτηριστικά όπως το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια.
Τα παιδιά έκαναν επίσης ένα τεστ ευφυΐας στην ηλικία των τεσσάρων και των δεκατεσσάρων ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν μια άμεση σχέση μεταξύ της υψηλής βαθμολογίας στις παιδικές ζωγραφιές και των αποτελεσμάτων του τεστ που έκαναν τα παιδιά στην εφηβεία.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College, με την ερευνήτρια Ρόσαλιντ Άρντεν επικεφαλής, χρησιμοποίησαν ένα τεστ που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του ’20 (Draw-a-Child test) ώστε να αξιολογήσουν την ευφυΐα των παιδιών.
«Η ζωγραφική είναι μια πανάρχαια πρακτική που ξεκίνησε πριν 15.000 χρόνια ή και περισσότερο. Μέσα από αυτή, προσπαθούμε να δείξουμε στους άλλους τι σκεφτόμαστε», δηλώνει η Άρντεν, συμπληρώνοντας πως «αυτή η ικανότητα αναπαραγωγής εικόνων είναι μια δεξιότητα μοναδική για το ανθρώπινο είδος και παράλληλα είναι ενδεικτική των νοητικών ικανοτήτων, όπως περίπου και το γράψιμο, το οποίο άλλαξε διά παντός τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε πληροφορίες και να δημιουργούμε πολιτισμό».
Η Άρντεν δηλώνει πως ήταν αναμενόμενο τα αποτελέσματα του τεστ να αναλογούν στις λεκτικές και μη λεκτικές νοητικές ικανότητες στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές, όμως, ήταν η σταθερή συσχέτιση με την ευφυΐα των παιδιών δέκα χρόνια αργότερα.
Υπογραμμίζουν βέβαια ότι η συσχέτιση δεν ήταν πολύ ισχυρή, οπότε οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχούν αν το παιδί τους δε ζωγραφίζει καλά.
«Η ικανότητα του παιδιού να ζωγραφίζει δεν καθορίζει την εξυπνάδα του – δεκάδες παράγοντες παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού, τόσο κληρονομικοί όσο και περιβαλλοντικοί», αναφέρει η σχετική μελέτη.
onmed.gr

VIDEO Νεκρη γοργονα ξεβραστηκε μετα απο τυφωναΓια πρωτη φορα στα χροονικα βρεθηκε γοργονα! Ξεβραστηκε στην Ανατολικη Αυστραλια μετα απο τυφώνα

Δείτε το μωράκι πως αποχωρίζεται την πιπίλα του με τον πιο ρομαντικό τρόπο! (Βίντεο)

pipila-wtitida
Η μαμά της 17 μηνών Κόρα, βρήκε τον πιο γλυκό και ευφάνταστο τρόπο! Έναν τρόπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ η  μικρή της κόρη, αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζητήσει την πιπίλα της ποτέ πια.
Πήγε βόλτα με τους γονείς της σε ένα πάρκο και «αποχαιρέτησαν» μια και καλή την πιπίλα, αφήνοντάς την να… πετάξει στον ουρανό! Η μικρή δεν έκλαψε καθόλου
Δείτε πώς το κατάφεραν με τον πιο ρομαντικό τρόπο:


Τα επαγγέλματα που “βγάζουν” τους χειρότερους γονείς.Νέα μελέτη

classroom-with-kids-raising-handsΟι δικηγόροι, οι ρεσεψιονίστ και οι αστυνομικοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι καλοί γονείς, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του  University of Iowa.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δουλειές που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως επιθετικές, αδύναμες ή απρόσωπες “βγάζουν” χειρότερους γονείς από ό,τι εκείνες που χαρακτηρίζονται ως “καλές, ισχυρές και με φροντίδα”.
Έτσι, οι δασκάλες, οι γιατροί ή οι νοσοκόμες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκπληρώνουν καλύτερα τα καθήκοντά τους στο σπίτι, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι δικηγόροι, οι πωλητές, οι εργάτες, οι ρεσεψιονίστ, οι αστυνομικοί και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι που συναντούν κυνισμό γύρω από την καριέρα τους, και αυτό ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τις ικανότητές τους ως γονείς.

10 πράγματα που θέλω να «μοιραστώ» με την κόρη μου!

10 πράγματα που θέλω να «μοιραστώ» με την κόρη μου!


1. Ένα αγόρι δε θα σε κάνει ευτυχισμένη, αν δεν είσαι εσύ πρώτα ευχαριστημένη με τον εαυτό σου.

2. Μην γυμνάζεσαι επειδή σε ενδιαφέρει το βάρος σου. Η γυμναστική ενισχύει την υγεία σου και σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατή!   

3. Μην παίρνεις πάντα τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά. Καμιά φορές το να γελάς με τον εαυτό σου και το να αυτοσαρκάζεσαι σε κάνει να νιώθεις όμορφα και χαλαρά!  

4. Μη λυπάσαι για τα λάθη σου. Μάθε από αυτά. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει πολύτιμο ένα λάθος: Μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε το σωστό!  

5. Η επιλογή των φίλων σου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί τόσο οι φίλες, όσο και οι φίλοι μας διαμορφώνουν τις απόψεις μας, αλλά και χαρακτηρίζουν το ποιοι είμαστε.

6. Δεν είναι πολύ εύκολο να «ξεχωρίσεις» μέσα στο πλήθος,αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις. Έτσι θα μάθεις τι σε κάνει «μοναδική» και έτσι θα αγαπήσεις αυτό που είσαι!

7. Πάντα να βοηθάς τα άλλα κορίτσια και τις άλλες γυναίκες. Μην φοβάσαι τις επιτυχίες τους. Η επιτυχία τους θα βοηθήσει στο να πετύχεις κι εσύ!

8. Μην αφήνεις ποτέ να σε «ρίξουν» ή να σε επηρεάσουν αυτά που λένε οι άλλοι για σένα. Αξιολόγησε την αλήθεια, αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις με αυτή την αλήθεια, και μετά ρίξε την στη… θάλασσα.

9. Κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα χώρο, κράτησε τους ώμους σου προς τα πίσω, το κεφάλι σου ψηλά και πες στον εαυτό σου: «Είμαι ακόμη πιο καλή από αυτό που φαίνεται».

10. Σε όλες τις σοβαρές καταστάσεις στη ζωή θυμήσου: Μη χάσεις ποτέ το χιούμορ σου!  

Επειδή είμαι μαμά…

Επειδή είμαι μαμά…

 …Πηγαίνω στο μπάνιο αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή
…Έχω πάντα εφεδρικές πάνες στην τσάντα μου
…Μπορώ να ταίζω δύο ανθρώπους ταυτόχρονα
… Κάθε βράδυ τρώω το λιγότερο δέκα κλωτσιές από δυο μικρά ποδαράκια

…Ξέρω ότι τα παιδιά (μου) κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο
…Δεν έχω ξυπνήσει μετά τις 7 τα τελευταία 7 χρόνια
…Θεωρώ ότι μια βόλτα μόνη στο super market είναι για μένα σαν…διακοπές

… Ξέρω ότι υπάρχουν φανταστικοί φίλοι ακόμη κι αν δε μπορώ να τους δω

…Ψωνίζω τα πάντα από ένα εμπορικό κέντρο, γιατί μόνο εκεί προλαβαίνω να πάω 

…Ξέρω ότι ακόμη και τα μικρότερα πλάσματα μπορούν να έχουν τη δική τους «μεγάλη» άποψη
…Νιώθω τα πάντα πιο έντονα από ποτέ

…Ξέρω ότι τα παιδιά με έκαναν καλύτερο άνθρωπο
… Κλαίω όταν κλαίνε τα παιδιά μου

… Ξέρω ότι μπορώ να κάνω σκληρά πράγματα.

…Έχω πλέον μια εξαιρετικά ευαίσθητη ακοή
…Ξέρω πόσο σημαντική είναι μια μυστική κρύπτη για τις σοκολάτες
…Καταλαβαίνω ποιο από τα παιδιά μου κατεβαίνει τη σκάλα, από τα βήματά του και μόνο

… Φοράω φόρμα κάθε μέρα στο σπίτι (και έξω από το σπίτι)
…Ξέρω ότι δε θα άλλαζα τη ζωή μου για τίποτα στον κόσμο!  

20 πράγματα που ξέρω (σίγουρα) από τότε που έγινα μαμά!

20 πράγματα που ξέρω (σίγουρα) από τότε που έγινα μαμά!


1. Το πλυντήριο ρούχων και πιάτων θα γίνουν οι δυο αγαπημένες σας συσκευές. Τουλάχιστον μέχρι τα παιδιά να κλείσουν τα 7 (ή μήπως τα 17;).

2. Το να περπατάς στο σπίτι ξυπόλητη είναι σα να βρίσκεσαι σε επικίνδυνο ναρκοπέδιο. Πάντα κάπου «παραμονεύει» ένα κομματάκι Lego!

3. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια υπαρκτή ασθένεια!

4. Η φόρμα και το νέο σου μικρό μαύρο φόρεμα!  

5. Η συνεχής αίσθηση ενός μικροσκοπικού μαλλιαρού πλάσματος που κοιμάται τη νύχτα πάνω στην κοιλιά σου, δεν είναι καθόλου τρομακτική. Αντίθετα, είναι απολαυστική!  

6. Οι κάλτσες δεν έχουν ΠΟΤΕ ζευγάρι!

7. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι. Οι σειρές Disney παραμένουν οι καλύτερες σου εκπομπές!

8. Τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα. Και νεύρα. Και γκρίνιες. Και υστερίες. Και τσιρίζουν. Και εσύ πάντα θα επιβιώνεις,  παρόλα αυτά!

9.  Δεν έχει σημασία πόσο πολύ σου αρέσει κάτι, ή θέλεις κάτι. Στο παιδί σου θα αρέσει το ακριβώς το αντίθετο!

10. Κανείς δεν σε ακούει. Ποτέ. Ή τουλάχιστον μέχρι να πεις κάτι επτά φορές.

11. Ο καφές είναι ωραίο πράγμα. Αν τον πιεις και με μια φίλη σου, καλύτερα. Αν πιεις  μάλιστα και ένα ποτήρι κρασί, ακόμη καλύτερα! 

12. Όταν σβήνεις την τηλεόραση, κρύβεις το iPad ή το video game, η τιμωρία πονάει περισσότερο εσένα απ όσο τα παιδιά σου!

13. Το πρώτο σου παιδί θα είναι πάντα, το πρώτο σου πείραμά, η εξέλιξη σου, το έργο ζωής σου, ο θεμέλιος λίθος σου! 

14. Οι νοσοκόμες καθαρίζουν τα αίματα, τον εμετό, τα τσίσα, φορώντας πάντα γάντια. Εσύ ποτέ, για να κερδίσεις χρόνο!

15. Όταν ακούς το παιδί σου με περηφάνια να λέει: «Να!  Αυτή είναι η μαμά μου», η καρδιά σου χοροπηδάει από ευτυχία και τότε σκέφτεσαι: «Το ακούτε μαμάδες; Το παιδάκι μου νομίζει ότι είμαι εντελώς καλά!»

16. Ποτέ, μα ποτέ δε θα καταλάβετε τα καινούρια Μαθηματικά.

17.  Η συγκροτημένη σκέψη και η συζήτηση με συνοχή είναι δύο πράγματα που ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αλλά μην σας νοιάζει. Δε θα σας περάσουν για χαζή οι άλλες μαμάδες. Έτσι κι αλλιώς δεν ακούνε τίποτα από τις φωνές των παιδιών τους.

18. Ατυχήματα συμβαίνουν. Και συνήθως συμβαίνουν όταν η  baby sitter έρχεται να κρατήσει το μωρό για να βγείτε μετά από τέσσερις μήνες!

19. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο δεν έχει σημασία, μετά το πρώτο παιδί. Με κάθε επόμενο παιδί, η δοσολογία του αντιπυρετικού είναι πάντα στάνταρ!

20. Τα παιδιά είναι προγραμματισμένα να κάνουν εμετό μόνο στις 2 το πρωί και μόνο πάνω στα σεντόνια τους. Και πάντα όταν το εφεδρικό σετ σεντονιών είναι ακόμα στο  πλυντήριο.

Από τη συγγραφέα του βιβλίου I Just Want To Be AloneChristine Burke 

10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να θυμάται καθημερινά!

10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να θυμάται καθημερινά!


1. Ως μαμά θα κάνετε λάθη. Ίσως πολλά!  
Και θα φωνάξετε χωρίς λόγο στα παιδιά και θα ξεσπάσετε τα νεύρα σας επάνω τους, και θα νιώσετε ενοχές και θα ξεχάσετε κάποιο εμβόλιο και θα καθυστερήσετε από τη δουλειά σας, και θα ξεχάσετε κάποια γεννέθλια. Ναι, όλες οι μαμάδες κάνουν τέτοια λάθη.

2. Όμως τα λάθη αυτά δε σας χαρακτηρίζουν εξ ολοκλήρου 
Ναι, λάθη γίνονται αλλά αυτά δε χαρακτηρίζουν το πόσο καλές μαμάδες είμαστε! Οι καλές μαμάδες αναγνωρίζουν τα λάθη τους και έχουν το θάρρος να τα διορθώσουν ή ακόμα και να ζητήσουν συγγνώμη από τα παιδιά τους, γι’ αυτά!

3. Αν πέσετε σηκωθείτε. Και προσπαθήστε ξανά!
Η μητρότητα κάποιες φορές είναι «σκληρή» δουλειά. Έχει και πόνο και δάκρυα και κούραση και μοναξιά! Έχει όμως και μια απίστευτη δύναμη. Τη δύναμη της αγάπης. Και η δύναμη αυτή μας δίνει κουράγιο για να σηκωθούμε όταν πέφτουμε!

4. Η μητρότητα είναι μια δουλειά χωρίς αναγνώριση
Κανείς δε θα σου πει ευχαριστώ γιατί όλοι (και κυρίως τα παιδιά) θεωρούν καθήκον σου να κάνεις όλα αυτά που κάνεις καθημερινά. Και δεν έχουν άδικο. Είναι ένα καθήκον με πολλές όμως απολαβές. Και η κυριότερη απολαβή είναι η αγάπη!

5.  Η μητρότητα είναι ΚΑΙ ρουτίνα 
Κάθε μέρα στη μητρότητα είναι ίδια με την προηγούμενη και την επόμενη. Κάποιες μέρες είναι ΚΑΙ βαρετές. Ναι, το πρωί σηκώνεσαι, φτιάχνεις πρωινό, ντύνεις τα παιδιά, τα πηγαίνεις σχολείο, τα ταίζεις, τα διαβάζεις, βάζεις πλυντήριο κ.τ.λ Ε, και, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτά. Αυτή είναι η αληθινή ζωή. Και η αλήθεια έχει μέσα της πάντα ομορφιά

6. Αν έχετε ανάγκη την έκπληξη, βάλτε την στη ζωή σας 
Εσείς, μόνες σας! Όσο και να μουρμουράτε στο σύντροφό σας και να γκρινιάζετε στα παιδιά σας αν δεν κινητοποιηθείτε εσείς δε θα γίνει τίποτα. Οργανώστε ένα πικνίκ, μια βόλτα, μια εκδρομή. Σχεδιάστε το. Αν δεν το σχεδιάσετε απλώς δε θα γίνει!

7. Κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας 
Ξέρω είναι δύσκολο! Κάθε βραδινή έξοδος, μοιάζει με υπερπαραγωγή! Αλλά προσπαθήστε το. Και το χρειάζεστε και το αξίζετε!

8. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα

Και πολύ σύντομα, οι πάνες, οι πυρετοί, η πρώτη του μέρα στο σχολείο, η ιλαρά θα μοιάζουν σα μακρινό όνειρο. Ζήστε λοιπόν το όνειρο σας τώρα!

9. Η δουλειά που κάνετε είναι σημαντική 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμίζετε στον εαυτό σας, κάθε φορά που νιώθετε ότι κάνετε κάτι λάθος! Και όσο πιο πολύ σημαντική τη θεωρείτε, τόσο πιο καλή θα είναι η σχέση σας με τοπαιδί σας  

10. Στα δύσκολα θυμηθείτε: Σας αγαπούν! 
Ακόμη κι όταν δεν το δείχνουν, ακόμη κι όταν φωνάζουν, ουρλιάζουν, τσακώνονται και σας λένε «είσαι κακιά μαμά» η αλήθεια είναι ότι σας αγαπούν! Και ειδικά αυτό οφείλετε να το θυμάστε 10 φορές την ημέρα!