Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Καβγάδες: Πότε πληγώνουν και πότε βοηθάνε τα παιδιά;

0355FA
Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως οι καβγάδες πληγώνουν τα παιδιά. Υπάρχουν φορές που οι καβγάδες βλάπτουν και άλλες φορές βοηθούν τα παιδιά.Φυσικά όταν μιλάμε για καβγάδες δεν εννοούμε άσχημες καταστάσεις που περιέχουν βία η πολύ άσχημο λεξιλόγιο.Αναφερόμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ των συντρόφων.
Πότε οι καβγάδες πληγώνουν ένα παιδί;
  • Όταν δεν βρίσκετε ποτέ την λύση.
Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ελεύθερα με την οικογένειά τους και να μην ανησυχούν για τα προβλήματα των γονιών τους. Αν οι καβγάδες σας δεν τελειώνουν ποτέ δημιουργείτε άγχος στα παιδιά σας και τα πληγώνετε ψυχικά.
  • Όταν οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά να πάρουν το μέρος ενός γονιού:
Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα παιδιά σας να παίρνουν το μέρος του μπαμπά η της μαμάς , είτε είστε παντρεμένοι είτε χωρισμένοι. Ακόμη δεν πρέπει να κακολογείτε τον /την σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά σας. Αν ο/η σύντροφός σας μπλέκει συνεχώς σε μπελάδες συζητήστε το μόνο οι δυο σας και βρείτε τρόπους να προστατέψετε τα παιδιά σας.
  • Όταν δημιουργείτε στα παιδιά σας ενοχές:
Πολλές φορές τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν πως εκείνα φταίνε για τα προβλήματα των γονιών τους. Για αυτό καλό θα ήταν να μην κατηγορείτε τα παιδιά κάθε φορά που μαλώνετε γιατί θα τους δημιουργείτε ενοχές, άγχος και τα κάνετε να ντρέπονται για τον εαυτό τους.
Πότε οι συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά είναι «χρήσιμες» ;
  • Όταν τα παιδιά μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις:
Οι συγκρούσεις είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στην ζωή μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και ειδικά όταν πρόκειται για τον σύντροφό μας.Όταν. οι γονείς συγκρούονται αλλά βρίσκουν πάντα την λύση, τα παιδιά μαθαίνουν πως να λύνουν τα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις.
  • Όταν μπορεί να συγκρούεστε μεταξύ σας αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα είστε αγαπημένοι.
Τα παιδιά   που μεγάλωσαν με γονείς που συγκρούονταν αλλά έλυναν τις διαφορές τους με αγάπη τείνουν να αποφεύγουν τους καβγάδες και να τους αντιμετωπίζουν με ηρεμία στο μέλλον.
  • Όταν μαθαίνουν να ορθώνουν το ανάστημά τους
Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να συγκρούονται δίκαια και λογικά θα λύνουν τις διαφορές τους με σύνεση και θα έχουν ένα υγιές πρότυπο για το μέλλον. Ακόμη θα ορθώνουν το ανάστημά τους κάθε φορά που νιώθουν ότι αδικούνται.
  • Όταν μαθαίνουν να απολογούνται:
Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια συγκρούονται μερικές φορές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τυχόν λάθη και να μην διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη από τον / σύντροφό σας . Παραδεχτείτε τα λάθη σας ακόμη κι αν είναι μπροστά τα παιδιά σας γιατί έτσι θα μάθουν πως αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση…
babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Συγκλονίζει επιστολή εγκύου προς βουλευτές.Αδυνατή να πληρώσει τα «απαραίτητα»

123464158-Sad-pregnant-woman-612x300
Μια συγκλονιστική επιστολή απέστειλε στους βουλευτές του Ηρακλείου Κρήτης μια έγκυος γυναίκα, η οποίααδυνατεί να πληρώσει τα απολύτως αναγκαία για την εγκυμοσύνη της φάρμακα σύμφωνα με το nooz.gr.
Η 28χρονη αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας για το οποίο απαιτείται να παίρνει αντιπηκτικά χάπια, μέχρι να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της. Η αξία των απαραίτητων φαρμάκων ανέρχεται στα 120 ευρώ και από αυτά δικαιολογούνται μόνο τα 40 ευρώ.
Στην απόγνωση της, σκέφθηκε να απευθυνθεί στους βουλευτές στέλνοντας τους μια επιστολή, θέτοντας το αφοπλιστικό ερώτημα: «Εγώ τι πρέπει να κάνω: να αποβάλω, να πεθάνω ή να ζητιανέψω για να γεννήσω σε ένα μήνα».
Στην επιστολή της αναφέρει:
«Αναγκάζομαι να σας στείλω την συγκεκριμένη επιστολή για να εκφράσω την οργή και αγανάκτηση μου απέναντι σε όλους τους κυβερνώντες, επειδή έκανα το «λάθος» για την Πολιτεία να μείνω έγκυος.
Μόλις χθες πληροφορήθηκα ότι το μωρό που πρόκειται να φέρω στον κόσμο σε περίπου δύο μήνες, έχει έλλειψη αμνιακού υγρού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει για να προλάβω μία δυσάρεστη κατάσταση να κάνω κάθε ημέρα μία ένεση ηπαρίνης που στοιχίζει 4 ευρώ.
Όπως με ενημέρωσε ο γυναικολόγος μου, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου (!) από τη Βουλή των Ελλήνων, στους γυναικολόγους δικαιολογούνται μόλις 40 ευρώ ανά ασθενή τον μήνα.
Αυτό σημαίνει πως μπορώ να πάρω μόλις 10 ενέσεις και μετά είτε να αφήσω το παιδί μου να πεθάνει, είτε να κάνω άμβλωση στον 8ο μήνα της κύησης.
Επιπλέον ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους γυναικολόγους να γράψουν μόνο 15 εξετάσεις σε ασθενείς. Ως ασφαλισμένη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Συστήματος ΠΕΔΥ έχω πληρώσει από την τσέπη μου πάνω από 1.000 ευρώ σε εξετάσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνω σε αυτά κόστη, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και λοιπών συμπληρωμάτων.
Ο γιατρός μου, μου έδειξε τα απειλητικά μηνύματα του Υπουργείου Υγείας, στα οποία τονίζεται ότι εφόσον κάνει το λάθος (!) και γράψει παραπάνω από αυτά που του επιτρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση, τότε τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τον προσωπικό του λογαριασμό.
Και σας ρωτώ: Ποιος νομοθέτης σε ποια χώρα νομοθετεί να πεθαίνουν παιδιά, χωρίς καν να σκέφτεται το τι συμβαίνει γύρω του; Ποιος βουλευτής συναινεί σ” αυτό το έγκλημα και ποιος Υπουργός βάζει την υπογραφή του;
Αισθάνομαι αηδία και οργή για την κατάσταση και απαιτώ τουλάχιστον από τους βουλευτές του νομού μας (γιατί αυτούς ψηφίσαμε) να μου απαντήσουν κοιτώντας με στα μάτια, αν έχουν συμφωνήσει να πεθάνει το παιδί μου και μαζί μ΄ αυτό κι εγώ!
Σας ευχαριστώ!».
 

25 ερωτήσεις για να κάνετε το παιδί να σας μιλήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για το σχολείο!

Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω «συζήτηση»; Δεν είστε η μόνη! Οι περισσότεροι γονείς των οποίων τα παιδιά πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο παραπονιούνται ότι κάθε φορά που αυτά επιστρέφουν από το σχολείο και τα ρωτούν πώς πέρασαν την ημέρα τους δεν παίρνουν την παραμικρή απάντηση. Κι όμως, τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι γονείς ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Λογικό δεν είναι; Πρόκειται για παιδάκι σας, το οποίο πέρνα τόσες ώρες μακριά σας, σε ένα νέο περιβάλλον που αποτελεί για εκείνο έναν νέο κύκλο ζωής μακριά από εσάς! Μήπως το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο που ρωτάτε;
Η μαμά-blogger Liz Evans, η οποία απηύδησε από την «μουγκαμάρα» και των τριών παιδιών της, έκατσε και ετοίμασε μία λίστα των 25 πιο... ελκυστικών ερωτήσεων, με τις οποίες θα καταφέρετε να αποσπάσετε κάπως πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις από τα παιδιά προκειμένου να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο του σχολείου!
1. Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (Ποιο ήταν το χειρότερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα;)
2. Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα.
3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον συμμαθητή σου θα ήθελες να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; (Με ποιον ΔΕΝ θα ήθελες να κάθεσαι μαζί στο θρανίο; Γιατί;)
4. Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος του σχολείου;
5. Πες μου μία περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα; (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος.)
6. Αν τηλεφωνούσα στην δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για εσένα;
7. Βοήθησες κάποιον να κάνει κάτι σήμερα;
8. Σε βοήθησε κάποιος να κάνεις κάτι σήμερα;
9. Πες μου κάτι που έμαθες σήμερα.
10. Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας σήμερα;
11. Πότε βαρέθηκες σήμερα;
12. Αν ερχόντουσαν εξωγήινοι στην τάξη σήμερα για να απαγάγουν κάποιον, ποιος θα ήθελες να είναι αυτός;
13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα, που δεν έχεις ξαναπαίξει μαζί του;
14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!
15. Ποια λέξη είπε περισσότερες φορές η δασκάλα σου σήμερα;
16. Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις περισσότερο στο σχολείο;
17. Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις λιγότερο στο σχολείο;
18. Με ποιον συμμαθητή σου πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είσαι περισσότερο ευγενικός;
19. Σε ποιο μέρος του σχολείου παίζεις περισσότερο στο διάλειμμα;
20. Ποιος είναι ο πιο αστείος συμμαθητής σου; Γιατί είναι τόσο αστείος;
21. Τι έφαγες σήμερα στο σχολείο; Τι σου άρεσε περισσότερο από αυτά που έφαγες;
22. Αν ήσουν εσύ η δασκάλα / ο δάσκαλος της τάξης, τι θα έκανες;
23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη σου που πρέπει να μπει τιμωρία;
24. Με ποιον θα άλλαζες θέση στην τάξη αν μπορούσες; Γιατί;
25. Πες μου τρεις διαφορετικές φορές που χρησιμοποίησες το μολύβι σήμερα στο σχολείο;
Η Evans σημειώνει στο τέλος της λίστας της ότι τις πιο ωραίες απαντήσεις της έχει πάρει από τις ερωτήσεις 12, 15 και 21. Ειδικά η ερώτηση με τους «εξωγήινους» είναι ιδιαίτερα έξυπνη γιατί καλεί τα παιδιά να πουν, με μη απειλητικό τρόπο, ποιον δεν συμπαθούν στο σχολείο και έτσι να ξεκινήσει μια συζήτηση που μπορεί να αποκαλύψει πράγματα που δεν γνωρίζατε.
Θα δείτε πως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θα σας είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρείτε την επαφή μαζί τους και να μαθαίνετε πράγματα για την ζωή τους εκτός σπιτιού. Αξίζει, όμως, τον κόπο και οι παραπάνω ερωτήσεις αποτελούν μια καλή αρχή.

10 tips για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά

10 tips για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να καταφέρει ένας γονιός να κάνει τα παιδιά του ευτυχισμένα και ισορροπημένα. Με τη βοήθεια της επιστήμης, το τοπίο ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τη Stephanie Pappas, επιστημονική αρθρογράφο στο «LiveScience», οι ειδικοί, μέσα από μακροχρόνιες έρευνες, έχουν να καταθέσουν τη δική τους επιστημονική εμπειρία, προτείνοντάς μας ορισμένα δοκιμασμένα και αποτελεσματικά tips για το μεγάλο ρόλο της ζωής μας. Ας δούμε, λοιπόν, το 10λογο του «καλού» γονιού…
1. Το χιούμορ βοηθάει
Το να αστειεύεστε με τα παιδιά σας τα βοηθάει να γίνουν κοινωνικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο«Economic and Social Research Councils’ Festival of Social Science». Όταν οι γονείς έχουν χιούμορ και μπορούν να αυτοσαρκάζονται ή να υποδύονται ρόλους, δίνουν στα παιδιά τους το έναυσμα και τα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να κοινωνικοποιούνται κάνοντας φίλους και να διαχειρίζονται το στρες. Οπότε χαλαρώστε και παίξτε μαζί τους «κλέφτες και αστυνόμους» - τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν για όλη τους τη ζωή!
2. Να είστε θετικοί
Οι γονείς που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα στα μωρά τους ή τους φέρονται με σκληρότητα, είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με επιθετικά νήπια. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα, μιας και η επιθετική συμπεριφορά στην ηλικία των 5 ετών συνδέεται με την εκδήλωση εγκληματικότητας στην ενήλικη ζωή, ακόμα και στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων με το άλλο φύλο, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Οπότε, αν αντιληφθείτε ότι εγκλωβίζεστε στο φαύλο κύκλο «θυμωμένος γονιός = θυμωμένο παιδί = πιο θυμωμένος γονιός» κ.ο.κ., προσπαθήστε να τον σπάσετε και να απεγκλωβιστείτε. Είναι σίγουρο ότι θα σας απαλλάξει από ανούσιες αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις!
3. Καλλιεργήστε την αυτο-συμπόνια
Η ενοχικότητα των γονιών είναι μια πραγματικότητα, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές. έρευνες έχουν δείξει ότι η αποδοχή και η αγάπη μας για τον εαυτό μας είναι από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή ενός ανθρώπου, που τον βοηθούν να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις διάφορες προκλήσεις. Η αυτό-συμπόνια είναι αποτέλεσμα βαθιάς περισυλλογής και αποτελεί κατάκτηση ενός συγκροτημένου μυαλού, που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς να χρειάζεται να τα καταπιέζει ή να τα αγνοεί. Είναι η δυνατότητα του να αντιλαμβάνεται κάποιος πότε υποφέρει ο ίδιος, προκειμένου να μπορεί να βγει από τη δυσάρεστη κατάσταση. Οπότε, ως γονείς, μπορείτε να δείχνετε την αγάπη σας για τον εαυτό σας μέσα από τη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών σας, ώστε να αποτελείτε για εκείνα το πρότυπο παράδειγμα.     
4. Αφήστε τα να ανοίξουν τα φτερά τους
Όταν έρχεται η στιγμή τα παιδιά να πάρουν το δρόμο τους, οι ειδικοί συνιστούν να τα διευκολύνουμε να το κάνουν. Σύμφωνα με έρευνες, οι πρωτοετείς φοιτητές που έχουν υπερπροστατευτικούς και παρεμβατικούς γονείς είναι πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι, αμήχανοι και «κλειστοί» σε νέες εμπειρίες συγκριτικά με τους συμφοιτητές τους που έχουν πιο χαλαρούς γονείς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα αναγκάσετε το παιδί σας στα 18 του χρόνια να κόψεις τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά, αν πιάσετε τον εαυτό σας να τηλεφωνεί τους καθηγητές του κάνοντας παράπονα για τους βαθμούς του, τότε μάλλον πρέπει να τον φρενάρετε και να κάνετε ένα βήμα πίσω!
5. Μην παραμελείτε το γάμο σας
Εάν μεγαλώνετε τα παιδιά σας από κοινού με το σύντροφό σας, μη βάλετε τη σχέση σας μαζί του σε δεύτερη μοίρα μετά τη γέννησή τους. Οι γονείς με μωρά που βιώνουν συναισθηματική αστάθεια στο γάμο τους, όπως π.χ. είναι ένα συναινετικό διαζύγιο, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου στη νηπιακή ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση«Child Development». Όπως κατέδειξαν τα ευρήματα της μελέτης, ένας προβληματικός γάμος όταν το παιδί είναι 9 μηνών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο του όταν πλέον θα έχει γίνει 18 μηνών. Μια πιθανή αιτία είναι το έντονο στρες που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις και το οποίο είναι ικανό να διαταράξει τη διαδικασία του ύπνου.  
6. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε καταθλιπτικοί, ζητήστε βοήθεια - για το καλό το δικό σας και των παιδιών σας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι καταθλιπτικές μαμάδες αγωνίζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, συχνά αντιδρούν με αδιαφορία στα κλάματά τους συγκριτικά με τις υγιείς μαμάδες. Επιπλέον, οι μαμάδες που υποφέρουν από κατάθλιψη, προκαλούν άγχος στα παιδιά τους ακόμη κι από τη νηπιακή τους ηλικία, όπως φάνηκε σε σχετική έρευνα. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι απογοητευτικά, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν ότι ακόμα και αυτοί οι γονείς μπορούν -αν προσπαθήσουν- να υιοθετήσουν ένα θετικό γονεϊκό πρότυπο συμπεριφοράς.
7. «Μαμάδες, να είστε καλές με τους γιους σας»
Ένας δυνατός δεσμός με τη μαμά τους μπορεί να βοηθήσει τα αγόρια της οικογένειας να μην παρεκκλίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, σύμφωνα με έρευνα. Μια ζεστή και συναισθηματική σχέση ανάμεσα στη μαμά και το γιο της είναι πολύ πιο καθοριστική συγκριτικά με εκείνη που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μαμά και την κόρη. Τα συγκεκριμένα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Child Development», υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του «ασφαλούς δεσμού» ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς τους, ώστε να μπορεί το παιδί να καταφύγει στο γονιό του ως «ασφαλή βάση», νιώθοντας σιγουριά απέναντι σε οτιδήποτε το αναστατώνει. Επιπλέον, ο δεσμός μαμάς-γιου είναι καθοριστικός και για τη μελλοντική ερωτική σχέση του παιδιού, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη μελέτη. «Η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους είναι άκρως σημαντική και αποτελεί το προπύργιο για τις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή μας, ως ενήλικοι, αφού οι γονείς μας αποτελούν τα πρότυπά μας», εξηγεί ο δρ. Constance Gager, ερευνητής στο Montclair State University του Νιου Τζέρσεϊ.    
8. Μη σπουδαιολογείτε την αντιδραστικότητά τους
Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς τους μπορεί να είναι εξοργιστικοί, αλλά η αντιδραστικότητά τους συνδέεται άμεσα με την ικανότητά τους να αντιστέκονται στην ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να δεχτούν από τρίτους. Με άλλα λόγια, η αίσθηση αυτονομίας μέσα στο σπίτι θα τους εξασφαλίσει και την αυτονομία στον έξω κόσμο, ανάμεσα στους φίλους κ.ο.κ. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι έφηβοι χρειάζεται να εξασκηθούν στην υπεράσπιση του εαυτού τους, αλλά πάντα με τη βοήθεια και τη συναίνεση των γονιών τους.
9. Μην ποντάρετε στην τελειότητα
Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε δεν είναι ανάγκη να βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά ώστε να μην μπορείτε τελικά να αγγίξετε το στόχο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι πρέπει να αποδείξουν στην κοινωνία πως είναι ικανοί -άρα τέλειοι- στον καινούργιο ρόλο τους, είναι υπερβολικά στρεσαρισμένοι κι έχουν λιγότερη πίστη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Οπότε, προσπαθήστε να αγνοήσετε αυτή την πίεση του κοινωνικού κατεστημένου, και να είστε βέβαιοι ότι θα είστε πολύ πιο ήρεμοι και αποτελεσματικοί γονείς.
10. «Διαβάστε» τα παιδιά σας
Κάθε γονιός έχει την εντύπωση ότι μεγαλώνει τα παιδιά του με τον καλύτερο τρόπο. Όμως, τελικά, αποδεικνύεται ότι ηανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι που γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Abnormal Child Psychology» και πραγματοποιήθηκε από τοΠανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν τους κανόνες διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την προσωπικότητα των παιδιών τους έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη, συγκριτικά με εκείνα που έχουν κάθετους στη συμπεριφορά τους γονείς. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ορισμένα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που παρουσιάζουν δυσκολία στο χειρισμό των συναισθημάτων τους, έχουν ανάγκη από μια μικρή επιπλέον βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς. Ωστόσο, συχνά οι γονείς πληγώνουν ακούσια τα παιδιά τους από την υπερπροστασία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας,δρ. Liliana Lengua, «το κλειδί βρίσκεται στην υποστήριξη του γονιού που θα καθορίζεται από την προτροπή του ίδιου του παιδιού».