Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός αισιοδοξίας: 10 συμβουλές για να γίνετε πιο ευτυχισμένη

anapnoes.gr : 10 Συμβουλές Ευτυχίας 76e6a8b32abab3e9fdc7eaa9b6ff66e9 Οδηγός αισιοδοξίας: 10 συμβουλές για να γίνετε πιο ευτυχισμένη
Στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι, υπάρχουν μερικές συμβουλές ειδικών που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εργαλεία για μια καλύτερη διάθεση και ψυχική ισορροπία.
anapnoes.gr : aisiodoxia 590 2014 8 22 16 43 20 b Οδηγός αισιοδοξίας: 10 συμβουλές για να γίνετε πιο ευτυχισμένη
Έχει αποδειχθεί ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο υγιή καρδιά, διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους, ενώ διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το να κοιτάς τη θετική πλευρά των πραγμάτων, είναι φυσικά πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.
Υπάρχουν όμως, μερικοί απλοί τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν θετικά εργαλεία για ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα.

Γίνετε ευγνώμονες

Όλα ξεκινούν με την καταμέτρηση όλων των καλών πραγμάτων που συμβαίνουν στη ζωή μας. Αν δεν είστε ευγνώμονες για ό,τι καλό υπάρχει στη ζωή σας , ποτέ δεν θα είστε ικανοποιημένοι. Θα πρέπει επίσης να είστε ευγνώμονες για τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις αποτυχίες . Γιατί; Επειδή αυτά είναι τα σημεία της σοφίας στη ζωή σας. Θα σας δώσουν δύναμη, θα σας διδάξουν πώς να επιμείνετε και συνθέτουν την αντοχή σας. Όντας ευγνώμονες για κάθε σας βήμα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τις δυσκολίες της ζωής και αυτό είναι και το θεμέλιο της αισιοδοξίας: να είστε έτοιμοι για το καλό και το κακό, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα λαμπρό μέλλον.

Χαμογελάστε περισσότερο, συνοφρυωθείτε λιγότερο

anapnoes.gr : aisiodoxia 590 1 Οδηγός αισιοδοξίας: 10 συμβουλές για να γίνετε πιο ευτυχισμένη
Όταν χαμογελάμε, δημιουργούμε μια χαρούμενη, τονωτική αύρα γύρω μας, μια αύρα που αντλούν και οι άλλοι. Αντίθετα, όταν είμαστε σκυθρωποί, κρατάμε τους ανθρώπους μακριά και φέρνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ευτυχία, ακόμα και σ’ αυτές τις δόσεις, απελευθερώνει σεροτονίνη (η ορμόνη της ευχαρίστησης) και κάνει και τις πιο σκληρές μας μέρες να αντιμετωπίζονται.

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας

Μπορούμε να αισθανθούμε πιο αισιόδοξα, απλά και μόνο ανταλλάσσοντας με άλλους τις περιπέτειες της ζωής μας, τις επιτυχίες μας ακόμη και τις αποτυχίες μας. Γνωρίζοντας ότι και άλλοι βρίσκονται στην ίδια «βάρκα» μ’εμάς και δεν κατέθεσαν τα όπλα, είναι παρήγορο, απλώνει γύρω μας ένα μήνυμα ελπίδας και η ελπίδα είναι το κύριο συστατικό της αισιοδοξίας. Όταν μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας δίνουμε και στους άλλους τα εργαλεία που χρειάζονται για να χτίσουμε, να εξελιχθούμε και να επιμείνουμε στην ουσία.

Συγχωρήστε

Σίγουρα είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά θα πρέπει να συγχωρούμε αυτούς που επηρέασαν τις ικανότητές μας και τις αποφάσεις μας ή μπήκαν εμπόδιο στη ζωή μας. Ο ευκολότερος ίσως τρόπος για να συγχωρήσετε και να προχωρήσετε, είναι να προβληματιστείτε σχετικά με το γεγονός ότι το παρελθόν είναι παρελθόν. Απλά κοιτάξτε το με αυτόν τον τρόπο: Το άτομο που δύσκολα μπορείτε να συγχωρήσετε, πιθανόν να μπορούσε – και να ήθελε – με τον ίδιο τρόπο να διαγράψει το παρελθόν. Εν ολίγοις, κάνετε ειρήνη με το παρελθόν σας, έτσι ώστε να μην χαλάτε το παρόν. Μόλις το καταφέρετε αυτό, θα κλείσετε τα κεφάλαια αυτά και θα μπορείτε να ζείτε μια πιο θετική και ευτυχισμένη ζωή.

Γίνετε καλύτερος ακροατής

Όταν ακούτε, διευρύνετε την ικανότητά σας να λαμβάνετε περισσότερες γνώσεις για τους άλλους, αντί να κλείνεστε στο κόσμο σας με τις ενοχλητικές σκέψεις σας. Μπορείτε, επίσης, να κερδίσετε έτσι την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των άλλων. Η γνώση και η εμπιστοσύνη είναι μια απόδειξη ότι είστε ασφαλείς και θετικοί με τον εαυτό σας, ακτινοβολώντας έτσι θετική ενέργεια.

Μετατρέψτε τον φθόνο και την ζήλια σε ενέργεια

Όταν ζηλεύουμε τους άλλους, βλάπτουμε μόνο τους εαυτούς μας. Το σύμπαν δεν μας χρωστάει επειδή κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι από εμάς. Διοχετεύστε αυτήν την ενέργεια στην οικοδόμηση των δικών σας προσωπικών και επαγγελματικών στόχων. Εξετάστε αν αυτή η επιτυχία των άλλων ανθρώπων μπορεί να γίνει ο καταλύτης που θα σας βοηθήσει στις δικές σας επιδιώξεις.

Ασκηθείτε και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

anapnoes.gr : aisiodoxia 590 2 Οδηγός αισιοδοξίας: 10 συμβουλές για να γίνετε πιο ευτυχισμένη
Αυτό μπορεί να είναι συνηθισμένη συμβουλή, αλλά όλοι χρειάζονται κάποια μορφή άσκησης και το φως του ήλιου κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για 15 λεπτά. Εάν δεν μπορείτε συχνά να βρίσκεστε κάτω από το φυσικό φως του ήλιου, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε λόγω του πολυάσχολου προγράμματός σας, χρησιμοποιήστε τη σκάλα αντί για το ασανσέρ ή παρκάρετε λίγο πιο μακριά, ώστε να περπατάτε. Αυτό που χρειάζεστε, είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας σε υγιή κίνηση όσο πιο συχνά μπορείτε. Επιλέξτε ισορροπημένα γεύματα και μην σπρώχνετε μακριά τα φρούτα και τα λαχανικά. Εάν αισθάνεστε πείνα όλη την ημέρα, δοκιμάστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια (αν δεν είστε αλλεργικοί). Εάν έχετε προδιάθεση σε αλλεργίες, προτιμήστε συχνά και μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα σας, αντί για τρία μεγάλα. Η ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε από την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την έκθεση στο φως, μας οδηγεί σε μια πιο καθαρή, ισορροπημένη και επομένως θετική συμπεριφορά.

Σκεφτείτε θετικά

Η θετική σκέψη προς τα εμπρός θα σας δώσει τη δυνατότητα να βρείτε την χρυσή τομή σε κάθε «σύννεφο» που ισχύει σήμερα ή ίσχυε μέχρι χθες και να είστε αισιόδοξοι ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Φανταστείτε μια εγχείριση: σκέφτεστε το χειρότερο και ανυπομονείτε να τελειώσει. Πάρτε τα όλα αυτά και αρχίστε να οπτικοποιείτε το νόημα της επέμβασης και ποια είναι τα αποτελέσματα της διαδικασίας. Ο στόχος αξίζει και είναι μόνο για σήμερα, αυτό που μπορεί να φαίνεται τόσο σκληρό και δύσκολο. Ή δείτε την εικόνα ενός φοιτητή που μελετάει για κάποιες εξαντλητικές εξετάσεις. Μπορεί να του φαίνεται σαν το τέλος του κόσμου το να προσπαθεί να διαβάσει και να απομνημονεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Αλλά πάρτε αυτήν την ενέργεια και βάλτε δίπλα την εικόνα του βαθμού και τι μπορεί όλο αυτό να κάνει για το μέλλον του. Το να εργάζεται κανείς σκληρά, τις περισσότερες φορές παράγει αποτέλεσμα. Η ζωή δεν είναι ένα λαχείο. Είναι αυτό που φτιάχνουμε εμείς.

Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους για τα προβλήματά σας

Είναι τόσο εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για τη θέση μας σ’αυτή τη ζωή. Οι άνθρωποι κατηγορούν την οικονομία, τους πολιτικούς, τα αφεντικά, και όλα τα είδη των τρίτων για τα προβλήματά τους. Μόλις πραγματικά αποδεχθείτε ότι μπορείτε να ελέγχετε ποιος είστε, θα διαπιστώσετε ότι η αισιοδοξία και η επιτυχία έρχονται με φυσικό τρόπο. Θυμηθείτε, η ευκαιρία συνήθως βρίσκεται στις «κοιλάδες», όχι στις «κορυφές».

Θυμηθείτε ότι το παρελθόν δεν είναι ένα προσχέδιο για το μέλλον

Ακριβώς επειδή έχετε βιώσει τις αντιξοότητες της ζωής, δεν σημαίνει ότι αυτό που ξεκινά άσχημα, θα τελειώσει άσχημα. Μην κάνετε τις κακές σας εμπειρίες μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία για το τι μέλλει γενέσθαι. Αντιθέτως, σκεφτείτε ότι αυτά τα ορόσημα είναι πίσω σας και ότι ο δρόμος για το μέλλον είναι καθαρός.

Τα 5 πράγματα που ψάχνει ο άντρας σε μια γυναίκα

anapnoes.gr : man woman 600x337 Τα 5 πράγματα που ψάχνει ο άντρας σε μια γυναίκα
Της Στεύης Τσούτση.
Η συντροφικότητα, είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που χαρίστηκε ποτέ στον άνθρωπο. Η δυνατότητα να βρει το ταίρι με το οποίο θα μοιραστεί χαρές και λύπες, επιτυχίες κι απογοητεύσεις, μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής. Μιας ζωής, που δείχνει να έχει νόημα μόνο αν μοιράζεται με κάποιον άλλο.
Άντρας και γυναίκα, γυναίκα και άντρας. Δύο οντότητες, πλασμένες να αλληλοσυμπληρώνονται και να ταιριάζουν. Κι όμως, η αλήθεια είναι πως οι διαφορές τους είναι χαωτικές. Kι όμως, αν θέλουν να είναι μαζί, συνθέτοντας ένα αρμονικό δίδυμο, θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Θα πρέπει να βαδίσουν προς την εικόνα που το επίδοξο έτερον ήμισυ, έχει πλάσει.
Κι επειδή πολλά έχουν γραφτεί για το τι θέλουν οι γυναίκες, σήμερα θ’αναπτύξουμε το τι ακριβώς θέλουν οι άντρες.
Καταρχάς το ανδρικό μυαλό φημίζεται για την απλότητά του. Μηδέν κι ένα, άσπρο και μαύρο. Όλες οι υπόλοιπες εκατό αποχρώσεις είναι προνόμιο-κατάρα του γυναικείου μυαλού. Γιατί οφείλουμε να το παραδεχτούμε πως αρέσει σ’εμάς τις γυναίκες να κάνουμε τη ζωή μας πολύπλοκη.
Αν λοιπόν για μια στιγμή, προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης και τα θέλω των ανδρών, η αναζήτηση συντρόφου θα έπαυε να είναι άθλος και θα γινόταν ευκολάκι. Βλέπεις αγάπη μου, πέντε πράγματα θέλουν οι δόλιοι. Και τα φωνάζουν, αλλά ποιά από μας τ’ακούει;
Ένας άντρας θέλει πλάι του μια γυναίκα σίγουρη για τον εαυτό της.Βέβαιη για όσα έχει να προσφέρει κι όχι έρμαιο των φοβιών και των ανασφαλειών της. Δεν την ψάχνει απαραιτήτως θεά. Οι μαρμαροκολώνες άλλωστε είναι στα μουσεία. Το μεσογειακό ταπεραμέντο έχει τις στρογγυλάδες του, πως να το κάνουμε; Έχεις καμπύλες. Και τι έγινε; Πάψε να είσαι ένα μηχανάκι παραγωγής ανασφαλειών κι ενίοτε κόμπλεξ κι αγάπησε τον εαυτό σου. Πως περιμένεις να σ’αγαπήσει ο άλλος, όταν εσύ μισείς τον καθρέφτη; Αυτοπεποίθηση αγάπη μου. Μια γυναίκα με προσωπικότητα, εσωτερική κι εξωτερική ομορφιά, πάντα περιποιημένη, με φινέτσα και γούστο. Ακριβώς αυτό που ένας άντρας ζητάει. Και στην τελική, αν κάτι δε σου αρέσει πάνω σου, άλλαξέ το, μη μιζεριάζεις.
Δοκίμασε να βγάλεις μια φωτογραφία μουτρωμένη, σοβαρή κι αγέλαστη κι άλλη μία με χαμόγελο. Σύγκρινέ τες. Τι βλέπεις; Στη μία είσαι σαν “καταζητείται dead or alive” και στην άλλη ένα πλάσμα που εκπέμπει θετική ενέργεια και φως. Για μάντεψε τώρα. Αν ένας άντρας είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο γυναίκες, έστω κι άνισης ομορφιάς, με τη μία να είναι βαρύ πεπόνι, αγαλματάκι αγέλαστο και την άλλη με χαμόγελο αστραφτερό και πηγαίο, τι θα διάλεγε; Σωστή απάντηση. Να χαμογελάς λοιπόν, δείχνει καθαρότητα ψυχής κι άνθρωπο θετικό κι αισιόδοξο.
Από τη φύση του, ο άντρας είναι φτιαγμένος να έχει μεγαλύτερες αντοχές από τη γυναίκα. Κανένα ζόρι όμως δεν περνά εύκολα, αν δεν έχεις έναν άνθρωπο να σε υποστηρίξει. Να είναι εκεί να σ’ακούσει όποτε το χρειαστείς, να σε συμβουλεύσει, να σε χαϊδολογήσει υποσχόμενο πως όλα θα περάσουν, όλα θα φτιάξουν προς το καλύτερο. Μια τέτοια γυναίκα χρειάζεται ένας άντρας δίπλα του. Που να τον στηρίξει στα δύσκολα, μιλώντας όπου κι όπως πρέπει, με σύνεση, δίχως επικρίσεις και ατάκες του τύπου “εγώ στα έλεγα”. Μια γυναίκα, που η κάθε της κουβέντα θα αποπνέει σεβασμό, κατανόηση, σοβαρότητα και κυρίως ωριμότητα. Οι γατουλίστικες συμπεριφορές είναι για το κρεβάτι, δε χωρούν στις σοβαρές συζητήσεις. Όσο για τις γυναικουλίστικες συμπεριφορές, είναι απλά για το ραφάκι της γεροντοκόρης.
Μια γυναίκα που ξέρει να χειρίζεται σωστά τον εγκέφαλό της, είναι κερδισμένη. Έχει χιούμορ, ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις και δεν κάνει το σύντροφό της να πλήττει. Αντιθέτως τον κάνει περήφανο, με το πόσο ετοιμόλογη και θετικά αποστομωτική μπορεί να παρουσιαστεί κατά περίπτωση. Είναι εκείνη η γυναίκα που ο άντρας δε θα διστάσει να συστήσει σε φίλους, συνεργάτες και συγγενείς, καθώς ξέρει ότι θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο. Ξέρει πως και πόσο να μιλήσει και κυρίως πότε να μη βγάλει άχνα. Προσοχή όμως, γιατί ένας άντρας δεν πρέπει να νιώθει λίγος απέναντι στη σύντροφό του. Η ευφυής λοιπόν γυναίκα, ξέρει να το παίζει και χαζή όσο κι όποτε χρειάζεται, ώστε να μην ξυπνά τυχόν ανασφάλειες στον άνθρωπό της. Εν τέλει εκεί κρύβεται και η μαγκιά. Να είσαι τόσο έξυπνη που να μη φοβάσαι να παρουσιαστείς χαζή, αν το φέρει η ανάγκη. Όλα για τον έρωτα.
Οι εποχές που η γυναίκα ήταν πλήρως εξαρτώμενη από τον άντρα έχουν παρέλθει προ πολλού και κανείς δεν τις θέλει πίσω. Ιδίως οι άντρες. Μια γυναίκα ανεξάρτητη, με δικές της ασχολίες, φίλους κι ενδιαφέροντα, είναι εκείνη που θ’αφήσει στον άντρα αυτό που αγαπά περισσότερο: ζωτικό χώρο. Το ότι σ’αγαπά και σε θέλει στη ζωή του, δε σημαίνει μάτια μου πως πρέπει να τον έχεις σιδεροδέσμιο 24 ώρες το 24ωρο. Κι αν δεν είσαι μαζί του, πρέπει να του κρεμάσεις το κινητό σκουλαρίκι; Όλο αυτό μεταφράζεται σε πίεση που ο άντρας δύσκολα αντέχει. Γι’αυτό καλός ο έρωτας, αλλά κράτα τα ενδιαφέροντα και τους φίλους σου. Άσ’τον να σε κυνηγήσει και λίγο, κακό δεν κάνει. Αυτό το λάθος κάνουμε και μετά τρέχουμε. Μας γνωρίζουν ανεξάρτητες, με πλούσια προσωπική ζωή και καταλήγουμε μετά από λίγο κρεμασμένες πάνω τους, πλήρως εξαρτώμενες, να μοιραζόμαστε και τον αέρα που ανασαίνουν. Κι όταν μας παρατήσουν, γιατί με τέτοια συμπεριφορά πολλές ελπίδες δεν έχουμε, βρισκόμαστε χωρίς άντρα, φίλους κι ενδιαφέροντα. Ποιός φταίει λοιπόν, αν όχι το κεφάλι μας; Γι’αυτό προσοχή.
Ούτε πλύση εγκεφάλου, ούτε χειρουργικές επεμβάσεις χρειάζονται για να πετύχεις αυτά τα πέντε απλά πράγματα που ένας άντρας αναζητά από τη γυναίκα. Απόφαση πρέπει να το πάρεις μόνο και ν’αφήσεις ψωνίστικες συμπεριφορές κι εγωισμούς στην άκρη. Μπορεί να μεγάλωσες σαν πριγκήπισσα, όπως όλες μας άλλωστε, αλλά η ατάκα “Έτσι είμαι εγώ και δεν αλλάζω”, δε νομίζω να βοηθήσει.
Ο έρωτας μάτια μου δε θέλει εγωισμό, ζορίζεται. θέλει μυαλά ανοιχτά κι εύπλαστα.
Πήξαμε στις θεωρίες, στην πράξη κολλάει το θέμα. Ξέρεις πλέον τι χρειάζεται να κάνεις.
Το μπαλάκι είναι στο γήπεδό σου. Εσύ κάνεις παιχνίδι φιλενάδα!