Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης έχει ξετρελάνει και τους ξένους -Πορτρέτο στη Le Figaro που... λιώνει για τον Yanis


Ο Βαρουφάκης έχει ξετρελάνει και τους ξένους -Πορτρέτο στη Le Figaro που... λιώνει για τον Yanis

Η δημοσιογράφος Marine Rabreau, που έγραψε αυτό το πορτρέτο για τον Βαρουφάκη στην υπερσυντηρητική γαλλική Le Figaro, σχεδόν λιώνει αποτυπώνοντας στο χαρτί τις πληροφορίες της για τον όμορφο, με ξυρισμένο κρανίο, γνώστη, επιδέξιο κ.λπ. κ.λπ. νέο Ελληνα υπουργό Οικονομικών.
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Γιάνης Βαρουφάκης, ο οικονομολόγος που έγινε υπουργός για να αλλάξει την Ευρώπη». Είναι ενδεικτικό ότι γράφει το όνομά του με ένα «ν», όπως ο επιθυμεί ο υπουργός-σταρ!
Γράφει στο άρθρο της: «Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, 53 ετών, καθηγητής οικονομίας και υπερδραστήριος επικοινωνιακά, εκπλήσσει με το στυλ και τη σκέψη του. Πολεμάει τη λιτότητα, αλλά όχι το ευρώ. Σαγηνεύει με την πλούσια πορεία του και τον ριζοσπαστικό λόγο του, ο οποίος είναι συνεχής και "περιπτωσιακά μαρξιστικός"».
Και συνεχίζει: «Το ρούχο δεν κάνει τον παπά. Ξυρισμένο κρανίο, πουκάμισα έξω και λόγος θρασύς. Η χαλαρότητα του Γιάνη Βαρουφάκη κρύβει μια πραγματική αξιοπιστία διεθνή σε επίπεδο οικονομολόγου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συμβολίζει την ελπίδα του λαού που πέθαινε από ασφυξία εξαιτίας της "φρικτής λιτότητας", όπως λέει, αλλά και την ελπίδα για την εξέλιξη μιας νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στα social media
«Σε αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, Ελληνο-αυστραλός, 53 ετών, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο για να δημιουργήσει συσχετισμούς γύρω από το σχέδιό του να ξανασυζητηθεί το ελληνικό χρέος, απέναντι σε μια Γερμανία που δείχνει αμετάκλητα αρνητική. Τα όπλα του είναι οι συνήθειες του αθλητή που έχει, αλλά και η υπερδραστηριότητά του στα μίντια. Διατηρεί ένα προσωπικό ιστολόγιο, πλούσιο και παιδαγωγικό. Χρησιμοποιεί το Twitter σαν "αληθόμετρο" απέναντι στα μίντια: κάνει tweet, ξανακάνει, απαντάει στις επιθέσεις και επιχειρηματολογεί στέλνοντας τους αναγνώστες του στο προσωπικό του ιστολόγιο για περισσότερες εξηγήσεις», αναφέρει η Marine Rabreau.
«Κάνει διαλέξεις, γράφει άρθρα στον Τύπο, είναι πανταχού παρών στις ελληνικές τηλεοράσεις και παρεμβαίνει και στα αγγλοσαξονικά μίντια, στο CΝΝ ή στο BBC. Σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει τον θαυμασμό της ελληνικής νεολαίας, η οποία βρίσκεται στην πλειονότητά της άνεργη, καθώς και των "Αγανακτισμένων". Το καταφέρνει χάρη στις παρεμβάσεις του που είναι ριζοσπαστικές, παιδαγωγικές και συνεχείς. Βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της λιτότητας αλλά αρνείται να τον κατατάσσουν στους εξτρεμιστές. Επαναλαμβάνει ότι δεν είναι εναντίον της Ευρώπης, ούτε εναντίον του ευρώ, ούτε εναντίον των Γερμανών».
Από «Κύριος Καταστροφή» υπουργός Οικονομικών
Και το άρθρο συνεχίζει ως εξής: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 και έφυγε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1980, μετά το τέλος της δικτατορίας. Σπουδάζει μαθηματικά και στατιστική οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ. Διδάσκει στο Κέμπριτζ. Το 1990, μετά την τρίτη εκλογική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ ("Πήγαινε πια πολύ", όπως λέει), φεύγει για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου διδάσκει επί μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Επιστρέφει στην Ελλάδα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι από τους πρώτους που δηλώνει ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε. Αυτό του δίνει το παρατσούκλι "Κύριος Καταστροφή" (Mr Doom). Εγινε μεταξύ του 2004 και του 2006 (λίγο απερίσκεπτα, αλλά όχι ακριβώς επίσημα) σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά στη συνέχεια έγινε ένας από τους βασικούς επικριτές του. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, ο Παπανδρέου ευθύνεται για την πτώση της Ελλάδας στην "κόλαση", όταν αποφάσισε να καλέσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ σε βοήθεια το 2009».
«Οι πεποιθήσεις του για την αντι-λιτότητα τον έσπρωξαν κυριολεκτικά εκτός Ελλάδας και εξορίστηκε στο Οστιν του Τέξας το 2011, όπου δίδασκε στο εκεί πανεπιστήμιο. Τότε ήταν που προσέλκυσε την προσοχή του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Από τη  στιγμή που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας σήμερα, δεν ξαναμίλησε για έξοδο από το ευρώ. "Το να βγούμε από το ευρώ είναι χειρότερο από το να μείνουμε", δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, γιατί "η κατάρρευση της δραχμής θα οδηγούσε σε μια μαζική μεταφορά της εξουσίας των φτωχών -των οποίων τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις δεν θα άξιζαν πλέον τίποτα- προς τους πλουσιότερους, που θα είχαν τα χρήματά τους σε σίγουρο μέρος"», γράφει η Γαλλίδα δημοσιογράφος.
O Υanis και τα βίντεο game
«Σε αυτή τη μη τυπική πορεία του οικονομολόγου προστίθεται από τον Μάρτιο του 2012 η εμπειρία του για έναν... γίγαντα παιχνιδιών βίντεο. Το ίδιο το αφεντικό της εταιρείας Valve, ο Gabe Newell, τον κυνήγησε. Ο Βαρουφάκης απαντάει στην πρόκληση και παθιάζεται για τη νέα αυτή θέση, που του επιτρέπει στο πεδίο των θεωριών ενός παιχνιδιού να εφαρμόσει ένα δόγμα που συνίσταται στο να βρίσκει την καλύτερη απόφαση προβλέποντας τις κινήσεις των άλλων».
Τι σκέπτεται και τι θέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πριν απ' όλα νεοκλασικός: δέχεται τα θεμέλια της οικονομίας της αγοράς. Αλλά πιστεύει ότι η φιλελεύθερη θεωρία και πρακτική έχουν ελαττώματα. Πιστεύει ότι οι καλύτερες απαντήσεις στα προβλήματα της οικονομίας της αγοράςβρίσκονται στα μαρξιστικά επιχειρήματα, τα οποία είναι καλύτερα από την κεϋνσιανή σκέψη. Ο ίδιος βαφτίζει τον εαυτό του "μαρξιστή κατά περίπτωση". Στα δύο τελευταία βιβλία που έγραψε, καταδικάζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το οποίο οργανώνεται γύρω από τα "δίδυμα αμερικανικά ελλείμματα" και επιβάλλει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει, είναι σαν τον Μινώταυρο, αυτό το τέρας μισό ζώο-μισός άνθρωπος, η ανάπτυξη των οποίων προέρχονται από τα πλεονάσματα του υπόλοιπου κόσμου».
Και καταλήγει: «Στην ευρωπαϊκή σταυροφορία που ξεκινάει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα υιοθετήσει, πιστός στο στυλ του, μια σκληρή γραμμή πάνω στο σύνθημα "Η Ελλάδα δεν έχει πια τίποτα να χάσει". Ξέρει ότι κατέχει τις τεχνικές λεπτομέρειες του φακέλου και ότι διαθέτει "αυστηρά και κοστολογημένα επιχειρήματα" για να πετύχει συμμαχίες».


Πηγή: Ο Βαρουφάκης έχει ξετρελάνει και τους ξένους -Πορτρέτο στη Le Figaro που... λιώνει για τον Yanis | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/189691/o-varoyfakis-ehei-xetrelanei-kai-toys-xenoys-portreto-sti-le-figaro-poy-lionei-gia-ton#ixzz3QfNlBEIn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...