Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αυτές είναι οι αλλαγές που προκαλεί η εγκυμοσύνη στην εξωτερική σου εμφάνιση!

3-Weeks-Pregnant-What-To-Expect
Οι αλλαγές χρώματος που προκαλεί στο δέρμα σας η εγκυμοσύνη είναι συνήθως ορατές από την 20η εβδομάδα της κύησης. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν αλλαγές. Εάν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά, μπορεί να μην τις παρατηρήσετε καθόλου. Κάποιες από τις αλλαγές μπορεί να είναι οι εξής:
  • Το χρώμα των θηλών σκουραίνει. Μπορεί επίσης να μεγαλώσουν και η περιοχή γύρω από τη θηλή να επεκταθεί.
  • Μία σκούρα γραμμή μπορεί να εμφανιστεί κατά μήκος του στήθους και της κοιλιάς σας.
  • Σε μερικές γυναίκες εμφανίζονται κηλίδες στο πρόσωπο, σε μορφή «μάσκας», που μπορεί να είναι ακανόνιστες και συγκεχυμένες.
Ξηρότητα του δέρματοςΗ ξηρότητα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται με ενυδατικά σαπούνια και κρέμες. Σε περίπτωση που το δέρμα παρουσιάζει έντονη ξηρότητα και κνησμό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη χολόστασης, ασθένειας που επηρεάζει το συκώτι και τα νεφρά. Η χολόσταση επηρεάζει την υγεία του μωρού, γι αυτό κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ραγάδες εγκυμοσύνης
Οι ραγάδες εγκυμοσύνης εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, το στήθος και τους μηρούς, από τον 6ο μήνα και μετά. Αποτελούν ένδειξη σπασίματος των ελαστικών ιστών του δέρματος. Αρχικά έχουν κόκκινο χρώμα και στη συνέχεια παίρνουν γκρι-ασημί χρώμα. Οι ραγάδες εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές κρέμες ή λέιζερ. Η τάση εμφάνισης ραγάδων εγκυμοσύνης είναι συνήθως κληρονομική.
Τα μαλλιά κατά την εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβραδύνεται η φυσιολογική απώλεια μαλλιών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά και πυκνά. Μετά τη γέννα μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι τα μαλλιά σας πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα, όμως αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αντίθεση που παρατηρείτε. Η χρήση βαφής μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο το χρωματικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένετε, καθώς τα μαλλιά γίνονται πιο πορώδη κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα της βαφής.
supermomrocks.me

Τι αποκαλύπτει το πρόσωπο για την υγεία σας

Η μοναδική ευφυΐα του σώματος προειδοποιεί όταν  ένα όργανο νοσεί. Όμως, η ανεπάρκεια στην κατανόηση αυτής της γλώσσας καθιστά δύσκολη την αποκρυπτογράφηση των σημάτων. Ωστόσο, στην ανατολική ιατρική ο γιατρός διαβάζει ό, τι είναι γραμμένο στο πρόσωπο, στη γλώσσα, στα μάτια, στο δέρμα και στον σφυγμό. Για παράδειγμα, σημάδια εξάντλησης μπορεί να είναι χαραγμένα στο πρόσωπό σας και εσείς να μην το αντιληφθήκατε.
Η οπτική διάγνωση είναι ένα αρχαίο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους παραδοσιακούς θεραπευτές για να ανακαλύψουν τη δύναμη και την αδυναμία, και την υγεία (ή την έλλειψη της υγείας) μέσα στο σώμα. Μόλις καταστεί αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, τότε μπορεί να διαγνωσθεί μία ασθένεια ή να αποτραπεί μια ασθένεια από την εκδήλωσή της. Η συνειδητοποίηση του σώματός σας είναι το κλειδί για να ελέγξετε τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας για να σφύζετε από υγεία. Στην εν λόγω διάγνωση κάθε όργανο παρατηρείται σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Αυτή η ενέργεια, που ονομάζεται ki (ιαπωνικά), chi (κινέζικα) ή prana (ινδικά), περνά μέσα από οδούς του σώματος που ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέονται με κάθε όργανο: το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, την καρδιά, το λεπτό έντερο, το στομάχι, τη σπλήνα/πάγκρεας, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο, το νεφρό και την ουροδόχο κύστη. Το πρόσωπό σας λοιπόν είναι ο καθρέφτης των μεγαλύτερων εσωτερικών συστημάτων του σώματός σας. Σύμφωνα λοιπόν με τη διάγνωση αυτή κάθε περιοχή του προσώπου σας φανερώνει ένα αντίστοιχο όργανο και πώς αυτό λειτουργεί στο σώμα. Ειδικότερα:
  • Το στόμα είναι η είσοδος για το πεπτικό σύστημα.
  • Η μύτη είναι η είσοδος για το αναπνευστικό σύστημα.
  • Τα μάτια συνδέονται με το οπτικό νεύρο, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
  • Τα αυτιά είναι το ακουστικό σύστημα.
Πώς αυτό φαίνεται στο πρόσωπό σας
  • Τα μάγουλά σας αντιπροσωπεύουν τους πνεύμονες και την κατάστασή τους.
  • Η άκρη της μύτης είναι η καρδιά.
  • Τα ρουθούνια αντιπροσωπεύουν τους βρόγχους των πνευμόνων.
  • Το μεσαίο τμήμα της μύτης είναι το στομάχι.
  • Το άνω μέρος της μύτης είναι το πάγκρεας.
  • Κάτω από τα μάτια αντανακλώνται τα νεφρά.
  • Ανάμεσα στα φρύδια αποκαλύπτεται η κατάσταση του ήπατος.
  • Οι κρόταφοί σας αντανακλούν τη σπλήνα σας.
  • Το μέτωπό σας αντιπροσωπεύει το λεπτό έντερο.
  • Το άνω μέτωπο δείχνει την ουροδόχο κύστη.
  • Τα αυτιά αντανακλούν τη λειτουργία των νεφρών.
  • Το στόμα σας αντανακλά την κατάσταση ολόκληρου του πεπτικού συστήματός σας.
  • Γύρω από το στόμα αποκαλύπτεται η κατάσταση των γεννητικών οργάνων σας.
Αποκρυπτογραφήστε την προσωπική σας υγεία
  • Οι λοιμώξεις ούλων και δοντιών σχετίζονται με την κατάσταση των εντέρων σας. Οι λοιμώξεις αυτές αντιμετωπίζονται με τη βελτίωση της διατροφής σας.
  • Η μεγάλη βολβώδης μύτη δείχνει την καταπόνηση της καρδιάς κατά την απόφραξη των αρτηριών.
  • Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια αντανακλά την αδυναμία των νεφρών να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και την κατακράτηση υγρών εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού και λιπαρών τροφίμων.
  • Οι κλασικές γραμμές ανάμεσα στα φρύδια δείχνουν την υπερεργασία του συκωτιού, ώστε να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής σας.
  • Το κιτρίνισμα του λευκού των ματιών σας υποδεικνύει ηπατική ανεπάρκεια, ίκτερο.
Τελικά, η κατάσταση της υγείας σου είναι εκεί, κάθε πρωί, μπροστά στα μάτια σου. Το πρόσωπό σου ποτέ δεν λέει ψέματα. Σύμφωνα με την οπτική διάγνωση κάθε κηλίδα, κάθε ελιά, κάθε αποχρωματισμός ενέχουν ένα βαθύτερο νόημα. Δώσε προσοχή, παρακολούθησε και άκουσε το σώμα σου, και αυτό θα σου γνωστοποιήσει την κατάσταση της υγείας σου και τις αλλαγές από μέρα σε μέρα.

Αυτό είναι το μυστικό για να ελέγχετε το βάρος σας στην εγκυμοσύνη!

Αυτό είναι το μυστικό για να ελέγχετε το βάρος σας στην εγκυμοσύνη!

Είστε έγκυος και ανησυχείτε για το βάρος σας; Απόλυτα φυσιολογικό! Μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Iowa State University μας αποκαλύπτει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε το βάρος μας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα μελέτησε δείγμα 50 εγκύων γυναικών και έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει μια μέλλουσα μαμά έλεγχο του βάρους της είναι να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που περνούσαν όλη τη μέρα σε ένα γραφείο και παρόλο που έκαναν καθημερινά 30λεπτη άσκηση, έπαιρναν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες που βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση.

Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί ότι η 30λεπτη άσκηση, π.χ. περπάτημα, είναι καλή επιλογή και συνιστάται από τους γιατρούς, απλά η έρευνα διαπιστώνει πως όταν συνδυάζεται με καθημερινή κίνηση, έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα για τη γυναίκα και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους

Μήνυση στη Red Bull επειδή “δε δίνει φτερά”


Red_Bull_Racing_factory_south-west

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος θα πίστευε κυριολεκτικά το διαφημιστικό σλόγκαν της Red Bull, αλλά στις ΗΠΑ όλα είναι πιθανά.
Ο Benjamin Careathers, ένας τυπικός καταναλωτής του ενεργειακού ποτού, μήνυσε την εταιρία Red Bull για ανακριβή διαφήμιση. Ο ίδιος υποστήριξε πως παρόλο που πίνει το ποτό εδώ και 10 χρόνια, δεν έβγαλε φτερά, ούτε παρατήρησε κάποια αθλητική ή πνευματική ανάταση.
Σύμφωνα με την αγωγή, η αυστριακή εταιρία προσπάθησε σκοπίμως να δελεάσει και να παραπλανήσει τους καταναλωτές, με σκοπό την επικράτηση στον ανταγωνισμό με αντίστοιχες εταιρίες.
Η Red Bull, φοβούμενη μια μακροχρόνια και ακριβή δίκη, αποφάσισε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό διακανονισμό, ύψους 13 εκατομ. δολαρίων, αποζημιώνοντας με 10 δολάρια όποιον Αμερικανό καταναλωτή αγόρασε το ποτό απ’το 2002 και έπειτα.
Δείτε βίντεο με την σχετική διαφήμιση: 
“Η Red Bull έκανε τον διακανονισμό για να αποφύγει την δίκη, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη εσκεμμένης και κακόβουλης διαφήμισης”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Πηγές των The New York Times και Nutrition Reviews, αποκαλύπτουν πως τα ενεργειακά ποτά παρέχουν ανάταση μόνο μέσω της καφεΐνης που διαθέτουν, και όχι μέσω άλλων συστατικών.
Σύμφωνα με την αγωγή, “Η εταιρία προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο και αυτό εμπεριέχει δόλο. Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως τα ενεργειακά ποτά προσφέρουν κάτι παραπάνω από μια κούπα καφέ, η Red Bull προσπαθεί διαρκώς να υπερτιμήσει το προϊόν της, εις βάρος των καταναλωτών”.

Κωνσταντίνος Δημητρίου

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου γονέων και μωρού στο ίδιο κρεβάτι

sto idio krebati
Πολλοί γονείς διαπιστώνουν στην καθημερινότητα ότι το μωρό που κλαίει απαρηγόρητα, αν και είναι χορτάτο και φοράει στεγνή πάνα, ηρεμεί αυτόματα μόλις το τοποθετήσουν στο διπλό κρεβάτι ακριβώς δίπλα τους. Πόσο αποδεκτή είναι όμως αυτή η τακτική; Οι γνώμες των επιστημόνων διίστανται αναφορικά με το εάν θα πρέπει οι γονείς να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους ή σε χωριστό κρεβάτι από αυτά. Για τον λόγο αυτόν έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις ιδίως αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου του μωρού στο ίδιο κρεβάτι μαζί με τον γονέα.
Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα του ύπνου γονέων και μωρού στο ίδιο κρεβάτι συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1.    Το μωρό και οι γονείς κοιμούνται με ικανοποίηση. Το μωρό νιώθει τη θαλπωρή και την ασφάλεια της παρουσίας των γονιών του, ενώ και οι γονείς νιώθουν ικανοποιημένοι αγγίζοντας το σώμα του μωρού τους.
2.    Ενισχύονται οι συναισθηματικοί δεσμοί μωρού – γονέων. Το μωρό νιώθει ότι οι γονείς του είναι συνεχώς διαθέσιμοι για εκείνο και το περιβάλλουν με αγάπη και αφοσίωση. Έτσι οικοδομείται από πολύ μικρή ηλικία μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους.
3.    Διευκολύνεται ο θηλασμός. Οι μητέρες πολύ συχνά αποφασίζουν να θηλάσουν το μωρό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τους είναι πιο εύκολο να το σηκώσουν από δίπλα τους, μόλις εκείνο κλάψει.
4.    Οι γονείς ανταποκρίνονται πιο άμεσα στις ανάγκες του μωρού. Αντιδρούν γρήγορα όταν το μωρό δεν είναι σκεπασμένο, όταν έχει πυρετό, όταν έχει βραχεί ή λερωθεί η πάνα του, ενώ αποφεύγεται η πλήρης αφύπνιση του μωρού λόγω των αναπόφευκτων μετακινήσεων των γονέων στον χώρο όπου βρίσκεται η κούνια του.
5.    Ελέγχεται αποτελεσματικότερα το κλάμα του μωρού. Η ησυχία δεν διαταράσσεται, ιδίως όταν κοιμούνται στο ίδιο σπίτι κι άλλα παιδιά, αφού το κλάμα του μωρού διαρκεί λίγη ώρα (μέχρι να το σηκώσει γρήγορα η μαμά) και δεν παρατείνεται η έντασή του.
6.    Περιορίζεται η ανησυχία των γονέων που πηγάζει από τον φόβο του τραυματισμού του μωρού, της πιθανής ασφυξίας λόγω των σκεπασμάτων, των εμετών, ακόμα και του Σύνδρομου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS).
Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα του ύπνου γονέων και μωρού στο ίδιο κρεβάτι είναι τα εξής:
1.    Τα μωρά διατρέχουν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, με κυριότερο την ασφυξία του μωρού, λόγω του ότι είναι δυνατό να παγιδευτεί ανάμεσα στα σώματα των γονιών του ή ανάμεσα στα κοινά σκεπάσματα και μαξιλάρια (ενδεχόμενα πιθανά βάσει ερευνών της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ) όσο και της CPSC).
2.    Παρατηρείται η τακτική αφύπνιση των μωρών λόγω της αφύπνισης των γονέων που ξυπνούν για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα. Έτσι διαταράσσεται ο ύπνος των βρεφών.
3.    Διαταράσσεται ο ύπνος και των γονέων, λόγω των κινήσεων του μωρού κατά τη διάρκεια της νύκτας ή λόγω της ανησυχίας μήπως το μωρό έχει εγκλωβιστεί άθελά τους σε κάποιο χώρο του  κρεβατιού ή μήπως έχει πέσει στο πάτωμα.
4.    Το ωράριο ύπνου του μωρού επηρεάζει αυτό των γονέων και το αντίστροφο. Πολλοί γονείς είτε κοιμούνται την ώρα που κοιμούνται και τα μωρά, είτε τα αποκοιμίζουν στην καλαθούνα ή το πορτ – μπεμπέ έως ότου πάνε όλοι για ύπνο στο διπλό κρεβάτι.
5.    Τα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς του, όταν μελλοντικά χρειαστεί να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο ή όταν υπάρχει ανάγκη να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι (π.χ. της γιαγιάς, της νταντάς).
6.    Χάνεται ο αυθορμητισμός και επηρεάζεται αρνητικά η ερωτική ζωή των δύο συζύγων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίση το ζευγάρι και στην ανάπτυξη αρνητικών σκέψεων εις βάρος του παιδιού.
7.    Επιβάλλεται οι καπνίζοντες γονείς ή οι γονείς που καταναλώνουν αλκοόλ να το αποφεύγουν για δύο τουλάχιστον ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Διαφορετικά, οι τοξίνες θα αναπνέει το μωρό είναι δυνατό να του προκαλέσουν δύσπνοια.
8.    Το στρώμα του κρεβατιού των γονέων θα πρέπει απαραιτήτως να μην είναι μαλακό, αλλά ημίσκληρο και σταθερό, αφού το μωρό απαγορεύεται να ξαπλώνει σε μαλακή επιφάνεια.
9.    Τα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολία στον αποχωρισμό από τους γονείς του, όταν μελλοντικά χρειαστεί να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο ή όταν υπάρχει ανάγκη να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι (π.χ. της γιαγιάς, της νταντάς).
10.    Το παιδί που έχει συνηθίσει από τη βρεφική ηλικία να κοιμάται μόνο του είναι περισσότερο ικανό να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους γονείς του στο μέλλον και να οικοδομήσει χωρίς άγχος τη δική του ταυτότητα και αυτοεικόνα.

6 βραδινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να καίτε το περιττό λίπος όλη μέρα! Κι όμως γίνεται!

6 βραδινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να καίτε το περιττό λίπος όλη μέρα!
Οι περισσότερες από εμάς περνάμε τα βράδια μας χαζεύοντας στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή στο κινητό μας. Άλλες πάλι προτιμάμε να βγαίνουμε βόλτα για ποτό ή φαγητό.Πόσες από εμάς όμως καθόμαστε ήρεμες στο κρεβατάκι μας, προγραμματίζοντας τις επόμενες μέρες μας, καθώς και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε;
Το ξέρατε ότι οι βραδινές ώρες είναι ιδανικές για να «στρώσετε τη... δίαιτά σας»; Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έρθετε όλο και πιο κοντά στο στόχο σας, που δεν είναι άλλος από την απόκτηση ενός υγιούς κορμιού.

1. Γεύμα χαμηλό σε νάτριο.

"Αν θέλετε να ξυπνήσετε νιώθοντας λιγότερο φουσκωμένη, σίγουρα παραλείψτε το κινέζικο δείπνο," λέει η Keri Gans, συγγραφέας του The Small Change Diet. Το αλάτι παραμένει στον οργανισμό σας όλη τη νύχτα, με μοναδικό αποτέλεσμα ένα πιο... φουσκωμένο στομάχι. Η καλύτερη βραδινή επιλογή δεν είναι άλλη από λαχανικά και στήθος κοτόπουλο στον ατμό. Μειώστε τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνετε και αμέσως θα δείτε τη διαφορά πάνω σας.


2. Βραδινή προπόνηση.

Αποφεύγατε τη βραδινή γυμναστική θεωρώντας πως έπειτα από μια εντατική προπόνηση δε θα μπορούσατε να κοιμηθείτε ήρεμοι; Έρευνα του National Sleep Foundation αποκαλύπτει πως η βραδινή γυμναστική δε διαταράσσει τον ύπνο. Οπότε σταματήστε τις δικαιολογίες και ανεβείτε στο διάδρομο. Η εφίδρωση θα βοηθήσει στην απώλεια λίπους και φυσικά θα καταφέρετε να ξαναμπείτε στο παλιό στενό σας τζιν.


3. Ετοιμάστε το γεύμα σας.

Μην παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό σε καθημερινή βάση. Φροντίστε να ετοιμάζετε τα γεύματά σας μόνες σας στο σπίτι από το προηγούμενο βράδυ. Έχετε πάντα κατά νου πως τα πιάτα των εστιατορίων κρύβουν τις διπλάσιες θερμίδες από τα σπιτικά. Εμπιστευτείτε μόνο τα δικά σας... χεράκια!


4. Νερό το θαυματουργό.

Το νερό είναι ο απόλυτος σύμμαχος στη μάχη σας με τα κιλά. Βοηθά στην ενυδάτωση και αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Καταναλώστε άφοβα άφθονη ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσοχή κατά τις βραδινές ώρες, αν δε θέλετε να επισκέπτεστε ακόμη και στον... ύπνο σας την τουαλέτα. Αποχωριστείτε το νεράκι μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο!


5. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι σκοτεινή.

Η ορμόνη μελατονίνη βοηθά το σώμα σας να καίει περισσότερο λίπος και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με το Journal of Pineal Research. Δεδομένου ότι το σώμα σας παράγει μελατονίνη όταν είσαι στο απόλυτο σκοτάδι, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι αρκετά σκοτεινό όσο απολαμβάνετε τον υπνάκο σας!


6. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία
Θέλετε να χάνετε κιλά ενώ κοιμάστε; Ρίξτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Έρευνα του National Institute of Health Clinical Center σημειώνει πως οι άνθρωποι που συνήθιζαν να κοιμούνται στους 18 περίπου βαθμούς Κελσίου, έτειναν να καίνε περισσότερες θερμίδες από αυτούς που κοιμόντουσαν στους 24!

Φάκελος: Sex files. H ερωτική μας ζωή σήμερα

Φάκελος: Sex files. H ερωτική μας ζωή σήμερα

«Είναι βίαιο. Είναι άσχημο και βρόμικο. Και αν ο Θεός δεν το ’χε κάνει απίστευτα διασκεδαστικό, η ανθρώπινη φυλή θα είχε εξαφανιστεί αιώνες πριν» (από την τηλεοπτική σειρά «House MD»). Όμως, πέρα από απόλαυση, το σεξ είναι ζήτημα υγείας, σωματικής, πνευματικής και ψυχικής. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, το προτείνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν λύσεις: Νέες θεραπείες, αλλά και νέα τεχνολογικά «εργαλεία» που προσφέρουν ηδονή στον εικονικό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα καινoύργια παιχνίδια των ενηλίκων
Νέες τάσεις στο φαγητό, στο ντύσιμο, στη διασκέδαση, στην ενημέρωση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έφερε ο 21ος αιώνας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ερωτική μας ζωή. Από τα ερωτικά γράμματα και τις «ροζ» γραμμές, περάσαμε στα ερωτικά SMS και στη σεξουαλική ελευθερία που προσφέρει το Διαδίκτυο. Πώς, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί σήμερα η ερωτική μας συμπεριφορά εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας;

Hi-tech lovers Είτε ανάμεσα σε συντρόφους που θέλουν να ζωντανέψουν την ερωτική τους ζωή είτε ανάμεσα σε αγνώστους είτε στo πλαίσιo υπηρεσίας επί πληρωμή, τo τηλέφωνο και ο υπολογιστής καλύπτουν την ανάγκη για σεξουαλική διέγερση.
 «Δεύτερη Ζωή» Η πιο πρόσφατη «μόδα» στο Ίντερνετ είναι οι διαδικτυακοί κόσμοι στους οποίους ο χρήστης φτιάχνει μια εικονική αναπαράσταση του εαυτού του (ένα avatar), που αποτελεί την «ενσάρκωσή» του. Στο «Second Life» μπορεί κανείς (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων) να «γνωριστεί» και να κάνει σεξ με άλλα avatars, ακόμη και να δημιουργήσει ερωτικές σχέσεις. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες το καθεστώς ανωνυμίας, συν το ότι ο καθένας «είναι» στο παιχνίδι ό,τι δηλώσει, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να ξεδιπλώσει κανείς μια μεγάλη γκάμα ερωτικών τάσεων που ίσως δεν θα τολμούσε να εκφράσει στην πραγματική του ζωή.
• Chat Πρόκειται για την ανταλλαγή κειμένων ερωτικού περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να γίνει μεταξύ αγνώστων, κυρίως μέσω ειδικών ιστοσελίδων, αλλά και να χρησιμοποιηθεί από ζευγάρια για να τονώσουν τη σχέση τους, ειδικά αν βρίσκονται σε απόσταση.
• Κάμερες υπολογιστή Η απλή εκδοχή του cybersex περιλαμβάνει τη χρήση κάμερας. Δύο χρήστες συνδέουν στον υπολογιστή τους τις κάμερες, για να μπορούν να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλο στις ερωτικές τους συνευρέσεις.
• USB δονητές Στην πιο εξελιγμένη μορφή του «Second Life», ο χρήστης μπορεί να συνδέσει δονητές με υποδοχή USB στον υπολογιστή, ώστε να νιώθει ερεθίσματα σαν να κάνει πραγματικά σεξ.

Το σχόλιο του ειδικού
Γεώργιος Αλεξιάς, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Το Διαδίκτυο και ιδιαίτερα οι κατασκευασμένοι κόσμοι, όπως το “Second Life”, δίνουν τη δυνατότητα να “βιώσουμε” μια δεύτερη ζωή, ίσως διαφορετική από την πραγματική, να φτιάξουμε μια προσομοίωση του εαυτού μας όπως φαντασιακά θα θέλαμε να είναι. Οι “κόσμοι” αυτοί στηρίζονται στη δυνατότητα νέας επικοινωνίας, με την οποία ξεπερνάμε τα όρια και τους φυσικούς φραγμούς. Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας νέων σχέσεων, ενδεχομένως και νέων τρόπων βίωσης ή αίσθησης της σεξουαλικής επαφής. Οι “πειραματισμοί” αυτοί συνάδουν με τις εξελίξεις της εποχής, δεν αποτελούν κάτι “καλό” ή “κακό”, αλλά ένα νέο τρόπο να φτιάξουμε κοινωνικές σχέσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός χρηστών υιοθετεί παρόμοιες πρακτικές και πειραματισμούς δείχνει ότι πρόκειται για μια μορφή επαφής που εξελίσσεται.»

Η «Δεύτερη Ζωή» στην Ελλάδα
Έρευνα του καθηγητή Γεώργιου Αλεξιά και της Αθανασίας Ναταφαλιά, μεταπτυχιακής φοιτήτριας Τμήματος Ψυχολογίας έδειξε ότι:
• Ο τυπικός ελληνόφωνος χρήστης του «Second Life» ανήκει στις ηλικίες 9-25 ετών(39,1%), είναι άγαμος (62,6%), κάτοικος Αθήνας (40%) και τελειόφοιτος AEI (24,3%).
• Σχεδόν 1 στους 2 χρήστες είναι άνδρας (50,4%).
• Οι χρήστες δεν επιλέγουν κατά κύριο λόγο avatar που να μοιάζει εξωτερικά με τους ίδιους, πέρα από το φύλο.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) δεν έχει συνάψει ερωτική σχέση με κάποιον στο «Second Life».
• Το μεγαλύτερο ποσοστό (83,3 %) των χρηστών που γνώρισαν το σύντροφό τους στο «Second Life», ξεκίνησαν ως ζευγάρι μόνο στο «Second Life» και μετά έγιναν ζευγάρι και στην πραγματική ζωή.

Swing
Ζευγάρια που καλούν στο κρεβάτι τους ένα τρίτο άτομο, δύο ζευγάρια που ανταλλάσσουν συντρόφους, ομάδα ζευγαριών που μαζεύονται σε ένα σπίτι για τον ίδιο σκοπό ή άγνωστοι που συναντιούνται σε κάποιο κλαμπ και κάνουν σεξ. Η ανταλλαγή σεξουαλικών συντρόφων δεν είναι κάτι νέο, συνέβαινε και σε άλλες εποχές (ρωμαϊκά όργια) και δεν θα εκλείψει. Γιατί γίνονται; Όπως γράφει και η σεξολόγος δρ. Ρουθ: «Όλοι έχουμε μία δόση επιδειξιομανίας και ηδονοβλεψίας και ταυτόχρονα η θέα άλλων να κάνουν σεξ προκαλεί έντονη διέγερση. Έτσι, οι εμπειρίες αυτές ανεβάζουν τη λίμπιντο σε πολλούς άνδρες. Αντίθετα, αρκετές γυναίκες “αποσυντονίζονται”».

Porn movies για δύο Όπως έδειξε έρευνα στη Γαλλία, αυξάνονται αλματωδώς τα ζευγάρια που έχουν εντάξει στην ερωτική τους ζωή και την παρακολούθηση ταινιών σεξ. Συνήθως, οι άνδρες είναι εκείνοι που το επιδιώκουν, αν και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τους αρέσει. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να έχει από μόνο του επαρκή σεξουαλική διέγερση, μπορεί όμως να την κάνει πιο έντονη. H χρήση τέτοιων ταινιών δημιουργεί προβλήματα μόνο αν εμποδίζει το ζευγάρι να εστιάσει στη μεταξύ του δραστηριότητα ή αν δημιουργεί συγκρίσεις με τους πρωταγωνιστές.

Τα ροζ PC
Σας παρουσιάζουμε επιλεκτικά τα αποτελέσματα έρευνας της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) το 2006 για το διαδικτυακό σεξ, με τη συμμετοχή 800 ανδρών ηλικίας 35-70 ετών.

Πόσοι και ποιοί επισκέπτονται τα ροζ sites;
Οι παρακάτω ηλικιακές ομάδες απάντησαν ότι επισκέπτονται τόπους διαδικτυακού σεξ στα ποσοστά που αναφέρονται:
35-44 ετών: .................... 45,5%
45-54 ετών: ................... 30,3%
55-64 ετών: ................... 18,3%
65+ ετών: .......................70,6%

Γιατί;
48% • «Για αυτοϊκανοποίηση.»
14%  «Γιατί το κόστος του παραδοσιακού σεξ είναι υψηλό.»
12%  «Γιατί φαντασιώνομαι καλύτερα.»

Διαδίκτυο και σεξουαλικότητα Τα ακόλουθα ποσοστά χρηστών ανά ηλικιακή ομάδα θεωρούν ότι το Διαδίκτυο βοηθά τη σεξουαλική τους ζωή. 35-44 ετών: ....37,7%
45-54 ετών: .....................37%
55-64 ετών: .....................45,4%
65+ ετών: ........................32,3%

Ιατρική βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα 
Μόνο το 10% απάντησε θετικά.

Τα ερωτικά ανομολόγητα των χρηστών
56,1% • «Κατεβάζω ερωτικές φωτογραφίες.»
53,4% • «Διαβάζω ερωτικές ιστορίες online.»
40,7% • «Αυτοϊκανοποιούμαι όσο βρίσκομαι online.»
34,8% «Αυτοϊκανοποιούμαι με φωτογραφίες και βίντεο που κατεβάζω.»

5 λόγοι που προτιμούν το virtual sex
1. «Γιατί είναι ασφαλές και δεν έχει συνέπειες.»
2. «Γιατί ευνοεί τις φαντασιώσεις.»
3. «Γιατί μπορώ να υποδυθώ ρόλους που δεν μπορώ να υποδυθώ στο αληθινό σεξ.»
4. «Γιατί υπάρχει συνενοχή με τον άλλο χρήστη.»
5. «Γιατί δεν βρίσκω σύντροφο.

«Use it or lose it» Η συχνότητα και η ποιότητα των ερωτικών μας επαφών αποτελούν δείκτη υγείας. Γι’ αυτό και οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το σεξ μάς κάνει καλό δεν είναι μία και δύο, αλλά δεκάδες. Διαβάστε, λοιπόν, μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να περνάτε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι σας.

Αντιγηραντικό!
Τρεις οργασμοί την εβδομάδα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής, λένε οι έρευνες. Όταν αισθανόμαστε ικανοποίηση, ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες και αυξητική ορμόνη. Οι πρώτες ελαττώνουν το στρες, προκαλώντας χαλάρωση, ενώ η δεύτερη μειώνει το λίπος και αυξάνει το μυϊκό ιστό, κρατώντας το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση.

Αντιγριπικό!
Οι ευχάριστες εμπειρίες, όπως το σεξ, αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Μάλιστα, μελετητές παρατήρησαν πως όσοι κάνουν σεξ τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, έχουν στο αίμα τους αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από πλήθος λοιμώξεων (π.χ. γρίπη, κρυολόγημα).

Αναλγητικό!
Μετά τη σεξουαλική επαφή απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικά παυσίπονα και ανακουφίζουν από τις κεφαλαλγίες τάσης. Επιπλέον, το σεξ συνιστάται και σε περιπτώσεις ήπιου μυϊκού πόνου στην περιοχή του αυχένα, καθώς η χαλάρωση που προκαλεί δρα καταπραϋντικά στους τεντωμένους μυς.

Αντικαρκινικό!
Η αύξηση της συχνότητας εκσπερμάτισης, ακόμα και με αυνανισμό, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι ο αδένας αποβάλλει τις εκκρίσεις του και παραμένει λειτουργικός. Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες 20-30 ετών που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, είχαν 33% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Αντιυπερτασικό!
Το σεξ επηρεάζει θετικά την πίεση του αίματος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Queen’s στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας. Για την ακρίβεια, οι άνδρες που είχαν τρεις ή περισσότερες επαφές την εβδομάδα, μείωναν στο μισό τις πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, στην ίδια ομάδα υπήρχαν 50% λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την ομάδα εκείνων που είχαν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αντιρυτιδικό!
Οι γυναίκες με συχνούς οργασμούς έχουν πιο λαμπερό δέρμα, καθώς οι συχνές επαφές αυξάνουν την ελαστικότητα και τη στιλπνότητα του δέρματος, ενεργοποιώντας τον υποδόριο ιστό. Επιπλέον, μέσω της εφίδρωσης, ο οργανισμός απαλλάσσεται από τις τοξίνες. Τέλος, το αίσθημα ότι τις ποθούν ερωτικά τονώνει την αυτοπεποίθησή τους, πράγμα που καθρεφτίζεται στο πρόσωπό τους.

Άλλη… γυμναστική!
Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και το μυϊκό τόνο και να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση οστών και μυών. Μάλιστα, ο ρυθμός της καρδιάς όταν βρισκόμαστε σε σεξουαλική διέγερση αυξάνεται κατά 70 χτύπους ανά λεπτό και μπορεί να φτάσει μέχρι τους 150. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η συμμετοχή μας είναι ενεργητική και διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε φορά.

Για να δείχνετε νεότεροι!
Όπως δήλωσε στο Vita ο δρ. David Weeks, κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου: «Όσοι κάνουν έστω και 15% περισσότερο σεξ από το μέσο όρο, δηλαδή 3 φορές την εβδομάδα αντί για 2, νιώθουν και φαίνονται νεότεροι. Μάλιστα, η μελέτη μας, η οποία βασίστηκε σε 3.000 άνδρες και γυναίκες (16-103 ετών) που έδειχναν νεότεροι από την ηλικία τους, έδειξε ότι οι συχνές ερωτικές επαφές ήταν ο δεύτερος παράγοντας μακροζωίας μετά τη γυμναστική».



Η γυναικεία πλευρά...
Οι γυναίκες που κάνουν σεξ περισσότερο από 2 φορές το μήνα και δηλώνουν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή είναι πιο αισιόδοξες και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

... και η ανδρική
Οι τακτικές εκσπερματίσεις βοηθούν να είναι πιο ενεργοποιημένο το γενετικό σύστημα ενός άνδρα. Όταν ο οργανισμός δεν αποβάλλει τη μεγάλη παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους όρχεις, φαίνεται ότι μειώνει τους ρυθμούς παραγωγικότητάς του.


Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος; 
Έρευνα με επικεφαλής τον Ορέστη Γιωτάκo, διδάκτορα-ψυχίατρο, στην οποία συμμετείχαν 289 ετερόφυλοι άνδρες (μέσος όρος ηλι­κίας: 24,5 έτη) και 137 ετερόφυλες γυναίκες (μέσος όρος ηλικίας: 23,8 έτη), έδειξε ότι:
 Οι μεν άνδρες θεωρούν ότι ιδανική σεξουαλική σύντροφος είναι κάποια που διαθέτει ελκυστική εμφάνιση, φτάνει εύκολα σε οργασμό και αρέσκεται σε ερωτικού περιεχομένου ταινίες ή βιβλία.
• Οι γυναίκες, από την άλλη, αξιολογούν ως ιδανικό σεξουαλικό σύντροφο κάποιον με εμπειρία στο σεξ ή και κάποιον που έχει τον κυρίαρχο ρόλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Κρατηθείτε στο... ύψος σας! Μέχρις εδώ καλά. Το σεξ αποδεδειγμένα μας ωφελεί. Τι συμβαίνει, όμως, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ας δούμε, λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών, να βελτιωθεί η ερωτική διάθεση των γυναικών και να τονωθεί η αυτοεκτίμηση και των δύο.

Για τον άνδρα
Τα φάρμακα για τη στύση

Χορηγούνται με ιατρική συνταγή και στην ουσία χαλαρώνουν τα αγγεία όλου του σώματος και αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ουσίες σιλδεναφίλη (Βιάγκρα), βαρδεναφίλη (Λεβίτρα, Βιβάνζα) και τανταλαφίλη (Σιάλις). Ο χρόνος που απαιτείται για να δράσουν μπορεί να είναι από 10΄ μέχρι 3 ώρες, ανάλογα με το σκεύασμα και τη δοσολογία. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα που είναι δυνατό να επιτευχθεί στύση, το οποίο μπορεί να κυμανθεί από 4 μέχρι 36 ώρες (για την τανταλαφίλη). Φυσικά, ο χρόνος είναι πιθανό να διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.
Το σχόλιο του ειδικού Η τανταλαφίλη επιτρέπει στον άνδρα να αποσυνδέσει χρονικά τη λήψη χαπιού από τη σεξουαλική επαφή. Από την άλλη, η βαρδεναφίλη και η σιλδεναφίλη αποτελούν καλύτερη επιλογή για όσους έχουν απρογραμμάτιστες επαφές.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες
Η αγωγή που θα ακολουθήσει ένας άνδρας είναι συνδυασμός καταλληλότερης ουσίας και δοσολογίας. Έτσι, όταν η δοσολογία δεν είναι η σωστή ή ο τρόπος που λειτουργεί η ουσία δεν «ταιριάζει» στο συγκεκριμένο οργανισμό, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, που όμως αντιμετωπίζονται με τις ανάλογες ρυθμίσεις. Aπό τις πιο συνηθισμένες είναι η ζάλη, ο πονοκέφαλος, οι εξάψεις, η δυσπεψία, η ρινική συμφόρηση, ο πόνος στη ράχη (για την τανταλαφίλη) και σπανιότερα διαταραχές στην όραση, όπως ευαισθησία στο φως (για λεπτομέρειες διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων).

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας
Πότε δεν ενδείκνυνται τα φάρμακα;
Η χορήγησή τους σε όσους λαμβάνουν νιτρώδη (φάρμακα για τη θεραπεία της στηθάγχης) αντενδείκνυται. Επίσης, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή την πίεσή τους (υπόταση), πάσχουν από ηπατική δυσλειτουργία, νεφρική ανεπάρκεια, κληρονομικές παθήσεις των ματιών ή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο
πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Μο­νάδας Καρδιαγ­γειακών Νοσημάτων και Σεξουαλικής Υγείας του «Ιπποκράτειου» Noσοκομείου, η λήψη χαπιών για τη στύση βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Πότε αποτυγχάνει η θεραπεία;
Η θεραπευτική αποτυχία μπορεί να οφείλεται είτε σε παρενέργειες του φαρμάκου είτε σε λάθος δοσολογία. Ωστόσο, οι πιο συχνές αιτίες είναι οι μεγάλες προσδοκίες των ασθενών, που θεωρούν ότι τα φάρμακα αυτά εξαλείφουν το πρόβλημα, και η έλλειψη υπομονής, γιατί πιστεύουν ότι δίνουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητά τους δεν κρίνεται από το πρώτο χάπι. Πολλοί είναι και αυτοί που τα παίρνουν σαν αφροδισιακά. Τα φάρμακα όμως αυτά δεν δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και για να προκαλέσουν διέγερση χρειάζεται κάποιο ερωτικό ερέθισμα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θεραπεία είναι τα ψυχολογικά προβλήματα του άνδρα, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος για τη σύντροφο, η λανθασμένη άποψη ότι τα φάρμακα προκαλούν την επιθυμία κ.ά.

Υπάρχει λύση;
Ακόμα και αν δεν υπάρχει στύση μετά τη λήψη των χαπιών, υπάρχουν λύσεις:
 Συνδυασμός με τεστοστερόνη (μπορεί να ενισχύσει τη δράση τους).
 Ενδοπεϊκές ενέσεις (γίνονται στο πέος και προκαλούν άμεση στύση).
 Χειρουργική τοποθέτηση μηχανισμού μέσα στο σώμα του πέους, που δίνει άμεση στύση με την ενεργοποίησή του (ενδοπεϊκή πρόθεση).

Τα φάρμακα για τα προβλήματα εκσπερμάτισης
Η γρήγορη! Οι τοπικές αναισθητικές κρέμες που εφαρμόζονται σε μικρή ποσότητα κάτω από τη βάλανο βοηθούν, αλλά πρέπει να ελέγχεται η δόση, ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η αίσθηση της τριβής, και να χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Σε όσους αγχώνονται μην εκσπερματίσουν γρήγορα και τελικά χάνουν τη στύση τους συστήνεται η χορήγηση των φαρμάκων για τη στύση. Η τελευταία λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά, που όμως μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία, ενώ η ευεργετική τους δράση παύει όταν σταματήσει η χορήγησή τους. Επομένως, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού σεξολόγου.

Η... καθυστερημένη
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση, και η όποια λύση επιλέγεται με βάση την αιτία του προβλήματος. Αν, για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο επηρεάζει την ικανότητα εκσπερμάτισης, τότε συστήνεται κάποιο άλλο, ή αν η αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων, χορηγούνται ορμόνες. Στην περίπτωση όμως που τα αίτια είναι ψυχολογικά, χρειάζεται η επέμβαση ψυχαναλυτή ή ψυχιάτρου, ενώ μπορεί να βοηθήσει και η λήψη αγχολυτικών.



Ποιοί «αντέχουν» πιο πολύ;

Οι Άγγλοι! Για την ακρίβεια, χρειάζονται περισσότερο χρόνο από την αρχή της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ολλανδοί επιστήμονες, κάνοντας έρευνες για την πρόωρη εκσπερμάτιση σε άνδρες 5 διαφορετικών εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Marcel D. Waldinger, καθηγητή Σεξουαλικής Ψυχοφαρμακολογίας, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι «ένα ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι έχουν πρόβλημα, στην πραγματικότητα ανήκαν στο μέσο όρο, δηλαδή άντεχαν γύρω στα 6 λεπτά».
 Άγγλοι: ....................................10΄
 Αμερικανοί (ΗΠΑ):..................... 8,1΄
 Ολλανδοί: ................................6,5΄
 Ισπανοί: ....................................4,9΄
Τούρκοι: ....................................4,4΄ 


Ποιοι το θέλουν πιο σκληρό… 
Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, το 79% των ανδρών και των γυναικών πιστεύει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης του άνδρα είναι η ικανότητά του να ευχαριστεί τη σύντροφό του ερωτικά, γεγονός που προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι συνδέεται με τη σκληρότητα της στύσης. Και για του λόγου το αληθές, ιδού τα ποσοστά των ανδρών που θα ήθελαν να έχουν πιο σκληρή στύση, προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή:
 Ισπανία:...... 83% 
 Τουρκία: .....80% 
 Ιταλία: ........76%
 Βρετανία: ....62% 
 Γαλλία: .......57% 
 Βέλγιο:....... 50%
 Σουηδία: .....47% 
 Ρουμανία:.... 46%  Δανία: .........46%
 Ολλανδία: ...42% 
 Φιλανδία:..... 41% 
 Γερμανία:..... 40% 
Τι γίνεται με τους Έλληνες
 3 στους 10 άνδρες άνω των 40 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.
 500.000 άνδρες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό το 2025 στην Ελλάδα.
 200.000 άνδρες υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν κάποιο από τα φάρμακα αυτά στη χώρα μας.
 1.000.000 χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία εκτιμάται ότι λαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
 60-85% είναι το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των χαπιών, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του άνδρα.

Για τη γυναίκα Αν και η αντιμετώπιση των ανδρικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών έχει προοδεύσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα γυναικεία. Η έρευνα για «ροζ» χαπάκια προχωρά με προβλήματα, καθώς το ζήτημα της διέγερσης και του οργασμού τους είναι πολύπλοκο, ενώ οι όποιες θερα­πείες είναι πιο χρήσιμες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

«Φάρμακο» για την επιθυμία
Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν δημόσια από πολλούς επιστήμονες, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει σύντομα το πρώτο φάρμακο-διεγερτικό της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 5.000 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Με τη δραστική ουσία flibanserin, το νέο φάρμακο, σε αντίθεση με εκείνα για τη στύση, θα επιδρά στον εγκέφαλο αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης, που θεωρείται ότι διεγείρει την ερωτική επιθυμία.

Θεραπεία με οιστρογόνα Συνήθως πρόκειται για τοπική θεραπεία (κρέμα ή ταμπλέτα) που βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία με διάφορους τρόπους: Βελτιώνει την ελαστικότητα του κόλπου, βοηθά ώστε να μην ατροφήσει το αιδοίο, αυξάνει τη ροή του αίματος, αλλά και την ύγρανση του κόλπου. Επιπλέον, επηρεάζει θετικά τη διάθεση στις σεξουαλικές επαφές, όταν η επαφή είναι επώδυνη.

Θεραπεία με προγεστερόνη Σε πολυάριθμες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη της προγεστερόνης στις γυναίκες οδηγεί σε μείωση της ερωτικής επιθυμίας και σε περιορισμό της ροής του αίματος στο αιδοίο. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση προγεστερόνης ή συνδυασμό προγεστερόνης με οιστρογόνα. Πολλές έρευνες έχουν καταγράψει αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και του ερεθισμού των γυναικών μετά τη χρήση της.

Τεστοστερόνη Συχνά η έλλειψη ερωτικής επιθυ­μίας σε άνδρες και γυναίκες οφείλεται στη μείωση της τεστοστερόνης. Αν και η χορήγησή της ως φαρμακευτικής θεραπείας στους άνδρες έχει εδραιωθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες. Σε περίπτωση πάντως μειωμένης ερωτικής επιθυμίας, είναι σημαντικό να γίνει ορμονικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν ειναι αναγκαία η χορήγησή της.

Υπάρχουν και αυτά!
 Η χρήση της τιβολόνης, ενός φαρμάκου για την οστεοπόρωση, φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία και την ύγρανση του κόλπου.
 Για την ύγρανση του κόλπου προτείνονται φαρμακευτικές λιπαντικές ουσίες ή και βιταμίνη Ε.
 Η μειωμένη ερωτική επιθυμία σε γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζεται με ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, με δραστική ουσία το bupropion.
 Για τη θεραπεία του κολεόσπασμου προτείνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του μπότοξ, αν και δεν υπάρχει επίσημη ένδειξη ούτε άδεια για τη χορήγησή του γι’ αυτόν το σκοπό.

Φάρμακα «στύσης» για τις γυναίκες;
Έχει βρεθεί ότι η αρτηριοσκλήρυνση σε μικρές αρτηρίες στο αιδοίο και στην κλειτορίδα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο στάδιο του ερεθισμού, γι’ αυτό και δοκιμάζονται φάρμακα που επιδρούν στις αρτηρίες και στη ροή του αίματος. Ωστόσο, μεγάλες έρευνες δεν κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα, ενώ η χρήση του Βιάγκρα, του Λεβίτρα ή του Σιάλις δεν συνιστάται.



Τι λένε οι ίδιες οι γυναίκες;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που βραβεύτηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Σεξουαλική Ιατρική:
 41,2% των γυναικών ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν τουλάχιστον μία σεξουαλική δυσλειτουργία και αυτό που τις ενοχλούσε περισσότερο ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
 57,4% των γυναικών θα ήθελαν να συζητήσουν το σεξουαλικό τους πρόβλημα με έναν ειδικό.
 Μόνο 1 στις 3 γυναίκες που επικοινώνησαν με τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ είχε μιλήσει με το γιατρό της για θέματα που την απασχολούσαν.


Απόψεις ειδικών
«Το ακραίο σεξ διαλύει το ζευγάρι»
Dr. Ruth Westheimer, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια

«Οι νέοι πειραματίζονται σεξουαλικά, αλλά τελικά η επιθυμία για ένα σταθερό σύντροφο παραμένει. Σήμερα ίσως υπάρχει περισσότερη πίεση να είναι σεξουαλικά ενεργοί, γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν διεξόδους που δεν φαντάζουν οι καλύτερες. Φυσικά είμαι υπέρ των ζευγαριών που δεν “βαλτώνουν”. Αλλά μερικοί φτάνουν στα άκρα. Αντί να δοκιμάσουν νέες στάσεις ή παιχνίδια ρόλων, πιστεύουν πως πρέπει να πραγματοποιήσουν κάθε δυνατή σεξουαλική πράξη. Είναι λυπηρό, αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν πως ό,τι βλέπουν στις ταινίες είναι αληθινό. Έτσι, ενώ δέχονται ότι δεν μπορούν να πηδούν από κτίρια αν και ο ήρωας πετάει, δεν σκέφτονται το ίδιο και για τον πρωταγωνιστή που είναι άπιστος... Με την εύκολη πρόσβαση, λοιπόν, στην πορνογραφία, επικίνδυνες ή εξευτελιστικές σεξουαλικές πράξεις ξαφνικά φαίνονται σαν κάτι που ο καθένας οφείλει να κάνει. Ακόμα και αν οι σύντροφοι μπουν στον κόσμο του ακραίου σεξ με τη θέλησή τους, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βγουν μαζί. Πάντως, από ό,τι φαίνεται, σήμερα οι άνθρωποι δεν παίρνουν περισσότερη ικανοποίηση από το σεξ από ό,τι άλλοτε. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί μία διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν οργασμό, τον περιμένουν και τον απαιτούν.»

«Αντί να κάνουμε σεξ, το αναλύουμε»
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης
 Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας
«Σήμερα οι περισσότεροι πάσχουμε από έλλειψη επιθυμίας και φαντα­σίας όσον αφορά το σεξ, και όχι από παθολογικές αιτίες. Δεν είναι τυχαίο που κάνουμε λιγότερο σεξ από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι ζούμε σε μια εποχή που την κυβερνά η εικόνα, με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε λιγότερο και να βλέπουμε περισσότερο. Είμαστε στην εποχή του δήθεν και της κατανάλωσης, έχουμε βάλει το Εγώ μας σε θρόνο και φοβόμαστε να το κάνουμε στην άκρη και να εκτεθούμε. Από την άλλη, έχουμε απομυθοποιήσει τελείως το σεξ - μιλάμε τόσο πολύ γι’ αυτό, που τελικά χάσαμε το μυστήριο και έτσι, αντί να το κάνουμε, το αναλύουμε με μελέτες, έρευνες και θεωρίες. Όμως, για να λειτουργήσει ο άνθρωπος σεξουαλικά, χρειάζεται τόσο τη μαγεία όσο και το να εκτεθεί στον άλλον».

«Στο σεξ τίποτα δεν είναι καινούργιο»
Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Τίποτα δεν είναι πραγματικά καινούργιο στην ερωτική μας ζωή - ούτε η αποχή, που κερδίζει τους νέους στην Αμερική. Δεν έχουν αλλάξει οι συνήθειές μας, αλλά η ανεκτικότητα της κοινωνίας μας, και τα πρότυπα που παίρνουμε ενισχύουν τις συμπεριφορές αυτές. Οι… «τάσεις» στο σεξ, όπως και η οικονομία και η ιστορία, διαγράφουν κυκλική πορεία. Γι’ αυτό και οι έρευνες καταγράφουν μια στροφή των νέων σε παραδοσιακές αξίες, που εξασφαλίζουν σταθερότητα σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει. Κατ’ αναλογία, αυτό που έλκει σεξουαλικά τους νέους στην Ελλάδα δεν είναι οι παρεκκλίσεις, αλλά τα παραδοσιακά στερεότυπα για το φύλο. Στην έρευνα που διενεργήσαμε, ελκυστικός θεωρείται ο άνδρας που βασίζεται στον εαυτό του, υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του, είναι αθλητικός, διεκδικητικός, ριψοκίνδυνος, κυριαρχικός, αρρενωπός, επιθετικός, ατομιστής, ανταγωνιστικός. Αντίστοιχα, ελκυστική θεωρείται η γυναίκα που είναι εύθυμη, ντροπαλή, στοργική, γοητευτική, πιστή, θηλυκή, με κατανόηση, φιλική, εύπιστη, ευγενική, που αγαπάει τα παιδιά.»

Για βοήθεια απευθυνθείτε
 Στην Ανώνυμη Γραμμή Επικοινωνίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (τηλ.: 2310-999.099). Καλύπτει όλη τη χώρα και ανάλογα με το πού βρίσκεστε σας παραπέμπει στην κατάλληλη υπηρεσία.
• Σε σεξολογικά ιατρεία: «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο (τηλ.: 213-20.58.883.), «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο (τηλ.: 210-72.89.250), Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (τηλ.: 2310-994.634). 

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών
Ως συνήθεια πλέον εδώ και πολύ καιρό το παιδί αρνείται να κοιμηθεί μόνο του στο παιδικό δωμάτιο.
Επιδιώκει να κοιμάται στο διπλό κρεβάτι με τη μαμά ενώ ο μπαμπάς έχοντας παραχωρήσει τη θέση του, καταφεύγει για ύπνο ή στο παιδικό μονό κρεβάτι ή στον καναπέ. Η μαμά δείχνει να ενοχλείται από την πίεση αυτή του παιδιού και ενώ έχει δοκιμάσει διάφορους τρόπους δεν έχει καταφέρει να «διώξει» το παιδί από το κρεβάτι της.
Γιατί το κάνει αυτό το παιδί;
Αναπτυξιακά τα παιδιά περνάνε τη φάση με τους εφιάλτες και τις φοβίες. Υπάρχουν παιδιά που το βράδυ νιώθουν ανησυχία όταν είναι μόνα τους στο δωμάτιο και επιζητούν την ασφαλή αγκαλιά της μαμάς για να αισθάνονται προστατευμένα. Επίσης, υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες όπου ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να ανακινήσει διάφορους φόβους στο παιδί, οι οποίοι ειδικά το βράδυ μεγαλώνουν και οδηγούν πάλι στην κρεβατοκάμαρα των γονιών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, είναι η ίδια η ανάγκη του γονέα που ωθεί το παιδί στο να κοιμάται μαζί του. Ο ίδιος ο γονιός, στη μεγάλη πλειοψηφία η μητέρα, έχει ανάγκη το παιδί δίπλα της κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το παιδί καλύπτει συναισθηματικά τα δικά της κενά τα οποία μπορεί να συνοδεύονται ή και να προέρχονται από δυσκολίες στη σχέση της με το σύζυγο της.
Το παιδί που κοιμάται στο συζυγικό κρεβάτι στην ουσία αντικαθιστά τον σύζυγο που λείπει, ο οποίος επίσης πολύ πρόθυμα παραχωρεί τη θέση του και «εξορίζεται» σε άλλο δωμάτιο. Οι σχέσεις του ζευγαριού σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ συχνά βρίσκονται σε δυσαρμονία ή είναι ανύπαρκτες. Το παιδί λοιπόν γίνεται η παρέα, το στήριγμα, το συναισθηματικό αποκούμπι αλλά και ο σύμμαχος της μαμάς. Από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που το άγχος και η υπερπροστασία των γονέων εμποδίζουν το παιδί να απομακρυνθεί από αυτούς και να αυτονομηθεί στο δικό του δωμάτιο. Γονείς οι οποίοι ανησυχούν υπερβολικά μήπως πάθει κάτι το παιδί και νιώθουν πιο σίγουροι όταν εκείνο κοιμάται μαζί τους, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο. Το παιδί καταλαβαίνοντας την ανησυχία τους αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως απειλητικό, το δωμάτιο του το βράδυ ως επικίνδυνο και αρχίζει να αναπτύσσει φοβίες. Έτσι στα μάτια των γονιών είναι ένα ευάλωτο παιδί που χρειάζεται αυξημένη προστασία, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες φοβίες.
Γιατί δεν πρέπει το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών;
Όποια ηλικία ή φύλο και να έχει το παιδί, δε μπορεί να δομήσει την προσωπικότητα του και να αυτονομηθεί αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένη τάξη και όρια. Το παιδί που κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών βιώνει μια σύγχυση ρόλων και δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια είναι η θέση του καθενός μέσα στο σπίτι. Συμβολικά τοποθετείται στη θέση του συντρόφου του γονέα και παρεμποδίζεται η ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Και για τους ίδιους τους γονείς όμως η παρουσία του παιδιού στο δωμάτιο τους το βράδυ δημιουργεί προβλήματα. Η προσωπική ζωή του ζευγαριού επηρεάζεται και κλονίζεται σημαντικά. Οι δύο σύζυγοι θυσιάζουν τον προσωπικό τους χώρο και τις ιδιωτικές τους στιγμές στο βωμό της γονεϊκής αγάπης, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο ως γονείς και λιγότερο ως και καθόλου ως σύντροφοι.
Για να υπάρχει ισορροπία μέσα στην οικογένεια θα πρέπει οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σέβονται τον ιδιωτικό χώρο του καθενός και να μπορούν να λειτουργούν και μαζί αλλά και αυτόνομα. Οι πόρτες των δωματίων καλό είναι να κλείνουν – ειδικά καθώς το παιδί οδεύει προς την εφηβεία – για να διαχωρίζονται έτσι και τα όρια των χώρων και να προστατεύεται η προσωπική ζωή του καθενός. Όπως το παιδί για να μπει στο δωμάτιο των γονιών θα πρέπει να χτυπήσει την πόρτα, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι γονείς, μπαίνοντας στο δωμάτιο του παιδιού, δείχνοντας έτσι σεβασμό προς εκείνο.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε το παιδί να επιστρέψει στο κρεβάτι του;
Καμία αλλαγή δεν έρχεται χωρίς αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι στις πρώτες προσπάθειες οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με το κλάμα, τις φωνές και την ένταση από την πλευρά του παιδιού. Καλό είναι να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην υποχωρήσουν. Θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί ότι ο καθένας έχει το δωμάτιο του και ότι πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι του. Κάθε βράδυ θα το ενθαρρύνουν να πάει στο δωμάτιο του για ύπνο και αν εκείνο καταφεύγει μέσα στη νύχτα στο δικό τους δωμάτιο, καλό είναι το ρωτάνε τι έχει συμβεί και να το οδηγούν πάλι στο δικό του κρεβάτι. Μπορούν να μείνουν λίγο μαζί του συζητώντας το τι έχει συμβεί: «μήπως είδες κάποιον εφιάλτη; μήπως φοβάσαι κάτι; είναι λογικό αλλά θα μιλήσουμε γι αυτό το πρωί. Είμαι μαζί σου και δεν κινδυνεύεις.» , χωρίς όμως να προβούν σε μεγαλύτερη ανάλυση του θέματος. Μπορούν επίσης να ρωτήσουν το παιδί τι θα το έκανε να νιώσει ασφάλεια μέσα στο δωμάτιο του, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί ήσυχα εκεί. Ένα αναμμένο φωτάκι, ένα αρκουδάκι στο κρεβάτι του ή δίπλα στο κομοδίνο ίσως είναι αρκετά βοηθητικά. Επίσης σημαντικό είναι να επιβραβεύουν το παιδί όταν τελικά καταφέρει και κοιμηθεί στο δωμάτιο μόνο του, χωρίς να υπάρχει ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το πιο σημαντικό όμως απ' όλα είναι οι ίδιοι οι γονείς να αναρωτηθούν τι υπάρχει στη δική τους στάση που εμποδίζει το παιδί να απομακρυνθεί από εκείνους. Ποιο είναι το δικό τους όφελος από την παρουσία του παιδιού στο κρεβάτι τους. Για ποιον τελικά είναι πιο δύσκολο να κοιμούνται χώρια. Για τους ίδιους ή για το παιδί; Σε περίπτωση που το πρόβλημα εμμένει και δεν υποχωρεί παρά τις συστηματικές προσπάθειες των γονέων, καλό είναι να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός ειδικού, ο οποίος θα μπορέσει να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και θα συμβάλλει στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή συμβουλή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο  ddamtsa@gmail.com ή να επισκεφτείτε το blog μουwww.counsellingedu.blogspot.gr !
Δάμτσα Δήμητρα,
Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Ωράριο ύπνου ανά ηλικία παιδιού (0-15χρονών)

art-eddie-sleep-620x349
Ο ειδικός του ύπνου Jodi Mindell, συγγραφέας του βιβλίου «Sleeping Through the Night», αποκαλύπτει ότι αν ένα παιδί έχει κακές συνήθειες ύπνου, δηλαδή αρνείται να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα από τις 10 το βράδυ, τότε οι γονείς θεωρούν ότι δεν έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο! Όμως κάτι τέτοιο για τον Jodi Mindell  δεν ισχύει. Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να προσπαθήσουν ώστε να δημιουργήσουν μία ρουτίνα ύπνου τέτοια που θα δίνει στο παιδί τον ύπνο που χρειάζεται.
Πόσες είναι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επαρκείς ώρες ύπνου των βρεφών και των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους;

Για τα βρέφη έως 6 μηνών, ο απαραίτητος χρόνος ύπνου είναι οι 16 – 20
ώρες. Η μεγαλύτερη περίοδος ύπνου είναι για την πλειοψηφία των παιδιών 5 ώρες με μεσοδιαστήματα αφύπνισης μίας έως δύο ωρών.
Για βρέφη 6 – 12 μηνών, ο συνιστώμενος χρόνος ύπνου είναι περίπου 3 ώρες την ημέρα και 11 ώρες τη νύκτα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου, o ύπνος ομαλοποιείται και τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο τη νύχτα και ένα ή δύο μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες.
Για τα παιδιά 1 – 3 χρονών, ο ενδεδειγμένος χρόνος ύπνου είναι
10 – 12 ώρες συνολικά. Πολλά παιδιά στην ηλικία αυτή επιλέγουν να μην να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γονείς δεν χρειάζεται να τα πιέζουν να κοιμηθούν το μεσημέρι, όμως θα πρέπει να βρεθεί ένας χρόνος αποχής από έντονη δραστηριότητα.
Για παιδιά ηλικίας 3 – 6 χρονών, ο απαιτούμενος ύπνος κυμαίνεται σε 10 – 12 ώρες το 24ωρο. Ούτε τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι υποχρεωτικό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν συμπληρώνουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Για παιδιά ηλικίας 6 – 15 χρονών, ο ύπνος που θεωρείται επαρκής έχει διάρκεια 10 – 11 συνολικά ώρες, ενώ ο μεσημεριανός ύπνος δεν θεωρείται επιβεβλημένος.
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι, συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες το βράδυ, ενώ όσα παιδιά δεν κοιμούνται το μεσημέρι, κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύκτα.
ypnos-paidi.blogspot.gr

Μην κουράζεστε: Αυτό είναι το ΑΠΙΘΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ για να κερδίσετε το Τζόκερ!


Μην κουράζετε το μυαλό σας με περιττές σκέψεις και υπολογισμούς. Το μυστικό κρύβεται στην απόλυτη τυχαιότητα των αριθμών (Ο.Κ., υπό την προϋπόθεση ότι η κλήρωση είναι αδιάβλητη – όσο γι’ αυτό, όμως είμαστε σίγουροι, ε;)
Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική μαθηματική φόρμουλα για να κερδίσουμε στα τυχερά παίγνια (αυτού, τουλάχιστον, του είδους). Αυτό μας λέει ο μαθηματικός Marcus du Sautoy στον ιστοτόπο Eureka
Υπάρχει όμως μια οδηγία, βάσει του νόμου των πιθανοτήτων. Η ασυμμετρία!
Ο μαθηματικός μας πληροφορεί ότι την μοναδική φορά που βρέθηκαν 133 νικητές στο βρετανικό τζόκερ ήταν όταν τα νικηφόρα νούμερα ήταν τα 7, 17, 23, 32, 38, 42, 48 – όταν ήταν δλδ ισοκατανεμημένα στο φάσμα των 48 συνολικά αριθμών.
Οι περισσότεροι παίκτες του ΛΟΤΤΟ – Τζόκερ κ.λπ. τείνουν να διαλέγουν τα τυχερά (που δεν αποδεικνύονται και τόσο τυχερά τελικά) με βάση αυτή την συμμετρική κατανομή.
Το μυστικό ίσως κρύβεται στην εντελώς αντίθετη προσέγγιση.
Κι όμως, η τυχαιότητα συγκεντρώνει δεν διαχέει! Όπως όταν περιμένουμε επί ώρα ένα λεωφορείο και ξαφνικά εμφανίζονται όλα μαζί…
Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να δώσει η κληρωτίδα δυο συνεχόμενα νούμερα; Σχεδόν τις μισές από τις 13,983,816 πιθανές επιλογές της λοταρίας! Απίστευτο; Ελέγχοντας τους αριθμούς που κέρδιζαν επί μια δεκαετία στη Βρετανία, ο μαθηματικός βρήκε ότι περίπου τις μισές περιελάμβαναν συνεχόμενα νούμερα.
Δοκιμάστε το και ίσως δείτε την τύχη σας να αλλάζει. Μόνο αν αποφασίσετε να επιλέξετε τους αριθμούς 1 έως 6 ας γνωρίζετε ότι τουλάχιστον στην γηραιά Αλβιόνα το συγκεκριμένο σετ παίζεται από 10.000 άτομα κάθε εβδομάδα…

Η αλφαβήτα του SEX

Η αλφαβήτα του SEX

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...