Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Παλίνδρομη κύηση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Παλίνδρομη κύηση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Παλίνδρομη κύηση ονομάζεται η αυτόματη παύση της κύησης πριν την 20ή εβδομάδα αυτής. Περίπου το 10-15% των επιβεβαιωμένων κυήσεων παλινδρομούν, αν και το πραγματικό ποσοστό μάλλον είναι μεγαλύτερο, καθώς κάποιες πρώιμες αποβολές συγχέονται με την παρουσία έμμηνου ρύσεως.

Αν και η αιτιολογία είναι συνήθως άγνωστη, οι περισσότερες γνωστές αιτίες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες, οι ανοσολογικοί παράγοντες και οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία της μητέρας (άνω των 35 ετών), το ιστορικό αυτόματης αποβολής, το κάπνισμα, η χρήση τοξικών ουσιών και η ύπαρξη μεταβολικών νοσημάτων.

Τα συμπτώματα της παλίνδρομης κύησης περιλαμβάνουν την κολπική αιμόρροια, το κοιλιακό άλγος και την αποβολή των προϊόντων της κύησης. Η παραμονή προϊόντων της κύησης εντός της μήτρας μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμόρροια μετά από ώρες ή ακόμη και μέρες, ενώ δεν αποκλείεται η ανάπτυξη λοίμωξης που προκαλεί πόνο, εμπύρετο ή ακόμα και σήψη. Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης, τη μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης και του υπερηχογραφήματος.

Η θεραπεία εξαρτάται από το αν η αποβολή είναι μερική ή πλήρης. Στην πρώτη περίπτωση (μερική), πραγματοποιείται εκκένωση της μήτρας επεμβατικά (εκκενωτική απόξεση) ή με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στη δεύτερη (ολική), δεν είναι απαραίτητη η εκκένωση της μήτρας, εκτός κι αν υπάρχει έντονη αιμορραγία.

Μετά από μια παλίνδρομη κύηση, μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει κολπική αιμόρροια για 7-10 μέρες και να αισθάνεται ευαισθησία στο στήθος. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά την πάροδο 20 ημερών.

Με τη συνεργασία του Γεώργιου Κανελλόπουλου, μαιευτήρας - χειρουργός - γυναικολόγος.

Δείτε πώς και πότε διαμορφώνεται το φύλο του μωρού στη μήτρα

Boots_baby_493Όλες οι απαντήσεις σε ένα μαγευτικό βίντεο για την δημιουργία της ζωής μέσα στη μήτρα.
Το έμβρυο στην 11η εβδομάδαέχει δημιουργήσει όλα τα σημαντικά του όργανα. Τα μάτια του κλείνουν ή έχουν κλείσει και το κεφάλι του είναι στρογγυλό. Είναι μια περίοδος γρήγορης ανάπτυξης αφού στην αρχή αυτής της εβδομάδας είναι περίπου 3 εκατοστά ενώ στο τέλος το διπλάσιο. Το κεφάλι έχει περίπου το μισό μήκος από όλο το σώμα.
Στην 12η εβδομάδα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα όργανα του εμβρύου. Από δω και στο εξής θα αρχίσουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν έως τον τοκετό. Το φύλο διακρίνεται εξωτερικά και μπορούμε να ξέρουμε εάν το έμβρυο είναι κοριτσάκι ή αγοράκι. Δάκτυλα, μαλλιά και νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν. Τα γενετικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται και να παίρνουν την τελική τους μορφή. Το αμνιακό υγρό ξεκινάει να αυξάνεται καθώς τα νεφρά του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν ούρα. Αρχίζει να λειτουργεί το έντερο και το έμβρυο τώρα να καταπίνει αμνιακό υγρό.
Για να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος σε κορίτσι ή αγόρι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την 17η εβδομάδα κύησης.
Δείτε το βίντεο:


...

...