Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Γιατί πρέπει να πλένετε τα δόντια σας με αλάτι και μαγειρική σόδα

Αν ανήκετε σε εκείνους που θα δοκίμαζαν τα πάντα για ένα λαμπερό και γεμάτο φρεσκάδα χαμόγελο, τότε πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε να πλύνετε τα δόντια σας με θαλασσινό αλάτι ή/και με μαγειρική σόδα.
Είναι ένας απόλυτα φυσικός τρόπος για να ενδυναμώσετε τα ούλα και τα δόντια, να διαλύσετε τυχόν συσσωρευμένη πλάκα και να εξασφαλίσετε δροσερή αναπνοή.
Δείτε για ποιο λόγο...
Θαλασσινό αλάτι
Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο, ο φώσφορος, το νάτριο, το νικέλιο και ο σίδηρος είναι μερικά μόνο από τα πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα που υπάρχουν στο θαλασσινό αλάτι. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δυναμώνουν τα ούλα, προστατεύουν από τον σχηματισμό πλάκας και την κακή αναπνοή και μπορούν ακόμη και να λευκάνουν τα δόντια σας σε βάθος χρόνου.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο δίνει στο αλάτι της θάλασσας αντιβακτηριακές ιδιότητες και σας βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Το αλάτι διεγείρει την παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο δημιουργεί ένα αντιβακτηριδιακό "φράγμα" που προστατεύει το σμάλτο των δοντιών σας.
Μπορείτε είτε να βουτήξετε μια υγρή οδοντόβουρτσα σε μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και να βουρτσίσετε τα δόντια σας με ελαφριές, κυκλικές κινήσεις, ή, εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε "μπουκώματα" με διάλυμα αλατόνερου για 30 δευτερόλεπτα. Αυτά τα μπουκώματα θα σας βοηθήσουν επίσης να περιορίσετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή των ούλων και να εξολοθρεύσετε τα βακτήρια στο στόμα.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι από τις καλύτερες ουσίες για να λευκάνετε τα δόντια σας. Είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να σπάσει τα αποθέματα πλάκας χωρίς να είναι τόσο λειαντική, ώστε να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας.
Το ανθρακικό νάτριο είναι εξαιρετικά αλκαλικό και ως εκ τούτου ενεργεί αντίθετα με τα οξέα στο στόμα (τα οξέα προκαλούν τερηδόνα), σκοτώνει τα βακτήρια και τα μικρόβια και καταπολεμά την κακή αναπνοή.
Μπορείτε να αναμίξετε τη σόδα με νερό σε υφή πάστας και με αυτό το μείγμα να καθαρίσετε τα δόντια σας. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε τη σόδα και το αλάτι για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική οδοντόκρεμα.
Δεν είναι ανάγκη να αντικαταστήσετε την οδοντόκρεμά σας με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Αρκούν 1-2 πλύσεις με αυτά τα υλικά κάθε εβδομάδα ως συμπληρωματική οδοντιατρική περίθαλψη.
Πηγή: http://www.onmed.g

Παιδί και όρια!(Aπό 0 έως 11 ετών)

limits 0 11
Πώς να οριοθετήσετε το Παιδί σας
Το θέμα της οριοθέτησης των παιδιών, για πολλούς γονείς αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα μέσα στην οικογένεια. τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, ψάχνουν να βρουν τη προσωπική τους ταυτότητα και τη θέση τους μέσα σε αυτήν, δε γνωρίζουν πώς να οριοθετούν το δικό τους χώρο, τι είναι σωστό και τι λάθος , τι επιτρέπετε και τι απαγορεύετε.
Σίγουρα δεν είναι εύκολη διαδικασία να βάλεις όρια σε ένα παιδί , αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα οι γονείς να είναι διαθέσιμοι να έχουν υπομονή, κατανόηση και σταθερές συμπεριφορές . Οι περισσότεροι γονείς την οριοθέτηση των παιδιών τους τη συνδέουν με τιμωρίες, απαγόρευση και συνεχή άρνηση όπου αποτελούν κακές πρακτικές, καθώς δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα όρια βοηθούν το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο του, να αυτονομηθεί και να εξελιχθεί ως υπεύθυνο άτομο στη κοινωνία και να χτίσει εμπιστοσύνη για τον εαυτό του, να μεγαλώσει υπεύθυνα, με επιλογές και συναισθηματική ασφάλεια.
Ένα παιδί αισθάνεται ασφάλεια μέσα από τα όρια.
Πώς όμως ένα παιδί θα αποκτήσει όρια;
Οι γονείς «σημαντικοί άλλοι» είναι πρότυπα μίμησης του παιδιού. Όταν οι γονείς παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο, με εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και σταθερές συμπεριφορές τότε το παιδί με πολύ εύκολο τρόπο θα μάθει μιμούμενο τις συμπεριφορές αυτών.
Όρια και ηλικία:
 • Μέχρι ενός έτους: Το παιδί σε αυτή τη φάση έχει ανάγκη από τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του τη μαμά και τον μπαμπά. Προσπαθήστε ως γονείς να καλύψετε τις ανάγκες του βρέφους με τροφή, άγγιγμα , αγκαλιά, χαμόγελο, και τη γενική φροντίδα του. Είναι πολύ μικρή η ηλικία για να θέσουμε όρια στο παιδί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε μια αντίδραση του παιδιού όπως για παράδειγμα να αρπάζει και να πετάει διάφορα αντικείμενα κάτω, είναι να του αποσπάσουμε τη προσοχή.
 • 1-3 ετών: τα συναισθήματα του παιδιού σε αυτό το διάστημα σταθεροποιούνται. Το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τις διαθέσεις του, έχει περιέργεια για όλα όσα το περιβάλουν, σε μεγάλο βαθμό ασκεί έλεγχο στο σώμα του και επιδιώκει να κατακτήσει το κόσμο γύρω του. Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας είναι η άρνηση τύπου «όχι δεν θέλω να κοιμηθώ από τώρα» η οποία συχνά συνοδεύεται από επίμονο κλάμα, ουρλιαχτά κλπ. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση η οποία αποτελεί ένδειξη διαφοροποίησης του παιδιού από τους γονείς. Οι γονείς για να βάλουν τα όρια σε αυτή τη φάση πρέπει με σοβαρό ύφος και σταθερή φωνή , κοιτώντας το παιδί στα μάτια να πουν πχ «δε χτυπάμε τα άλλα παιδάκια, ούτε τους παίρνουμε τα παιχνίδια τους ενώ παίζουν ». Όπως επίσης μέσω της μίμησης να του δείξουν να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.
 • 3-5ετών : τα παιδία αναπτύσσουν ορισμένες πλευρές της προσωπικότητας τους, και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Για να μην υπάρξει αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού, οι γονείς πρέπει να κρατούν μια στάση που θα χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα, σταθερότητα και να δεν πρέπει να είναι τιμωρητική. Επίσης σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Για να θέσουμε τα όρια σε αυτή τη φάση ακολουθούμε τα εξής βήματα:
 1. Εξηγούμε τους λόγους που θέτουμε όρια και απαντάμε σε τυχόν ερωτήσεις των παιδιών.
 2. Ακούμε τις ανάγκες και αυτό που θέλει να μας πει το παιδί.
 3. Δεν θέτουμε όρια όταν το παιδί είναι θυμωμένο, δίνουμε χρόνο σε αυτό και σε εμάς
 4. Δίνουμε εναλλακτικές λύσεις στο παιδί για να μπορεί να διαλέξει και να πάρει αποφάσεις για εκείνο.
 5. Σημαντικό είναι να υπάρχει σεβασμός από το κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά και να τηρούνται τα όρια από όλη την οικογένεια.
 • 5-11ετών:είναι η περίοδος που εντάσσεται σε κοινωνικές ομάδες, πηγαίνει σχολείο, όπου πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ,συνυπάρχει με αλλά παιδιά και χρειάζεται να αναπτύξει την ικανότητα για συνεργασία. Για να θέσετε τα όρια σε αυτή τη φάση ακολουθείτε όλα τα παραπάνω βήματα.
Κανείς δε γεννήθηκε μαθημένος να είναι γονιός , τα πρότυπα που δίνουμε στα παιδία έχουν να κάνουν με τα δικά μας βιώματα ως παιδία, το πώς μεγαλώσαμε εμείς από τους δικούς μας γονείς , σε ποια χώρα ζήσαμε με ποια κουλτούρα. Μη ξεχνάμε τα παιδία κάνουν και επαναλαμβάνουν αυτά που εμείς του λέμε και τους δείχνουμε
Ευαγγελία Πατερδή – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – e-maile.paterdi@gmail.com Mob:6980027696
babyradio.gr

10 τρόποι συμπεριφοράς που πρέπει οπωσδήποτε να μάθω στο παιδί μου

psemata_gonionΑν ένα μωρό 18 μηνών φωνάζει για να μας τραβήξει την προσοχή μπορεί να μην μας ενοχλεί αλλά ένα παιδάκι 4 ετών που μας τραβάει τα ρούχα για να σταματήσουμε να μιλάμε με τη μαμά του και να του δώσουμε προσοχή είναι τουλάχιστον «αγενές».
 1. Όταν ζητάει κάτι πρέπει να λέει «παρακαλώ» και όταν λαμβάνει κάτι «ευχαριστώ».
 2. Να μην διακόπτει τους μεγαλύτερους όταν μιλάνε μεταξύ τους εκτός αν πρόκειται για κάτι επείγον. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τραβήξει την προσοχή τους μπορεί να πει «με συγχωρείτε».
 3. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο τι δεν του αρέσει. Πρέπει να μάθει να κρατάει την αρνητική άποψη για τον εαυτό του και τους φίλους του!
 4. Να μην σχολιάζει ποτέ τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου εκτός βέβαια αν πρόκειται να τα εκθειάσει
 5. Όταν περνάει από μια πόρτα, να φροντίζει πάντα να την κρατάει ανοιχτή εφόσον ακολουθεί κάποιος άλλος.
 6. Όταν περνάει χρόνο στο σπίτι φίλων του, να θυμάται να ευχαριστεί τους γονείς τους.
 7. Να χτυπάει πάντα την πόρτα πριν μπει σε ένα χώρο και να περιμένει να του απαντήσουν πριν την ανοίξει.
 8. Να μην κοροϊδεύει ποτέ και κανέναν.
 9. Να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται και μην σκαλίζει τη μύτη του.
 10. Όταν σκοντάφτει πάνω σε κάποιον να λέει αμέσως «συγγνώμη».
πηγή:motherblog.gr