Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Καβγάδες: Πότε πληγώνουν και πότε βοηθάνε τα παιδιά;

gs175037
Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως οι καβγάδες πληγώνουν τα παιδιά. Υπάρχουν φορές που οι καβγάδες βλάπτουν και άλλες φορές βοηθούν τα παιδιά.Φυσικά όταν μιλάμε για καβγάδες δεν εννοούμε άσχημες καταστάσεις που περιέχουν βία η πολύ άσχημο λεξιλόγιο.Αναφερόμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ των συντρόφων.
Πότε οι καβγάδες πληγώνουν ένα παιδί;
  • Όταν δεν βρίσκετε ποτέ την λύση.
Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ελεύθερα με την οικογένειά τους και να μην ανησυχούν για τα προβλήματα των γονιών τους. Αν οι καβγάδες σας δεν τελειώνουν ποτέ δημιουργείτε άγχος στα παιδιά σας και τα πληγώνετε ψυχικά.
  • Όταν οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά να πάρουν το μέρος ενός γονιού:
Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα παιδιά σας να παίρνουν το μέρος του μπαμπά η της μαμάς , είτε είστε παντρεμένοι είτε χωρισμένοι. Ακόμη δεν πρέπει να κακολογείτε τον /την σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά σας. Αν ο/η σύντροφός σας μπλέκει συνεχώς σε μπελάδες συζητήστε το μόνο οι δυο σας και βρείτε τρόπους να προστατέψετε τα παιδιά σας.
  • Όταν δημιουργείτε στα παιδιά σας ενοχές:
Πολλές φορές τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν πως εκείνα φταίνε για τα προβλήματα των γονιών τους. Για αυτό καλό θα ήταν να μην κατηγορείτε τα παιδιά κάθε φορά που μαλώνετε γιατί θα τους δημιουργείτε ενοχές, άγχος και τα κάνετε να ντρέπονται για τον εαυτό τους.
Πότε οι συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά είναι «χρήσιμες» ;
  • Όταν τα παιδιά μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις:
Οι συγκρούσεις είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στην ζωή μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και ειδικά όταν πρόκειται για τον σύντροφό μας.Όταν. οι γονείς συγκρούονται αλλά βρίσκουν πάντα την λύση, τα παιδιά μαθαίνουν πως να λύνουν τα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις.
  • Όταν μπορεί να συγκρούεστε μεταξύ σας αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα είστε αγαπημένοι.
Τα παιδιά   που μεγάλωσαν με γονείς που συγκρούονταν αλλά έλυναν τις διαφορές τους με αγάπη τείνουν να αποφεύγουν τους καβγάδες και να τους αντιμετωπίζουν με ηρεμία στο μέλλον.
  • Όταν μαθαίνουν να ορθώνουν το ανάστημά τους
Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να συγκρούονται δίκαια και λογικά θα λύνουν τις διαφορές τους με σύνεση και θα έχουν ένα υγιές πρότυπο για το μέλλον. Ακόμη θα ορθώνουν το ανάστημά τους κάθε φορά που νιώθουν ότι αδικούνται.
  • Όταν μαθαίνουν να απολογούνται:
Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια συγκρούονται μερικές φορές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τυχόν λάθη και να μην διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη από τον / σύντροφό σας . Παραδεχτείτε τα λάθη σας ακόμη κι αν είναι μπροστά τα παιδιά σας γιατί έτσι θα μάθουν πως αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση…
babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου